Ce vrea Ungaria de la România sau despre abisul dorinței refulate

de Sabina Fati , 02 martie 2016 - stire actualizata la ora 17:05, 02 martie 2016
Ce vrea Ungaria de la România sau despre abisul dorinței refulate

Premierul Viktor Orbán și-ar dori să facă ordine nu doar în Ungaria, ci și în România. Ar vrea astfel să-i salveze, cel puțin, pe câțiva dintre politicienii maghiari aflați în vizorul DNA: în special pe cei din secuime care i-au fost loiali lui și luptei sale pentru „unificarea națiunii ungare“.

Șeful Guvernului de la Budapesta a spus, în discursul său despre relațiile Ungariei cu vecinii, că politicienii maghiari din România ar fi „supuși“ unei „campanii politice“ menite să-i „submineze“, sugerând că relațiile dintre cele două state sunt precare din acest motiv. Nu este pentru prima dată când Viktor Orbán se implică în chestiunile juridice din România. Acum două luni, declara chiar că anchetele penale demarate de autoritățile române împotriva unor reprezentanți ai comunității maghiare mai degrabă îl „îngrijorează“ decât îi inspiră „sentimentul suprem al faptului că principiile statului de drept ar fi învingătoare“. Liderul de la Budapesta ar fi vrut ca Guvernul român să „colaboreze“ în acest sens cu Executivul ungar, ca și cum investigațiile juridice ale procurorilor anticorupție ar fi chestiuni ce pun în discuție drepturile minorității maghiare, nu suspiciuni legate de încălcarea legii.

Franchețea rudimentară a premierului ungar în relațiile cu România nu are neapărat legătură cu evoluția sa autoritaristă în interiorul țării sale, ci mai degrabă cu efortul de resuscitare a naționalismului în ceea ce Budapesta numește „spațiul unitar“ al maghiarilor din regiune, unde aproape un milion de persoane au primit cetățenia ungară.

În decembrie, la Conferința Permanentă Maghiară, vicepremierul Semjén Zsolt a declarat că „unificarea națiunii“ este în proces de „realizare“, că Bazinul Carpatic este văzut ca o zonă „unitară“ de educație și cultură, un loc în care „cei ce trăiesc în comunități compacte au dreptul la autonomie teritorială“. Vicepremierul ungar dădea atunci asigurări că, în problemele „de zi cu zi“, toți ungurii sunt „o singură națiune“, iar știrile despre maghiari „nu sunt externe“, ci țin de „politica internă“ a statului.

Aceasta este inovația transfrontalieră pe care vrea să o impună Viktor Orbán și în virtutea acestei logici se pronunță atunci când se plânge că procurorii anticorupție vor să-i „elimine“ din politica românească pe maghiarii pe care îi cercetează. Premierul ungar vrea să-și impună jurisdicția asupra unor teritorii care nu aparțin de țara sa, considerând că dacă el a primit voturi de la maghiarii care au dublă cetățenie, română și maghiară, este îndrituit să se amestece în treburile statului român.

Circa 3 milioane de maghiari trăiesc în statele din jurul Ungariei, ca urmare a Tratatului de la Trianon ce a dus la micșorarea acestei țări. Aproape un milion și jumătate locuiesc în Transilvania, regiune de interes strategic pentru Ungaria, după cum rezultă din diferite declarații făcute de liderii de la Budapesta în ultimul sfert de secol, care au subminat cot la cot cu politicienii români ideea de „reconciliere“.

Analistul american Robert D. Kaplan, care a scris o carte despre România („În umbra Europei“, în curs de apariție la Editura Humanitas), explica într-un interviu pentru „România liberă“ că „Ungaria, în adâncul său, își dorește să recupereze teritoriile pierdute“, chiar dacă „nimeni nu spune acest lucru deschis, în public“. Extremiștii de la Budapesta nu se tem să proclame ca obiectiv de viitor revenirea la granițele de dinaintea Tratatului de la Trianon, în vreme ce în România această spaimă bântuie încă prin Parlament sau prin diferite instituții publice.

Dacă la unguri ar putea fi vorba despre abisul dorinței refulate, la români e un complex de inferioritate nedepășit, care îi face să fie lipsiți de toleranță față de maghiari și incapabili de reacții intransigente față de derapajele unui autocrat ca Viktor Orbán.

Comentarii

 • ungaria trebuie desfintata

  10 martie 2016 6:16

  daca stau si ma gandesc ,realizez faptul ca Trianon a infintat un stat in mijlocul Europei care de altfel este ilegitim. Ungaria nu are ce cauta pe harta Europei.Unguri au fost mereu o natiune de slujitori grajdari vasali papei si austriei. Ei au fost chier desfintati definitiv la Mohacs.Cum naiba o natiune de perdanti vor sa se ocupe de destinele Europei cand nu sunt instare sa se ocupe de ei?Dupa unguri a ramas doar maghiarizarea fortata si cei care astazi vorbesc sau se tin unguri,sunt defapt sarbi,romani,slovaci maghiarizati. Ungaria trebuie desfintata ca si stat caci sunt si asa numai nazisti si teritoriul trebuie inpartit la statele vecine. Asa vom avea liniste in centrul Europei.

  raspunde comentariului
 • dorin

  06 martie 2016 19:58

  Colaborare sigură pentru cei interesati de castiguri suplimentare! Incepeti rapid si fara riscuri, in asa fel incat sa castigati intr-un mod garantat bani lucrand acasa pe calculator. Oferim contract si tot ceea ce aveti nevoie pentru o activitate relaxanta si de incredere maxima. Pentru mai multe informatii, contactati-ma la adresa de email dorin_mihailyahoo.com

  raspunde comentariului
 • Bozgorii sa fie multumiti ca nu au pe teritoriul lor fel si fel de ramasite ale imperiului habsburgic. !

