Ce vor ungurii de la Iohannis. Și de ce sunt secuii dușmanii noștri | OPINIE

de Sabina Fati , 20 iulie 2017 - stire actualizata la ora 19:11, 20 iulie 2017
Ce vor ungurii de la Iohannis. Și de ce sunt secuii dușmanii noștri | OPINIE

Înainte de aniversarea celor 100 de ani de la Marea Unire, secuii vor să stabilească “un nou început” în relațiile cu majoritatea: să nu mai fie considerați dușmani, banii de la centru să nu mai ocolească județele populate preponderent de maghiari, fondurile pentru dezvoltare să fie împărțite echitabil, justiția și Parlamentul să nu mai lucreze cu standarde duble.

Președintele s-a întâlnit cu principalii lideri ai secuilor și le-a vorbit despre subiectele care-l preocupă pe el: descentralizarea, autonomia locală și, eventual, regionalizarea, dacă se va găsi o formă care să ducă la “modernizarea administrației” și apoi, prin “creștere economică”, să genereze mai multe locuri de muncă. Klaus Iohannis le-a spus direct că nu este de acord cu autonomia pe criterii etnice și a lăsat să se înțeleagă că regionalizarea e o temă prea sensibilă pentru a fi readusă în discuție. În schimb, a pus pe tapet, ceva mai discret decât o fac de obicei politicienii de București, “soarta tinerilor din zonă care nu vorbesc bine limba română”. Poate că nu e un alt fel de a spune povestea regățenilor sau moldovenilor aflați în trecere prin Ținutul Secuiesc, repetată până la saturație, pentru a fi crezută de toată lumea în cele din urmă: cineva care vine, spre exemplu, din București și intră într-un magazin de pâine e salutat în ungurește și, chipurile, nu primește pâinea dorită fiindcă răspunde în românește.

Poate că președintele îi înțelege și pe cei care nu vor să învețe bine românește, cu riscul de a avea mai puține șanse, dar vrea să-i ajute pe ceilalți care și-ar dori să știe, dar din cauza manualelor demodate și a profesorilor neimplicați nu au nicio șansă. Există maghiari care-și trimit copiii în tabere de limba română, așa cum fac familiile autohtone cu dare de mână care-și duc copiii în tabere de limba engleză.

Pentru maghiarii din Transilvania, cultivarea limbii materne este o necesitate simbolică. Ei știu că supraviețuirea lor individuală e adesea condiționată de limba română, dar vor să-și păstreze privilegiul de a comunica în limba lor atunci când trebuie cu funcționarii din administrație sau în justiție.

La întâlnirea de la Miercurea Ciuc, președintele Consiliului Județean Covasna, Tamas Sandor, i-a reamintit lui Klaus Iohannis că la 100 de ani de la Marea Unire trebuie respectată Declarația de la Alba Iulia, în care se prevedea “deplină libertate pentru toate popoarele conlocuitoare”, astfel încât fiecare dintre ele “să se poată instrui, administra și judeca în limba proprie”. Aceasta este “piatra de hotar pentru cele trei națiuni”, a spus liderul maghiar referindu-se la români, secui și sași.

Liderii maghiari din Harghita și Covasna i-au cerut lui Iohannis “un parteneriat corect pentru dezvoltarea României și a Ținutului Secuiesc”: în care nu doar Bucovina sau Dobrogea să poată avea zile stabilite de Parlament prin lege, ci și Ținutul Secuiesc; în care nu doar steagul istoric al Moldovei să fluture pe Cetatea Neamțului, ci și steagul secuilor pe Consiliile Județene din Harghita și Covasna.  Steagul e un simbol puternic, dar nu-i ajută prea mult pe secui, în schimb, banii pentru repararea șoselelor și, în general, a infrastructurii ar fi cu adevărat importanți. De 27 de ani Covasna și Harghita se află printre ultimele cinci cele mai slab finanțate județe din România. În mod intenționat au fost lăsate în sărăcie, pentru că acolo sunt dușmanii noștri, așa cum ne învață manualele de istorie de un veac încoace. Ca și cum secuii și-ar putea lua în spate Ținutul aflat în centrul țării și s-ar putea duce cu el în Ungaria.

Comentarii

 • natalia

  26 iulie 2017 4:54

  fata fati, iti cunosc trairea antiromaneasca de multa vrema, ca n-ai avut nicio teama sa ti-o exprimi ! Ia du-te ******** de-aici, in Ungaria sau unde vrei, si scuteste-ne de destaptaciunea ta intr-ale secuilor, ungurilor...cand viermii astia neadormiti rod tara asta abandonata de stapanii de drept, reprezentati de repetenti nu doar in istorie, TU ESTI VESNIC DE PARTEA LOR, A VIERMILOR cu supradrepturi !!!! Ce mai vreti, TUUUU, ZDREAMTA BATRANA SI NENOROCITA , tu si ai tai , de la noi ????? Sa ne predam Ungariei, ca sa fie " mare " ????? Pai sa-si fi adus cu ea intreaga Mongolie, ca sa fie mare,cum se vrea !!! Au nu drepturi, , ci PRIVILEGII, cotoroanto !!!! Si tot nu-i bine, tot nu le ajunge !!!!???

  raspunde comentariului
  • valeanu

   27 iulie 2017 0:01

   Comentariul Tau spune totul despre cultura Ta istorica si intelitenta de toate zilele...

   raspunde comentariului
 • Trahanache

  26 iulie 2017 2:04

  Doamna Fati, mai usor cu pianul pe scari! Nu mai departe de o aruncatura de bat de granita Romaniei, niste oameni din Neanderthal au luat o bucata din Ucraina si au separat-o frumusel de restul tarii! Acum vor sa-si faca acolo Mica Rusie! Nu ia nimeni Ardealul in spate, ci doar redeseneaza "putin" harta Romaniei. Precedent exista in Ucraina!... Asa ca nu le mai dati idei. Si nici dreptate pentru drepturi, ca au destule! Cand romanii din ungaria vor avea tot atatea drepturi cat au si ei, mai putem discuta. Pana atunci, cainele moare de drum lung, iar noi de grija ungurilor...

