Justiția va învinge! | OPINIE

de Grigore Cartianu , 12 noiembrie 2017 - stire actualizata la ora 20:52, 12 noiembrie 2017
Grigore Cartianu

Observ mult pesimism în jurul meu. Tot mai mulți oameni îmi spun că nu se mai poate face nimic.

Ne-au încălecat penalii, au majoritate în Parlament, își apără imunitatea cu dinții, dau ce legi vor, când vor, cum vor. Dau și ordonanțe de urgență dacă li se face poftă – dovadă că într-o miercure nenorocită au măcelărit Codul Fiscal.

Legile anti-justiție au fost preluate de Parlament, în procedură accelerată, după ce măcelărirea Codului Penal prin ordonanță de urgență a eșuat la începutul acestui an. Au fost atunci două încercări: pe 18 ianuarie (cu cei doi „elefanți“ de la Guvern) și pe 31 ianuarie (Ordonanța 13). Pe prima a blocat-o Iohannis, pe cealaltă am spulberat-o noi, cei 600.000 din stradă.

Oricât de accelerată ar fi procedura impusă de Dragnea & Tăriceanu și implementată de comisia lui Ciordache, drumul e încă foarte lung. Gruparea infracțională PSD–ALDE speră să măcelărească legislația penală, definitiv și irevocabil, în această sesiune parlamentară. Adică până la Anul Nou sau chiar înainte de Crăciun. Puciștii visează Ignatul Codului Penal. Dar așa ceva nu e posibil.

Chiar dacă Parlamentul a impus Consiliului Superior al Magistraturii, ultimativ, emiterea unui aviz până pe 9 noiembrie, iar CSM a fost nevoit să se conformeze, traseul celor trei legi este încă lung și anevoios. Sigur, nu se împiedică borfașii într-un aviz consultativ, au mai trecut ei și altădată cu șenilele peste voința magistraților, dar de data asta e altceva.

În spatele acestui aviz se află nu doar cei 11 judecători și procurori din CSM care au spus „nu“, ci peste 4.000 de magistrați, semnatari ai apelului adresat recent ministrului Justiției. Mai mult de jumătate din magistrații României se opun restaurației comunisto-interlope în Justiție. Nu acceptă să fie încălecați din nou de Partid, așa cum s-a întâmplat – prin lege – în comunism și încă mulți ani după aceea. Abia din 2005-2006, din mandatul Monicăi Macovei, s-a rupt lanțul robiei Justiției. Abia de vreo 12 ani procurorii au posibilitatea reală de a ancheta demnitari de rang înalt, iar judecătorii – de a-i judeca.

Care e, de fapt, planul restaurației? Rămas fără opțiunea ordonanței de urgență, tandemul infracțional PSD–ALDE caută să-și rezolve problema în Parlament, unde jupâni sunt doi penali renumiți ai patriei: Dragnea și Tăriceanu. Dar asta durează mult mai mult decât și-ar dori cei doi inculpați.

Se discută – formal – în „Comisia Ciordache“. Vor urma dezbateri – tot formale – în comisiile juridice din cele două Camere, unde sforile le trag Șerban Nicolae (la Senat) și Eugen Nicolicea (la Camera Deputaților). Apoi, balamucul se va muta în plen. Și iarăși în două Camere. Chiar dacă restaurația va fi accelerată la maximum, legile nu vor fi votate în Parlament înainte de 1 decembrie. E posibil să nu poată fi votate nici înainte de Anul Nou, dacă luăm în calcul previzibila reacție vehementă a societății (magistrați, protestatari) și a aliaților noștri euro-atlantici.

Dar să zicem că legile vor pleca din Parlament, spre promulgare, la începutul lunii decembrie. Președintele nu se va grăbi cu răspunsul. Va aștepta până la limita celor 20 de zile prevăzute de Constituție (art. 77, alin. 1 – „Promulgarea legii se face în termen de cel mult 20 de zile de la primire“).

