Nici nu s-a uscat bine cerneala de pe sentinta de condamnare a celor opt oameni din fotbal implicati in “Dosarul Transferurilor”, ca s-a si declansat o campanie nationala de eliberare a fostului fotbalist Gica Popescu, ce are de executat 3 ani de inchisoare pentru evaziune fiscala si spalare de bani. Demersul, initiat de un club de fotbal, dar imbratisat de jurnalisti si politicieni, poate constitui un precedent periculos pentru o societate care nu este deprinsa in totalitate cu subtilitatile democratiei. Iata cateva motive pentru care campania de gratiere a fostului fotbalist este gresita.
1. Argumentele folosite in sprijinul lui Gica Popescu sunt false
Atat jurnalistul Grigore Cartianu, cat si politicienii care s-au raliat acestui demers, printre care se numara Victor Ponta, Crin Antonescu si Valeriu Zgonea, vorbesc, in primul rand, de performantele sportive ale lui Gica Popescu. “Este mai cunoscut decat orice politician din Romania” (Valeriu Zgonea), “este un simbol national” (Crin Antonescu), “a reprezentat cu cinste Romania timp de 18 ani” (Grigore Cartianu). Desi nu a aparut inca motivarea acestei sentinte, mai mult ca sigur, judecatorii i-au dat lui Gica Popescu o pedeapsa cu executare (in conditiile in care procurorii au cerut una cu suspendare) tocmai din cauza notorietatii sportivului si a calitatii sale de simbol national. Justitia a vrut sa dea un exemplu in societate prin aceasta sentinta, iar acest scop nu ar fi atins daca, la scurt timp de la condamnare, Popescu va fi eliberat. Semnalul ar fi acela ca romanii celebri scapa oricum de inchisoare chiar daca justitia ii gaseste vinovati.
2. Ar fi un precedent periculos
In inchisorile din Romania ar putea intra pentru fapte penale grave si alte persoane cu notorietatea, popularitatea si banii lui Gica Popescu. O eventuala gratiere a fostului fotbalist ar putea constitui un bun pretext pentru lansarea si altor campanii de eliberare din inchisoare, bine finantate de banii condamnatului. Cel putin pana acum, nu “notorietatea” a stat la baza gratierilor individuale acordate de presedintii Romaniei, ci alte motive, cum ar fi starea proasta de sanatate, varsta inaintata, problemele personale deosebite ale persoanelor care au solicitat acest act de clementa. Slava Domnului, Gica Popescu nu se afla in nici una dintre aceste situatii.
3. Nesinceritatea demersului
Cel putin in ceea ce-i priveste pe politicienii Victor Ponta, Crin Antonescu si Valeriu Zgonea avem motive intemeiate sa-i suspectam ca doresc acum sa profite de imaginea lui Gica Popescu. Suntem intr-un an electoral si astfel de gesturi “dau bine la popor”. Un popor care, sa ne reamintim, nu are un simt al dreptatii foarte dezvoltat, avand in vedere cate persoane cu probleme penale au fost votate in ultimii ani in Romania. Probabil ca politicienii cu pricina s-au gandit ca daca l-ar ajuta pe Gica Popescu ar obtine simpatia publicului. Altfel, nici unul dintre cei trei politicieni nu a dat vreodata senzatia ca i-ar pasa in mod deosebit de sportivii valorosi ai Romaniei.
4. Un pretext bun pentru gratierea penalilor din Parlament
Avand in vedere presiunile enorme care se fac pentru a trece prin Parlament legea amnistiei si gratierii- care ar ajuta o gramada de politicieni penali- campania „Free Gica” ar putea fi folosita pentru a justifica acest demers. Atat in cazul respingerii, cât si in cel al aprobarii de catre presedinte a cererii de gratiere individuala, politicieni precum Victor Ponta si Valeriu Zgonea pot folosi numele lui Gica Popescu pentru a justifica necesitatea unei gratieri colective aprobate de Parlament. In cazul respingerii cererii de catre Basescu, liderii PSD ar putea spune: „rezolvam noi problema printr-o lege”, iar in cazul in care presedintele este de acord cu eliberarea lui Popescu, acestia ar putea argumenta: „daca in cazul fotbalistului s-a putut, atunci de ce nu s-ar putea si in situatia altora?”. Astfel, “cazul Gica Popescu” i-ar scoate din inchisoare pe Gigi Becali sau Adrian Nastase si l-ar proteja de aceasta pe Dan Voiculescu.
5. Inutilitatea juridica a demersului
O astfel de petitie, indiferent cate semnaturi ar strange, nu poate avea nici un efect juridic. Singurii care pot depune cerere de gratiere individuala sunt Gica Popescu insusi si rudele sale. Iar cel care aproba este doar presedintele Romaniei. In acest moment nu avem, in realitate, nici o cerere de gratiere ci doar o campanie de strangere de semnaturi. De care Traian Basescu poate tine seama sau nu.
Citeste si Contraatacul celei de-a treia puteri în stat