  raspunde comentariului
 • Trahanache

  26 iulie 2017 1:58

  Un singur lucru vreau sa punctez. De cand ma stiu nu am auzit vreodata de la comunitatatea maghiara decat ca cere drepturi! Nici macar o singura data nu am auzit sau nu am citit despre ceva ce comunitatea maghiara a facut pentru Romania sau pentru binele romanilor! Au facut maghiarii ceva bun pentru Romania ca sa merite mai multe drepturi? Ce anume??? La piata nu-ti da nimeni mere sau cartofi gratis!...

  raspunde comentariului
 • qwe

  25 iulie 2017 11:19

  Oricum, secuii își văd de viața lor muncesc, învață, se spală zilnic, nu bat femeiile, nu cerșesc, nu-i tâlhăresc pe alții, se țin de cuvânt și sunt greu de integrat într-o societate în care toate aceste preocupări zilnice sunt considerate defecte.

  raspunde comentariului
  • Trahanache

   26 iulie 2017 1:23

   Da, mai qwe, sunt greu de integrat intr-o societate care-i plateste ca sa nu cerseasca, sa nu-si bata femeile, sa nu talhareasca, sa se tina de cuvant. Bine ca au steag, ca altfel nu puteau dormi noaptea. Caci am uitat sa mentionez, somnul nu e subventionat de la Bucuresti, ca restul...

   raspunde comentariului
 • Mahomed

  25 iulie 2017 2:16

  Cainii latra caravan trece. Lasa-I pe secui sa trancaneasca si vezi-ti de treaba. Secuii nu se pot integra intr-o societate normala. Ei se bat pe unde apuca.

  raspunde comentariului
 • dorin valeriu

  24 iulie 2017 17:31

  Inteleg intr-un ziar orice membru al redactiei poate scrie ce vrea despre orice !? Ca si cum s-ar pricepe la toate.O intreb totusi pe autoare, cam ce competente are in acest subiect. Cati ani de viata a trait in Ardeal, ca sa se pronunte in privinta aspiratiilor unei minoritati majoritara de fapt intr-o zona sau in mai multe localitat cat timp a studiat si meditat asupra relatiilor interetnica dintr-o zonalocaliatate ? Pentru cei care-si amintesc de fosta Regiune Autonoma Maghiara si mai ales pentru romanii "minoritari"in zona, concetatenii nostri maghiari au picat examenul coabitarii ! Banuiesc si ca nici azi romanii din zona nu sunt prea multumiti. Sa luam insa si niste exemple in judetul Bihor de pilda, procentul maghiarilor corespunde procentului romanilor din Covasna. La fel, in cele doua capitale de judet, Oradea si SfantulGheorghe. Si totusi, daca la ora actuala Bihorul are - pentru a doua oara in ultimii ani, un presedinte de consiliu judetean maghiar !, romanii din Covasna n-au avut niciodata macar un vice-presedinte ! La Oradea ungurii au avut mai mereu un viceprimar, la Sf.GH. romanii n-au avut niciunul. Si la Oradea, si la SfantulGheorghe exista trupe de teatru in limbile romana si maghiara. Daca la Oradea primaria aloca sumeegale celor doua "trupe", la Sf.Gh. primarul le-a alocat romanilor doar un sfert, proportional cu numarul de locuitori ai orasului ! Si as putea continua...Problema e prea grea ca s-o lamurim intr-un articol de ziar. Cine sunt sefii UDMR, mai ales cei din "secuime', ale cui interese promoveaza si de cine asculta, cat sunt de atenti la nevoile reale ale cetatenilor pe care-i "pastoresc". Sunt lucruri pe care, cu certitudine, autoritatile romane si Presedintele le cunosc. Personal, eu cred ca statul roman a atins - in mare, oe mai fi amanunte - maximum de concesii acordate unei miniritati. Formate in mare majoritate din oameni cumsecade, care vor sa traiasca normal dar ai caror sefi nu vor sa inteleaga asta ! Si in final, cum comentati declaratia lui Viktor Orban de la Tusnad "Autonomie, in lipsa de ceva mai bun !" Ce oare ?!?

  raspunde comentariului
 • Ghita Bizonu'

  24 iulie 2017 13:57
 • ion

  22 iulie 2017 21:32

  Secuii nu pot fi multumiti de nimeni,nimic nu ii multumeste. Cand erau cu ungurii vroiau cu romanii. cand erau austriecii iar vroiau cu ungurii .Nicio stapanire nu i-a multumit . Ei cer autonomie de vreo 500 de ani , dinainte de Mohaci. Ei sa faca numai pe soldatii si sa faca procesiuni . De asta sunt buni

  raspunde comentariului
  • Trahanache

   26 iulie 2017 1:25

   Bine punctat! Si, in timp, au mai invatat sa trimta la plimbare romanii care nu stiu sa ceara paine in maghiara...

   raspunde comentariului
 • inotH

  22 iulie 2017 6:17

  Alexandru Macedon a taiat Nodul Gordian cu spada,nu cu lama de barbierit . Desteapta-te Romane!a spus ilustrul Gambeta

  raspunde comentariului
 • valeanu

  22 iulie 2017 1:13

  Din pacate din comantariile se vede ca romanii habar nu au de istoria reala, au fost si sant manipulati si aztazi. Un popor pana atunce poti manipula pana cand nu este stapan pe istoria ei. Politica vrea aceasta, nu prezinta ca teritoriile autonome din Europa - Catalunia, Tara Bascilor, Sardinia, Tirolul de sud, samd. - sant teritorii din tarile respective unele din cele mai prospere. Dreptatea ne doare!!!

  raspunde comentariului
  • Trahanache

   26 iulie 2017 1:33

   Catalonii, bascii si ceilalti nu au unde se duce. Daca vreti autonomie, aveti unde - mereti in ungaria si faceti-va acolo autonomie cat va tine cureaua! Romanii nostri din ungaria n-au nici 10 din drepturile voastre si nu fac nici 10 scandal cat faceti voi!

