10.5 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăSpecialVlad Alexandrescu bate ducatul de 300 de milioane de euro

Vlad Alexandrescu bate ducatul de 300 de milioane de euro

De parcă nu au fost destule cele cinci scandaluri de până acum, Opera Națională din București, casa Nanu-Muscel, „Cumințenia pământului“, Biblioteca Batthyaneum din Alba-Iulia, Ordonanța 189, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, aruncă Programul Operațional Regional 2014-2020 în aer.

Într-un interviu acordat HotNnews anunță că “Ministerul Culturii a făcut un parteneriat cu proprietarii Hanului Solacolu de pe Calea Moșilor din București, pentru a putea accesa fondurile europene necesare restaurării“.

Numai că nici în Apel, nici în Ghidul de finanțare pentru Axa 5, privind patrimoniul cultural, proprietarii privați nu se regăsesc printre solicitanţii eligibili. Într-o simplă lectură a Anexei 10.1 putem urmări beneficiarii: unităţi administrativ-teritoriale, autorităţile administraţiei publice centrale, unitățile de cult, ONG-uri. Parteneriate între aceste entități pot fi: “între o unitate administrativ-teritorială, în calitate de lider în parteneriat cu altă unitate administrativ-teritorială, cu o autoritate a administraţiei publice centrale, unitate de cult sau ONG“. Nu se vorbește deci nimic despre o asociere cu un privat.

De obicei, ghidurile de finanțare sunt explicite și neinterpretabile.

Dacă autoritățile acceptă parteneriatul nespecificat de ghiduri, se creează un precedent. Practic, prin anunțul ministrului Culturii, de azi orice posesor de casă de patrimoniu, palat sau castel ar putea să bată în poarta ministerului și să ceară parteneriat.

Cunosc cel puțin cinci proprietari de palate. Le-am recomandat să se adreseze lui Vlad Alexandrescu, acest posesor de drepturi depline, el fiind un ocrotit special al unei stratosfere invizibile. Omul cu supraputeri rezolvă tot.

E deasupra amărâtelor de ghiduri și de legi. A dovedit-o până acum. Are protecție. De unde?

Dacă ne uităm în biografia sa, înțelegem multe. Nu oricine ajunge ambasador în Luxemburg sau pe listele electorale ale lui Mihai Răzvan Ungureanu, șeful S.I.E.

Oare lupta sa pentru patrimoniu e sinceră?

Toate par a avea ceva în comun. Afaceri cu dedicație pentru prieteni.

Mama sa, Maria Vianu, istoric, specialistă în istoria artei la Institutul de Arheologie “Vasile Pârvan“ – București, actualmente pensionară, a publicat recent la Editura A.R.A. catalogul “Calea spre lumină“.

Din Asociația „Arhitectură. Restaurare. Arheologie» (A.R.A.) a “emanat“ recent Ștefan Bâlici spre culmile Institutului Național al Patrimoniului. A fost vicepreședinte. Individul, cu o capacitate de dedublare inimaginabilă, fiind când pro proiectul Roșia Montană, când anti, a fost pus președinte al Institutului de către Alexandrescu fără concurs.

Monica Mărgineanu Cârstoiu, fost arhitect/restaurare la Institutul de Arheologie “Vasile Pârvan“ din București, actualmente pensionară, colegă și prietenă cu Maria Vianu, este președintele A.R.A., fiind mentorul lui Ștefan Bâlici.

Recent, Alburnus Maior împreună cu A.R.A. și pe banii AFCN, instituție subordonată lui Vlad Alexandrescu, a organizat o nouă ediție a programului “Adoptă o casă“ la Roșia Montană, printr-un concert caritabil la Ateneul Român.

Revenind la noua găselniță administrativă a lui Vlad Alexandrescu, poreclit de către Ion Caramitru “ministrul străzii“, o știre din 2007 ne explică situația din 2003 a hanului de pe Moșilor. Clădirea i-a fost restituită lui Bucur Cristian Solacolu, urmașul vechilor proprietari.

Până de curând, hanul avea un anunț de vânzare prin intermediul agenției imobiliare PYF, “aducerea sa la un stadiu normal urmând să intre în atribuțiile cumpărătorului“, așa scria anunțul. Reprezentanții PYF Imobiliare declarau că restaurarea clădirii ar costa în jur de 1,5 milioane de euro. Dacă în februarie 2016 Alexandrescu avea altă opinie, acum s-a hotărât să realizeze un parteneriat cu proprietarii, fapt considerat un abuz de către specialiștii în proiecte europene.

Dar, dacă merge cu hanul, merge și la case mai mari. Invit posesorii de conace, persoane fizice, să ceară ministrului străzii soluția miraculoasă de salvare. Te asociezi cu instituția, feudă a lui Alexandrescu, și iei bani europeni de reabilitare. Cât de simplu poate fi cu un ministru hotărât să apere patrimoniul, cu prețul sacrificării principiilor și conținuturilor Apelurilor de finanțare.

Pentru reabilitare sau conservare, orice clădire de patrimoniu trebuie să aibă avizul Ministerului Culturii. Și se închide cercul.

Proprietarii nu trebuie să mai facă interminabile rugăciuni. Merg la Ayatollah și își rezolvă simplu problema.

Vlad Alexandrescu a mărit recent bugetul public pentru patrimoniu la 50 de milioane de euro. Dacă mai punem și cel din Axa 5, de 260 de milioane, putem declara deschisă solemnitatea conferirii titlului de duce al Ducatului de 300 de milioane de euro lui Vlad Alexandrescu.

Poate să-și bată și ducatul. Nu-l oprește nimeni. E din junta #unitisalvam.    

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Supercupa Italiei: AC Milan- Inter Milano 3-2

AC Milan a câştigat Supercupa Italiei la fotbal, după ce a învins-o pe Inter Milano cu scorul de 3-2 (0-1), în finala desfăşurată, luni...

Erdogan avertizează: Turcia pregătită să intervină dacă Siria se destramă

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a declarat că Turcia este pregătită să intervină pentru a preveni destrămarea Siriei în cazul unor riscuri cauzate de...

Falimente corporative în SUA au atins nivelul cel mai înalt de la criza financiară globală

Rata falimentelor corporative din Statele Unite a atins un nou record, depășind nivelurile înregistrate în anii de după criza financiară globală, potrivit Financial Times,...
Ultima oră
Pe aceeași temă