Nici că se putea un moment mai potrivit pentru ca procurorii să-l viziteze pe acest comic al politicii româneşti, Radu Mazăre. Exact în ziua în care Victor Ponta are la Bucureşti întâlnire cu liderii din teritoriu ai partidului, pentru a discuta despre valul de anchete penale declanşate împotriva acestora, casa primarului din Constanţa este percheziţionată de către DNA, într-un nou dosar de corupţie. Iată un alt motiv de speculaţie în scenariul care frământă deja de vreo lună toată floarea politicii dâmboviţene : cine ordonă anchetele împotriva baronilor, Ponta sau Băsescu?
La această întrebare am putea răspunde că, da, amândoi sunt implicaţi în această operaţiune, dar, la fel de bine, am putea spune şi că niciunul nu are în acest moment atâta putere încât să se ducă la procurori cu o hartă în mână şi să le spună: “Auziţi? Am nevoie să-i arestaţi pe cutare preşedinte de consiliu judeţean şi pe cutare primar”.
După cum am mai scris şi cu alte ocazii, valul de anchete penale declanşate în ultima perioadă şi condamnările dure pronunţate împotriva unor politicieni importanţi din România fac parte dintr-o ofensivă fără precedent a celei de-a treia puteri în stat , justiţia, ajutată, desigur, de serviciile secrete şi de toate instituţii care pot contribui cu informaţii la aceste dosare. Trebuie să recunoaştem însă că această ofensivă nu ar fi putut avea loc fără presiunea constată, încurajarea şi monitorizarea Comisiei Europene şi a celorlaţi parteneri occidentali, singurii garanţi veritabili ai justiţiei din România.
De fapt, totul se întâmplă doar pentru că, în acest moment, politicienii români nu prea mai au spaţiu de manevră. Ce dovadă mai bună vreţi în acest sens decât scrisoarea trimisă zilele trecute de Comisia Europeană care a tranşat încă o dată problema incompatibilităţilor aleşilor locali, după ce Liviu Dragnea a lăsat să se înţeleagă că europenii nu ar fi chiar împotriva schimbării legii atât de dispreţuite de aleşii locali?
“Contrar interpretării care a fost dată scrisoarii într-o serie de comentarii publice, poziția Comisiei în problema incompatibilităților nu s-a schimbat”, se arată în textul semnat de Vittoria Alliata di Villafranca, director in cadrul Direcției generale, politică urbană și regională a Comisiei Europene. Atât Traian Băsescu cât şi Victor Ponta ştiu exact ce se întâmplă în justiţie şi acceptă lucrurile, chiar dacă premierul spune de multe ori că anchetele DNA vizează doar judeţele în care PSD stă foarte bine în sondaje, sugerând astfel că procurorii, la ordinul lui Băsescu, fac un joc pur electoral.
Ponta ignoră însă faptul că, la acest argument, ar putea să-i se răspundă foarte simplu: “nu cumva Procurorul General, adică şeful procurorilor din România, este numit de dumneavoastră în funcţie, fiindu-vă coleg de facultate?”Nu ar trebui să fim naivi însă şi să credem că această ofensivă a justiţiei este perfectă. Cu siguranţă că vor fi oameni protejaţi de sistem, cu siguranţă că unii politicieni vor scăpa în mod suspect, cu siguranţă că numărul mare al baronilor care dau acum cu subsemnatul la DNA are legătură cu anul electoral în care ne aflăm. La fel de sigur este însă faptul că buboaiele de corupţie, din aproape fiecare judeţ, sunt atât de mari încât ignorarea lor mai departe ar fi fost o atingere adusă siguranţei naţionale.
Un calcul simplu făcut de România liberă pentru şapte din ultimele dosare recente arată un prejudiciu produs statului de 100 de milioane de euro, deci iată un motiv cât se poate de palpabil pentru a aplauda anchetele din ultima perioadă, înainte de a specula dacă în spatele acestora se află Băsescu-care vrea să scadă procentele PSD, sau, dimpotrivă, Ponta – ce vrea să-şi consolideze puterea în partid, slăbind-o pe a baronilor locali. Ceea ce ar trebui să ne îngrijoreze cu adevărat este dacă afirmaţiile lui Vasile Dâncu de sâmbăta trecută, la întâlnirea PSD de la Braşov, sunt adevărate.
Directorul IRES spunea că sondajele pe care le-a făcut în ultima perioadă arată că electoratul ar fi tentat să se mobilizeze la alegeri, ca o reacţie de apărare a baronilor în faţa “agresiunii procurorilor”. Cu alte cuvinte, oamenii simpli din ţară nu percep anchetele ca un act de dreptate împotriva unor politicieni corupţi ci, mai degrabă, ca pe o nedreptate care li se întâmplă “mult-iubiţilor lor conducători”. O percepţie care, să ne înţelegem, a fost bine-întreţinută de unii politicieni români, printre care Victor Ponta se află la loc de cinste. Ar fi năucitor ca vorbele lui Dâncu să se adeverească, să vedem această răsturnare a valorilor şi cea mai tristă lovitură pe care ar putea s-o primească cea de-a treia putere în stat. Cum poţi să-ţi faci treaba, dacă opinia publică e nefavorabilă? Asta chiar e o întrebare dificilă. „