Prietenia Clinton-Putin a făcut pui în România | OPINIE

de Silviu Sergiu , 14 noiembrie 2017 - stire actualizata la ora 09:37, 14 noiembrie 2017
Silviu Sergiu

O coincidenţă feri­cită (ca să folosesc o expresie din limbajul de lemn, deşi nu prea văd de unde atâta fericire, dar mă rog...) face ca în SUA şi în România să aibă loc anchete legate de alegerile prezidenţiale.

Americanii vor să lămurească în ce a constat mai exact implicarea Rusiei în scrutinul prezidenţial câştigat anul trecut de Donald Trump, românii se chinuiesc să stabilească dacă Statul profund („Deep state“) i-a furat victoria lui Mircea Geoană la prezidenţialele din 2009, înclinând balanţa în favoarea lui Traian Băsescu.

Am mai scris despre această paralelă, dar cred că este important să reiau subiectul pentru că, între timp, s-au întâmplat lucruri importante.

Există multe diferenţe între cele două scrutine, dar cea mai importantă dintre ele mi se pare următoarea: în SUA, deşi a trecut un an de la realegerea lui Donald Trump, ancheta avansează rapid şi eficient, procurorul special Robert Mueller a pus deja sub acuzare oameni apropiaţi de preşedintele SUA (Paul Manafort, Rick Gates, George Papadopoulos şi se pregăteşte Michael Flynn), în timp ce în România „autorităţile“ se chinuiesc să lămurească dacă s-a încălcat legea în urmă cu... opt ani. Fără niciun succes. Nu a fost pus nimeni sub acuzare, în ciuda acuzaţiilor foarte grave lansate în spaţiul public de personaje cu o credibilitate foarte mică, din cauza anchetelor de corupţie declanşate de DNA.

Au fost şi situaţii când asupra celor care au ales să facă dezvăluiri nu a planat nicio suspiciune. Nu s-a întâmplat mereu aşa. De pildă, comisia parlamentară care anchetează alegerile prezidenţiale din 2009 l-a audiat pe col. (r) Doru Paraschiv, fost ofiţer de contrainformaţii militare, un om din interiorul Sistemului care a ales să vorbească. El a povestit că, în 2009, la nivelul MApN a fost creat un comitet de sprijin pentru realegerea în funcţia de preşedinte a lui Traian Băsescu. Potrivit col. Paras­chiv, un rol foarte important în acest comitet l-a avut generalul Marian Hăpău, şeful serviciului secret al Armatei, DGIA. Sub atenta sa supraveghere, ar fi fost interceptate ilegal – susţine Paraschiv – mai multe persoane publice, în special în rândul susţinătorilor lui Traian Băsescu, pentru a fi siguri că aceste persoane îl vor susţine în continuare.

Audierea nu a produs nicio consecinţă concretă. Momentul a fost plastic, dar foarte inspirat rezumat de jurnalistul Andrei Luca Popescu pe pagina sa de Facebook: „Măcar fostul colonel de la serviciul secret al Armatei e sincer cu adunătura aia de la Comisia sufrageriei: eu vă zic aici tot felul de enormități, inclusiv cum SIE și DGIA cărau baloți cu voturi în noaptea alegerilor, dar voi nu le veți putea dovedi. Cam aici suntem. Încet, încet, organismul acesta, ca și Comisia SRI, începe să semene cu un circ ambulant. Cu o supapă de eliberat frustrările, de plătit polițele, de lansat atacurile. Între timp, cine mai controlează SRI-ul, în Parlament? Între băieții de serviciu, gen Georgian Pop, și băieții pe post de confesional conspiraționist, gen Manda, nu se întâmplă nimic real. E ca și cum citim comisarul.ro sau cocoon de la tribuna Parlamentului“.

Adevărul este că Statul paralel nu prea lasă urme. Băieţii cu pregătire specifică nu ţin registre cu acţiunile operative derulate, de cele mai multe ori, cu încălcarea legii. Acesta este un adevăr de necontestat. Nici Watergate-ul nu a izbucnit pentru că au fost publicate documente incriminatoare, întocmite de serviciile secrete. Doi jurnalişti au avut o sursă în FBI, de rang înalt,
şi au publicat povestea as­cultării telefoanelor democraţilor în beneficiul lui Richard Nixon. Adevărul a ieşit la lumină pentru că, după publicarea articolului în „Washington Post“, instituţiile s-au pus în mişcare şi au demonstrat că jurnaliştii Bob Woodward şi Carl Bernstein aveau dreptate.

