-1.3 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăSpecialO majoritate pentru Securitatea noastră

O majoritate pentru Securitatea noastră

Președintele Klaus Iohannis și premierul interimar, general Gabriel Oprea, participă săptămâna asta la manifestările dedicate aniversării a 155 de ani de la inființarea primei unități de gardă din Armata Română modernă – Ziua Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazul".

Premierul lipsește motivat de la excepționala acțiune, binecuvântată cu prezența primilor doi bărbați de stat, pentru că în regulamentul regimentului Gardă ”Mihai Viteazul” nu se acceptă trecerea în revistă decât de bărbați cu numărul integral de picioare din dotare, indiferent dacă au făcut sau nu armata, sau la ce armă anume.

Asta nu îl va împiedica pe premier, odată uzul ambelor sale picioare va fi recăpătat, să treacă și el în revistă cu generalul Oprea alte unități de elită, de exemplu pe funcționarii diplomatici, sau pe cei parlamentari, ale căror pensii speciale tocmai au fost reînfințate după ce desființarea lor, ca și a pensiilor speciale ale militarilor și polițiștilor au figurat glorios în panoplia modernizării statului și eliminării privilegiilor din filosofia finanțelor publice timp de vreo patru anișori.

Altceva nu va mai avea de făcut, decât să mai ajusteze o dată pe anul ăsta deficitul bugetar, în timp ce el de pe patul de spital și noi de oriunde am fi ne uităm și vedem unde a ajuns Grecia din cauza pensiilor speciale și a altor delicatesuri.

Camera Deputatilor a adoptat proiectul de lege a pensiilor speciale pentru militari, polițiști, funcționari diplomatici și parlamentari, dar numai cu vechime, adică din ai lor, cu 289 voturi "pentru", 13 abțineri și un vot împotrivă.

Tot 289 parlamentari, peste cvorumul necesar de 278, au fost prezenți și la votul pentru investitura lui Mihai Răzvan Ungureanu în fruntea SIE.

Ambele proiecte au trecut cu o impresionată majoritate, pentru că în materie de siguranță națională va exista întotdeauna o majoritate patriotică. Parlamentatul român nu se joacă cu Securitatea, iar câțiva curajoși au sfidat chiar ordinele de partid ca să răspundă acestei exigențe mai înalte.

Acum, e la fel de adevărat, având în vedere resursele umane din mare națiune luptătoare, MRU nu avea concurență mare, nefiind pe piața ofertanților de umbrele de securitate prea mulți civili aprobați de militari care să-și aducă ulterior contribuția la controlul civil asupra forțelor armate. Măcar MRU are capacitatea de a superviza procesul scrierii unor legi moderne de securitate, acesta fiind mandatul președintelui Iohannis.

Rămân, pe ici, pe colo, câteva întrebări neesențiale.

Cum ar fi, majoritatea asta patriotică și sensibilă la securitatea din anumite momente s-a mai manifestat și în trecut, dar numai din când. Ce o împiedică pe ea să coabiteze, fie și incestuos, cu cealaltă majoritate, aia penală, și de când e sensibilitatea la securitate vreun mare obstacol în calea corupției? Sau, pentru a deschis televizorul mai târziu, e sigur că asta aduce vreo schimbare SEMNIFICATIVĂ de majoritate?

Cum va reacționa SRI, care începuse deja să ocupe teritoriul SIE, pregătindu-se să exporte expertiza sa în consolidarea statului de drept în întreaga regiune, la această upgradare? La viitoarea lansare nu le mai ajunge să aducă doar pe generalul Iulian Vlad și pe Virgil Măgureanu. Musai să vie și SOV, și Constantin Bălăceanu Stolnici, cu prenumele său favorit Laurențiu.

Cine se va mai ocupa de statul de drept de acasă, în condițiile în care și SRI și SIE au planuri externe așa de ambițioase? Polițiștii cu pensii speciale, care la Hunedoara au început să caute pe acasă pe unii care au semnat o petiție online pentru protejarea naturii, dat fiind că au timp, infractorii nemailucrând demult decât pe bază de comision de protecție? Sau poate STRATFOR, acest tank de gândire strategică citat de BBC o singură dată în ultimii zece ani (noi suntem citați mai des), atunci când au fost atacați de hackeri care le-au transferat banii la ONG-uri gen Salvați Copiii și i-au denunțat ca având legături cu firme corupte din domeniul securității, împreună eventual cu amicii lor din presa română, care îi citează la orice și în exclusivitate?

Și cum vor coabita pionul general Gabriel Oprea, ajuns regină pe perioada unui concediu medical, și civilul Mihai Răzvan Ungureanu, care îndemna pe maghiari să voteze pe Klaus Iohannis pe limba lor, fiind singurul politician român vorbitor de maghiară și în consecință iubit de UDMR? Asta, având în vedere că primul asalt al generalului premier a fost în curtea poliției din Miercurea Ciuc, unde a desfășurat cel mai mare steag tricolor fabricat vreodată, la vederea căruia toți ungurii s-au închis în casă?

S-a terminat de plătit prețul răsturnarii lui Victor Ponta, sau mai e? Și cine mai dă ce, cui, și mai ales de la cine?

Cele mai citite

Tottenham pierde din nou! 1-2 cu Newcastle. Londonezii ajung la trei înfrângeri în patru etape

Radu Drăgușin a fost schimbat la pauză, iar criza continuă pentru echipa lui Ange Postecoglou. Newcastle își consolidează locul 5 în clasament Tottenham a suferit o...

Zelenski un nou apel către partenerii străini pentru consolidarea apărării antiaeriene

Rusia a utilizat peste 300 de drone kamikaze şi aproximativ 20 de rachete, inclusiv rachete balistice, împotriva localităţilor ucrainene de la începutul anului 2025,...

Celebra lucrare „Carmina Burana” va fi interpretată de tenorul Ștefan von Korch pe 17 ianuarie la Filarmonica de Stat Transilvania din Cluj Napoca

Tenorul Ştefan von Korch începe anul în “Carmina Burana”, pe 17 ianuarie la Filarmonica de Stat Transilvania din Cluj Napoca. După un sezon de sărbători...
Ultima oră
Pe aceeași temă