România a rămas o ţară la dispoziţia îmbogăţiţilor cu ambiţii bolnave, care-i pot transforma pe liderii politici în animale de companie şi care pot modela opiniile oamenilor, punând în mişcare toate instrumentele manipulării.
Stenogramele care apar în dosarele penale ale patronului Realităţii TV ne arată cum funcţionează România în 2010 şi cât de puternici sunt oamenii bogaţi. Din conversaţiile pe care le are Sorin Ovidiu Vîntu cu angajaţii săi şi cu oamenii politici iese la iveală reţeta pe care o folosesc cei cu foarte mulţi bani, care nu se mulţumesc doar să fie în clasamentul miliardarilor, ci vor să primească şi butonul de comandă al ţării. În cazul lui Sorin Ovidiu Vîntu, ca şi în cazul lui Dan Voiculescu, butonul e din ce în ce mai necesar, fiindcă au fost trimişi în judecată, aşa că acum preferă să închidă România decât să piardă meciul. Amândoi se ocupă şi zilele acestea, cum s-au ocupat şi anul trecut, să strângă majorităţi parlamentare. În plus, le-au dat de lucru liderilor sindicali, caută pârghii prin care să-i zgândăre pe militari şi poliţişti şi pregătesc o insurecţie prin care să forţeze schimbarea puterii.
Trusturile media le asigură acestora nu doar sprijin politic, ci şi proptele în justiţie, după cum îi mărturisea, temător, Sorin Ovidiu Vîntu lui Cozmin Guşă: „Procurorii, judecătorii ăştia sunt speriaţi de mine şi, dacă se aude că nu mai am Realitatea, o să procedeze cum procedează cu cârnăţarii pe care-i prind la schimb de valută”. Justiţia e doar o floare la butoniera lui, câtă vreme are o televiziune cu ajutorul căreia poate redesena zilnic realitatea. Anul trecut, faptele din dosarul lui Sorin Ovidiu Vîntu referitor la Banca de Investiţii şi Dezvoltare (BID) au fost prescrise, fiindcă exact la termenul la care se mai putea lua o decizie magistraţii au intrat în grevă. Realitatea TV – ca şi Antena 3 – a încurajat şi susţinut această grevă care a blocat ţara şi a militat cu toată forţa pentru dreptul procurorilor şi judecătorilor de a lua salarii uriaşe în raport cu leafa medie a românilor.
Puterea presei a devenit în mare parte puterea patronilor care vor să dirijeze politica autohtonă. Cu ajutorul acestui instrument, oameni îmbogăţiţi la limita legalităţii ca Sorin Ovidiu Vîntu şi Dan Voiculescu, fondatorul Antenelor, compromit o instituţie-cheie a democraţiei. Presa este mijlocul prin care românii află ce se întâmplă în viaţa politică, economică şi socială. De la Antena 3 sau de la Realitatea TV vor putea afla doar părţi din puzzle-ul desenat de câţiva simbriaşi în interesul patronului, nu al publicului. Acum şase luni, Sorin Ovidiu Vîntu i-a transmis un ordin cât se poate de clar preşedintelui Grupului Realitatea-Caţavencu: „Am nevoie de o organizaţie care să răspundă comenzilor mele, ca la Audi-ul pe care îl am. Am dat de cheie, a pornit, am întors cheia pe stânga, s-a oprit”.
Sorin Ovidiu Vîntu a reuşit să-i domine pe toţi cei din jur, pe care, de altfel, i-a făcut dependenţi financiar de jocul său de putere. Se pare că o înţelegere ar fi avut chiar şi cu Traian Băsescu, iar în aşteptarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale se gândea şi la guvernul pe care urma să-l gireze Mircea Geoană.
Stenogramele din dosarul lui Vîntu ne arată o Românie care funcţionează pe baza regulilor mafiote, în care cei mai importanţi politicieni ai zilei, cei mai influenţi ziarişti şi cărturari se lasă cumpăraţi de un mogul vulgar, gata să pună în mişcare o insurecţie pentru a-şi salva pielea.