  06 martie 2016 14:27

  Pe romani sa nu ii ingrijoreje Ungaria . s-a vorbit mult de repartizarea nationalitatiilor dupar teritorii le dupa cum sunt statele nationale . TRIMITEREA UNGURILOR IN UNGARIA --PATRIA LOR --- ESTE UN LUCRU CARE SE POTRIVESTE CU DOCTRINA LUI ORBAN -- SA TRIMITEM UNGURII IN UNGARIA --ACOLO POT FI UNGURI CIT VOR EI DE MULT ! ! dagardurile sunt bune si contra ungurilor !

  raspunde comentariului
  • ndr

   06 martie 2016 21:57

   era inevitabil sa nu apara vreun prostanac cu aiureli depre trimisul bozgorilor in Ungaria.Tare as vrea sa-i aud pe bozgorizadori astia cand le va trimite Putin romanii de prin Republica Moldova,RSS Ucraina, si de pe unde i-o mai gasi.maghiarii din Ardeal au tot dreptul sa traiasca acolo unde s-au nascut.Iar alde maniacii fara nume mai bine s-ar ingrijora de turci,rusi si compania care de-a lungul istoriei dar si acum au batjocorit si batjocoresc Romania infinit mai mult.

   raspunde comentariului
 • Viktor

  04 martie 2016 19:14

  Sigur Orban poate fii nociv pentru România ...dar este un leader de mare valoare si un om hotarat foarte bun pentru Ungaria. Presa occidentala al face in toate felurile pentru ca are curaj, asculta oamenii si poporul lui. Vestul manipuleaza jalnic si uite unde se ajunge la o lipsa de sens si la o deriva de tip resurse umane corporatiste canduse corect politic. Orban are valare si pacat ca Romania nu are un echivalent......

  raspunde comentariului
 • Alear

  04 martie 2016 13:19

  Selectam colaboratori pentru lucru la domiciliu, care dispun de circa 2 ore libere pe zi, pentru activitate de promovare a produselor literare pe piata nationala si internationala. Este necesar calculator, conexiune la internet, cunostinte minime de operare cu documente word si pdf, navigare pe internet. Oferim un curs rapid de instruire gratuita, pas cu pas, plus indrumare personala. Cereti acum detalii la adresa de emailaurelia.brebeanugmail.com

  raspunde comentariului
 • N C Paulescu

  04 martie 2016 2:39

  Doamna Fati, bine ati venit de pe Drumul Matasii.Sa stiti, cat ati lipsit am stabilit cu dl Gicu Soros sa va acorde o marire de 1,3 la suta, ceea ce combinat cu scaderea de 100 la suta acordata de dl Danut Grigoras Adamescu va aduce la o suma multumitoare, parerea mea.De la prestigioasa revista civila si umoristica 22 nu putem ptr ca sa obtinem nimic, deoarece SRI a investit toata marirea bugetara in microfoane performante.Am mia putea obtine ceva de la oengeul Accept, dar numai daca reveniti in 22 cu o compunere favorabila casatoriei intre gay majori si minori sub 15 ani.Rog sa ma anuntati si rezolvam seropozitiv.Va sarut dulce dulce si va respect deci maxim maximorum.

  raspunde comentariului
 • Mihai

  03 martie 2016 23:36

  Orban latra ca un ciine la luna. Ungurii nu au ce minca si sa nu se revolte, Orban ii hraneste cu nationalism.

  raspunde comentariului
 • dorin valeriu

  03 martie 2016 11:21

  La 1918 romanii si-au indeplinit in mare masura idealul national de unificare. O spune undeva si Mircea Eliade generatia care a urmat s-a considerat libera sa se indrepte spre alte subiecte, sa-si fixeze alte obiective. Pana atunci, sa recunoastem, romanii - ardelenii cel putin - au fost extrem de activi, de staruitori, de luptatori. In limita posibilitatilor legale si a constrangerilor politice de atunci. S-a inceput cu Liga Pentru Unitate Culturala posibilitatea caderii imperiilor vecine s-a ivit doar in timpul razboiului si dupa revolutia rusa. Imprejurari de care Romania a stiut sa se foloseasca pentru realizarea idealului national. Ungurii, evident, au avut un soc, o deziluzie majora pe care continua s-o priveasca drept o ... nedreptate. Diferenta hotaratoare intre Ungaria de azi si "statele succesoare' este ca pe teritoriile pe care ungurii le revendica ei sunt ... minoritari. Asta a fost si ratiunea "redistribuirii" lor, conform principiilor wilsoniene !