   raspunde comentariului
  • Dupa halul in care scrii,

   24 iulie 2017 10:20

   dovedesti ca NU esti roman! Catalonia si celelalte regiuni pe care le-ai mentionat sunt in situatie total diferita de cea in care se afla secuii! Voi, secuii, trebuie sa va acomodati cu ideea ca traiti in Romania, stat unitar! Trebuie sa renuntati la pretentiile inacceptabile, de autonomie si sa traiti in pace, buna intelegere si respect cu romanii. Care dreptate va doare, stimate domn? Dreptatea este asta! Romania este stat unitar, indivizibil, asa cum prevede Constitutia. Aveti drepturi mai multe decat orice minoritate, din orice tara.

   raspunde comentariului
   • valeanu

    24 iulie 2017 23:31

    Domnule sa stii ca nici intr-o tara nu majoritatea hotareste ca minoritatea este multumita sau nu de drepturile asigurate de majoritate. Daca o sa ai carte ai sa vezi ca am dreptate.

    raspunde comentariului
 • dusu

  21 iulie 2017 11:11

  sa n ai rusine ptr faptele tale socotind ca uciderea, alungarea, vinderea locuitorilor aci de secole.sint dreptul tau de stapin obtinut acum 100de ani, nu i treaba sanatoasa s o tii cu unirea si cu poporul romin de la Decebal ii problema medicalasa sustii ca unguri trebuie sa vorbeasca romineasca ptr ca sint in romania, nu i ceva ptr mileniul trei da tu romine vrei sa sarbatoresti toate astea ! ti ai pus un neamt rominesc ai carui parinti au emigrat si nu par sa tina legatura cu fiul ratacitor valorile morale sint universale romine. bucuria ta inseamna de multe ori tragedia celui la care i ai ocupat casa, i ai rupt radacinile si te ai infruptat din bani pe care i ai obtinut vinzindu l si nu mi spune ca conducatori tai au facut o si nu tu ! ai minima responsabilitate ptr ceea ce faci

  raspunde comentariului
  • Firul de praf

   21 iulie 2017 13:42

   Cine anume ti-a ocupat tie casa, oaie ? Cine ti-a rupt tie radacinile ? Cine te-a vandut ? Aratami-l si mie, asta in cazul in care ai dicernamant, deci iti dai seama de ceea ce zici. Cine... "se bucura de tragedia voastra" ? Care tragedie, explica-ne. Ti-a stationat vreun regiment intreg in apartament ? Te-au bombardat si ai ars ? Te-au tras pe roata, te-au torturat ? Ti-a interzis cineva sa vorbesti ungureste ? A interesat pe cineva ce faci tu acolo, atat timp cat ti-ai vazut de treaba ? Nu, n-as crede. Insa, iti promit io solemn ca vei deveni extrem de interesant, spre studiu. Crede-ma, nu vorbesc in dodii.

   raspunde comentariului
   • dusu

    21 iulie 2017 16:21

    ma firicel ! imi amintesc ca te am intrebat p aci, daca te ai cotat ! spre binele tau bre ! un romin ashe mindru ca tine care lupta ptr interesu national ! ma tu crezi ca ctitoriili voastre v i le o lasat rominul Decebal ? sau iesti un iobag rominizat ?

    raspunde comentariului
    • @ dusu

     24 iulie 2017 10:28

     Dusule cu sorcova, daca vrei sa mai postezi, fa bine si scrie corect! Nu se scrie "romin", ci "roman". De la Decebal avem transmisa peste milenii mandria de popor unitar, independent, harnic. Nici voua nu v-a lasat Attila ctitorii, v-a lasat doar dorinta de a ocupa si cuceri ceea ce nu va apartine! Nu indrazni sa te legi de Presedintele nostru, daca vrei sa nu ne legam si noi de Orban al vostru, care vine in Transilvania ca la el acasa si are tupeul sa tina discursuri incitante si sa isi faca propaganda unde nu este locul si cazul. Nu te mai da grande, potoleste-te, nu ne mai ataca, fii civilizat, desi se pare ca iti vine greu!

     raspunde comentariului
 • Mihail Groza

  21 iulie 2017 9:16

  Articolul denotă o totală necunoaștere a realităților din zonă și, pe alocuri, chiar prostie. Dezbaterea de la Ciuc, organizată de cele 2 consilii județene, era pe teme de dezvoltare și administrație, dar despre asta n-a vorbit decât președintele ceilalți, despre steaguri, limbă maghiară, autonomie. În administrația Har-Cov sunt și primari și consilieri români, n-a putut vorbi nici unul. Steagul secuiesc este o creație politică a ultimilor 3 ani, n-a existat în istorie așa ceva, nu există nici o dovadă istorică cum că Szekely Mozes ar fi luptat sub culorile albastru-argintii. Eu înțeleg că poți fi adeptul politicii corecte, dar să să fii în halul ăsta de dezinformat și să ataci o așa temă... trebuie să ai tupeu, nu glumă!

  raspunde comentariului
 • LCS

  21 iulie 2017 8:17

  Uite te in oglinda....

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  21 iulie 2017 0:11

  Toata treaba asta a costat parale multe, de la Budapesta. Carti, conferinte, scoli de vara, tabere de indoctrinare etc. Iar vulpoii mei, din curtea din spate, au cam tras cu urechea si au zis si ceva cu parameletari. Lucrul cel mai ingrozitor, pe termen lung, e otravirea mintii tineretului unguresco-secuiesc si secuiesco-unguresc, din mandrul Ardeal, cu himere nationale si ideologice pan-ungariste, si care s-a cam... radicalizat. Adica, putin mai e, pana departe. Doar nu va inchipuiti ca daca merg io, firul de praf, si fac apel la ratiune, ei se vor face baieti cuminti. In tot timpul asta, noi, romanii, ne-am batut joc de identitatea noastra si am dezarmat. Ungurii dimpotriva, au cultivat-o agresiv. Nu are rost sa mai discutam aici si de cozile de topor, dintre romani. Concluziile le trageti singuri.