Apoi are două variante de lungire a procedurii: trimiterea la Curtea Constituțională și retrimiterea în Parlament. Evident, Klaus Iohannis le va folosi pe amândouă, pe rând, și tot la termenul-limită prevăzut de Constituție (art. 77, alin. 3 – „Dacă Preşedintele a cerut reexaminarea legii ori dacă s-a cerut verificarea constituţionalităţii ei, promulgarea legii se face în cel mult 10 zile de la primirea legii adoptate după reexaminare sau de la primirea deciziei Curţii Constituţionale, prin care i s-a confirmat constituţionalitatea“). Încă 10+10 zile doar de la Cotroceni.

Dar nici Curtea Constituțională nu va răspunde imediat, nici Parlamentul nu le va rediscuta, revota și retrimite spre promulgare cât ai bate din palme. La Curte, întreaga procedură – stabilirea termenului, dezbaterea, comunicarea deciziei – va dura măcar vreo 10-15 zile.

Per total, dacă legile vor fi declarate constituționale, ele vor fi promulgate la cel puțin 60 de zile de la prima adoptare în Parlament. Asta înseamnă după 1 februarie 2018. Iar sentințele lui Dragnea și Tăriceanu se apropie, se apropie…

Luați însă în calcul și programul rarefiat din timpul Sărbătorilor de iarnă (Crăciun–Anul Nou).

Luați în calcul și vacanța parlamentară din ianuarie (mă rog, ar putea fi o sesiune extraordinară, dacă urgența penalilor o impune).

Luați în calcul și presiunile care vor veni din toate părțile pentru renunțarea la infamele legi. Când situația devine critică, iar pericolul iminent, așteptați-vă la 600.000 de oameni în stradă, poate un milion de data asta. Ambasadele se vor reactiva, Tudose și Toader vor fi chemați la Bruxelles să li se dea peste degete, iar un subsecretar de stat de la Washington va ateriza de urgență la București.

Sub presiune, PSD și ALDE ar putea ajunge la schisme care să le lase fără majoritate în Parlament (deci fără posibilitatea de a vota legile anti-justiție). Nu excludeți o grevă a magistraților!

Asta e varianta unor -legi constituționale. Dacă verdictul va fi însă că ele conțin elemente neconstituționale, atunci li se poate pune cruce! Pentru Dragnea și Tăriceanu ar mai rămâne o singură variantă: fuga. Pot lua consultanță de la Ghiță.

Așadar, un pic de optimism nu strică! Plus îmbrăcăminte groasă și încălțăminte rezistentă la frig, că se anunță o iarnă grea în Piețele Victoriilor noastre.

Comentarii

 • 3cce Arianus

  13 noiembrie 2017 20:02

  Așa analistule, spune-le lucrurilor bine făcute pe nume! Iată ce poate face axa kurcubeului, un pic de inkurajare la momentul potrivit ecce mană cerească

  raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  13 noiembrie 2017 17:53

  Soros a spus. "Capitalismul este o mare hotie si in cadrul acelei hotii am furat si eu cum au furat si altii."

  raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  13 noiembrie 2017 17:50

  Judecatorii s-au vandut diavolului blond rasist si nazist Trump si au devenit slugile lui si uneltele folosite de el pentru exterminarea poporului Roman format acum dupa dezastrul Basist doar din hoti si prostituate. Datorita dezastrului Basist locuri de munca cinstita nu mai exista in Romania. Romania nu mai produce datorita dezastrului Basist avioane, calculatore, camioane, tractore, etc. Cei care proiectau si realizau avioanele, calculatorele, etc. Romanesti au innebunit in shomaj, s-au sin-ucis sau au emigrat de mult. Se mai poate supra-vietui in Romania doar furand sau prostituindu-te datorita dezastrului Basist. Asta era situatia si in Franta pe vremea lui Jean Valjean, un hot, si Fantine, o prostituata si nimeni nu are vre-o urma de simpatie pentru judecatorii Romani de azi asa cum nimeni nu-l iubea pe inspectorul Javert din Mizerabili.