  raspunde comentariului
 • IOAN

  03 martie 2016 10:35

  Nu doamna ,nu este un complex .Este o realitate traita .Ati auzit de IP,TRASNEA,SARMASU ? Nu cred ,nu ati auzit.Ati auzit ce au facut UNGURII nu horty,nu hitlerdupa ce un rege care nu se gandea decat la sex a cedat o parte din teritoriul tarii ??Doar nu a cedat de la el sau de la parintii lui ,a cedat niste barbari,nu ?Barbarii acestia trebuiau EXTERMINATI ,si hoardele au facut tot ce au putut sa-i extermine!

  raspunde comentariului
  • http://www.neuerweg.ro/transilvania-edes-heimat-ro/

   03 martie 2016 14:38

   MITICII din camarila regală făceau politica la BucaIe, nu riga subjugat de sex ! Uite ce spunea Iuliu Maniu către papagalul priapist miticizat Carol al II-lea, în 1938, LA NUMAI 18 ANI DUPĂ INTRAREA ARMATEI REGĂȚENILOR ÎN TRANSILVANIA - "Sire, timp aproape de o mie de ani, Românii din Transilvania și Banat au îndurat toate suferințele și pierderile naționale, pricinuite de jugul unei stăpâniri dușmănoase. Cucerirea străină le-a răpit ținuturi întregi, cu pământul cel mai bogat și roditor, singurul izvor de existență materială al unui popor agricultor_ o feudalitate strâns legată a ridicat în inima românismului cetăți puternic întărite, de unde stăpânea și storcea norodul iobăgit, iar țara s-a împânzit cu nenumărate târguri și orașe, citadele de forță și expansiune a elementului stăpânilor. ... Trei elemente au fost componentele de căpetenie ale ideologiei politice românești de peste Carpați_ ideea națională, dreptatea socială și regimul democratic. Aceste trei principii, adânc împletite și organic legate, formau în spiritul Ardealului și Banatului o treime atât de strânsă, încât se confundau în acelaș mare ideal de eliberare, de unire și de înălțare a națiunei. ... Un stat românesc, fără democrație și fără dreptate socială pentru țărani și muncitori, ar însemna pentru ardeleni un naționalism golit de o bună parte din conținutul lui real și ar fi continuarea vechilor nedreptăți sub formă nouă, națională. Tocmai de aceea conducătorii cari au convocat și au condus adunarea de la 1 Decembrie 1918 la Alba-Iulia, proclamând principiul însuși al unirei cu țara-mamă, au înscris în acelaș timp necesitatea celor două reforme fundamentale în însăși revoluția ce s-a votat, înțelegând ca ele să facă parte integrantă și organică din textul ei istoric, pe care îl anexăm. Hotărârile de la Alba-Iulia nu au constituit o simplă enunțare de deziderate, ci un program politic precis la a cărui realizare s-a pășit cu hotărâre și cu loială onestitate chiar a doua zi după adunarea de la Alba-Iulia. ... Guvernele care au urmat după Consiliul Dirigent au procedat întâi la distrugerea esenței însăși a vieței politice, care este dreptul de vot. Practica monstruoasă a furtului de urne, pusă în aplicare și repetată în mod sfidător la fiecare nouă guvernare, a deschis calea celorlalte abuzuri. Guverne cu totul lipsite de prestigiu și de popularitate în aceste provincii au aruncat asupra Ardealului și Banatului clientela lor politică. Cu metode ilegale, ele au impus ca parlamentari persoane necunoscute, adesea trădători notorii ai cauzei naționale în timpul jugului străin, și au umplut funcțiunile politice și administrative cu elemente străine de împrejurările locale și de cetățenii acestor ținuturi. Au revocat din serviciu ardeleni și bănățeni bine cunoscuți, bucurându-se de o aleasă reputațiune, cunoscători ai nevoilor și spiritului provinciei. Elemente cu mari merite în luptele naționale din trecut pentru unitatea noastră de stat au fost înlăturate în zâmbetele de ironică satisfacțiune ale minorităților. Metodele de exploatare fără scrupul, o goană neastâmpărată după îmbogățire a sateliților, întovărășită de imoralitate și corupțiune sfidătoare, au rănit sentimentul public al provinciei, odinioară sub raportul moral sănătoasă până la austeritate. Cu scurta întrerupere a guvernărilor național-țărăniste, Ardealul și Banatul au fost aruncate într-o atmosferă cu totul contrară concepției lor de viață. O dureroasă deziluzie și o chinuitoare descurajare au cuprins toate inimile în provinciile noastre. Aceste sentimente au fost și mai mult agravate prin umilința ce au simțit, văzând cum dispare prestigiul și simpatia de care se bucura poporul nostru în fața tuturor străinilor. În loc de o nouă epocă de refacere materială și de înălțare morală s-a continuat opera de umilire a provinciilor și de pauperizare, înlăturarea elementului românesc ardelean și bănățean din funcțiunile publice imorale și printr-un favoritism cu nimic justificat. ... Sistemul centralist nu a înțeles aceea ce încă pentru Români a fost un principiu elementar de înțelepciune politică_ metoda de asimilare treptată, fără procedări violente, a noilor provincii, prin respectarea tradițiilor, a concepțiilor și datinilor respective, prin descentralizarea serviciilor publice și prin atragerea elementelor locale reprezentative și de valoare la o colaborare activă în viața publică și administrativă. Aceste metode de înțelepciune politică au fost călcate în picioare față de o provincie care nu fusese, totuși, cucerită, ci se unise printr-un act de liber entuziast consimțământ. Procesul de asimilare ar fi trebuit să se facă treptat și cu prudență, nu numai spre a cruța sensibilitățile, obiceiurile și instituțiile înrădăcinate, dar și spre a nu smulge florile odată cu buruiana, spre a nu distruge și partea de tradiții bune și sănătoase, odată cu înlăturarea organizației de stat și a in fluențelor străine. ... În general, Românii ardeleni și bănățeni, în loc de a spori forța lor economică, se găsesc într-o situație inferioară față de trecut. Băncile ardelene, odinioară mândria acestei provincii, în plin progres înainte de război, astăzi sunt doborâte la pământ. Preoțimea, intelectualitatea, partea mai înstărită a țărănimii au suferit pierderi de miliarde." Memorandumul se încheia cu o cerere adresată Regelui Carol al II-lea, aceea de "... a împărtăși Transilvania și Banatul cu dreaptă participare la viața de Stat și administrativă și a ocroti interesele lor naționale, economice și culturale în măsura cuvenită. Luăm exemplul ținutului Timiș, ținut relativ bogat. Din acest ținut, Statul încasează pe an aproximativ 5-6 miliarde. Știți cât îi rămân din aceste miliarde pentru nevoile lui administrative, culturale, economice, sanitare, etc.? 200 milioane! Atât face bugetul ținutului Timiș! Legiuitorul a reunit bugetele celor 5 județe cari îl compun și a creat ținutul. Mijloacele au rămas aceleași, dar cheltuielile infructuoase au sporit, cu un organ în plus_ Rezidența. Cele 200 milioane se cheltuiesc aproape în întregime pe salarii și materiale. Drumurile județene, cari au fost în sarcina județelor, au trecut în sarcina Rezidenței. Rezidența le va lăsa în aceeaș stare în care au decăzut de mult. Dealtfel șoselele naționale cari sunt în sarcina Ministerului Drumurilor, n-au nici ele o soartă mai bună. În ținutul Timiș, Ministerul n-a făcut nici un drum modern, autostrade până acum. De mulți ani sunt făcute toate șoselele internaționale maghiare cât și iugoslave, în autostrăzi pentru automobilism, noi n-avem nici una. Ținutul Timiș se află la o intersecție de rase. Se întâlnesc aici ambițiuni slave, maghiare, germane, la un hotar dinainte atacat, compromis, ciuntit. Peste acest hotar avem 500 mii de frați. Pe granițele noastre stau două Universități, la Seghedin, maghiară, la Belgrad, sârbă. Românii, și cei din lăuntru și cei din afară, stau la 600 Km. de Universitățile românești. Câtă vreme vor putea rezista presiunei celor două Universități dușmane? Nu e greu de prevăzut cum se va termina acest război de rasă, într-o zi pentru noi. Banatul e lăsat sorții lui, ros de boli, de denatalitate, de mizerie fiziologică și morală. Exemplul ținutului Timiș aruncă o lumină tristă asupra stării din celelalte ținuturi, ajunse într-o stare și mai tristă, ca putere de acțiune și de rezistență națională."

