1.8 C
București
miercuri, 27 noiembrie 2024
AcasăSpecialZidul Mexican si imigratia in Statele Unite

Zidul Mexican si imigratia in Statele Unite

Cifrele oficiale, ca si cele reale, asupra imigratiei ilegale in SUA sunt, prin natura lucrurilor, incerte, dar consensul este ca sunt cam 12 milioane de imigranti ilegali acum in tara – dintre care 80% mexicani sau centro-americani (din El Salvador, Honduras si Guatemala), majoritatea traversand frontiera de 3000 de kilometri intre Mexic si Statele Unite prin patru state – California, Arizona, New Mexico si Texas.
In 26 octombrie, cu un zambet fortat, presedintele Bush a semnat o noua lege referitoare la controlul imigratiei ilegale peste frontiera mexicana. Zambetul a fost fortat pentru ca presedintele, o minoritate puternica intre republicani, condusa de influentul senator McCain din Arizona, si o majoritate intre democrati sub influenta ultra-liberalului senator Edward Kennedy din Massachussetts, sunt, de fapt si in ciuda pretentiilor contrare, opusi oricarei politici de control serios al imigratiei ilegale. Iar politicienii mexicani sunt furiosi – si absurzi: presedintele Vicente Fox si nou-alesul succesor, Felipe Calderon, facand ridicola comparatie intre un zid ce impiedica intrarea ilegala in USA si Zidul Berlinului, ce impiedica iesirea din marea inchisoare numita RDG…
Presedintele si cei de partea sa cred ca cei 12 milioane trebuie cumva „legalizati” – cu conditii diverse, intre plata de taxe retroactive, asteptare prelungita pentru cetatenie etc., si prezinta asta ca singura alternativa la o operatiune politieneasca neamericana pentru expulzare. Intr-adevar?
Pe de alta parte, majoritatea republicanilor, cei care l-au fortat pe Bush sa semneze legea, cred, cum spunea fostul presedinte Ronald Reagan, ca o tara ce nu isi poate controla frontierele nu este o tara, si cer inchiderea frontierei mexicane, pedepsirea aspra a patronilor ce angajeaza lucratori ilegali si cred ca, odata acestea facute, ilegalii se vor intoarce acasa de bunavoie. Dupa alegerile din noiembrie, cand democratii domina Congresul, este posibil ca notiunile multiculturaliste prezidentiale sa devina lege – cu ajutorul democratilor in cautare de voturi hispanice.
In Statele Unite enorma majoritate a imigrantilor este latino-americana – in mare parte mexicana – si aici este si problema – economica si culturala. Economic vorbind, imigrantii nu sunt doar lipsiti de educatie (cam 80% nu au liceu), dar sunt din ce in ce mai prost educati. Intr-adevar, in ce priveste Mexicul, emigrantii mai recenti sunt din statele sudice, cum ar fi Chiapas, care nu numai ca nu au studii secundare, dar multi sunt analfabeti in… spaniola sau chiar nu vorbesc spaniola, ci dialecte maya.
A asimila acest tip de imigranti, mai ales in numarul respectiv, este practic imposibil, de unde absurditatea pretentiilor unui Kennedy ca toti americanii sunt imigranti, cu implicatia ca nu exista diferenta intre cei actuali si cei istorici. De pilda, bunicul meu a emigrat din Transilvania in 1898 si din nou in 1910 (cand s-a nascut si mama aici, in Illinois) – dar avea educatie echivalenta mediei americane de atunci (mai putin decat liceu – acum este cel putin liceul). Atunci nu avea drept de educatie in limba lui, cum au imigrantii aici acum in unele state; nu se „bucura” de dreptul la subsidii, publice sau nu, pentru a-si pastra identitatea nationala straina, era fortat de imprejurari in a se asimila – pe cand acum eu pot merge la cateva mile de aici si trebuie sa vorbesc in spaniola cu localnicii, pentru ca engleza le este straina. Caz personal, daca sotia mea, peruviana, nu ar vrea sa se asimileze si nu ar vorbi cu mine in engleza (spre sacrificarea calitatii spaniolei mele!) nu ar avea nevoie de engleza mai deloc – preda spaniola la universitati, are prietene de limba spaniola, televiziune in limba spaniola etc.
In plus, chestiunea de principiu – legea este lege, si ilegalii sunt… ilegali. Insa exista presiunea elitei liberale de a evita pana si termenul de „ilegal” si a-l inlocui cu cel „neutru” de „fara documente” – ca si cand i-a mancat catelusul documentele! Iar fermierii, proprietarii de hoteluri si de firme de constructii, marii patroni ai ilegalilor, profita de situatie si ii incurajeaza – platind sub salariul minim legal, totul sub ochii „intelegatori” ai guvernului federal (fie republican, fie democrat), dar pe pielea cetatenilor cu drepturi, dar cu educatie inferioara. In plus, in numele „corectitudinii politice” si a drepturilor egale, in unele state – California, Maryland etc. – imigrantii hispanici ilegali au dreptul la taxe de educatie universitara de stat egale cu cetatenii statelor respective – deci un cetatean american din Pennsylvania, ai carui stramosi au sosit, legal, in secolul XVII, care vrea sa studieze la o universitate publica gen Berkeley, in California, trebuie sa plateasca mult mai mult decat un ilegal care a trecut frontiera pe furis anul trecut! Nu trebuie ca un american sa fie „rasist” ca sa fie nemultumit de aceasta situatie.
Michael Radu, presedintele Centrului antiterorist, Institutul de Cercetare Politica Externa, Philadelphia

Cele mai citite

Martin Fourcade primește aurul olimpic la 14 ani distanță! Decizia TAS îl face campion la Vancouver 2010

Tribunalul de Arbitraj Sportiv a anulat rezultatele lui Evgheni Ustiugov din perioada 2010-2014, transformând argintul lui Martin Fourcade din 2010 în aur olimpic. Aur olimpic...

Deputatul Silviu Vexler mesaj către Călin Georgescu : Delirul mistic-religios şi antisemit și teoriile conspirative nu pot schimba istoria şi realitatea

Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, deputatul Silviu Vexler, i-a transmis, luni, candidatului la alegerile prezidenţiale Călin Georgescu, plasat pe locul întâi la primul...

S-a decis arbitrul de la FCSB – Olympiakos, meci crucial în Europa League!

Partida dintre FCSB și Olympiakos, care poate decide calificarea campioanei României în optimile Europa League, va fi arbitrată de austriacul Sebastian Gishamer. Sebastian Gishamer, arbitru...
Ultima oră
Pe aceeași temă