  raspunde comentariului
 • @ Ioan Tarnita

  13 noiembrie 2017 16:52

  Nu te mai da smecher, mosule, ca esti doar penibil! Te crezi sarcastic, nevoie mare, cu punctele alea de suspensie. EI, uite ca esti doar absurd! Cu ironiile dumitale ai scos in evidenta curajul magistratelor din Romania, care si-au pus cariera la risc si care sunt forfecate cu ferocitate de trepadusii intre care te numeri!Nu va place sa fie o lege care sa protejeze averea statului! Voua va plac legile care ii protejeaza pe marii hoti politici. Daca ar exista o comisie obiectiva, care sa examineze cu precizie sursa averilor politicienilor, majoritatea si-ar pierde averile facute ilicit si ar intra chiar si la inchisoare! Cei care ies la proteste muncesc si sustin bugetul pe care il face praf coalitia de guvernare cu picioarele. Aceia muncesc, nu dumneata sau parlamentarii, care dau legi pentru propria lor imunitate. Rusine, domnule! Nu te mai crede destept! Nu ai nici un motiv!

  raspunde comentariului
 • Tepus

  13 noiembrie 2017 16:52

  RIDICATI-I CU ARCANU, !! ARESTATI-I CHIAR ACUM !! PE DRAGNEA SI TARICEANU, !! PENTRU STERLING SI TEL DRUM !

  raspunde comentariului
 • Tepus

  13 noiembrie 2017 16:45

  ESTE DE ACTUALITATE INCA CHEMAREA LUI GEORGE COSBUC. SA NU DEA DUMNEZEU CEL SFANT, !! SA VREM S-AJUNGEM IN MORMANT. !! SA NI-I ALEGEM PE MISEI !! SI SA MURIM DE GAT CU EI.

  raspunde comentariului
 • Tara toata

  13 noiembrie 2017 12:28

  Sa iesim cu totii si sa aparam insula patirei noastre ca sa ramana laun roman adevarat!..Sa iesim in fata DNA alaturi de vicepremierul Romaniei si de parlamentarii celui mai vechi partid postdecembrist sa aparam pe liderul nostru! Sa nu lasam pe oficialii Uniunii Europene sa dicteze in tara noastra arestandu-ne conducatorii votati de milioane de oameni!..Sa nationalizam prin metoda MEBO toate multinationalele si sa le dam romanilor prin actiuni la purtator!...Sa punem la punct pe ambasadorii occidentali! Toto romanii sa isi scrie pe o foaie JOS SOROS si sa iesim , fiecare in satul, in comuna, in oraselul lui si sa scandam libertatea si independenta tarii. Sa se puna cat mai multe autocare la dispozitie sa mergem la Bucuresti pentru apararea democratiei noastre impotriva imperialistilor straini!

  raspunde comentariului
  • persanu

   13 noiembrie 2017 15:44

   Cred ca te-ai tampit comunistule.

   raspunde comentariului
   • un prost

    13 noiembrie 2017 16:39

    ALA-TAMPIT IO SUNT PROST DAR TU IESTI ...........................DESTEPT AI DRAGA .......ASTEA TAMPITI SI PROSTI V-AU PUS CUCUVEAUA PE GARD .........CI-CA-LUMEA-I .............SA VINA DNA SA VINA SA NE EA .............

    raspunde comentariului
   • un prost

    13 noiembrie 2017 16:32

    ALA-I TAMPIT IO SUNT PROST SI TU IESTI .............................DESTEPT AI DRAGA TAMPITI SI PROSTII V-AU PUS CUCUVEAUA PE GARD CI CA LUMEA-I ...............SA VINA DNA SA VINA SA NE EA

    raspunde comentariului
 • Tepus

  13 noiembrie 2017 12:12

  ACUM DNA IL VREA !! IL INVITA PE DRAGNEA !! SA DECLARE CE-A FURAT !! SI SA REDEA TOT LA STAT. !! SA PLATEASCA, AM MAI ZIS, !! MACAR HOTELUL TURRIS. !! SAU SA DEA AVEREA TOATA, CA E DE LA STAT FURATA.