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  20 iulie 2017 23:58

  In cazul in care nu sunteti cu totii niste imbecili, aveti certitudinile. Un presedinte al Romaniei se duce in ungurimea secuiasca si secuimea ungureasca , i se canta imnul secuiesc si i se inmaneaza steagul secuiesc, de vreo 500 de insi declarati, dupa care i se zice in fatza ca romanii ii oprima. Iar el nu zice nimic, pentru ca stie ca n-are ce, si nici nu se pricepe la treburi din astea, in plus nici nu doreste. Nici macar nu e primul, fiindca besescu, idolul vostru, le-a lins clantele, sa nu iasa la referendum. Iar daca tot n-ati inteles nimic, insemna ca tara asta chiar e fara speranta. Adica hastag rezist, cu incendii la Colectiv, dupa care atacam guvernul, c-asa ni s-a zis pe feisbuci.

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  20 iulie 2017 23:47

  Normal ca in secolul XXI nu pot exista "probleme de etnie si de limba". Ceea ce vedem e o halucinatie colectiva, am innebunit cu totii. Mai e putin si cineva va zice ca ungurii, ori secuii, ori ce sunt ei, au ridicat drapelul national romanesc si au intonat Desteapta-te Romane. Si ca noi, ca niste dilii ce suntem, ne luam de bietii oameni, degeaba. Ori, daca prima nu e valabila, atunci poate fi a doua. Ca v-ati prostit atat de tare, incat nu va dati seama ca natiunea si spiritul national n-au cum sa dispara, fiinca nu ai ce pune in loc. Cel mult pot fi anesteziate cu xilina, sa nu le mai simti, o vreme. Pana cand... ti se spune in fatza ca ce cauti tu in tara ta, si ca nu e a ta, de fapt. A treia posibilitate nu exista, tertius non datur.

  raspunde comentariului
  • Pentru semidoctul Fir de praf ....

   21 iulie 2017 0:42

   atat de ingrijorat de soarta transilvanenilor in numele carora behaie fara sens. ` Tertium non datur ` , mai boulean si ovin si om de grota ce esti ! Si nu `Tertius....` cum te-au invatat la Moscova !

   raspunde comentariului
   • De ce insulti?

    24 iulie 2017 10:31

    Asa ai fost educat? Sau, mai degraba, needucat? Daca iti displace postarea altcuiva, scrie civilizat, badarania si insultele nu au ce cauta pe forum!

    raspunde comentariului
 • Teo-Teodor Marşalcovschi

  20 iulie 2017 23:24

  În sec. al XXI-lea nu pot exista probleme ce in de etnie i limbă. A avut loc o acceleraie, care a scos aceste probleme din umbră. Frumos a spus ungurul, că Harghita sau Covasna aflate în centrul României nu pot fi duse în Ungaria. Păcat numai că ungurii ignoră parial româna, iar cu aceasta se pun în faa problemelor reale. Consider că cele două judee trebuie finanate mai bine ca să se îmbunătâească infrastructura. Ungurii nu sunt dumanii poporului român, doar unele grupări politice. Stima reciprocă ar conveni ambelor pări..

  raspunde comentariului
 • Se ... qui prodest ?!

  20 iulie 2017 18:26

  Desigur autoarea ar putea fi - doar - proasta si atit. Dar, o bursiera Sor... nu poate fi proasta, nu-i asa ? Afirmatia tovaraselei cu singe arabesc, si pile pe filiera respectiva, este de-a dreptul ticaloasa. Nu sunt secuii dusmani, cum nu sunt nici maghiarii sau ... ziegeunerii. Dusmanii sunt politicienii cu o agenda ascunsa, iar faptul ca unii dintre ei sunt alogeni este doar o coincidenta, de multe ori studiata, nu intimplatoare. Sa nu uitam doctrina comunistilor, singurul partid din Romania care considera marea unire un gest abuziv, oare de ce ?! E drept ca mai lipsesteceva, ,,the missing link'' cum ar spune unii, si anume pe cine reprezinta gasca cistigatoare de la conducerea politiei politice de dupa 1989, adica, mai pe sleau - cui a lasat Imre Asztalosz cheile si telecomanda ? Nu e evident ?!

  raspunde comentariului
  • Pentru informarea ta!

   24 iulie 2017 10:39

   Viktor Orban a fost si el bursier Soros! De cand s-a stricat "prietenia" si care sunt cauzele, este usor de imaginat! Nu facem speculatii asupra nivelului de IQ al domnului Viktor!

   raspunde comentariului
 • rappaport comissiona-prepurgel

  20 iulie 2017 18:02

  Majoritatea regățenilor n-au fost niciodata in Ținutul Secuiesc . Sau in Republica Moldova...

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  20 iulie 2017 17:27

  Am elucidat misterul. Intrebi de secui, raspund ungurii. Intrebi de unguri, raspund secuii, din Tinutul Secuiesc. Intrebi care e care, or sa-ti raspunda ca-s vreo 500, insa simt ei, ca-s mai multi. Simt asta in aer, in corpul lor, ca-s secui. Aha. Ce vor ? Nu se respecta prevederile Declaratiei. Ce prevederi ? Care ? Nu se respecta, dom`le. Care anume ? Nu se respecta. Nem, nem soha. Ce e sigur, zise presedintele, e ca trebuie sa privim spre viitor.

  raspunde comentariului
  • valeanu

   24 iulie 2017 23:26

   Am crezut ca esti mai cult. Te supara daca rusi spun ca In Rep. Moldova se vorbeste moldoveneste si nu in romana. Olteni vorbesc romaneste degeaba sant olteni. Sic...

