15 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăSpecialUn cântec de sirenă pentru Vasile Blaga

Un cântec de sirenă pentru Vasile Blaga

Va sacrifica Vasile Blaga un posibil an al dreptei, de dragul unor orgolii personale sau, poate, constrâns de contracte pe care oameni din preajma lui le au sau vor să le aibă cu statul?

O mişcare surprinzătoare a venit din partea premierului Victor Ponta imediat după în­tru­nirea recentă a BPN al PDL: invitaţia de a dis­cuta cu acest partid pe tema măsurilor eco­nomice pentru sprijinirea me­diului de afaceri din România şi a celor pentru dezvoltarea clasei de mijloc. De ce vrea Vic­tor Ponta „dialog cons­truc­t­iv“ doar cu PDL – care până mai ieri întruchipa „mafia por­tocalie“ –, nu şi cu Forţa Ci­vică, de exemplu? De ce cu PDL, care a dat oameni pen­tru Guvernul Boc, intens cri­ticat şi ironizat până mai ieri? De ce cu PDL, care a dat oameni pentru Gu­vernul Ungureanu, pe care USL l-a dat jos? De ce acum, şi nu la momentul oportun? In­vi­taţia la acest dialog a fost lansată târziu (rec­tificarea bugetară e deja făcută, scrisoarea de intenţie către FMI, trimisă, noua politică fis­cală, aplicată).

Ce urmăreşte, în atare situaţie, d-l Ponta? Iau în calcul patru posibile variante de răspuns:

1. Decredibilizarea PDL. Dacă vârful PDL va accepta această discuţie pare a fi doar un pre­text de apropiere între nişte facţiuni din cele două partide. Pentru că, acum, discuţia pe te­ma măsurilor economice pentru sprijinirea me­diului privat şi pentru dezvoltarea clasei de mijloc este sterilă. Rectificarea bugetară es­te deja făcută. Scrisoarea de intenţie către FMI a fost tri­misă. Noua politică fiscală es­te în curs de derulare. Cum va explica PDL electoratului acest dialog care, se ştie, nu du­ce nicăieri?

2. Asocierea PDL la ideea de blocaj economic, care să-i mai elimine câteva pro­cente din intenţia de vot, şi aşa firavă.

3. Accentuarea faliilor dintre partidele de dreapta. O uniune a lor este ameninţătoare pentru Victor Ponta, în acest moment. Iar singurul viitor al dreptei, azi, e gruparea ei într-un partid mare de centru-dreapta sau într-o alianţă. Mai ales că există indicii, anul viitor, că PNL nu va intra în cursele electorale alături de PSD. Şi nu este exclus nici să ve­dem un PNL fără Crin Antonescu preşedinte, ceea ce duce spre o posibilă alianţă cu ce­le­lalte forţe de dreapta. Guvernarea îi va mai ero­da d-lui Ponta câteva procente. Coabitarea cu Traian Băsescu a rupt şi ea din încrederea electoratului antibăsist. PC, mai mult ca sigur, nu îi va mai fi alături. Aşa că o alianţă a PDL, FC, PMP, PNŢCD, NR şi cel puţin o aripă li­berală nu e un scenariu comod.

Citeşte continuarea în Revista 22.

Cele mai citite

România, lider regional la consumul individual efectiv în raport cu puterea de cumpărare

România ocupă primul loc în regiune la consumul individual efectiv pe cap de locuitor, exprimat la paritatea puterii de cumpărare (PPP), un indicator esențial...

Rata șomajului, în scădere uşoară. Tinerii rămân cei mai vulnerabili

Pe sexe, rata șomajului la bărbați a depășit-o cu 0,5 puncte procentuale pe cea a femeilor Rata şomajului în luna noiembrie 2024, ajustată sezonier, a...

Studenții cer clarificări și bilete online

Alianța Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România atrage atenția asupra multiplelor situații neacoperite de legislația actuală, care afectează studenții Reprezentanţii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti...
Ultima oră
Pe aceeași temă