8.8 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSpecialCe s-a întâmplat cu "Igen, we can"?

Ce s-a întâmplat cu „Igen, we can”?

UDMR respinge ferm (cel puţin deocamdată) schema de reorganizare administrativă 8/8+2. Ca atare, şi PDL a început săptămâna cu o manevră de repliere precedată de câteva zile de semnale în acest sens, la început discrete, apoi tot mai explicite.

Revenind la 8+2, cum acest din urmă aranjament ar fi fost, conform recentelor spuse ale preşedintelui Traian Băsescu, şi formula maximală de compromis aflată la îndemâna PDL, înţelegem astfel că nici democrat-liberalii nu mai au ce da de la ei, nici maghiarii din Uniune nu au ce să mai ceară în plus.

Asta, însă, pe moment şi doar într-o logică în care am exclude, pe de o parte tentaţia guvernării, mai vie ca oricând în UDMR, iar pe de alta livrarea unui nou set de concesii la care PDL s-ar putea gândi în privinţa Statutului minorităţilor naţionale.

Iar cât priveşte Statutul, tuşele care contează sunt puţine: deşi au obţinut câteva victorii de etapă, liderii UDMR sunt în continuare încercaţi de frustrări, întrucât legea nu va vedea lumina votului până la 1 iulie, iar forma finală a actului normativ va continua să rămână un mister pentru toată lumea. 

Aşadar, dezideratul prezidenţial al reorganizării administrative a ţării, pe cele opt superjudeţe plus, eventual, alte două mini (Harghita şi Covasna), este împins spre toamnă, dar insistă să tipărească cifra 8 în agenda UDMR.

Din declaraţiile „la cald”, coroborate cu discursul lui Traian Băsescu din timpul aceleiaşi emisiuni în care i-a explicat şi Regelui Mihai cum stă treaba cu eroismul şi istoria, răzbate însă faptul că PDL forţează reorganizarea după modelul deja prezentat.

Tonul a fost dat săptămâna trecută de şeful statului, când a pomenit de reformrea instituţiilor deconcentrate după modelul celor opt regiuni de dezvoltare, spusele i-au fost întărite luni de Elena Udrea, care, hărnicuţă, deja a restructurat pe hârtie Inspectoratul de Stat în Construcţii, şi totul a fost reconfirmat de purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, care a anunţat imediat că s-a agreat continuarea procesului de descentralizare a României.

În teorie, democrat-liberalii pot recurge la instrumentul reorganizării instituţiilor din teritoriu din două raţiuni: fie pur electoral, fie pentru a-şi atinge scopul iniţial (cel privind reorganizarea  adiministrativ-tertorială).

În ambele situaţii, strategii din Modrogan au imaginat şi şahul electoral pe care-l vor da deopotrivă partenerilor din UDMR şi inamicilor din USL.

Însă a doua situaţie pare a fi confirmată chiar de aplombul cu care diversele voci democrat-liberale au dat asigurări că se lucrează la restructurarea deconcentratelor după modelul celor opt judeţe, dar şi de seninătatea cu care Traian Băsescu în persoană a explicat recent care şi cât de simplu va fi mecanismul legislativ prin care va fi operată comprimarea diverselor agenţii, inspectorate, oficii, case judeţene, IJP-uri, etc.

Reorganizarea deconcentratelor, după modelul „8”, este semnalul clar că PDL imaginează, nu doar declarativ, ci şi efectiv, o reorganizare administrativ-teritorială în aceleaşi margini. Altminteri, în proximitatea alegerilor, PDL îşi va permite şi mai puţin un acord politic obţinut în Coaliţie, în baza căruia reorganizarea administrativ-teritorială să oblige la creşterea numărului de deconcentrate fie şi la 12 sau 16. 

Până vom ştii totuşi mai multe, câteva lucruri sunt certe de acum: restructurarea instituţiilor din teritoriu nu oferă nici o pârghie politică UDMR, are darul de a bulversa USL, dar şi un număr semnificativ de organizaţii PDL.

Iar revenind la UDMR, într-adevăr, sarcina echipei conduse de Kelemen Hunor, de a se adapta eficient la acest nou scenariu, este cu atât mai dificilă cu cât inapetenţa de a părăsi guvernarea e la cote ridicate în Uniune, iar opoziţia nu îi oferă momentan aproape nimic.

Nimic, în afară de răbufnirile caţavencilor Crin şi Victor.

 

Cele mai citite

Atenționare Cod Galben de inundații pentru mai multe județe din vestul și nord-vestul țării

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații, valabilă de vineri, ora 6:00, până sâmbătă,...

Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă „CulturMedia” anunță proteste de Ziua Culturii Naționale!

În ciuda promisiunilor făcute în 2024 de către Ministrul Culturii și alți oficiali ai Guvernului, angajații din muzee și biblioteci continuă să fie discriminați...

Concedieri colective în Sibiu, majoritatea din industria confecțiilor

Cei mai afectați sunt lucrătorii din sectorul marochinărie-pielărie, unde două firme vor renunța la 130 de salariați Patru companii din județul Sibiu au notificat Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă