Malpraxisul nevăzut din educație | OPINIE

de Cătălin Osiceanu , 16 august 2017 - stire actualizata la ora 16:49, 16 august 2017
Malpraxisul nevăzut din educație | OPINIE

E vremea vacanței de vară, elevii au trecut în a doua jumătate a sa.

Îmi amintesc de vacanțele copilăriei mele, cum alergam de dimineața până seara fără un program dinainte stabilit, cum mă cățăram prin livada bunicilor sau cum, împreună cu prieteni și verișori, ne fabricam săbii, arcuri, pistoale din lemn și ne transpuneam în câte un personaj, niciodată același, despre care învățaserăm din cărțile de istorie sau aflaserăm vizionând filmele istorice regizate, în special, de Sergiu Nicolaescu. Și uite așa ajungeam să contopim istoria, să-i întâlnim, pe același câmp de luptă, pe Mihai Viteazul, Ștefan cel Mare, Ecaterina Teodoroiu, Mircea cel Bătrân, comisarul Moldovan, Pintea haiducul și alții. În joaca noastră, aveam un singur țel, să apărăm neamul românesc de primejdiile care apăreau la fiecare pas. Și ieșeam de fiecare dată învingători și puneam acest rezultat pe seama luptei în echipă. Joaca noastră, banală pentru actuala generație de copii, ne-a dezvoltat un puternic sentiment patriotic pe care nu l-am pierdut până în ziua de astăzi. Ea nu era întreruptă decât de invitația de a veni la masă, de unicul desen animat care își avea locul în programul TVR, de la ora 18.50 până la ora 19.00, și care nu trebuia ratat, dar cel mai neplăcut moment era atunci când părinții ne aminteau că se termină vacanța de vară și că avem ceva teme de rezolvat. Ca orice copil, din orice vremuri, priveam această sarcină, pusă de școală pe seama noastră, ca pe un atac la persoană care consuma timpul neprețuit al copilăriei noastre. Numai că nu te puneai cu părinții. Ei căpătaseră acea convingere că singura cale spre o carieră de succes era accederea în învățământul superior. La acea vreme salariile absolvenților de facultate erau aproape egale și latura materială nu era hotărâtoare în alegerea unei profesii. Majoritatea părinților considerau că important era să termini o facultate.

Întorcându-mă la momentul temelor de vacanță, îmi amintesc cum descopeream că aventura poate să continue și parcurgând lectura suplimentară, aleasă cu grijă de doamna de română. Am descoperit atunci preocupările unui grup de copii ce-și spu­neau Cireșarii, impresionându-mă limbajul elevat și comportamentul altruist al unor copii puțin mai mari decât mine, am descoperit drama unui băiețel plecat în lume împreună cu maimuțica lui, citind Singur pe lume, m-am amuzat de ceea ce i se întâmpla lui Pinocchio atunci când nu spunea adevărul și m-a fascinat lumea prezentată de Jules Verne în scrierile sale, devenind atât de pasionat încât mi-am cumpărat toate volumele ce se găseau pe piață la acea vreme. Matematica am privit-o, tot timpul, ca pe un sport al minții. Îmi plăcea să mai cuceresc câteva redute pe zi, rezolvând, la rând, problemele din unicele culegeri existente la acea vreme, avându-i ca autori pe Gheba sau Olivotto. Mai târziu, am descoperit și minunatele probleme ale lui Gheorghe Țițeica, pe care l-am asimilat, imediat, cu eroii neamului românesc, dar care a luptat pe tărâmul științei.

Lucrurile s-au schimbat mult în ceea ce privește pregătirea suplimentară a elevilor. S-a mers atât de departe încât temele de vacanță au fost interzise printr-un ordin de ministru.

Părinții de astăzi, chiar dacă sunt, în majoritate, în aceeași inerție de a-și vedea copiii cu diplome universitare, se raportează la un alt sistem de valori în care partea mercantilă este prioritară. La începutul nou­lui mileniu ne mândream că a doua limbă vorbită la Microsoft era româna. Cu sigu­ranță că această situație nu se va regăsi și în viitor.

Tendința este ca populația „educată“ să se transforme, din producătoare de bunuri, într-o mare consumatoare a acestora. Școala românească se schimbă după noile tendințe apărute în lumea occidentală… dezvoltată. O formulă unică de succes, care să se aplice tuturor beneficiarilor educației școlare, nu există. În capitalism, găsim o diferență, privind nivelul de trai, între clasele sociale, dar accesul la cultură, educație, învățare, dezvoltarea sentimentului patriotic nu trebuie îngrădite.

Niciun specialist în psihologie școlară nu poate avea o certificare de a pune limite privind cunoașterea și învățarea.

Mă tot gândesc ce efect ar fi avut un astfel de ordin, privind interzicerea temelor de vacanță, în timpul copilăriei mele.