   raspunde comentariului
 • Firul de praf

  20 iulie 2017 16:49

  S-a spus 2 NATII. Aia romaneasca e clar, e la vedere. Aia ungureasca, tot e clar, mai putini, tot la vedere. Secui declarati - cam 500. 500 de insi compun o natiune ? Inseaman ca si stolul de berze, din vale, care-s tot cam atatea alcatuiesc o natie. Una la mana. Doi la mana. S-a facut vorbire, tare si cu intonatie, ca NU SE RESPECTA PREVEDERILE DECLARATIEI DE LA ALBA IULIA. Iar asta s-a zis in fata unei chestii, care zice despre el ca-i presedintele Romaniei, care a n-a avut nimic impotriva enuntului Intreb, care anume prevedere NU s-a respectat ? Ce anume din drepturile natiei maghiare si a stolului de berze, care-si zic secui, 500 de bucati, se incalca ? Aia voi sa stiu. Nimic altceva.

  raspunde comentariului
 • Vasilica

  20 iulie 2017 16:40

  Secuii au convetuit secole intregi cu romanii, nu au fost conflicte intre cele2 natii.Ba chiar au colaborat de multe ori impotriva Turcilor. De ce acum se strica relatiile dintre noi si ei ?? Politicienii ,ca sa se numeasca eroi au nevoie de dusmani. Si o serie de politicieni au apelat la cea mai murdara metoda,,sovinismul,, Daca sinteti atenti veti vedea ca cei mai aprigi ,,nationalisti,,care striga peste tot ca sa rupa cit mai mult legaturile Romano-Maghiare ,tocmai ei s-au imbogatit pe seama secuilor si a romanilor, Pot da multe exemple. Dar voi da numai unul Verestoy Attila ,Kerestoy care a ajuns miliardar prin taierea arborilor chiar din Covasna lasind pamintul gol. Am unul dintre cei mai buni prieteni secui !

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  20 iulie 2017 16:21

  Deci, in fata a ceea trebuit sa fie presedintele Romaniei, un ins, secui, ungur, cred ca nici el nu stie bine ce-i, a zis CA NU SE RESPECTA DECLARATIA DE LA ALBA IULIA, din 1 decembre `918. In mod normal, presedintele ar fi trebuit sa intrebe om bun, care anume parte din Declaratie NU se respecta ? Arata-mi articolul, prevederea, ca sa ma duc sa-l iau de urechi pe nesimtitul care n-o respecta si te oropseste pe tine, bietul. Asta intreb, de atata amar de vreme, care anume punct NU se respecta ? Insa, noi nu avem Presedinte, avem o chestie. Incultura inspaimantatoare a personajului isi spune cuvantul.

  raspunde comentariului
 • mirela

  20 iulie 2017 15:04

  In legatura cu secuii, nu prea am inteles titlul articolului dnei Fati, titlu care intra in contradictie cu continutul articolului. Deci, fie titlul e o metafora, fie autoarea voia de fapt sa scrie `De ce Nu sunt secuii dusmanii nostri` . Pentru ca noi in Transilvania traim impreuna cu secuii si maghiarii si sasii de 1000 respectiv de peste 700 de ani si ne intelegem foarte bine la nivel de relatii umane individuale si colective. Iar in ce-i priveste pe secui, sunt oameni foarte curajosi, harnici, curati, sufletisti si patrioti. Ardealul a fost pazit de secuii mercenari sau voluntari sute de ani in trecatorile sale din munti contra grupurilor de popoare migratoare si de grupurile de turci care mereu si mereu voiau sa jefuiasca aceste tinuturi bogate. Caci, in afara marilor lupte duse de marii patrioti ai neamului , celebrii luptatori Stefan cel Mare, Neagoe Basarab, Vlad Tepes, Mihai Viteazul - si altii multi - au mai existat si sute de batalii mici, desfasurate in trecatorile Carpatilor sau in Frumoasa Moldova sau in viteaza Valahie care au avut ca protagonisti unici sau ca ajutor trupe de secui bine instruiti in lupta deoarece erau mercenari viteji si exersati indelung in arta razboiului. Asa ca, dragi cititori, romanii si secuii sunt prieteni de sute de ani si nu inamici.

  raspunde comentariului
  • dusu

   20 iulie 2017 18:38

   ma rominilor ! voi va intelegeti cel mai bine cu sasii ! jmekeri cum sinteti stiti de ce ! voi o tot tineti c ati unit Transilvania si atunci de ce jumatate din populatia ei nativa a disparut de cind ati venit voi? ca dora ati venit de frati !tanti autoarea are umor Există maghiari care-și trimit copiii în tabere de limba română, așa cum fac familiile autohtone cu dare de mână care-și duc copiii în tabere de limba engleză.! auzi tu ma ! daca invata romineasca au viitor ! in romanica ? intii sa invete sa fure si apoi mai vorbim

   raspunde comentariului
 • Firul de praf

  20 iulie 2017 14:54

  Si pace, si fericire, si iubire, si armonie, si procuratura, si hai-hai, ca la urat, buhaiul mai lipseste, in toiul verii. Si VIITORUL, mai ales viitorul. Da, desigur. Ma scuzati, m-am ratacit pe- aici. E perfect normal ca presedintele sa zica ca TOTI politicienii sunt niste ticalosi. In frunte cu el, fireste.

