2.5 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăSpecialLady Macbeth din Phenian

Lady Macbeth din Phenian

Regimul comunist din Coreea de Nord este pregătit, în opinia majorităţii, să finalizeze cel de-al doilea transfer de putere din cadrul dinastiei, de data aceasta de la Kim Jong-il, care se află la conducere din anul 1994, către fiul său cel mai mic, Kim Jong-eun (mai cunoscut ca Kim Jong-un). Adunarea Generală a Partidului Muncitoresc din Coreea de Nord, acum în curs de desfăşurare pentru prima dată în 44 de ani, este cel mai clar semn că „Iubitul Conducător” Kim, care este grav bolnav, cedează coroana regatului izolat fondat de tatăl său, Kim Il-sung. Unul dintre motivele pentru care are loc succesiunea dinastică este faptul că Kim Il-sung a creat o ideologie naţională, Juche, care îmbină comunismul şi autarhia cu o doză mare de valori confucianiste. Confucianismul promovează o legătură ideală între tată şi fiu ca model pentru toate relaţiile umane, inclusiv între conducători şi supuşi. Deci, la fel cum datoria absolută a unui fiu este, potrivit teoriei confucianiste, să îşi respecte tatăl, datoria absolută a unui supus este de a-şi respecta conducătorul.

În plus, Kim Jong-il, la fel ca şi tatăl său, a numit în mod constant membrii familiei sale în poziţii de conducere. Într-adevăr, Kim Jong-eun, al treilea fiu al lui Kim Jong-il, căsătorit cu Ko Young-hee, a fost propus ca succesor al tatălui său cu aproape un an în urmă. Propagandiştii nord-coreeni l-au proclamat pe King Jong-eun „Tânărul General”, dar rămâne o întrebare deschisă dacă noul lider comunist va exercita aceeaşi autoritate absolută ca tatăl său. Nu numai că este tânăr şi neexperimentat, dar mătuşa lui, Kim Kyong-hui, sora lui Kim Jong-il şi soţia lui Chang Song-taek, următorul în rang din ierarhia dinastiei din Coreea de Nord, l-ar putea ajuta să-i scape puterea printre degete. Deşi este o situaţie rară, Kim Kyong-hui, născută pe 30 mai 1946, fiica lui Kim Il-sung cu prima sa soţie, Kim Jong-suk, a ocupat mai multe poziţii-cheie în Partidul Muncitoresc din Coreea de Nord, inclusiv de director adjunct al Departamentului Internaţional şi director al Departamentului de Industrie Uşoară. În 1988, ea a devenit membru al atotputernicului Comitet Central al partidului, post pe care îl ocupă în continuare şi în prezent.

Mama biologică a lui Kim Kyong-hui a murit când ea avea 4 ani. După ce tatăl său, Kim Il-sung, s-a recăsătorit, ea a fost crescută departe de familie. Observând relaţia dintre tatăl ei şi mama vitregă şi afecţiunea lor faţă de fraţii ei vitregi, se spune că Kim Kyong-hui s-a înrăit şi a dezvoltat o per­sonalitate acerbă. Într-adevăr, chiar Kim Jong-il a declarat: „Când sora mea se enervează, nimeni nu o poate opri. Nici eu nu pot face nimic”. După ce Kim Jong-il s-a recăsătorit, Kim Kyong-hui a încercat să îi provoace probleme, condusă de un sentiment de rivalitate. Curând însă, ea s-a căsătorit cu Song Chang-taek şi a început să se bucure de viaţă, dar îl supraveghea atent pe soţul ei, iar cel mai mic semn de infidelitate îi provoca o criză de gelozie. Kim Jong-il a descris-o pe sora lui ca „singura rudă din familie de care mama lui l-a rugat să aibă grijă după ce ea va muri”. Mama lor, Kim Jong-suk, se spune că a murit din cauza unei hemoragii în timpul unei naşteri premature provocate de stres din cauza aventurii amoroase a lui Kim Il-sung cu Kim Song-ae. Când a aflat, marele lider Kim Il-sung s-a grăbit să ajungă la spital, dar uşa de la salonul soţiei sale era blocată. Medicul ei şi Kim Jong-il au fost singurele persoane prezente la moartea lui Kim Jong-suk.