Eram un copil rebel, iar la acea vârstă aș fi considerat că este o măsură corect stabilită în urma studiilor făcute de specialiști și aș fi luat atitudine în favoarea timpului de joacă. Probabil nu aș mai fi ajuns să scriu, acum, aceste rânduri. N-aș fi crezut că oamenii mari pot lua și decizii greșite.  

Comentarii

 • Joaquin Murieta

  17 august 2017 18:15

  De ce ar invata Romanii ? Sa spele mashini dupa absolvirea facultatii cum ii indeamna domnul Hagi intr-un articol precedent ? Sa se prostitueze prin Germania unde cica tote bordelurile sunt pline de programatoare Romance absolvente de facultate ? Educatia cere sacrificii si e prea mult ca ele sa fie irosite spaland mashini dupa absolvirea facultatii. Datorita dezastrului Basist Romania nu mai produce avione, calculatoare, etc. Romanesti deci pe Romanii scoliti ii asteapta viitorul de mai sus caci locuri de munca cinstita nu mai exista datorita dezastrului Basist.

  raspunde comentariului
 • Ion Marian

  17 august 2017 7:48

  ,,Aprob pozitiv!".... Trist dar adevarat! Multumim!

  raspunde comentariului
 • V. Voiculescu

  16 august 2017 18:11

  clasa pregatitoare, manuale alternative, auxiliare, evaluare nationala, certificat de orientare scolara acordat si cui nu trebuie doar pentru bani, interpretarea gresita a importantei scrisului de mana si a cititului, programa stufoasa negandita, concursurile scolare la varste mult prea mici, dosariada profesorilor, after school-urile care se vor o inlocuire a familiei intr-un interval orar, lipsa educatiei in familie, violenta in scoli, neimplicarea parintilor in viata propriilor copii, profesori fara liceu pedagogic, umplerea scolilor cu pilosi nestiutori de carte, gradatii de merit acordate pe nemerit, pe pile, directori nepriceputi, dictatori...Si lista rusinii poate continua!

  raspunde comentariului
  • Firul de praf

   16 august 2017 18:56

   Astea sunt de suprafatza, cireasa de pe tort. Ele apar din cauza ca lumea se plictiseste, vrea sa inventeze, sa fie creativa, creativitate SPRIJINITA PRIN NIMIC. Vrajeli chioare. Cea mai cumplita chestie, care a ucis Educatia, este eliminarea spiritului stiintific, a rigorii teoretice, la toate materiile. Rupe omul de rigoarea stiintifica, lipseste-l de suportul stiintific, apoi poti sa faci din el ce vrei, inclusiv mototol, si sterge-te la dos cu el. A patruns popimea in scoli, scotand afara RIGOAREA STIINTIFICA, la toate materiile. Ma indoiesc ca ce au distrus bezmeticii aia, care ziceau ca "scoala scoate filosofi, adica tampiti"- urmeaza rigaielile betzivanesti de rigoare - se mai poate repara in 25 de ani. Majoritatea absolvetilor de liceu NU au cunostinte temeinice, nici in zona stiintelor exacte, nici umaniste, nu isi merita titlul de bacalaurati sau licentiati. Aia s-a dorit, aia s-a facut. Tinichigii si ospatari... euro-atlantici. Calitatea educatiei stiintifice romanesti, cultura generala umanista, ERAU singurele lucruri cu care ne puteam lauda in lume. Si pe alea ni le-au luat.

   raspunde comentariului
 • TREBONIU LAURIAN

  16 august 2017 11:36
 • Firul de praf

  16 august 2017 10:07

  Prea tarziu. Raul cel mare a fost deja facut, Educatia a fost atacata si compromisa definitiv. Haite de politruci au dinamitat fundamentele stiintifice ale disciplinelor de invatamant, atat la stiintele exacte, cat si la stiintele umaniste. Au "descongestionat", au "democratizat", au subtiat, de la an la an, materia si asa costeliva sub raport stiintific. Au sos admiterile la liceu organizate riguros, au sos treapta a II-a, au scos, in majoritatea cazurilor, examenul de admitere la facultate. Au redus drastic numarul de ani de universitate, de la 5, cati erau in anii 90, la 3, cati sunt in momentul de fatza. La Politehnica, din 5 ani de facultate la zi, au ramas 4. Au scos inclusiv examenul scris la licenta, astfel ca, in majoritatea cazurilor, acesta a ajuns un simulacru. Toate astea pe fondul unei campanii orchestrate, in conformitate cu principiul "scoala scoate tampiti", urmata de hahaielile de ghertzoi, pe acompaniament... filosofic. Si, daca imi aduc bine aminte, matale, Romania Libera, ai fost in corul laudatorilor "reformei statului", in spirit "euro-atlantic", iar cine ar fi cutezat sa zica altminteri era taxat de bolsevic, musai omul lui Putin. Cand doresti ceva foarte tare, musai se implineste. Acum aveti Educatia pe care ati dorit-o, inclusiv absolventii pe masura. Sa va traiasca si sa va spalati pe cap cu ei.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design