  raspunde comentariului
 • Mirela Antonescu - Brasov

  20 iulie 2017 14:46

  Un articol simpatic, inteligent, decent, in spirit european scris de dna Sabina Fati. Ma bucura imens ca majoritatea redactorilor si jurnalistilor de la romania Libera au avut dreptate in majoritatea chestiunilor abordate si nu eu, de ex, - care tineam prea habotnic cu asa zisa `dreapta` romaneasca - sau habotnicii de `stanga` care acum au ocazia sa vada manifestandu-se in intreaga lor `splendoare` sultanii de stanga gen Dragnea care, exact la fel de fundamentalist si demagog pe partea de `stanga` precum dl. - sau tov., daca preferati ! - Basescu era de fundamentalist pe partea de dreapta, deci dragi cititori exact la fel declama sforaitor despre patrie, munca, cinste, onoare, religie, onestitate, pace sociala, egalitate de sanse, empatie pentru saraci etc etc.....dar de fapt in background ei si baronii din partidele lor -adica PSd si fostul PDL dar nu mi-e rusine nici cu unii Pnl-isti cand e vorba de ciordeala din bugetul public ! - nu au facut altceva decat, sub pavaza acestor comandamente -adica , repet, patriotism, solidaritate, dezvolate, pace sociala, umanism, crestinism sforaitor declamate - sa NE FURE COLOSAL ! Caci Romania este cea mai furata tara civilizata din Europa ! Parlamentarii romani au niste averi colosale si nejustificate in raport cu veniturile legale. Iar furtul lor colosal se reflecta negativ asupra vietii noastre fie ca suntem romani, maghiari, sasi sau familii mixte, asa cum sunt sute de mii de familii din Ardealul meu drag. ACESTEI probleme trebuie sa-i punem capat prima data ! Parlamentarii romani trebuie arestati preventiv TOTZI pentru a fi siguri ca nu scapa nimeni si apoi chestionati SEVER asupra orignii averii lor. Evident ca USR-isti sunt iepurasi nevinovati si vor fi eliberati rapid, dar ramane apoi GROSUL celor ce ne-au facut viata amara de 28 de ani incoace. Si singura pedepsa umanista pentru cei ce ne-au furat banii si sperantele si ne-au adus la sapa de lemn si disperare ramane internarea pe viata in niste tabere de munca fortata. Munca ii va face liberi de a-l intalni pe Dumnezeu si ii va mantui de pacate. O viata intreaga la muls vaca si recoltat cartofi, in genunchi, pentru toate `divele` mafiote ale neamului gen Ecaterina Andronescu-licentza, Roberta Anastase-socotitoare, Norica Nicolai-armament, Corina Cretu-KGB, Rovana Plumb-inmatriculare Bulgaria, Alina Gorghiu-Burghiu-Dej, Elena Udrea-coruptie, Gabriela Vranceanu Firea-Pandele-vaporase supraplatite, Monica Iacob Ridzi=Pizzi-spaga care fac `cinste` ca `determinare` interioara in ce priveste furtul , genului masculin politic din `parlamentarismul` romanesc. Caci, dragi cititori, suntem EXTREM de suparati pe `parlamentarii` si `Parlamentul` tarii , cu totii, si romani si maghiari si sasi. Ne-au foxat pana la radacina pe TOTZI si intreaga tara si pana nu revie nun guvern apolitic care sa DESFIINTEZE actualul `parlament` in actuala forma si sa introduca o ordonandta de urgenta cu putere de lege prin care sa interzica orice activitate politica vreme macar de 50 de ani, lucruriel vor merge identic ! aAdica 4 ani vor conduce oameni gen Dragnea dupa care vor veni `salvatori` gen Basescu. Fiecare cu camarila, neamurile si amantele lor. Unii mai tarani, asa, gen Dragnea si altii mai `fini` asa, mai...ioropeni, mai ..parfumati, gen Alina Burghiu-Gorghiu-Dej, dar de furat, ne vot fura totzi ! Unii mai de `stanga`cu concedii in Brazilia iar altii mai de ...`dreapta` cu concedii in insula Rhodos. Dar totzi la fel de rapace si bolnavi compulsiv-obesiv, la fel de sforaitori si cabotini si hotzi. Dovezile mele ?! Pai rechizitoriile publice ale Procuraturii generale a Romaniei si ale DNA, aferente muncii a sute de procurori si a sute de dosare ce contin inscrisuri, dovezi, acte, extrase de cont, marturii uneori chiar ale celor acuzati gen Cocos care a recunoscut tot ce i s-a imputat. Si daca se pune problema pe cine sa credem, pai ii credem pe procurori care in imensa lor majoritate traiesc din salariu pe cand politicienii romani se scalda in averi de zeci de milioane de euro dobandite prin furt din banii NOSTRI, dragi cititori. Romani, maghiari si sasi si romi.

  raspunde comentariului
  • dusu

   21 iulie 2017 14:50

   sint grupuri sociale tanti care accepta si dictatura ! mai bine ling ce l i se da, dar nu se rascoala vezi popor romin, vezi tari arabe nu toate nici aci si dovada este revolutia intregului popor romin impotriva ....??poporul romin este construit sub trei, 3 , dictaturi si 27ani de dimocratie originala poporul romin nu i copt inca ptr democratie ! cind la alti se legifereaza casatoriile intre acelasi sex, la romini nu au curajul homosexuali sa si declare preferinta ! cind la alti, emigranti devin presedinti de tara, in tara nou creata a rominilor, nativi n au drepturi elementare ca au fost uniti !, ha ha

   raspunde comentariului
  • dusu

   21 iulie 2017 13:18

   tanti ca esti credincioasa ortodoxa am vazut ca ai vocabular de asemenea da esti proasta tanti, scuza ti ! ii fi din Ardeal da imi pare ca din clasa iobagilor asupriti inca nu te ai desteptat ? cultura romineasca ii de fapt cultura regateneasca sau mai precis cultura moldoveneasca mixata cu oltenesc-valaha, religie si jmekerie. oameni.politici de care te legi sint ceea ce i mai reprezentativ ptr gramada din care faci parte. si asta nu se poate schimba cu dna si procuraturi ! sau nu i deajuns, iar timpul nu sta pe loc. mi am pierdut timpul cu dvs ptr ca postase cineva mai sus apreciativ la dvs

   raspunde comentariului
 • Adela Jeler

  20 iulie 2017 14:24

  Sa nu uit, pe cand o dezbatere publica cu specialisti istorici, sociologi, reprezentanti ai sociatatii civile, preoti...? Dezinformati suntem destui, informati pe subiect, in integralitatea lui, fff putini.

