12 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăSpecialPovestea unui român cu dublă cetăţenie care nu s-a regăsit pe nicio...

Povestea unui român cu dublă cetăţenie care nu s-a regăsit pe nicio listă electorală: În ochii unora, există români de mâna întâi şi români de mâna a doua

N-am participat la referendum, dar prins şi eu în tumultul ştirilor şi evenimentelor contradictorii post-referendum, m-am hotărât să consult listele electorilor de la Primăria din Făgăraş pentru a stabili dacă figurez sau nu în ele. Constatare negativă.

Am bătut la uşa serviciului de Evidenţa Populaţiei, unde mi-am prezentat paşaportul românesc, dar numai pentru a află că, având domiciliul în Franţa, sunt, în mod cert, prins în evidenţa listelor Consulatului Român de la Paris.

Am sunat la Consulat, unde am aflat că ei n-au liste electorale şi că ei au înregistrat doar persoanele care s-au prezentat la urne cu ocazia acestui referendum. Mi s-a părut bizar să constat că acest serviciu diplomatic să nu aibă o lista cu cetăţenii români cu domiciliul în această ţară.

La eliberarea unui paşaport românesc de către serviciile acreditate în acest sens din ţară, acestea nu transmit automat numele celui care le solicita paşaportul consulatului ţării unde petentul domiciliază???

Cum să faci un referendum dacă n-ai evidenţa clară a numărului de votanţi sau măcar să poţi da o cifră vis-a-vis de procentul participării la vot? La sugestia doamnei care a fost interlocutorul meu la telefon, am lăsat coordonatele mele de la Făgăraş, precum şi adresă mea electronică urmând că să fiu sunat de o persoană competentă de la Consulat care să-mi dea lămuririle solicitate.

Până la oră la care scriu n-am primit niciun telefon în acest sens. Încep să cred că, de fapt, eu nu sunt prins în nicio evidenţă unde aş figura ca cetăţean român nici în ţara, nici în exterior. Mă întreb… Câţi români or mai fi oare în această situaţie?

Este vorba, fără nicio îndoială, de o situaţie confuză, agravată de neclaritaţile legate de cine are drept la participare şi cine nu la referendum.

Nu pot decât să trag concluzia că, în ochii unora, există români mai români decât alţii, adică există un mecanism cu două viteze de împărţire a românilor în români de mână întâia şi de români de mână a doua.

Sunt revoltat de o asemenea discriminare cu atât mai mult cu cât în situaţia mea de pensionar petrec aproape jumătate din an în ţara şi cealaltă jumătate în Franţa.

În cazul în care se va hotărî că cei în situaţia mea sunt excluşi de la dreptul de-a fi contabilizaţi la un referendum de tipul celui în discuţie, voi fi primul semnatar al unei liste deschise de protest dirijată contra acestei stupide discriminări.

Liste permanente şi Liste suplimentare, două bazaconii care duc la falii, clivaj şi rupturi periculoase în socitatea românească!

profesor, inginer Mihai Dan SĂBĂDUŞ

Cele mai citite

Studenții cer clarificări și bilete online

Alianța Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România atrage atenția asupra multiplelor situații neacoperite de legislația actuală, care afectează studenții Reprezentanţii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti...

România, lider regional la consumul individual efectiv în raport cu puterea de cumpărare

România ocupă primul loc în regiune la consumul individual efectiv pe cap de locuitor, exprimat la paritatea puterii de cumpărare (PPP), un indicator esențial...

Comisia Europeană, sancționată pentru încălcarea propriului GDPR: Despăgubiri pentru un utilizator

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că Comisia Europeană a încălcat regulamentul GDPR privind protecția datelor personale, obligând instituția să plătească despăgubiri...
Ultima oră
Pe aceeași temă