2.8 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăSpecialUn martir al zilelor noastre: omul de stat

Un martir al zilelor noastre: omul de stat

S-ar părea că omul de stat care doreşte să se ridice prin curaj şi acţiuni deasupra mediei, care vrea să realizeze un proiect politic ambiţios, care efectiv evită să amestece interesul personal cu cel public, care luptă împotriva corupţiei endemice în ţara lui e dator să trăiască o viaţă ascetică şi aseptică.

Un om politic influent, un preşedinte, un om de stat într-o democraţie aflată în criză economică, cu mulţi oameni săraci, om de stat care se bate să apere nişte valori esen­ţiale cum ar fi justiţia, dar e confruntat cu duş­mani mulţi şi puternici, deţinători ai ma­jorităţii instituţiilor media, nu are dreptul la viaţă privată. Nici el, nici familia lui apro­piată. Desigur, legal are toate drepturile, dar asta nu mulţumeşte publicul. Un om obiş­nuit e apărat de prezumţia de nevi­no­văţie; un om puternic trebuie să trăiască mai tot timpul sub prezumţia de vinovăţie: e dator publicului – nu legii – să de­mons­treze continuu că nu-i corupt, nu abuzează de funcţie, că e cu adevărat dezinteresat. Pen­tru omul obişnuit, intimitatea că­mi­nu­lui, pri­etenii, hobby-urile rămân sacre şi inac­ce­sibile străinilor; omul de stat, dim­po­trivă, este scanat din toate părţile de te­le­viziuni şi paparazzi, astfel încât nimic din toate acestea nu poate rămâne ascuns na­ţiunii.

Noi, ceilalţi, suntem liberi să vindem şi să cum­părăm proprietăţi – în măsura po­si­bi­li­tăţilor financiare de care dispunem. Nu tre­buie să dăm socoteală nimănui, în niciun mod, atâta vreme cât nu există motive se­rioase să se creadă că am încălcat legea. Omul de stat trebuie să se abţină de la a cumpăra proprietăţi şi, mai ales, de a o face prin intermediul unor membri de familie. „De unde are atâţia bani?“, se va întreba ime­diat. Şi chiar dacă poate justifica, el şi fa­milia sa, până la ultimul bănuţ cheltuit, lumea îşi va zice: „Dar dacă mai are şi alţi bani ascunşi? Şi chiar dacă nu are, cutare sumă e sfidătoare. Alţii n-au de niciunele!“. Noi, ceilalţi, suntem liberi a lua credite de la orice bancă nestingheriţi, dacă avem cu ce garanta. Nimeni nu are dreptul să ne sus­pecteze, fără dovezi solide. Omul de stat e suspect, dacă ia credite şi mai ales dacă aces­tea sunt mari, fiindcă aproape toată lu­mea îl va bănui de trafic de influenţă, in­di­ferent de dovezi. Iar dacă totuşi ia creditul, nu mai e liber să intervină în chestiuni ban­care pe lângă miniştri, chiar dacă inter­ven­ţia sa e importantă şi în limitele prero­ga­ti­velor sale. Degeaba va invoca el cutare ar­ticol din Constituţie; aproape nimeni nu va crede că a făcut-o gratuit, şi nu ca gest de recompensă. Lumea de­mo­cra­ţiilor actuale, dominate de populism şi media de masă, e o lume ne­mi­loa­să, a suspiciunii generalizate faţă de cei mari: indiferent ce fac şi cum sunt, se crede a şti că toţi sunt nişte pungaşi. Iar cei cu adevărat corupţi au tot interesul să-i acopere de ca­lomnii pe cei oneşti. Când publicul e învăţat să creadă că „toţi fură“, hoţii dovediţi apar mai curând drept vic­time ale răzbunării inamicilor politici decât infractori. Confuzia gene­ra­li­zată îi scapă pe nemernici şi îi scu­fundă pe cei curaţi.

Citeşte continuarea articolului în Revista 22.

Cele mai citite

Salvamont: 150 de persoane salvate în doar 24 de ore; cele mai multe intervenții la Predeal

Sâmbătă a fost o zi aglomerată pentru echipele Salvamont din întreaga țară, care au intervenit la 146 de apeluri de urgență primite prin Dispeceratul...

Donald Trump s-a întâlnit cu premierul italian Giorgia Meloni: „O femeie fantastică”

Giorgia Meloni, premierul Italiei, a avut sâmbătă o vizită surpriză la clubul de golf Mar-a-Lago din Florida, unde a fost întâmpinată de Donald Trump,...

Incident violent la mănăstirea din Ieud: Un tânăr decedat și trei grav răniți într-un conflict violent

Un tânăr de 23 de ani și-a pierdut viața, iar alți trei tineri, cu vârste de 20 și 22 de ani, au fost grav...
Ultima oră
Pe aceeași temă