Cine să stabilească adevărul în România, când instituţiile sunt cele care încalcă legile? În timp de ofiţerii DGIA sunt ocupaţi cu activităţi politice, contrar legilor siguranţei naţionale şi tuturor normelor militare, spionii ruşi îşi fac de cap prin ţara noastră. România este menţionată în rapoartele agenţiilor de informaţii din SUA drept locul unde spioni GRU au influenţat alegerile din SUA, activând în mediul online sub pseudonimul Guccifer 2.0.  GRU nu este altceva decât serviciul secret al Armatei Rusiei. Adică cel pe care DGIA ar trebui să-l oprească să mai zburde pe plaiurile mioritice.

De ce a eşuat DGIA? De ce are România imaginea unei ţări bananiere în care ruşii îşi fac de cap? Cum se poate întâmpla asta într-o ţară NATO aleasă să asigure securitatea cibernetică a Ucrainei? Când afli de peste Ocean că oamenii lui Do­nald Trump se băteau pe burtă cu ruşii exact pe subiectul Ucraina, toate dilemele sunt spulberate într-o clipită. Paul Manafort, fostul şef al campaniei prezidenţiale a lui Donald Trump, de pildă, avea afaceri în Ucraina şi a încercat să ascundă asta autorităţilor americane, pentru a nu plăti impozite şi un eventual preţ politic.

Aceste lucruri nu s-au întâmplat pe vremea Administraţiei Trump, ci sub Administraţia Obama, în baza relaţiilor foarte apropiate dintre soţii Bill şi Hillary Clinton,  pe de o parte, şi Vladimir Putin, pe de altă parte.

Şi spionii ruşi şi-au făcut de cap în România, fără să-i prindă DGIA, tot pe vremea Admi­nistraţiei Obama. Oare de ce? Poate pentru că prietenia Clinton-Putin a făcut pui şi pe aceste meleaguri?

Comentarii

 • Costin Stefan

  17 noiembrie 2017 20:08

  ZIARUL ,,ROMANIA LIBERA,, S-A FLESCAIT. SE SIMTE LIPSA JURNALISTILOR PATRIOTI, CARE AU PLECAT SAU AU FOST IZGONITI FIINDCA AU ADUS LA LUMINA ZILEI JAFURILE DIRIJATE DE SECURIME PRIN INSTRUMENTUL PSD. JAFURI NEINTRERUPTE SI LOVITURI DE STAT EXECUTATE DE ELEMENTE TRADATOARE, PUCISTE SI ANTIROMANESTI DIN PSD. ESTE IN DESFASURARE SI IN MOMENTUL DE FATA O LOVITURA DE STAT INCEPUTA DE PSD IMEDIAT DUPA ALEGERILE DIN 11 DEC. 2016, CARE VIZEAZA PUNEREA JUSTITIEI SUB CONTROLUL PSD SI OCUPAREA POSTURILOR DE DECIZIE NUMAI DE OAMENII PSD. OPERATIILE SUNT CONDUSE DE DRAGNEA SI TARICEANU, CARE SUNT PE CALE SA DEA FOC TARII, CA SA SCAPE EI DOI DE INCHISOARE SI ION ILIESCU. ASTAZI CINEVA VREA SA DISTRUGA ZIARUL ,,ROMANIA LIBERA,, CARE A DEVENIT UN PORT-DRAPEL AL ROMANIEI, FIIND CEL MAI VECHI SI CEL MAI DORIT SI CAUTAT DE ROMANI. DORIM DIN TOT SUFLETUL CA JURNALISTII PLECATI, IN FRUNTE CU BATAIOSUL ORCAN, SA SE INTOARCA LA POSTURILE LOR, SI SA CONTINUIE LUPTA.

  raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  16 noiembrie 2017 22:13

  Basescu a spus."Dacia este cea mai proasta mashina din lume dupa Trabant." Ca sa spuna asta a fost mituit de compania Renault. Mita a fost atat sub forma de bani cat si prin falsificarea alegerilor din 2009 cand in Franta s-au furat cele mai multe voturi cu complicitatea guvernului Francez proprietarul companiei Renault.

  raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  15 noiembrie 2017 18:06

  Articol de dreapta mincinos care dez-informeaza cititorii. Care prietenie Clinton-Putin ? Putin nu va ierta nici-o-data familiei Clinton bombardarea Belgradului in noapta de craciun si va incerca inclusiv sa ii assasineze pentru asta. Alegerile au fost falsificate in Romania in 2009 si 2012 si in SUA in 2000 si 2016. Exista asemanari intre falsificarea alegerilor din Romania si SUA. In SUA in 2016 alegerile au fost falsificate in 21 de state deci nu in toate dar a fost suficient pentru a se obtine rezultatul dorit. In Romania in 2009 alegerile au fost falsificate in Franta si Germania cu complicitatea guvernelor Francez si German dar cum Geoana a cashtigat la limita a fost suficient pentru a se obtine rezultatul dorit. Si in Romania si in SUA dovada falsificarii alegerilor poate fi gasita inclusiv in rezultatele oficiale. In SUA nimeni nu indrazneste sa verifice alegerile in cele 21 de state in care ele au fost falsificate caci nu s-ar mai intorce viu de acolo. Sunt verificate si ras-verificate alegerile din New York si California pe care nu le contesta nimeni dar nu si cele din Wyoming, Utah sau Mississipi care au fost falsificate. In Arizona sheriful Joe Arpaio a fost arestat tocmai pentru ca a falsificat alegerile acolo impiedicand oamenii sa voteze dar a fost eliberat de Trump. Aceiashi membrii ai Ku Klux Klanului care ii strigau lui Clinton "lock her up" au terorizat oamenii din statele vulnerabile ca sa voteze cu diavolul Trump sau sa nu voteze. Exista filme cu Trump si Flyn purtand uniforma Ku Klux Klanului. Rezultatul oficial a fost clar. Clinton a cashtigat cu aproape 3 000 000 de voturi in plus. Diferenta ar fi fost si mai mare fara falsificarea alegerilor in 21 de state. In Romania in 2009 un numar incredibil de Romani au votat cica in Franta si Germania. Sunt dovezi ca unii dintre ei au furat identitatea unor persoane decedate sau au folosit acte false ei nefiind in realitate cetateni Romani. Si Iohannis a furat voturi prin aceiashi metoda atat ca primar cat si ca presedinte dar admit ca Iohannis ar fi cshtigat si fara sa fure nu si Basescu in 2009.

  raspunde comentariului
 • ROMANIA FALSURILOR & AMAGIRILOR

  15 noiembrie 2017 16:09

  din moment ce cu VOINTA NU A FOST TERMINAT RECENSAMANTUL, CRED CA AVEM MASA DE MANEVRA CAM 2 MILIOANE DE CNP-uri INEXISTENTE! Oare cum a intrat BSESCU in PARLAMENT?DE CE VOTAM PE LISTE IN ORDINE ALFABETICA?NORMAL SA VOTAM in ordine CADASTRALA! As, mai poti sesiza ADRESELE INEXISTENTE!

  raspunde comentariului
 • young-and-happy

  15 noiembrie 2017 13:11

  Eu le propun parlamentarilor nostri sa infiinteze o comisie care sa analizeze neregulile comise cu ocazia alegerii lui Nicolae Ceausescu in functia de Secretar General al Partidului Comunist Roman.

  raspunde comentariului
 • costica

  14 noiembrie 2017 10:07

  oferte-operatorOnline!Proiect nou.Esti salariat si nu-ti ajung banii?Esti somer si cauti un loc de munca?Inca nu ai gasit jobul care sa-ti asigure un trai linistit?Atunci nu ai nimic de pierdut,realizeaza-ti visul.Noi iti oferim curs gratuit si complet de instruire,lucrand acasa.Nuiti trebuie decat un Calculator,internet si 3 ore din timpul tau pentru a castiga bani.Trimite un e-mail cu textulinfola pacurarucostica1963gmail com

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design