Antivotul de duminica trecuta a fost rastalmacit in ultima saptamana in toate felurile posibile. Adevarul este insa putin diferit.
PLD a trecut pragul parlamentar fara sa ia voturi de la PNL, cum ar fi fost normal, ci de la PD. Practic, cele doua partide si-au impartit, proportional, electoratul lui Basescu. Democratii s-au prins si nu le convine deloc. Alianta preelectorala sperata de PLD nu prea mai are sanse. si nici PLD-ul, gadilat sub barbita acum de adversarii politici, sanse mari sa intre in Parlament. Sa nu uitam ca ei au strans voturi pentru capul de lista, Stolojan, din toate zonele, intreaga tara fiind considerata o unica circumscriptie. La urmatoarele alegeri, eventual uninominale, vor trebui sa aiba candidati puternici in majoritatea circumscriptiilor, acest obiectiv fiind foarte greu de realizat de catre un partid recent infiintat. Democratii nu-i vor mai ierta pe liberal-democrati. Ca doar traim in Romania, unde exista si proverbul: frate, frate dar branza-i pe bani. Iar pedistii, ca mai toti politicienii autohtoni, sunt mari amatori de branza…
Udemeristii au castigat doi euroalesi, trecand pragul, din aceasi cauza, a circumscriptiei unice. Romanii n-au iesit la vot si, contand voturile din toata tara, au crescut astfel artificial procentul ungurilor. Care au avut totusi o mobilizare exemplara.
Liderii PIN, PC si PNTCD foarte vocali si vehementi au reusit, prin procentele infime obtinute, sa dovedeasca faptul ca in politica nu e suficient doar sa ai gura mare. Mai trebuie sa existe si un partid in spate. Ceea ce ei nu prea au.
Distractiv este catelandrul Mircea Geoana, artizanul prabusirii PSD, care prin actiunile sale lipsite de viziune politica a condus partidul aproape de dezastru. El incearca sa se laude cu rezultatul PSD la europarlamentare insa abia asteapta gruparea lupilor batrani Iliescu-Nastase sa debuteze discutia despre rezultatul alegerilor, ca sa-i puna lui Geoana blana pe bat.
Linistea ce pare a fi acum la PNL este inselatoare, micul procent de 13,44% obtinut nu este deloc stimulativ pentru liderii filialelor in vederea urmatoarelor alegeri.
PRM contesta alegerile acuzand fraude majore, dar adevarul e ca C.V.T. nu s-a prea implicat in campanie, iar pentru PRM, fiind partid de lider, lucrul acesta s-a remarcat la vot. Daca liderul nu prea s-a agitat, nici electoratul lui n-a iesit la vot. Insa la alegerile viitoare va fi cu totul altceva. Cei care se bucura acum ca au scapat de PRM o fac prematur si fara temei.
Nici Gigi Becali nu si-a gasit prea mult de treaba. Sa fii lider de partid nu e usor, implica multa munca, iar Becali este prea comod pentru asa ceva. Nu e suficient sa stai pe un tron aurit si sa arunci cu bani in stanga si-n dreapta. Trebuie sa iesi pe teren (nu de fotbal), sa te intalnesti cu oamenii, sa-i convingi…
Democratii, cu cele 13 mandate de euroales in buzunar, tac malc. Nu au stiut decat sa profite de "dirigintele" ocupat cu referendumul, fara sa-i ofere acestuia sustinerea necesara. Vocea PD nu s-a auzit deasupra celorlalte. Nici pentru sustinerea uninominalului majoritar. Daca proiectul ar fi fost prezentat in campania electorala de toti activistii PD din tara, poate ca oamenii ar fi participat la vot in numar mai mare.
Acum ce urmeaza? Razboi total. Intre toti actorii politici. si, ca prin farmec, discret, a inceput o campanie, in special prin presa, de convingere a lui Traian Basescu, vizibil afectat de rezultat, sa cada la pace cu grupul 322 prin renuntarea la ideea reformarii clasei politice, deoarece "poporul" s-ar fi plictisit de razboiul dintre Palate. In schimb, i se sugereaza ca ar mai putea primi un mandat de cinci ani. Insa, daca cedeaza presiunilor psihologice care se fac asupra sa, pierde totul. Va avea soarta lui Constantinescu.
De fapt, ce a fost pe 25 noiembrie se poate caracteriza printr-un singur cuvant: antivot. Politicienii au facut anticampanie. Electoratul a raspuns prompt prin antivot. Ce inseamna antivot? S-a vazut clar. Pot oare sa inteleaga si mariile lor, politicienii? Putin probabil!