3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialViol in grup cu Justitia

Viol in grup cu Justitia

Refuzul actualei puteri de a trimite la Parchet dosarele ministrilor anchetati pentru coruptie a spulberat orice urma de indoiala:  sub guvernarea liberalo-pesedista lupta contra coruptiei este inmormantata. Determinarea de a impiedica prin orice mijloc continuarea anchetelor este mai presus de Constitutie, lege, Comisie Europeana, bun-simt, interes electoral. Este o fundatura din care pana la viitoarele alegeri nu exista cale de iesire.

In actualul context nu cred ca mai are vreo importanta cine va fi viitorul ministru al Justitiei, iar decizia lui Melescanu de a retrimite dosarele la Cotroceni este cea mai buna dovada. Nu persoana conteaza, ci mandatul. Care este clar: nici un dosar de ministru la Parchet. De aici incolo se deschid multe alte comandamente. In primul rand, controlul asupra DNA. Lui Morar, Tulus, Zarie si altor sefi de sectii le expira contractele candva prin vara-toamna. Este evident ca nici un ministru liberal al Justitiei nu le va mai prelungi, iar Lidia Barbulescu, noua presedinta a CSM, nu va da aviz. Cu alte cuvinte, trebuie impiedicata instrumentarea dosarelor pana atunci.
In al doilea rand, este vorba de aruncarea in derizoriu a mesajului anticoruptie, care s-a aflat in centrul agendei cu care presedintele a castigat alegerile din 2004 si a constituit punctul forte al acestor trei ani. Deci, o lovitura directa aplicata lui Traian Basescu si PD-L. Demersul este aproape incununat de succes, nici un condamnat, aceeasi coruptie fara corupti, plus un circ continuu intretinut de Guvern si promovat cu brio de mass-media obedienta lui. Cu un Executiv decis sa nu tina cont de nimic, cu un Parlament care il sustine motivat de acelasi scop comun, mandatul de care vorbeam este aproape imposibil de contracarat. De aceea, ca va fi Norica, Melescanu, din nou Chiuariu sau chiar o persoana asa-zis independenta, nu are nici o importanta. Oricine pus de PNL in fruntea Justitiei va avea aceasta misiune.
Periculos este insa ca pentru indeplinirea ei au inceput sa fie ignorate chiar deciziile Curtii Constitutionale. Faptul ca Melescanu, consiliat de Chiuariu si alti asemenea corifei, sustine ca obligatia lui este sa "verifice" daca presedintele a luat decizia de a da aviz pentru urmarirea penala a ministrilor "in cunostinta de cauza" incalca hotararea prin care Curtea a declarat neconstitutionala ordonanta lui Chiuariu si doua articole din Legea raspunderii ministeriale. In motivatia Curtii scrie clar ca "presedintele isi asuma raspunderea politica pentru temeinicia deciziei", pe care nu este obligat "s-o motiveze sau sa o argumenteze". Cu alte cuvinte, nu e treaba ministrului Justitiei sa verifice ceva sau sa-si dea cu parerea asupra temeiniciei deciziei sefului statului. Acest lucru, spune Curtea, inseamna "restrangerea dreptului presedintelui Romaniei de a cere urmarirea penala a membrilor Guvernului, potrivit Constitutiei". Deci, Curtea afirma ca Melescanu nu e notar, ci curier.
Blocajul este total. PNL cere intregul dosar de la DNA, eventual in original, lucru pe care procurorii nu-l pot face pentru ca ar incalca legea. In aceasta faza a anchetei, doar procurorii au acces la intregul dosar si la probatoriu, de aceea nu l-au trimis in totalitate nici presedintelui. Guvernul vrea insa interceptarile convorbirilor telefonice, pentru ca pe baza lor impricinatii isi pot construi apararea si demonta probele. Orice ministru PNL al Justitiei va invoca la nesfarsit ca nu a primit dosarul complet, ca acesta are coperta alba, si nu roz, sau ca numarul de file nu se potriveste. Ii recomand interimarului forumurile, gaseste acolo sute de sugestii. Spre deosebire de perioada PSD, cand Justitia era violata in grup la adapostul intunericului, acum actul se petrece la lumina zilei si faptuitorii sunt cunoscuti. Ca si atunci, legea nu-i pedepseste pentru ca si-o scriu singuri. Manevra e ca de data aceasta nici la vot sa nu li se mai intample nimic.

Cele mai citite

România atinge cel mai mare preț al energiei din 2024, pe fondul producției scăzute de energie regenerabilă

Scăderea producției de energie solară, cauzată de lipsa luminii solare, a dus la un deficit de producție, ceea ce a crescut semnificativ prețul energiei România...

România la „dietă” economică: top model sau moare de inaniție

Guvernatorul Mugur Isărescu a vorbit recent despre „dieta” economică, completată cu sintagma „să strângem cureaua”. Mesajul este clar: România trebuie să-și ajusteze politicile financiare,...

România are gata lotul pentru Campionatul European de handbal feminin din Austria, Ungaria și Elveția

Federaţia Română de Handbal a anunţat lotul feminin pentru Campionatul European - EHF EURO 2024, care va avea loc în perioada 28 noiembrie-15 decembrie...
Ultima oră
Pe aceeași temă