Toți ne dorim salariile din Germania sau democrația din Statele Unite, dar când se pune problema să ne arate cum să facem să ajungem acolo, devenim brusc români și nu ne mai închinăm la Înalta Poartă. Mereu noi știm mai bine ce avem de făcut.
Străinii vor să ne fure energia din tunelele care străbat Bucegii, aurul din Apuseni și gazele din Moldova. Noi știm să le păstrăm așa cum trebuie. De asta o și ducem așa de bine de 2000 de ani încoace. Păi cum să vină vreun străin să facă vreo afacere pe-aici? Să le ia băieților deștepți toate șmecheriile din mână?
Dacă, Doamne Ferește!, vine vreo firmă din asta de-o vedem la televizor și angajează niște români ca să scoată produse de calitate? Vă dați seama?
Să nu mai poți cumpăra un alegător cu o pungă de făină, cu un ajutor social de 50 de lei? Unde o să se ajungă așa?
Pe de altă parte, ne mândrim că avem o fabrică de cutii de viteze pentru mașini de lux, un producător de subansamble pentru marile firme din industria aeronautică și alte câteva societăți la fel de renumite. Acolo sunt angajați mii de români care-și primesc salariile fără întârziere degrevând statul de eventuale ajutoare sociale. Taxele din salariile acestor oameni se duc și în salariile mărite ale celor care lucrează la stat.
Însă românii se plâng în continuare de cerințele Înaltei Porți.
Și până la urmă ce tot vor străinii ăștia?
E foarte simplu: să nu se mai fure la nivel de stat. E cineva care crede că nu s-a furat în țara asta?
Aici suntem cu toții de acord, indiferent de simpatiile sau antipatiile noastre politice.
Vedem aproape în fiecare zi trecând pe la instanțe oameni cunoscuți din toate partidele și guvernele, unii acuzați, alții deja pedepsiți pentru că au prăduit bunurile țării. Cu toate acestea, fiecare dintre ei susține că a fost o eroare. Iar unii îi cred și îi mai și votează. Asta ar însemna că în țara asta n-a furat nimeni. Toți șmecherii ăștia care huzuresc în lux fără să fi inventat ceva sunt, de fapt, nevinovați. E și normal să se revolte când reprezentanții țărilor care ar vrea să facă aici afaceri curate atrag atenția că avem o problemă cu corupția. Nici nu mă miră că toți acești revoltați îl au ca model pe Putin.
Admirăm sistemul judiciar american, îl dăm ca exemplu, dar ne simțim jigniți când emisarii lor ne arată unde greșim. Am vrea să avem drepturile lor, dar să furăm după cum știm noi. Cei care–și imaginează că acest lucru e posibil sunt precum bolnavii cărora li se spune să nu mai bea și să nu mai fumeze dacă vor să mai trăiască, iar ei nu renunță la vicii și apoi spun că nu dă rezultate tratamentul.
Când cei care ne conduc vor renunța la viciul furatului vor începe să înțeleagă și mesajele venite din țări pe care le admirăm pentru bunăstare și verticalitate. Ar fi un început.