În țara lui Dorel blatul e cotidian. Autostrăzile nu se construiesc pentru că echipele fac pisicine și terenuri de tenis acasă la cei care le-au comisionat, în loc să pună asfaltul. Bolnavii nu au multe zile, că aceia care cumpără aparate medicale nu iau și softul la ele, că vânzătorul de soft nu e în gașca lor și nu le-a dat nimic. În țara lui Dorel nu avem destui bani de pensii, dar guvernul Ponta taie contribuțiile sociale ca să câștige alegerile și cheltuiește pe milioane de pliante să spună la pensionari, folosind Poșta de stat, că alții, adversarii lor, le vor tăia din pensiile pe care chiar ei le subminează la ora asta. În țara lui Dorel primarul nu e al cui l-a ales, ci al cui îl șpăguiește de la guvern. În țara lui Dorel chirurgul taie un testicol crezând că e apendice iar zăpăda e strânsă de studenții care se adună prin Facebook, că omul care a luat bani pentru zăpadă preferă țările calde. În țara lui Dorel nu se poate scrie un plan corect care să aducă fonduri europene, că toți ăia cu scrisul și-au luat examenele pe copiat și așa pun zerouri în plus sau în minus chiar când nu le comandă serviciile secrete, de a trebuit să angajeze Bruxellesul o armată de corectori ca să înțeleagă ce vor de fapt să spună documentele de la București. În țara lui Dorel unii candidează la președinție numai pentru că au un blat cu drobul de sare să cadă în capul ăluia mai bun ca ei. În țara lui Dorel șeful statului iese din cârciumă și spune că bea de grija succesorului lui și a problemelor lui legale, la care a tras sfori tot el. În țara lui Dorel luptătorii anticorupție scriu lungi cearșafuri să explice că nu e conflict de interese să ia bani de la baroni sau de la miniștrii pe care cică îi monitorizează, iar ziariștii îți spun cele mai importante secrete din lume, dar nu și cine le plătește lor salariul. În țara lui Dorel dacă nu trișezi, dacă nu faci blat, dacă nu iei ce e al altuia și treci numele tău acolo ești un fazan, un caraghios, un inadaptat.
Te întrebi cum de țara lui Dorel se mai ține pe picioare, și cum de doreii, vioreii, gigeiii, care vor cu orice preț să câștige, să urce, să se cațere uitând că nu orice victorie aduce și dezvoltarea nu au scufundat-o încă de tot. Că mult nu mai au.
Secretul e că asta e și țara lui Klaus.
În țara lui Klaus funcționarul vine la timp la serviciu, muncitorul e mândru că poate să arate podul construit de el, chirurgul plătit nimica toată nu a plecat încă în Canada și nu greșește un milimetru, că rata de succes e la fel ca în țările civilizate, pilotul pune avionul corect pe pistă, că nu avem accidente, primarul construiește podurile fără să piardă vreun bănuț, măturătorul nu pleacă până nu duce la loc ultimul tomberon, moțul găsește avionul prăbușit înaintea celor plătiți să o facă, pe benzina lui și duce răniții la adăpost cu brațele lui. În țara lui Klaus, două treimi din români, conform unui sondaj publicat de Gazeta Sporturilor aici (http://www.gsp.ro/sporturi/tenis/corespondenta-din-singapore-simona-halep-nu-regret-ca-am-tinut-o-pe-serena-in-joc-cum-au-procedat-alti-sportivi-in-cazuri-similare-437315.html), printre care și un Viorel, un Dorel, un Gigel o aprobă tăcut pe Simona Halep că nu a făcut blat, că nu a trișat competiția, că își propune să fie cea mai bună pe viitor și să nu să câștige astăzi când încă nu e. Și chiar dacă rămâne numărul trei, în țara lui Klaus e respectat oricine pedalează cât poate la bicicleta lui și nu se agață de a altora să ajungă la faimă și la mai multe voturi.
Țara lui Dorel și țara lui Klaus coexistă de mult și fără cea din urmă prima pierea. Pierea râzând, cu bancul și sudalma pe buze. Dacă nu s-a întâmplat, e că mulți, mulți români pun umărul la doua și visează să scape de prima. Dar sunt pesimiști că vor reuși. Dar cînd vezi că au câștigat oamenii buni în Ucraina săptămâna asta, cu rușii peste ei, și în Tunisia, cu islamiștii la poartă, te intrebi, oare noi nu suntem în stare să aruncăm de pe noi niște căpușe, niște paraziți, niște impostori? Dă o șansă țării lui Klaus alegerile astea, cu mai mult curaj, cu mai mult aplomb, cu mai multă speranță. Alege calitatea din tine.
Puteți comenta articolele Alinei-Mungiu Pippidi pe site-ul romaniacurata.ro