2.8 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSpecialCand regulile se topesc…

Cand regulile se topesc…

Biroul Electoral Central a anuntat ieri ca Traian Basescu a obtinut 50,33% din voturi, iar Mircea Geoana – 49,66%. Este cel mai strans scor electoral inregistrat vreodata in Romania. Diferenta dintre cei doi candidati este de numai 0,67%, adica in jur de 67.000 de voturi.
In 2004 Traian Basescu l-a infrant pe Adrian Nastase la peste doua  procente distanta (51,23% la 48,77%), Corneliu Vadim Tudor a fost strivit de Ion Iliescu in 2000 de la simplu la dublu (33,14% fata de 66,83% pentru "cel care a adus minerii in Bucuresti"), in timp ce in 1996 Emil Constantinescu castiga in numele partidei anticomuniste cu 54,41% fata de 45,59% acelasi Ion Iliescu.

Acum PSD sta in cumpana. Sa accepte sau sa nu accepte rezultatul alegerilor? Sa se resemneze cu Traian Basescu la Cotroceni sau sa-si joace si ultima carte pentru parola de acces la Palatul Victoria?  Teoretic, argumente in favoarea contestarii scrutinului exista: mita electorala, votul multiplu, folosirea urnelor mobile. Pe de alta parte, cand un vot ajunge sa coste intr-un sat oarecare 10 lei noi, iar in altul foarte aproape de Bucuresti ceva mai mult, adica 25 de lei, e greu de crezut ca neobisnuita participare la vot inregistrata duminica  isi are radacinile intr-o inflorire brusca a constiintei civice a natiunii. Pentru prima data in istoria prezidentialelor din Romania, participarea la vot in turul al doilea a fost mai mare decat in primul tur. Daca diferenta de participare a variat pana acum intre 1 si 7 procente in defavoarea turului doi, in anul de gratie 2009, marcat de mari compromisuri politice si morale, prezenta la urne in runda a doua este mai mare cu 3,4% decat pe 22 noiembrie.

 

Cu alte cuvinte, aproape 400.000 de voturi in plus, cand diferenta dintre cei doi candidati este, cum spuneam, de nici 70.000 de voturi. Dar cum ar putea folosi PSD in favoarea sa toate aceste grave nedumeriri? In nici un fel. Cu incisivitatea care il caracterizeaza si cu o sinceritate demna de respect, Victor Ponta a oferit explicatia. "E foarte clar ca am castigat la vot, dar la ei (la PDL – n.r.) sistemul a functionat mai bine", a spus Victor Ponta. Nimeni in Romania nu poate explica in detaliu si cu exactitate in ce consta "sistemul", dar cu totii stim/intuim la ce se refera tanarul vicepresedinte PSD aspirant la portofoliul Justitiei si ginerele negociatorului cu PDL, Ilie Sarbu.

 

Domnul Victor Ponta se refera la "masinaria de vot", la mecanismele obscure de finantare a partidelor, mecanisme care alimenteaza mita electorala, la metodele de presiune din judete, la felul in care primarul, directorul de scoala si mostenitorii IAS-urilor din comune "dirijeaza" mersul votului la tara, la "liderii de opinie" care au condus grupuri de votanti la sectiile speciale, inclusiv in Bucuresti, lasandu-ne pe multi cu impresia amara ca rezultatul final este masluit in vazul tuturor, fara ca cineva sa poata interveni, fara ca ceva sa poata fi demonstrat in timp util. La toate acestea se refera domnul Victor Ponta, accentuand ca "la ei", la PDL, "sistemul a functionat mai bine".

Or, asa cum Romania libera a relatat in mod sistematic, deosebirile dintre PDL si PSD la acest capitol sunt minime. Metodele de "influentare" a votului in judete au fost similare. Aruncand in joc toate fortele, fara limite si fara scrupule, cele doua partide s-au decredibilizat reciproc si o data cu ele au decredibilizat si ideea de corectitudine a votului la standarde europene respectabile. Regulile s-au topit pur si simplu in masa balcanica de compromisuri ilegale si de obiceiuri ale locului. Probabil ca ceea ce s-a intamplat gresit la primul si la al doilea tur al prezidentialelor si la europarlamentarele din iunie nu a alterat rezultatul final al votului. Dar acest lucru nu pare sa fie meritul preocuparii pentru exactitate si respect pentru optiunea  libera si in cunostinta de cauza a fiecarui cetatean, ci, mai degraba, consecinta anihilarii reciproce a PSD si PDL. "Traian Basescu si partidul sau folosesc metode cu mult peste limitele acceptabile intr-un stat de drept" poate fi un enunt adevarat, dar el suna ineficient in aceasta declaratie a lui Mircea Geoana. 

 

"Traian Basescu a furat acest mandat", "Apelez la institutiile democratice ale statului roman", spune Mircea Geoana, anuntand ca partidul sau va contesta alegerile la Biroul Electoral Central si la Curtea Constitutionala. Domnule Geoana, aveti dreptate: este intr-adevar "un moment delicat pentru aceasta tara". Peste o saptamana se implinesc doua luni de cand nu avem Guvern. Am asteptat cu nerabdare alegerile ca sa avem un premier. Dumneavoastra anuntati insa acum ca nu avem nici presedinte. Dar calea contestatiei la Curtea Constitutionala deschide o cutie a Pandorei care este pe cale sa arunce Romania in haos. Un haos chiar mai periculos decat cel provocat de Traian Basescu inainte de alegeri.

Fara repetarea alegerilor prezidentiale, intr-un climat cu totul si cu totul aseptic, nu vom sti niciodata care este vointa exacta a cetatenilor romani. Dar acest lucru este practic imposibil in umbra actualului "sistem". A insista acum in aceasta directie inseamna un drum nimicitor, care nu duce nicaieri. Dovada suprema de patriotism, dar si de realism, pe care o poate da in aceste momente un politician care a fost pe cale sa devina "presedintele tuturor romanilor" este sa inceapa el sa respecte regulile.

Exista rezultatele oficiale ale Biroului Electoral Central, care spun ca Traian Basescu a castigat. Povara alegerilor castigate pe muchie de cutit si dezamagirea multora dintre cei care i-au fost prieteni si sustinatori in 2004, vor fi suficient de apasatoare pentru presedintele reales. Nu e cazul ca situatia imposibila in care ne aflam deja sa fie complicata suplimentar. Traian Basescu e capabil sa-si asume alegeri anticipate in serie. Dar anihilarea greselilor pe care le-a facut si a celor pe care inevitabil le va face, nu poate fi obtinuta prin contestarea alegerilor, ci prin acceptarea regulilor. Iar regula cel mai urgent de aplicat in acest moment este ca Mircea Geoana sa se recunoasca infrant.

Elena Vijulie
Elena Vijulie
Elena Vijulie, sef departament Politica
Cele mai citite

Sorcova și semănatul, practicate de comunități etnice în prima zi a Noului An

Sorcova este specifică grecilor și bulgarilor, în timp ce semănatul este întâlnit în rândul ucrainenilor și rușilor-lipoveni Marți, în prima zi a Anului Nou pe...

Sorcova și semănatul, practicate de comunități etnice în prima zi a Noului An

Sorcova este specifică grecilor și bulgarilor, în timp ce semănatul este întâlnit în rândul ucrainenilor și rușilor-lipoveni Marți, în prima zi a Anului Nou pe...

Biden se laudă pe final de mandat. SUA e lider în „competiția internațională”

Președintele SUA Joe Biden a declarat luni că, datorită activității administrației sale din ultimii patru ani, Statele Unite sunt în prezent lider în 'competiția...
Ultima oră
Pe aceeași temă