4.8 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialPonta ar trebui să ia notiţe de la Năstase

Ponta ar trebui să ia notiţe de la Năstase

Liderul PSD şi al opoziţiei, prezumtiv prim-ministru, spune că un nou împrumut de la FMI ar fi o crimă împotriva poporului român. Tranşantă declaraţie. Parcă îi şi vezi pe birocraţii de la FMI salutând zvastica şi punând la cale soluţia finală de exterminare a săracului popor român. Nu e prima dată când Ponta se aruncă în declaraţii prea radicale pentru subiectul dat. Doar la începutul lunii august tot el a spus că „nu trebuie să ne gândim la un nou împrumut” şi că „va fi o iarnă cumplită din punct de vedere financiar şi social”. Soluţia? Să plece Traian Băsescu şi Guvernul Boc. Doar dacă nu găsim o ţară dornică să ne dea bani mulţi pe Băsescu & Co., astfel încât să acoperim deficitul, nu văd cum va rezolva o schimbare de oameni problema economică acută. Încep să cred că Ion Iliescu a fost prea blând când l-a făcut pe Ponta cârlan nărăvaş.

Aştept de la liderul opoziţiei să-mi dea soluţii, nu gargară despre împrumuturi criminale. Vreau să ştiu cum ar finanţa un guvern PSD deficitul pe termen scurt şi serviciul datoriei externe altfel decât printr-un nou împrumut cu FMI. Deocamdată, nu-i văd pe alţii dornici să ne dea bani pe termen mediu şi lung şi cu dobândă rezonabilă. Ratingul României nu e grozav, iar credibilitatea externă nu se face pe termen scurt, oamenii se mai uită şi la ce deficit a lăsat fostul guvern liberal, susţinut de PSD, când criza nu ne lovise încă, şi se iau cu mâinile de cap când văd că tot ei sunt alternativa la Băsescu şi Boc. Până şi agenţia de ratinguri creată de chinezi, pe unde Ponta are cunoştinţe, ne-a dat note mai proaste decât tradiţionalele firme de rating americane, hulite acum de toată lumea. Dacă Victor Ponta nu citeşte blogul mentorului său Adrian Năstase, îi atrag atenţia că acesta a publicat recent acolo o analiză şi foarte bine documentată, şi rezonabilă a relaţiei României cu FMI. Adrian Năstase este şeful departamentelor de politici sectoriale din PSD, deci omul care îi conduce pe cei care gândesc soluţii în interiorul PSD. Analiza de care vorbesc – numită „România, pe urmele Ungariei în relaţia cu FMI?” – a fost realizată de departamentul economic al PSD. Ce se spune acolo?

Se pleacă de la cifrele seci. Anume, că România nu reuşeşte că colecteze mai mult de 32% din PIB venituri bugetare. Ungaria are 42%, spune analiza. Mai pot adăuga că media UE este undeva la 48%. Oricum ai lua-o, România colectează puţin la buget. Nu discutăm acum cauzele şi soluţiile acestui fenomen, observăm doar că avem posibilităţi limitate de a jongla cu resursele bugetare. Asta este prima cauză pentru care avem nevoie de împrumuturi – cu toate tăierile bugetare, nu reuşim să acoperim cheltuielile. Mai observă departamentul economic al PSD că în proporţie de 55% datoria României este rostogolită pe termen scurt, adică luăm bani scump pentru a plăti împrumuturile deja contractate. Guvernul Boc încearcă să menţină deficitul bugetar sub limita oricum foarte mare de 6,8% din PIB, dar cei mai mulţi analişti pariază că vom sări de acest prag în 2010. FMI oricum a fost înţelegător şi a acceptat schimbarea ţintei de la 5,9%, cât era anterior, la acest 6,8%. Mai constată documentul PSD că România va trebui să cheltuiască aproximativ 11% din PIB în perioada 2012-2016 pentru a plăti aceste datorii.

