Traian Basescu a castigat alegerile la Bucuresti, in 2004, cerandu-le cetatenilor sa-i dea majoritatea in Consiliul General. Mai important decat sa castige in fata lui Geoana din primul tur era consolidarea Aliantei D.A. printr-o victorie care sa o consacre ca singura alternativa credibila la monstrul PSD. PD a aruncat atunci in joc la alegerile din orasele mari cam tot ce avea mai bun pentru a cuceri pentru Alianta electoratul urban.
Afirmata ca forta politica la locale, Alianta a continuat sa se afirme ca alternativa de dreapta la PSD. "Dreptate si adevar" erau cuvinte extrem de puternice intr-o vreme in care statul era stapanit de minciuna si ticalosie. Discursul anticoruptie promitea sa satisfaca aceasta sete de dreptate, iar stilul public deschis al liderilor Aliantei dadea impresia de normalitate dupa cei patru ani de aroganta pesedista. La legislativele din toamna lui 2004, exact acest electorat urban, cucerit la locale si coagulat de promisiunile de dreapta, le-a oferit lui Basescu mandatul de presedinte si Aliantei guvernarea. A fost o strategie simpla si clara, cu mesaje simple si clare, care a functionat.
In comparatie cu alegerile trecute, anul acesta avem un dezastru in zona dreptei la locale, care ameninta sa se transforme intr-o catastrofa biblica la generale. In privinta mesajelor, candidatul PNL la Bucuresti, Ludovic Orban, vine cu metafore de genul "Punem Bucurestiul pe roate!". Ce inseamna concret acest lucru nu stim, cum banuiesc ca nici Orban insusi nu stie. Blaga de la PD-L e la fel de jalnic cand trage niste linii imaginare cu markerul pe o harta, ne baga degetele in ochi prin obiectiv si ne spune ca astea sunt "solutii, nu discutii"! Nu zau! Cu asemenea contracandidati si cu asemenea mesaje "de dreapta", nu e de mirare ca Oprescu este lider in sondaje, cu toate fabulatiile lui despre autostrazi suspendate si cu pelteaua despre incredere, mandrie si alte vorbe goale. Nimic, nici la Orban, nici la Blaga, despre teme cat se poate de limpezi si de usor de inteles si care ar avea semnificatie pentru orice simpatizant liberal sau popular: coruptia din primarii si din Consiliu, transparentizarea achizitiilor publice, birocratia supradimensionata, responsabilitatea functionarului din administratia locala, descentralizarea si autoguvernarea, incurajarea investitorilor privati in zona serviciilor. N-am auzit candidatii PNL sau PD-L vorbind despre nevoia ca o parte mai mare din impozitele pe care le platesc cetatenii sa ramana in comunitatile locale, asa cum e tendinta in lumea civilizata, in loc sa plece la guvernul central. Pur si simplu, dreapta nu exista in aceasta campanie.
Pe harta blaturilor electorale din teritoriu, aparuta ieri in presa, figureaza sase judete in care PNL are intelegeri secrete cu PSD si tot sase in care PD-L are intelegeri secrete cu acelasi PSD. Aceasta anomalie inseamna mai mult decat simpla targuiala locala sordida pentru functii, privilegii si acces la resurse. Inseamna o declaratie de capitulare in fata stangii securiste. Daca in urma cu patru ani incepuse sa se formeze o identitate liberala care promitea sa elimine statul din viata societatii, astazi aceasta identitate s-a sters. Blaturile de la locale dovedesc ca asa-zisele partide de dreapta s-au predat PSD. De aceea nu avem o dezbatere reala, de aceea nu curge sange din televizoare si nu mai vorbeste nimeni de coruptie. E blat pe stanga la locale si, in consecinta, va urma un blat pe stanga la generale. Tot aud de la unii si altii ca vremea ideologiilor a trecut, ca e vremea solutiilor pragmatice etc. E o prostie uriasa, ca sa nu spun o diversiune. Fara o identitate ideologica limpede, asumata si afirmata raspicat si coerent, reprezentantii dreptei nu au nici o sansa la alegerile de anul acesta. Intrebarea e daca vor sa aiba vreo sansa.