   raspunde comentariului
 • andreesanu

  03 martie 2016 10:07

  Chestia cu ungurii care se amesteca in treburile Romaniei seamana cu amestecul soacrei in casa ginerelui !Asa cum mireasa vine in casa mirelui asa au venit si ungurii in Ardeal .Asta nu inseamna ca Soacra e propietara pe casa ginerelui !Lipsa de reactie a romanilor la povestile unguresti nu inseamna ca ungurii au dreptate .Romanul are principiile lui care nu-s si principii unguresti !Cainele latra !!!,ursul merge ,asa si romanul lasa ungurul sa latre.

  raspunde comentariului
  • ndr

   04 martie 2016 18:52

   si politicienii romani se amesteca in treburile republicii moldova.la fel sau mai usor le-au dau buletine romanesti cetatenilor mooldoveni.in plus li s-au dau si altele. curent electric de zeci de milioane de dolari,sa.m.d.

   raspunde comentariului
  • CUCUL OLTENESC ÎN CUIBUL ALTEIA...

   03 martie 2016 14:42

   Oltenii sunt VENETICI ÎN ARDEAL, oltene, nu ungurii care sunt aici, alături de noi românii ardeleni, de 1000 de ani ! Dispăreți dr acu' înapoi la voi acasă, hoților, puturoșilor și mincinoșilor !

   raspunde comentariului
   • dusu

    03 martie 2016 18:54

    jmekeri in primul rindnici nu sti daca maniu o fost un dobitoc sau un tradatorce o ieshit, cu unirea lui se vede azi

    raspunde comentariului
 • andreesanu

  03 martie 2016 10:07

  Chestia cu ungurii care se amesteca in treburile Romaniei seamana cu amestecul soacrei in casa ginerelui !Asa cum mireasa vine in casa mirelui asa au venit si ungurii in Ardeal .Asta nu inseamna ca Soacra e propietara pe casa ginerelui !Lipsa de reactie a romanilor la povestile unguresti nu inseamna ca ungurii au dreptate .Romanul are principiile lui care nu-s si principii unguresti !Cainele latra !!!,ursul merge ,asa si romanul lasa ungurul sa latre.

