După ce v-aţi uitat la ştiri în ultimele două zile, spuneţi sincer: cine v-a scos din sărite mai mult, românul Ovidiu Silaghi, care a luat o şpagă de 200.000 de euro ca să-i dea contracte din bani publici unui asfaltator corupt sau ţiganii din neamul Cioabă, că vor să aducă în ţară cadavrul regelui lor tot pe bănişorii noştri, ai contribuabililor?
Două evenimente importante pentru naţiune s-au petrecut în ultimele zile: duminică a murit un lider al romilor, autointitulat rege, din motive nefericite, dar fireşti, într-un spital din Turcia, iar luni DNA l-a acuzat public pe fostul (şi până ieri viitorul) ministru al Transporturilor că a luat o şpagă de 200.000 de euro de la omul de afaceri Nelu Iordache pentru a nu-i rezilia contractele încheiate cu statul şi pe care nu şi le-a îndeplinit.
Acuzaţiile grave aduse lui Ovidiu Silaghi, liberalul care trebuia să fie din nou ministru al Transporturilor, pe locul lăsat liber de Relu Fenechiu (cel trimis la plimbare după ce a fost condamnat la cinci ani de închisoare), au intrat deja, aşa nedigerate, în blenderul politicii de mahala româneşti: „este o nouă manevră politică a lui Băsescu”, ce surpriză!, „şpaga ar trebui căutată la predecesorii lui Silaghi de la Transporturi”- original, din nou- “îmi retrag candidatura pentru a-mi demonstra nevinovăţia”- parcă am mai auzit şi asta.
Acolo, în dulapul cu dosare politice, unde a fost trimis cazul Silaghi, nu vor conta prea mult unele informaţii care, probabil, i-ar şoca pe concetăţenii noştri din ţările vestice ale UE. Spre exemplu, detaliul că şpaga a fost primită de Silaghi la el acasă, după ce, spune Iordache, ministrul a deschis un aparat de bruiaj al mijloacelor de interceptare a convorbirilor pe care le-ar fi putut monta procurorii în zonă. Dotări şi reacţii demne de un ministru cinstit, nu-i aşa?
Fiind un dosar sută la sută politic, că doar aşa îl consideră şi premierul Victor Ponta- depozitarul unei încrederi a populaţiei de aproape 40%- mulţi români nu văd un motiv de revoltă în cazul Silaghi. Chiar dacă la mijloc sunt banii lor, care, iată, se duc pe şpăgi şi contracte necinstite în loc să se transforme în drumuri şi autostrăzi, că parcă asta era menirea Ministerului Transporturilor.
Prin comparaţie însă, celălalt eveniment al ultimelor zile a umplut de nervi o bună parte din populaţia acestei ţări.”Omul Alb” din interiorul românului s-a trezit brusc la viaţă când a auzit că familia Cioabă îndrăzneşte să ceară bani de la statul român pentru repatrierea cadavrului regelui romilor şi plata serviciilor medicale prestate în acest caz de spitalul din Turcia. Românul vigilent s-a gândit cinci minute şi a realizat că va fi furat dacă se va întâmpla acest lucru atâta vreme cât nici un alt mort (alb) nu a fost adus în ţară pe banii statului, deci “ia uite ce tupeu pe ţiganii ăştia!”
Fiind ocupat să semneze petiţii pe internet împotriva aducerii în ţară pe bani publici a mortului ţigan, “Omului Alb” i-au scăpat din vedere câteva lucruri esenţiale: cel mai important era acela că, de fapt, familia Cioabă nu ceruse bani de la Guvern ci ajutor consular în negocierile cu spitalul. Un detaliu care se pare că i-a scăpat şi politicianului cu cea mai mare credibilitare din România (potrivit sondajelor). Întrebat la o emisiune dacă statul va plăti factura pentru regele romilor, Victor Ponta a răspuns populist că nu va face acest lucru, dând astfel de înţeles că a primit o cerere în acest sens din partea moştenitorilor lui Cioabă dar că nu o va onora.
După mai bine de 20 de ani de democraţie, cei mai mulţi români s-au obişnuit atât de mult cu politicienii corupţi încât nu mai simt nevoia să-i sancţioneze în nici un fel. Nici măcar la vot, dovadă numărul mare de penali care au intrat în acest Parlament. Cazul Cioabă ne arată totuşi că poporul român are şi limite: să nu ne fure ţiganii că ne sare muştarul! În rest, Dumnezeu cu mila!