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  20 iulie 2017 14:19

  Deci, n-am inteles. Insist un raspuns de la savantii emeriti, de la Romania Libera, care scriu gugumanii la gazeta. S-a spus, declaratia de la Alba Iulia NU se respecta. Intrucat nu ma ajuta capul, nu-nteleg subtilitatile saseasco-secuiasco-unguresti, rog fromos, luminati-ma. CARE ANUME ? Aveti pe net vocea lui Iuliu Hossu, aflat cu domiciliu fortat, la Caldarusani, recitind Declaratia. Aveti si textul Declaratiei, pus pe net, ca pentru retarzii din Educatia reformata, de basismul euro-atlantic. Cititi, ascultati, minunati-va. Care anume prevedere nu s-a respectat ?!?!

  raspunde comentariului
  • Dan

   21 iulie 2017 11:47

   "Deplină libertate națională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra și judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său și fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare și la guvernarea țării în proporție cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc."Partea cu administra si judeca in limba sa proprie nu prea e, din cate stiu.

   raspunde comentariului
 • Adela Jeler

  20 iulie 2017 14:19

  Presedintele Iohannis a mai spus o fraza in discursul sau, o fraza in care a subliniat ca cei 100 de ani ar fi trebuit sarbatoriti altfel, cu realizari vizibile, pentru care clasa politica este vinovata in integralitatea ei, inclusiv UDMR-ul. Si ca tot veni vorba, de ce finantarea a avut aceasta diferentiere, daca UDMR-ul pe criterii etnice a fost la conducerea de la varf de la inceput? Ce a facut UDMR-ul pentru maghiarime, in afara sa fure ca romanul, sa minta ca romanul, sa negocieze pentru liderii lor ca romanii, sa se foloseasca de incultura oamenilor in utilizarea tematicii nationaliste ca romanii? Si ca sa nu uit, dnul presedinte Iohannis a subliniat ca nu este indicat sa ne uitam in continuu spre trecut, ci sa incercam spre viitor. Ca amendament, viitorul pare sumbru si jegos cu astfel de politicieni parveniti, mincinosti, farseuri, si depasiti de situatii. Poate asta este motivul pentru care marea majoritate dintre noi am ramas intre lumi adica, in parea de rau dupa cea trecuta ceva mai stabila "chipurile"si spaima pentru cea care vine fara mari promisiuni, cu oameni plini de naravuri si politicieni asisderea.

  raspunde comentariului
  • Firul de praf

   20 iulie 2017 14:24

   Mda, maiestrie a la PNL. Daca s-ar ridica Bratianu din groapa, cred ca v-ar strange de gat. Sa nu ne uitam spre trecut, ca-i periculos. Ca, aflaram ca poporenii, in frunte cu presedintele, habar n-au de Declaratia de la Alba Iulia. Si nici de case si de proprietati restituite. Noi trebuie sa privim, cica, spre viitor. Care viitor, oaie ? Ala, pe care ni l-ati prefigurat voi ? Si credeti ca natia asta s-a prostit de tot, sa v-asculte ticalosiile ? Incercati, sa vedeti ce iese.

   raspunde comentariului
 • Gigel

  20 iulie 2017 13:58

  Asta cu romanii refuzati in magazinul de piine pentru ca nu stiu maghiara se pare ca e un mit in 2017. Poate stiu altii mai bine sau au patit-o, dar din ce relatari am citit eu nu prea se intimpla. In privinta finantarii diverselor judete, ar trebui vazut care e raportul intre sumele virate catre judete si sumele cerute de administratiile locale si judetene. Aia e valoarea care spune ceva.

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  20 iulie 2017 13:51

  In concluzie, Johannis s-a dus la unguri. Sau la secui ? La care din ei ? Ce vor ungurii de la Johannis ? Sau vor secuii, 500 de insi ? Care anume- nu se stie. Ce anume vor, tot n-am inteles. Ceva ce nu se ezista deja, ca sa priceapa tot poporul, de la inspectorul scolar, la primar, apoi la presedinte inclusiv. Un singur lucru stiu, ca autonomie pe criterii etnice NU se poate. Restul e gargara cu ceai de musetel, iar daca n-aveti, va trimit io, un sac.

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  20 iulie 2017 13:26

  Acu mi-a venit o idee grozava. La recensamantul viitor ma declar scit, iar vecinii mei se declara taifali, goti si cumani. Inventam si trecut, si izvoare, ca la asta suntem mesteri. Apoi merem la tribunal, ne si declaram ca atare. Dupa aia ne ducem peste unguri si le spunem ciocu` mic, ca si noi suntem minoritari, la fel de oropsiti, Sa cuteze careva sa ne contrazica.

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  20 iulie 2017 13:16

  Odata stabilita ecuatia secui=ungur, continuam. Johannis, daca ar fi dat ciorilor aroganta scortoasa, demna de Baroane- de Arghezi-, inainte de a se duce in Secuime, ori in ungurime, trebuia sa discute cu careva priceput. Insa, inteleg ca Academia Romana ii pute. Erau acolo si istorici, si etnografi, si lingvisti, si juristi de mana intai, mai ales pe teme de Constitutie si autonomie etnica. E adevarat ca a fost un parlit de profesoras politruc, dupa cum s-a si autodefinit candva, insa intrebarea e sfanta si nu costa parale. Am zis Academia, nu muraturile ratate care-i servesc de consilieri. Ce e ungur, ce e secui, cu cine discutam, cati anume, despre ce anume vorbim. Odata facute temele temeinic, putea face si restul. Insa, n-ai cu cine, asta-i omul, cu el defilam. Ca e om care nu le stie pe toate, inteleg. Insa, cand nu stii, si nici nu intrebi, e cu adevarat prostie fioroasa, cu coarne si ochelari de soare.

  raspunde comentariului
 • gica

  20 iulie 2017 13:03

  nu exista tinut secuiesc,asta exista doar in fantezia unora si in execrabila exprimare a unor pseudojurnalisti care folosesc cuvinte si expresii mai mari ca ei din dorinta de a epata sau cu stimulent financiar,nu mai incercati sa inoculati ideea existentei unui tinut secuiesc