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  03 martie 2016 10:07

  Chestia cu ungurii care se amesteca in treburile Romaniei seamana cu amestecul soacrei in casa ginerelui !Asa cum mireasa vine in casa mirelui asa au venit si ungurii in Ardeal .Asta nu inseamna ca Soacra e propietara pe casa ginerelui !Lipsa de reactie a romanilor la povestile unguresti nu inseamna ca ungurii au dreptate .Romanul are principiile lui care nu-s si principii unguresti !Cainele latra !!!,ursul merge ,asa si romanul lasa ungurul sa latre.

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  03 martie 2016 10:07

  Chestia cu ungurii care se amesteca in treburile Romaniei seamana cu amestecul soacrei in casa ginerelui !Asa cum mireasa vine in casa mirelui asa au venit si ungurii in Ardeal .Asta nu inseamna ca Soacra e propietara pe casa ginerelui !Lipsa de reactie a romanilor la povestile unguresti nu inseamna ca ungurii au dreptate .Romanul are principiile lui care nu-s si principii unguresti !Cainele latra !!!,ursul merge ,asa si romanul lasa ungurul sa latre.

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  03 martie 2016 10:07

  Chestia cu ungurii care se amesteca in treburile Romaniei seamana cu amestecul soacrei in casa ginerelui !Asa cum mireasa vine in casa mirelui asa au venit si ungurii in Ardeal .Asta nu inseamna ca Soacra e propietara pe casa ginerelui !Lipsa de reactie a romanilor la povestile unguresti nu inseamna ca ungurii au dreptate .Romanul are principiile lui care nu-s si principii unguresti !Cainele latra !!!,ursul merge ,asa si romanul lasa ungurul sa latre.

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  03 martie 2016 10:07

  Chestia cu ungurii care se amesteca in treburile Romaniei seamana cu amestecul soacrei in casa ginerelui !Asa cum mireasa vine in casa mirelui asa au venit si ungurii in Ardeal .Asta nu inseamna ca Soacra e propietara pe casa ginerelui !Lipsa de reactie a romanilor la povestile unguresti nu inseamna ca ungurii au dreptate .Romanul are principiile lui care nu-s si principii unguresti !Cainele latra !!!,ursul merge ,asa si romanul lasa ungurul sa latre.

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  03 martie 2016 10:07

  Chestia cu ungurii care se amesteca in treburile Romaniei seamana cu amestecul soacrei in casa ginerelui !Asa cum mireasa vine in casa mirelui asa au venit si ungurii in Ardeal .Asta nu inseamna ca Soacra e propietara pe casa ginerelui !Lipsa de reactie a romanilor la povestile unguresti nu inseamna ca ungurii au dreptate .Romanul are principiile lui care nu-s si principii unguresti !Cainele latra !!!,ursul merge ,asa si romanul lasa ungurul sa latre.

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  03 martie 2016 10:07

  Chestia cu ungurii care se amesteca in treburile Romaniei seamana cu amestecul soacrei in casa ginerelui !Asa cum mireasa vine in casa mirelui asa au venit si ungurii in Ardeal .Asta nu inseamna ca Soacra e propietara pe casa ginerelui !Lipsa de reactie a romanilor la povestile unguresti nu inseamna ca ungurii au dreptate .Romanul are principiile lui care nu-s si principii unguresti !Cainele latra !!!,ursul merge ,asa si romanul lasa ungurul sa latre.

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  03 martie 2016 10:07

  Chestia cu ungurii care se amesteca in treburile Romaniei seamana cu amestecul soacrei in casa ginerelui !Asa cum mireasa vine in casa mirelui asa au venit si ungurii in Ardeal .Asta nu inseamna ca Soacra e propietara pe casa ginerelui !Lipsa de reactie a romanilor la povestile unguresti nu inseamna ca ungurii au dreptate .Romanul are principiile lui care nu-s si principii unguresti !Cainele latra !!!,ursul merge ,asa si romanul lasa ungurul sa latre.

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  03 martie 2016 10:07

  Chestia cu ungurii care se amesteca in treburile Romaniei seamana cu amestecul soacrei in casa ginerelui !Asa cum mireasa vine in casa mirelui asa au venit si ungurii in Ardeal .Asta nu inseamna ca Soacra e propietara pe casa ginerelui !Lipsa de reactie a romanilor la povestile unguresti nu inseamna ca ungurii au dreptate .Romanul are principiile lui care nu-s si principii unguresti !Cainele latra !!!,ursul merge ,asa si romanul lasa ungurul sa latre.

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  03 martie 2016 10:07

  Chestia cu ungurii care se amesteca in treburile Romaniei seamana cu amestecul soacrei in casa ginerelui !Asa cum mireasa vine in casa mirelui asa au venit si ungurii in Ardeal .Asta nu inseamna ca Soacra e propietara pe casa ginerelui !Lipsa de reactie a romanilor la povestile unguresti nu inseamna ca ungurii au dreptate .Romanul are principiile lui care nu-s si principii unguresti !Cainele latra !!!,ursul merge ,asa si romanul lasa ungurul sa latre.

