Un consilier prezidenţial, şi prin vocea lui chiar şeful statului, se răsteşte la ziarişti, o televiziune de ştiri militează pentru eliberarea lui Gigi Becali, TVR îl omagiază pe Dan Voiculescu, un cunoscut jurnalist este agresat pe stradă ziua în amiaza mare, iar manipularea a înlocuit demult ştirile în cele mai multe medii de informare din România.
Presa este doar parţial liberă în România, potrivit ultimului raport dat publicităţii la Washington de Freedom House, iar prima explicaţie pentru moartea lentă a libertăţii de exprimare este amestecul brutal al politicienilor în mass-media.
Putem vorbi astfel despre presiuni directe de la patronii trusturilor de presă, care sunt în acelaşi timp şi oameni politici: deputatul PSD, Sebastian Ghiţă, proprietarul RTV, celebrul senator demisionar Dan Voiculescu, fondatorul grupului Intact sau cei din spatele televiziunii B1, care îi susţine necondiţonat pe Traian Băsescu şi Elena Udrea. În aceeaşi categorie intră, însă, şi posturile publice de radio şi televiziune, care în mod tradiţional fac politica celor aflaţi la putere. TVR s-a întors în mod strident la “epoca de aur” a omagierilor: de la Felix, fostul informator al Securităţii, astăzi stâpăn peste Antene, Jurnalul Naţional şi celelalte, până la Crin Antonescu, singurul preşedinte antioccidental pe care l-a avut PNL de la înfiinţarea sa în 1875. În plus pentru ca toate informaţiile care apar la televiziunea publică să fie bine verificate, şef peste ştiri este Claudiu Lucaci fostul purtător de cuvânt al premierului Adrian Năstase, rămas fidel partidului, chiar dacă a poposit ca director de comunicare şi la Monica Iacob Ridzi pe vremea când aceasta era ministra Tineretului şi Sportului şi făcea tot felul de învârteli la marginea legalităţii.
La Radio România Actualităţi (RRA) lucrurile stau la fel, dar preferaţii sunt numai din partidul lui Victor Ponta şi aproape că nu există buletin de ştiri fără PSD. Asemănarea cu mediile private, care susţin la ordin o politică sau alta nu se opreşte aici: şeful RRA, Ovidiu Miculescu a fost recrutat de Securitate pe 27 martie 1987 “pentru apărarea contrainformativă a persoanelor care fac parte din grupul de presă ce participă la activităţi protocolare”, dar CNSAS consideră că nu a colaborat cu fosta poliţie politică a lui Ceauşescu. Apoi, jurnaliştii cărora le-a fost şef la Europa FM, în timpul guvernării PSD din 2000 până în 2004 l-au acuzat că ar fi fost adept al cenzurii impuse de premierul Năstase, favorizându-i fără scrupule pe cei care erau atunci la putere.
În acest peisaj jurnaliştii sunt asfixiaţi, iar majoritatea patronilor de presă omoară cu mâna lor orice formă de libertate, pentru că trebuie să-i apere pe corupţi, cum e cazul celor de la Antena 3, al căror patron se foloseşte de tot felul de tertipuri pentru a amâna verdictul judecătorilor într-un dosar clasic de trafic de influenţă sau pentru că un rival economic trebuie dat la o parte sau pentru că au datorii politce. RTV are astfel misiunea de a-l ajuta pe Victor Ponta să-l depăşească pe Crin Antonescu în sondje şi să-l victimizeze, apropae printr-un cult personal, pe Gigi Becali, iar B1 şi Evenimentul Zilei se căznesc, uneori cu oarecare subtilitate, să o susţină pe Elena Udrea să-şi refacă imaginea.
Atacul asupra procurorilor şi judecătorilor din partea trusturilor controlate politic şi propaganda deşănţată folosită de majoritatea telviziunilor deschid drumul spre un stat autocratic. Controlul strict al jurnaliştilor şi cenzura practicată de multe instituii media din Romania duc inevitabil la manipularea publicului, a celor care votează şi care deosebesc tot mai greu informaţia de propagandă. Ameninţările împotriva jurnaliştilor adaugă o presiune în plus asupra celor care vor să rămână independenţi. Nu este încă destul de clar dacă Sebastian Lăzăroiu, consilier prezidenţial a vorbit în numele lui Traian Băsescu atunci când la o oră de maximă audienţă la B1Tv i-a acuzat pe Andreea Pora şi pe Dan Tapălagă că-i pun pe procurori într-o situaţie delicată, doar fiindcă cei doi au îndrăznit să critice felul în care au fost numiţi noii procurori şefi, recidivând în acest fel după ce cu doar trei zile în urmă acelaşi consilier prezidenţial i-a făcut un rechizitoriu complet Ioanei Ene Dogioiu de la ziare.com.
Sebastian Lăzăroiu exprimă potrivit funcţiei pe care o are punctul de vedere al preşedintelui Traian Băsescu, de aceea preşedintele ar putea avea o reală problemă în rapoartele internaţionale viitoare referitoare la libertatea presei. Orice critică făcută de un om al puterii sau un politician la adresa unui jurnalist este o presiune explicită asupra acestuia şi asupra libertăţii de exprimare.
Răsteala lui Sebastian Lăzăroiu pare a fi doar începutul unei noi epoci, poate chiar mai dure decât cea din perioada Năstase, în care cele mai mari presiuni nu se făceau public, ci prin telefoanele pe care directorul editorial sau redactorul şef le primea direct de la marele lider. Oare preşedintele Traian Băsescu şi mai tânărul său adept Victor Ponta nu ştiu că primul pericol pentru o democraţie vine prin cenzurarea presei?