Mi se poate spune: bine, dar aceste datorii se duc în consum şi salarii, nu în investiţii. Asta este o discuţie interminabilă, dar fără soluţii imediate. Când ai de plătit mâine pensii şi salarii, trebuie să iei banii de undeva. E frumos să fantazezi despre ce ar trebui să faci de fapt cu acei bani, poate asta merge în opoziţie, dar când eşti la putere se vede altfel. Altfel, să plângi pe umărul pensionarilor şi al bugetarilor, dar şi să beşteleşti Guvernul că nu investeşte este politicianism de doi lei. Oricine vrea investiţii trebuie să spună mai întâi de unde se taie, în condiţiile în care deficitul e deja prea mare, iar datoria – în creştere galopantă. Cei care răspund rapid „de la clientelă” arată că, de fapt, habar nu au ce ar face ei în locul celor de la Guvern, nu există linie bugetară pentru clientelă, iar corupţia nu se reduce aşa uşor, de azi pe mâine, cu decret de la Guvern (unde mai pui că PSD nu e tocmai partidul fără clientelă).

Deci întrebarea pentru Victor Ponta este: ar  tăia un guvern PSD pensiile, salariile şi cheltuielile sociale (care, împreună, fac peste 70% din buget) pentru a reduce deficitul? Aici este vorba despre matematică, nu gargară. Acestea sunt cifrele, cum le-ar drege premierul Victor Ponta? Până se decide el, să vedem ce soluţie propune departamentul economic al PSD. Citez ca atare sfârşitul documentului prezentat de Adrian Năstase: „România are nevoie de cel puţin 10 miliarde de euro în fiecare din următorii doi ani pentru a finanţa serviciul datoriei publice şi deficitul bugetar; Singura soluţie a României o constituie «rostogolirea datoriei» pe termen lung; România câştigă astfel timp, sperând în relansarea economiei, dar pierde prin creşterea cheltuielilor bugetare cu dobânzile, precum în Italia, Ungaria şi Grecia; Pentru a putea rostogoli datoria, România are nevoie de un nou împrumut de la FMI; Dacă România încalcă acordul cu FMI, intră cu siguranţă în cercul vicios al îndatorării. Agenţiile de rating reduc calificativele acordate, scade încrederea în economie, ne împrumutăm mai scump, creşte costul datoriei, creşte deficitul bugetar, creşte datoria”.

Deci, domnule Ponta, dacă nu mă credeţi pe mine, măcar luaţi notiţe de la Adrian Năstase, omul care v-a adus în politică. Ce spune Năstase? Că plata datoriilor şi acoperirea deficitului bugetar se pot face numai prin rostogolirea datoriei pe termen lung. Cine îţi dă bani pe termen lung şi cu dobândă mai mică decât poţi lua de la bănci? Numai FMI. Asta e recomandarea lui Adrian Năstase, o recitez: „Pentru a putea rostogoli datoria, România are nevoie de un nou împrumut de la FMI”. Poate o fi şi Năstase unul dintre criminalii care doresc să extermine poporul român prin FMI. Caz în care Ponta ar trebui să-i organizeze şi lui un mic proces politic la Biroul Permanent, cum i-a făcut lui Geoană, care a avut tupeul să stea de vorbă cu cei de la FMI. Sau poate Victor Ponta este un iresponsabil care bate câmpii şi ar trebui tras de mânecă din partid să o lase mai uşor cu criminalii FMI şi să se uite la cifre.

Cele mai citite

Piața Matache va rămâne deschisă după incendiul care a cuprins-o sâmbătă

Piaţa Matache va rămâne deschisă după incendiul care a afectat, sâmbătă dimineaţă, bazarul de haine, iar cei 16 comercianţi rămaşi fără spaţiile comerciale distruse...

Hidroelectrica anunță stornarea facturilor pentru octombrie și noiembrie 2024

Dorim să vă aducem la cunoștință că în urma promulgării Legii nr. 312 din 2024 (conform Art. III, alin. 1), este necesar să stornăm...

Modificări fiscale pregătite: Guvernul analizează măsuri care ar putea reduce venitul net al salariaților

În contextul unui deficit bugetar crescut și al presiunilor pentru reforme fiscale, guvernul și partidele politice dezbat propuneri care ar putea schimba semnificativ sistemul...
Ultima oră
Pe aceeași temă