2.1 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialCe vor americanii de la noi. România, după Nuland

Ce vor americanii de la noi. România, după Nuland

O coabitare nu foarte lungă și lipsită de peripeții între Klaus Iohannis și Victor Ponta ar putea fi premisa pentru ca puterea de la București să revină cu responsabilitate pe axa cu Washingtonul printr-o majoritate care să-și asume obiectivele Parteneriatului Strategic și care să poată face față unei Rusii năzuroase la Est și unei Uniuni Europene care tinde să-și abandoneze periferiile și să închidă ușile spațiului Schengen, din care România nu face parte. Victoria Nuland, numărul doi în diplomația americană, a dat acest semnal în mai multe feluri prin vizita ei scurtă în capitala României.

La București, Nuland s-a intersectat cu ministrul britanic de Externe, într-o perioadă complicată, în care Europa este amenințată de un război difuz declanșat de teroriștii islamici, în care Rusia rămâne amenințătoare în estul Ucrainei, Republica Moldova nu-și regăsește echilibrul, iar România ar putea să-și joace atuurile regionale mai bine ca oricând. Emisara Washingtonului le-a sugerat liderilor români să găsească o soluție pentru adoptarea legilor de tip Big Brother și să rezolve problemele corupției. Victor Ponta și Klaus Iohannis trebuie să asigure consensul pentru îmbunătățirea cadrului legal privind siguranța națională, în așa fel încât țara să fie pusă la adăpost de eventuale riposte ale extremiștilor islamici. Cele două baze americane găzduite de România au trezit deja suspiciunea Rusiei, iar din acest punct de vedere Bucureștiul se află pe lista neagră a Moscovei de mai mulți ani. Întrebarea este dacă nu cumva existența lor ar putea atrage atenția și luptătorilor islamici. Protejarea printr-un acces mai larg al serviciilor secrete la corespondența electronică și la convorbirile telefonice este însă o temă sensibilă pentru o țară care a scăpat de ororile poliției politice ceaușiste acum 25 de ani.

Diplomata americană a arătat însă clar care sunt direcțiile comune ale celor două state, iar legile Big Brother fac parte din pachetul de luptă împotriva terorismului. Stabilitatea și coerența politicii interne sunt, de asemenea, puncte importante pentru Statele Unite.

Nuland a spus de la început că a venit să-l cunoască pe Klaus Iohannis, cel care va fi de-acum înainte principalul interlocutor al Statelor Unite în România și care a garantat că politica externă a țării nu se va schimba. Americanii au privit cu îngrijorare cursa prezidențială, în care Victor Ponta plecase cu un avantaj substanțial, fiindcă în cei doi ani și jumătate în care și-a exersat mandatul premierul a făcut mai multe glisări periculoase: încercarea de înlăturare a lui Traian Băsescu la limita Constituției, ideea extravagantă de a face un parteneriat strategic cu China și de a-l trimite pe ministrul Apărării să discute despre un acord comun cu Beijingul, rămânerea lui în anturajul unor persoane dubioase (Dan Voiculescu & Co). Argumentul președintelui executiv al PSD, Liviu Dragnea, că Victor Ponta a pierdut alegerile din cauza americanilor vine să confirme o prejudecată mai veche a acestui partid, deranjat de un partener extern care se uită prea atent la felul în care se face politica pe malurile Dâmboviței. Întâlnirea pe care a avut-o Nuland la București cu Mircea Geoană, dat afară din partid, pregătit să facă un „nou PSD“ și să-i ia locul lui Victor Ponta, indică faptul că premierul devine tot mai nesemnificativ și că pierde din greutate în același timp în interior și în afară.

Anul trecut pe vremea asta, când premierul Ponta a refuzat să o primească pe Nuland, pretextând cu o vizită în Italia, diplomata americană spunea că nu îi este „deloc clar“ care e „traiectoria viitoare“ a Guvernului de la București. Între timp lucrurile nu au devenit mai limpezi, chiar dacă legea amnistiei și grațierii a fost retrasă: Victor Ponta este el însuși un exemplu care demonstrează că puterea lucrează mai degrabă în propriul său interes decât pentru interesul general. Ordonanța de urgență prin care vrea să-și amnistieze plagiatul, dată de Guvern pentru a-l salva chiar pe prim-ministru, este o probă indubitabilă că, într-adevăr, „cultura politică“ trebuie schimbată la București, așa cum a sugerat Victoria Nuland la întâlnirea pe care a avut-o cu Victor Ponta. Persistența corupției în administrație, de care s-au plâns ani la rând investitorii americani, revine pe agenda comună o dată cu parlamentarii cu dosare penale care continuă să legifereze fără probleme.

Victor Ponta ar trebui deci să fie un interlocutor de cursă scurtă pentru Washington, Klaus Iohannis urmează să-și intre în rol și să dea un profil de stabilitate României, parlamentarii să-și elimine corupții și să furnizeze un cadru legal mai eficient pentru serviciile secrete, iar corupția să fie în topul preocupărilor liderilor de la București – acestea sunt mesajele transmise de Statele Unite prin Victoria Nuland.

Sabina Fati
Sabina Fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

Petrolul Ploiești, în dificultăți financiare. Ce datorii trebuie achitate?

Petrolul Ploiești, echipă aflată pe loc de play-off în Liga 1, se confruntă cu o situație financiară dificilă. Claudiu Tudor, președintele clubului, a dezvăluit...

Republica Moldova ar putea îngheța de frig. Gazprom anunță că suspendă exporturile de gaze de la 1 ianuarie 2025

Gigantul energetic rus Gazprom a anunţat sâmbătă că va suspenda exporturile de gaz spre Republica Moldova de la 1 ianuarie, la ora 05.00 GMT,...

Renașterea lui De Gea! Cel mai bun portar din Serie A după un an fără echipă

David de Gea (34 de ani) a revenit spectaculos în fotbalul de elită după un an de pauză. Spaniolul, concediat în 2023 de Manchester...
Ultima oră
Pe aceeași temă