La început, când am citit despre ceea ce veți citi și voi mai jos, mi s-a părut amuzant. Apoi nu mi-a mai plăcut așa de mult. Toate chestiile astea supertehnologizate și bleahcorporate nu duc în niciun caz la relaxare și buna dispoziție. Uneori pot îndobitoci…
Dar mă rog, sunt must haveuri (apropo, amestecul ăsta de română cu engleză e noul prost gust al unora dintre companiile de la noi), nimic nu este mai comercial decât Sărbătorile, din păcate. Vorba cuiva de pe fb: „Rezistați, mai sunt trei luni și vine primăvara“ .
Din păcate, despre corporatism, un fel de ceaușism cu limbaj de lemn multilingvistic nu se poate spune că va avea parte vreodată de primăvară. În fine, de vină este consumismul, oamenii care cred că a fi cult e totuna cu a copia în neștire obiceiuri, metehne, pe care nu le pot traduce cu niciun chip „la noi” ș.a.m.d.
Ok. Prin urmare, am citit desre faptul că site-ul laposte.fr/pere-noel al lui Moș Crăciun s-a deschis luni, iar „secretariatul” acestuia a început de miercuri să răspundă scrisorilor, după cum a anunțat grupul La Poste, din Franța. Moșul (Pere Noël) va fi ajutat de 60 de spiriduși secretari pentru a le răspunde tuturor celor care îi scriu, a precizat La Poste într-un comunicat, semnalat de leparisien.fr.
Pentru a-i ajuta să aibă răbdare până la Crăciun, Moșul le trimite, împreună cu răspunsul, un desen de colorat. Alte poze de colorat sunt puse la dispoziția copiilor pe site-ul La Poste, care invită la transformarea desenelor în desene animate prin intermediul unei aplicații ce poate fi descărcată în mod gratuit. Site-ul mai propune, printre altele, rețete de bucătărie și povești pe tema Crăciunului.
În cazul scrisorilor trimise prin poștă, pe plic trebuie să se menționeze „Pere Noël”, precum și numele, prenumele, și adresa copilului expeditor. În 2015, peste 1,2 milioane de copii i-au scris lui „Pere Noël” la Libourne, în departamentul francez Gironde, unde se află „secretariatul” lui Moș Crăciun. Dintre aceștia, 129.000 i-au trimis e-mail-uri direct de pe site-ul menționat. Asta e.
Ou sont les scrisorele d’antan pentru Moșu? Nostalgie multinațională.