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  03 martie 2016 10:07

  Chestia cu ungurii care se amesteca in treburile Romaniei seamana cu amestecul soacrei in casa ginerelui !Asa cum mireasa vine in casa mirelui asa au venit si ungurii in Ardeal .Asta nu inseamna ca Soacra e propietara pe casa ginerelui !Lipsa de reactie a romanilor la povestile unguresti nu inseamna ca ungurii au dreptate .Romanul are principiile lui care nu-s si principii unguresti !Cainele latra !!!,ursul merge ,asa si romanul lasa ungurul sa latre.

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  03 martie 2016 10:07

  Chestia cu ungurii care se amesteca in treburile Romaniei seamana cu amestecul soacrei in casa ginerelui !Asa cum mireasa vine in casa mirelui asa au venit si ungurii in Ardeal .Asta nu inseamna ca Soacra e propietara pe casa ginerelui !Lipsa de reactie a romanilor la povestile unguresti nu inseamna ca ungurii au dreptate .Romanul are principiile lui care nu-s si principii unguresti !Cainele latra !!!,ursul merge ,asa si romanul lasa ungurul sa latre.

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  03 martie 2016 10:07

  Chestia cu ungurii care se amesteca in treburile Romaniei seamana cu amestecul soacrei in casa ginerelui !Asa cum mireasa vine in casa mirelui asa au venit si ungurii in Ardeal .Asta nu inseamna ca Soacra e propietara pe casa ginerelui !Lipsa de reactie a romanilor la povestile unguresti nu inseamna ca ungurii au dreptate .Romanul are principiile lui care nu-s si principii unguresti !Cainele latra !!!,ursul merge ,asa si romanul lasa ungurul sa latre.

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  03 martie 2016 10:06

  Chestia cu ungurii care se amesteca in treburile Romaniei seamana cu amestecul soacrei in casa ginerelui !Asa cum mireasa vine in casa mirelui asa au venit si ungurii in Ardeal .Asta nu inseamna ca Soacra e propietara pe casa ginerelui !Lipsa de reactie a romanilor la povestile unguresti nu inseamna ca ungurii au dreptate .Romanul are principiile lui care nu-s si principii unguresti !Cainele latra !!!,ursul merge ,asa si romanul lasa ungurul sa latre.

  raspunde comentariului
 • clencix

  03 martie 2016 9:57

  Ungurii sunt singurii neslavi din jur, macar atata si ar trebui sa ne apropie, daca ar fi vorba ded nationalisme. Slavii din jur sunt si ei mai civilizati ca rusii, cu bulgarii am avut si un regat impreuna, sarbii au nume care semana cu servus-ul nostru din Ardeal, slavii toti au si ei o istorie grea, ca au fost mai intaii sclavi la romanii si apoi la grecii imperiului de Apus, pe toti din Balcani i-a patruns civilizatia bizantina, in primul mileniu superioara celei occidentale. Pana la urma, noi balcanicii si cei de pe aproape, am oprit invazia musulmana si am aparat civilizatia care si acum e in pericol dinspre asiatici. Noi toti ar trebui sa stim ca a fi impreuna de atata timp ne-a facut sa fim cam la fel in multe privinte, si bune si rele. Dinspre noi se vad mai mult bune.

  raspunde comentariului
 • Tabita

  03 martie 2016 8:05

  Pentru toti! Castiguri din prima luna! 100-285 de euro lunar! Cei care vor sa lucreze in timpul liber sau full-time si sa obtina castiguri imediat, 100 de euro lunar part-time sau 285 euro lunar full-time, din prima luna, sunt asteptati in echipa noastra, pentru o colaborare profitabila. Cerem seriozitate maxima! Pentru mai multe informatii, solicitati acum detalii unuia dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email tabita_podeayahoo.com

  raspunde comentariului
 • Dece BaL par SoriLa

  03 martie 2016 0:13

  Trianonul ca trianonul, dar cum ramane cu ONU, UE si Tratatul de Pace de la sf celui de al doilea razboi mondial?! astea, care sunt in vigoare pana si azi! ...cand te duci al razbel se intampla sa si pierzi, iar cand ai pierdut accepti conditiile IMpuse de invingatori - or te paste soarta germaniei! ioBaguL ciolosh nu se dezminte - dupa numele sau frumos de daco-roman, nici n-ar avea de ce.

  raspunde comentariului
 • ndr

  02 martie 2016 23:28

  roadeti ***** degeba,ata vreme cat popupatia majoritara din Ardeal e cea roamana nu le trebuie Ardealul ungurilor.in schimb puneti iar botul la spusele unor politicieni corupti.Le-a picat fisa si americanilor cat de usor pot fi manipulati o parte din romani cu chestiunea maghiara.iar in disperare de cauza joaca si ei cartea bau-baului de la Budapesta.

  raspunde comentariului
 • Rasputin

  02 martie 2016 22:19

  Imi place ca de cate ori se prosteaza ceva despre unguri ambele tabere sar unul la celalalt de parca ar arde ceva sub fund. Pro si contra, viceversa care mai de care... Parca e ceva de genul DIVIDE ET IMPERA... Oricum fumos fardata,blonda vopsita Sabina Fati, cat despre dorinte refulate de unificare, cum ramane cu cea a romanilor referitor la Bucovina si mai ales Moldova spus acest lucru deschis, în public si de catre Base?Si culmea la care insasi moldovenii i-au dat peste bot?- Pentru Munteanu care se pare si mongol de Mirceae-book "Pe urmele lui Gignis-Han", scrisa de umilul de subsemnnat, bla,bla bla - comentariul de pe faceboock=autopublicatia, autoreclama fara a fi validata, seamana cu LAUDA DE SINE CARE PUTE...Oricum fie un targ hai sa schimbam cei 1.5 milioane de unguri cu tot atati refugiati, sunt destui...BAFTA ROMANIA

  raspunde comentariului
 • interziceti palinco!