Dar Giryok Chan, medicul lui Kim Jong-suk, care în prezent este doctor la Universitatea Nagoya din Japonia, spune o altă poveste. Potrivit lui Chan, Kim Jong-suk se afla la casa lui Kim Il-sung din Phenian, din apropierea ambasadei sovietice, şi se certa cu el. Urmărind de departe, medicul l-a văzut pe Kim Il-sung ţinând în mână un pistol. Giryok Chan, care a fost chirurg, nu obstetrician, a pus la îndoială corectitudinea deciziei de a fi chemat pentru a trata o sângerare excesivă provocată de o naştere prematură. El crede că a fost chemat pentru a trata o sângerare cauzată de altceva. Kim Jong-il, care era foarte ataşat de mama sa biologică, a fost, inevitabil, traumatizat deoarece a fost martor la uciderea ei. De la moartea mamei sale, el a ţinut-o mereu aproape de el pe sora lui mai mică.

Într-adevăr, într-o ţară în care încrederea este rară, singura relaţie de rudenie în care Kim Jong-il a avut deplină încredere a fost cea cu sora lui, Kim Kyong-hui. În plus, cei doi au aceeaşi descendenţă din marele lider, sau Suryong, legat de Kim Jong-suk pe parte maternă, şi sunt dedicaţi întru totul regimului absolut al lui Suryong şi dinastiei ereditare. Vorbind în faţa Comitetului Central, după moartea lui Kim Il-sung, Kim Jong-il a spus că „Kim Kyong-hui sunt eu, cuvintele lui Kim Kyong-hui sunt cuvintele mele, iar instrucţiunile emise de Kim Kyong-hui sunt instrucţiunile mele”. Intenţia lui Kim Kyong-hui de a controla puterea după moartea fratelui său este susţinută de zvonuri potrivit cărora ea a plănuit aranjarea unui accident de circulaţie în luna iunie, în care a murit Ri Je-gang, un membru important din Partidul Muncitoresc, perceput ca protectorul lui Kim Jong-eun, care, anterior, a încercat să-i elimine pe Kim Kyong-hui şi pe aliaţii ei apropiaţi de la putere. Adevărate sau nu, astfel de zvonuri indică puterea ei de influenţă. Într-adevăr, din ce în ce mai mulţi oameni cred că Kim Jong-il ar putea, în orice moment, să o desemneze pe Kim Kyong-hui să fie tutorele succesorului la putere din a treia generaţie a dinastiei, după moartea sa. Dar Kim Kyong-hui poate avea alte planuri, cum ar fi să devină ea însăşi succesoarea lui Kim Jong-il.

Oamenii s-au temut întotdeauna că liderii din Coreea de Nord ar putea începe un alt război, fie din cauza unei greşeli de calcul sau de proiectare. Dar, chiar dacă „Tânărul General” sau mătuşa lui nu se dovedesc a fi megalomaniaci dezechilibraţi, schimbarea de gardă care se profilează în viitorul apropiat deschide o nouă eră de incertitudine, având în vedere, în special, problemele economice ale Coreii de Nord. Indiferent dacă Kim Jong-eun sau Kim Kyong-hui intenţionează să îşi îndeplinească obligaţiile în izolare sau să aducă schimbarea economică în Coreea de Nord, lor le lipsesc prerogativele revoluţionare şi controlul asupra puterii pentru a reuşi acest lucru. Deci, atunci când Kim Jong-il va ieşi din scenă, iar instabilitatea politică va întâlni flagelul economic, regimul comunist din Coreea de Nord ar putea cădea. Preşedintele sud-coreean, Lee Myung-bak, a început, cu înţelepciune, să se pregătească pentru o astfel de situaţie de urgenţă, propunând o „unificare fiscală” specială pentru a acoperi cheltuielile în urma unei eventuale prăbuşiri a dinastiei lui Kim. Japonia şi restul Asiei ar trebui, de asemenea, să se pregătească pentru acea zi. 

 

Yuriko Koike fost consilier al ministru­lui japonez de Apărare şi Securitate na­ţio­na­lă, este membru al opo­ziţiei în Dieta Japoniei.

www.project-syndicate.org

Cele mai citite

Macron vrea să aducă trupe de menținerea păcii în Ucraina

Președintele Franței, Emmanuel Macron, va discuta cu prim-ministrul polonez, Donald Tusk, posibilitatea desfășurării unei forțe de menținere a păcii în Ucraina, relatează Politico. Întâlnirea...

Horațiu Potra deținea ilegal trei pistoale. Călin Georgescu crede că totul e un „plan malefic” pentru a fi arestat

Apar noi detalii în dosarul în care mercenarul Horaţiu Potra este acuzat că plănuia proteste violente în Bucureşti. Fostul luptător din Legiunea Străină nu...

Austria: „Liber” pentru anchetarea liderului Partidului Libertăţii (FPO), Herbert Kickl

Parlamentul austriac a aprobat miercuri ridicarea imunităţii liderului Partidului Libertăţii (FPO), Herbert Kickl, la cererea Parchetului, care doreşte să-l ancheteze pentru o presupusă mărturie...
Ultima oră
Pe aceeași temă