Guvernul Grindeanu vrea să plătim taxe “ca în America“. A spus-o cu subiect și predicat ministrul Olguța Vasilescu: „Ideea (impozitului de venit pe gospodărie – n.r.) e să scoţi din economia neagră toţi banii posibili, apropo şi de unde încasăm ca să mărim salariile: fiscalizăm totul“. Scapă în vedere un lucru vital: nu sistemul de impozitare crește gradul de conformare și, implicit, încasările la buget. Nu sistemul de impozitare face ca economia neagră și/sau gri să iasă la suprafață. Dacă ar fi fost atât de simplu, sistemul stufos și complicat ar IRS-ului, ANAF-ul american, ar fi fost replicat de mulți.
Americanii își plătesc taxele din alte motive, nu din cauza sistemului de colectare.
Să începem însă cu câteva cifre. Într-un studiu realizat în anul 2010, economistul Friederich Schneider, citat de scriitorul Malcolm Gladwell, arăta că economia subterană ocupa 7,8% în SUA, spre deosebire de 25,2% în Grecia.
Americanii își plătesc taxele, spune autorul, în cartea „David și Goliat“, nu de teama IRS-ului. Acesta afirmă că, dacă cineva își minimizează veniturile, cea mai obișnuită sancțiune este să restituie impozitele cuvenite, la care se adaugă o penalizare relativ modestă. Sancțiunea ajunge la 75% din impozitul datorat numai dacă se constată rea-voință. Wikipedia arată că în anul 2012 IRS a inițiat numai 5.125 de investigații (la o populație de circa 319 milioane), iar din acestea numai 2.634 au avut ca efect condamnări. Șansa de a fi prins dacă trișezi este infimă, de 0,01%.
Malcolm Gladwell spune ceva ce guvernanții fie nu au înțeles, fie nu vor să înțeleagă. Americanii își plătesc taxele pentru că sistemul de guvernare din SUA are trei mari atribute fundamentale: dreptate, predictibilitate și dreptul la cuvânt. „Oamenii acceptă autoritatea atunci când văd că îi tratează pe toți egal, atunci când este posibil să vorbești și să fii ascultat și atunci când există reguli în vigoare care te asigură că mâine nu vei fi tratat în mod radical diferit față de modul în care ești tratat astăzi. Legitimitatea se bazează pe dreptate, pe dreptul la cuvânt și previzibilitate, iar Guvernul SUA, oricât ar bombăni pe seama lui americanii, face o treabă destul de bună pentru satisfacerea acestor trei criterii“, spune Gladwell.
Evaziunea este de trei ori mai mare în Grecia decât în SUA nu pentru că grecii ar fi mai necinstiți decât americanii, ci deoarece sistemul grecesc este mai puțin legitim decât cel american. „Grecia este una dintre cele mai corupte țări din Europa. Codul lor fiscal este o brambureală.
Oamenii bogați fac tot felul de aranjamente pe sub masă și, dacă noi am trăi într-o țară unde sistemul fiscal este atât de ostentativ nelegitim – unde nimic nu pare drept, unde glasurile noastre nu sunt auzite și unde regulile se schimbă de la o zi la alta –, nici noi nu ne-am mai plăti taxele și impozitele“, spune Gladwell.
Guvernul Grindeanu nu va reuși nici cu o armată de perceptori să convingă românii că sistemul este drept, predictibil și că sunt ascultați. (Și va avea nevoie de o armată de angajați, într-adevăr. IRS avea, în 2015, 79.890 de angajați, în timp de ANAF număra, în 2016, 25.138 de angajați. La aceștia se vor adăuga cei circa 36.000 de consultanți fiscali pe care PSD vrea să îi angajeze. Dacă respectăm raportul cu SUA în ceea ce privește numărul populației, ANAF nu ar trebui să aibă decât circa 5.500 de salariați.)
Înainte de a reinventa modul în care plătim impozite și de a ne promite că vom plăti mai puțin, Guvernul Grindeanu ar trebui să se asigure, în primul rând, că banii care se încasează se cheltuie spre lucruri pe care cei care plătesc le doresc – oamenii trebuie să fie ascultați. Spre spitale, școli, autostrăzi în primul rând. Ar mai trebui să înțeleagă prim-ministrul sau cei care vin cu astfel de propuneri că sistemul trebuie să fie drept, să elimine cazurile în care oameni care nu au venituri legale sfidează cu mașini de lux și mai și încasează ajutoare sociale de la cei care își plătesc la timp taxele și impozitele.
Dacă nu se va schimba această mentalitate, modificarea sistemului de impozitare este o imensă cheltuială bugetară, care nu va aduce mai multe încasări. Poate va aduce mai multe voturi pentru PSD, de la cei care au venituri mici și vor plăti impozite mai mici sau chiar deloc.