  02 martie 2016 18:16

  baietelul asta ori asculta zinic povesti cu Jirinovski, ori abuzeaza de spirtoase. Ar fi bine daca maghiarii din Transilvania ar avea aceleas drepturi ca romanii din Ungaria - cati mai sunt, sa-l vad atunci!

  raspunde comentariului
  • valeanu

   03 martie 2016 22:34

   Te informezi frate ca romanii din ungaria de ex. la scoala copii si profesorii au facilitati care in Romania numai viseaza ungurimea.

   raspunde comentariului
  • https://www.youtube.com/watch?v=LZRLjjr-VcI

   03 martie 2016 14:34

   Arată-mi un dans popular unguresc ardelenesc la tilivizuinile dă BucaIe, regățene mincinos ! ..."drepturi"... Faci să râdă și tribalii din Africa...

   raspunde comentariului
  • http://adevarul.ro/news/eveniment/documentar-adevarul-despre-romani-unguri-8_529bc2cfc7b855ff56615307/index.html

   03 martie 2016 14:29

   "S-o rîgîi în limba ta... Hahahahaaaaaaaahahahahaaaaaaaaaa, hahahahaaaaaaahahahahaaaaaaaaaa, ...", în RÂMÂNIEȘTIE, ca trubadurul kobzar oltean cu mutră de TURK SADEA care apare în fondul sonor al reportajului deși nu are nici o legătură cu comunitatea românească de 20000 din Ungaria, și care kobzar veșnik procedează la manipuIarea sentimentală a prostimii regățenești... Agenții de instigare ai BucaIelui, în frunte cu episkopul ortodox ardelean DEVENIT REGĂȚEAN Syluyt trimis în misiune, și cu popa ortodox "bun" ardelean trimis la fel - care au 5 la sută din bătrânii comunității locale, lucru ce nu este menționat deloc în reportajul miticilor, că marea majoritate a românilor de acolo sunt de sute de ani GRECO-CATOLICI și ROMANO-CATOLICI, cum au fost și ardelenii români înainte de 1948 - de care se plâng localnicii interpretează aria regățenească șovină BORîtă, învățată în lălăielile și ședințele secrete de la BucaIe. Iar miticii reporteri nu pricep ce se vorbește în dialect local, LA FEL CUM NU PRICEP CE SE VORBEȘTE în zonele Oradea și Arad, unde se vorbește IDENTIC, ACELAȘI DIALECT ARDELENESC, și cum nu pricep ce se vorbește PE ÎNTREG TERITORIUL ARDEALULUI, ÎN SATE, în diferitele dialecte transilvănene ce în sute de ani AU DAT LIMBA ROMÂNĂ LITERARĂ de azi, ce NU A FOST INVENTATĂ LA BUCALE ! ..."arșeu" este ARȘEU la românii ardeleni pe tot teritoriul Ardealului, nu numai la Mikereki, și sute de alte cuvinte ale fondului lexical românesc ardelenesc LA FEL. Nu există TURCIZMELE din dialectul regățenesc ! Așa că, regățenilor șovini și asimiliști, balkanici intoleranți și proști, CIOCU' MIC. Nu vă simpatizează nici românii ardeleni din Ungaria, nici românii ardeleni din Rromînika "voastră" !

   raspunde comentariului
 • Pactul Sykes-Picot din 1916 a picat acum, în 2016, pe teren, în deșertul sirian din calea "Drumului Mătăsii" ! ...urmează pactul similar din 1916 al intrigantului mitic Brătianu...