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  20 iulie 2017 13:02

  Articol care se vrea corect din punct de vedere politic, insa sfarseste prin a fi *******, asa cum ii sade oricarui laudator al statului de drept, de emanatie basista. O ciorba, de nana imbrobodita, ramasa cu lecturile prin sec. XIV. Sa le luam pe rand.1. Care anume punct din Declaratia de la Alba Iulia nu s-a respectat ? In Primaria Odorheiului, a Harghitei, a Borsecului sau a Sf. Gheorghe, ori la Medicina, la Mures, se vorbeste ungureste, au ba ? In Universitatea din Cluj, se vorbeste ungureste, au ba ? 2. Conitza, indobitocita de basism nu intelege notiunile de SECUI si UNGUR. Ca, se zice ca secuimea ar un neam distinct de unguri, despre care nici pana azi istoricii de meserie nu stiu sa zica ce sunt unguri, vreun neam al lor, ori populatie distincta. Apoi, cati secui sunt declarati oficial ? 532, din cifre oficiale. Bai, voi sunteti nebuni ?! 532, ati auzit bine. Ce naiba e asta, o specie de nagatzi motzati, pe cale de disparitie ? Jucam alba-neagra ? Te duci la secui, io am facuto-o. I-am intrebat, mai draghe secui, care esti tu secui, te esti ungur ? Noooo, secui este. Booon. Ce limba vorbesti ? Ce sa... ungureste. Pai, daca esti secui, unde e secuiasca ? Nu e. Booon. Mai departe, in felul tau de viata, ce te diferentiaza de unguri ? Nimic, tot ca la unguri. Am intrebat pe etnografi, ce anume identifica etnia zisa secuiasca de cea ungureasca ? Mi-au zis c-ar fi ceva, insa nu la modul esential. Concluzie, nu stiu ce au fost secuii, dar AZI sunt asimilati, prin urmare unguri. Hmmmm.

  raspunde comentariului
  • valeanu

   22 iulie 2017 0:46

   Inseamna ca in Romania traiesc in afara de romani, olteni, moldoveni, munteni, dar romani unde sant? Dupa cultura Ta mare nu stii ca se numesc georgrafic si poparele cara traiesc acolo. Ex. Banatean, Oltean...

   raspunde comentariului
  • dan

   21 iulie 2017 11:54

   Poate ca se vorbeste in primarie in limba maghiara, dar limba oficiala in administratie nu este limba maghiara in zonele respective. Desi, prin declaratia de la Alba-Iulia asta se promisese.

   raspunde comentariului
 • Dwight L Patton

  20 iulie 2017 11:22

  La data de 17 Mai,1961, intr-un discurs tinut la Ottawa, in fata Parlamentului Canadian, presedintele John F Kennedy a spus urmatoarele"Geografia ne-a facut vecini, economia ne-a facutParteneri iar necesitatea ne-a facut aliati haideti ca ceea ce natura a crest, omul sanu distruga !Din nefericire, atat noi cat si Vecinii nostru suferim de tare genetice insurmontabile, regasite perfect in caracterizarea lui Goustave LeBon"omul incapabil recurge la agresivitate fizica sau verbala, pentru a-si ascunde incapacitatea."Este suficient sa urmariti programele TV ca sa constatati verificitatea celor de mai sus, cohorts de pretinsi analisti politici, moderators,etc. cat si invitatii lor ar trebui orientati spre alte profesii-meserii, fiind posesorii unui nivel lamentabil in toate domeniile abordate!In ce va priveste, totul la superlativ!Dwight L PattonBoerne,TX USA

  raspunde comentariului
 • Mihai

  20 iulie 2017 10:11

  Articolul e foarte bun, pune corect problema secuilor din Hrghita si Covasna. Doar ultimele doua fraze sunt, dupa parerea mea, distonante. "În mod intenționat au fost lăsate în sărăcie, pentru că acolo sunt dușmanii noștri, așa cum ne învață manualele de istorie de un veac încoace. Ca și cum secuii și-ar putea lua în spate Ținutul aflat în centrul țării și s-ar putea duce cu el în Ungaria." Chiar si in manualele din perioada comunista nu exista mentiunea aceasta, ca secuii sunt dusmanii nostri. Si desigur, ei nu pot lua in spate cele doua judete, ca sa le transfere in Ungaria, dar pot face destul rau, prin propaganda privind lipsa lor de drepturi, prin permanenta amenintare cu independenta si prin imixtiunea Ungariei in afacerile interne ale Romaniei, pe motivul ca secuii ar avea nevoie de protectie. Singurul lucru pe care nu il au secuii, dar il cer in mod repetat, este separarea totala de Romania si inca si mai multa influenta a guvernului maghiar in zona. Ei nu sunt dusmanii nostri, se pare ca relatia este inversa, in optica lor!

  raspunde comentariului
 • aga

  20 iulie 2017 10:07

  minoritara o comite din nou ! S-a-ntors din hanatul crimeii si bate campii pe ogorul sterp al "bashkaliei libere" ...

  raspunde comentariului
 • Ildico îmblânziă

  20 iulie 2017 9:34

  Secuii nu vor mai fi dusmani cand vor accepta ca traiesc in Romania, si niciun secui in slujba statului nu se va mai adresa catre cetateni altfel decat in limba romana. Acum. daca te nimeresati pe acolo ai sansa sa nu intelegi nimic daca primarul alege el sa arate ca este secui si iti vorbeste in maghiara, fara traducere. Cu painea si branza, nu-i bai, poti sa le cumperi si cu gesturi daca vanzatorul chiar nu cunoaste romana.

  raspunde comentariului
 • cristi

  20 iulie 2017 8:34

  Cred ca trebuie sa intelegem in ce conditii ne-am unit, pentru a merge mai departe.

  raspunde comentariului
  • tepes

   21 iulie 2017 1:34

   Si in ce conditii ne-am unit mai Cristi .Vi tu acum la 100 de ani de-la unire sa pui la indoiala jertfa inaintasilor nostri?Rusinica

   raspunde comentariului
  • Insinuare?

   20 iulie 2017 10:18

   Nu e clar ce doresti sa insinuezi, domnule Cristi. Unirea din 1918 a fost un act de dreptate, un act reparatoriu pentru natiunea romana! Cred ca sunt putini cei care mai pun la indoiala acest lucru. Doar cei rauvoitori, sau cei care nu cunosc deloc istorie, sau cei cu interese contrare Romaniei mai sustin contrarul.

   raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design