  02 martie 2016 16:48

  Kaplan este un bou, nu un "analist". La fel ca celălalt bou impostor, Larry Watts. Amândoi recrutați PE BANI de propaganda sekurelă stalinistă a Miticistanului, dar la momente diferite - unul de Ceașkă, ăstalalt de oamenii din spatele lui Ilici și Băse'. Și amândoi la nivelul 'telektual al altui bou renumit, Friedman, Fratele-Cel-Mare din C.F.R.-ul di pisti oușian ce manipulează politica externă de căcat amerlocă. Orban Viktor, Tokes Laszlo și U.D.M.R. au dreptate, este o CAMPANIE ȘOVINĂ orchestrată de BucaIe împotriva comunității maghiare din Transilvania, pentru a o pune-cu-botu'-pe-labe. Nici o schimbare în 96 de ani, de la coorva miticească Brătianu care a anexat Transilvania și apoi a început o campanie de ETHNIC CLEANSING cu minoritatea maghiară, după ce Rromînika balkanikă a semnat Tratatul Minorităților de la Paris - dar pe care Rromînika NU L-A RESPECTAT DELOC, NICIODATĂ ! - fără care nu pupa Tratatul de Pace de la Versailles și teritoriul Transilvaniei, la olteanul Ceașkă kare a dus o clar-documentată politică de COLONIZARE a Transilvaniei cu milioane de regățeni necivilizați, puturoși, hoți și mincinoși, și de jaf, distrugere și depopuIare a zonelor minoritare, la bărăgăneanul țigan Ilici care a regizat cu colonelul C.I.-ist moldovean Chelaru conflictul etnic de la Tîrgu-Mureș din martie 1990 și a perseverat în Transilvania cu politica distrugătoare a olteanului Ceașkă, și actualii politruci care trimit DIICOȚii penali și D.N.A. controlat din umbră ca să inventeze în Ținutul Secuiesc "corupție" și "terorism". Ceea ce-i mai interesant este actualul efort media - din care face parte și articolul de față, și în continuarea tradiției manipuIatoare șovine a lui PMBăcanu din primăvara lui 1990 - acum, când vine comemorarea victimelor din 20 martie 1990, de a scormoni în relațiile inter-etnice din Transilvania... Miticizm șovin pe pâine...

  raspunde comentariului
  • Joaquin Murieta

   02 martie 2016 23:04

   Ticalosii Maghiari veniti din Mongolia falsifica numele orasului Clus. Numele real este Castrum Clus Napocensis deci admit sa il prescurtati Clus.

   raspunde comentariului
   • ndr

    02 martie 2016 23:22

    Pai daca as stau lucrurile de ce dreptii romani nu schiba nume orasului asa cum trebuie sa fie dupa parerea ta.

    raspunde comentariului
  • dusu

   02 martie 2016 20:40

   apropo de bacanu in 91 vine intr o duminica in una din bisericile din Toronto si dupa slujba trage un speechi cum ca comunisti il acuza ca are finantare din strainatate sigur aplaudaci si idioti de profesie incep sa rida si sa aplaude apoi urna ptr strins bani trece de la crestin la crestin sa adune bani ptr dimocratia romineasca, ha ha

   raspunde comentariului
  • gigel olteanu'

   02 martie 2016 17:38

   Szervus draghe, ce intzelept esti, iancsi bacsi, si ce destept si gospodar, mai mai, nevoie mare ! Chiar ma bucur ca ai invatat limba romana - asa macar intelegi si tu cam cum e cu limbile europene, ca maghiara ta materna - nu are nimic, da' nimic in comun cu limbile din Europa, si nu cred ca cu banii pe care i-ai facut la caritas te-ai duce in excursie la Hantyi-Mantyisk, este ca habar nu ai pe unde vine asta ?! - i-tzi spun eu, draghe, in Siberia de est, la vre-o 6000 de Km de Kolos-war. Asadar, stimabile, voi maghiarii din romanika aveti cam multe pretentii, probabil va ginditi ca in mod firesc, din moment ce ati pus din greu umarul la sovietizarea tarii - by the way, martie '90 chiar nu l-a avut in culise pe tov. Imre Asztalosz - sau si asta e oltean ?! - meritati in continuare toata frisca, caimacul si cascavalul cel mai fin. Tov-ule, in Dobrogea - o frumoasa zona a tarii - ti-ar cam zice Hai sictir !

   raspunde comentariului
   • https://www.youtube.com/watch?v=oWXmqy3n444

    02 martie 2016 18:42

    Este "Hantî-Mansiisk" în limba rusă prin care a ajuns toponimul ăsta în circulație internațională, bă, karakălean dăștept ! ...di la "hantî-mansi", populațiile aborigene locale de ramură ugrică ! ...nu "Hantyi-Mantyisk", ce l-ai greșit din start punând "t" în loc de "s", și ce oricum e luat di tine di pi netu' amerlocofon, kumane dunărean ! ...apropo di limbistica locală, știi de ce în limba voastră gigeloltenească se spune Karakăl, și nu "Karakal" ? ...dacă nu știi, îți spun eu - pentru că numele ăsta, al localității oltenești celei mai renumite în întreaga lume prin monumentul Kăruței milenare, vine din limba turkikă kumană, di la strămoșeii voștri KUMANI ! ...la fel cum aveți tot acolo toponimele turkice - adeka tot KUMANE ! - "Sîi", "Suhurlui", "Desnățui", "Călmățui", etc. Fiindcă și coloarea voastră și vorbirea voastră - vezi titlul ! - sunt dovezile genelor turkice, ce nu pot fi acoperite de faptul că ați învățat să vorbiți românește de la oierii ardelenii transhumanți la voi la Dunăre în ultima mie de ani, "dupe" invazia kumană di la 1100... E bine în Cluj ? ...nu cum fuse în Karakălu' natal, unde papornița îți "erea" goală, și și așa tot încercau concetățenii juveți lătrători să-ți fure din ea !?

    raspunde comentariului
 • he he hi

  02 martie 2016 16:09

  Bungaria un fost imperiu ca si Tkurcia ca si Ahustria.Toate viseaza CE BINE ERA ODATA cand era bunica fata si sugeau la multe popoare.Acu doar o sug.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design