  raspunde comentariului
 • hi hi ho

  13 noiembrie 2017 11:42

  doua LOZURI Justitia va invinge DEMOCRATIA....sau CORUPTIA. traiasca Republica Securista Sorosista

  raspunde comentariului
 • stergerea prafului de pe toba

  13 noiembrie 2017 11:26

  aha ! warning - ne vom alege cu praful de pe toba si acesta probabil stersdin lupta ...non-combat anti-coruptie !!! transmit aici apelul tarii catre dna-sri-cia pentru asaltul decisiv ACUM impotriva ice-bergului caracatitei coruptiei institutionalizate siii mai terminati cu jocul anti-coruptie pe demo repede-pe-loc si cu fluturarea vagoanelor de dosare dna cu scop de santaje si fumigene etc ! NU negocierii cu ld , negociere cu obiective iluzorii adica libertate contra supunere etc , si va cerem asta pentru ca nu aveti capacitatea de negociere si ma refer aici la toti incepind cu lck ...si stiu ca daca spun asalt decisiv asta inseamna siiigur dezastru total si pentru dna-sri-cia dar si pentru coruptia din ro si ca sa se inteleaga clar asaltul decisiv trebuie sa fac o comparatie elocventa cu sistemul anti-racheta , dar la next level adica inclusiv distrugerea producatorilor de rachete ale coruptiei ...si atentie la ceea ce coruptii considera ca solutie finala exact in acceptiunea hitlerista , adica astia sint in stare sa distruga tara exact ca hitler germania , doamne fereste ! ... iar in ce priveste urmarile asupra luptei anti-coruptie atentionez ca nimeni nu este de neilocuit si inca in mod cert cu rezultate mai bune , mai rapide pentru ca nu se poate justifica si invoca asa-numita furtuna intr-un pahar cu apa atit de mediatizata de psdragnea prin asociere cu uraganele geo-strategice de moment etc... si nu invocati efecte nocive asupra ro pentru ca vor fi doar efecte benefice - romania autentica va dainui iar dusmanii romaniei vor fi distrusi , ca asa functioneaza mersul progresului care nu poate fi frinat iar anti-rachetele ro autentice vor face scut contra rachetelor coruptiei...

  raspunde comentariului
 • gigi

  13 noiembrie 2017 11:17

  Justitie aplicata cu forta a 600000 de oameni in strada nu e justitie! daca astilaltii isi scot votantii in strada ce avem? justitie aplicata cu forta?

  raspunde comentariului
  • Ai vreun interes?

   13 noiembrie 2017 17:03

   Ai vreun interes sa denaturezi sensul protestelor? Nu sunt o forma de forta, sunt o forma de a comunica ferm politicienilor, ce vrea poporul! Vrea legi drepte, nu masluite, pentru apararea penalilor de tip Dragnea si Tariceanu! Vrea independenta Justitiei, nu sugrumarea ei de catre pesedo-aldime! Degeaba incerci sa strecori teama unei confruntari intre protestatarii pasnici, cinstiti, constienti de dezastrul legilor pe care vrea sa le impuna pesedo-aldimea! Poate ca PSD si ALDE vor incerca o contra-manifestatie, cum au procedat si in iarna! Cati au reusit sa mobilizeze, cu toate autobuzele puse la dispozitie? Vreo cateva sute de mosi si babe fara dinti, intre care unii ii pupau de zor mana "doamnei" Rovana Plumb, dupa discursul mobilizator, impanat cu fraze de socialism si propaganda? Manifestam pasnic, aratam ca nu suntem de acord cu distrugerea independentei Justitiei si nici cu salvarea penalilor de pedeapsa pe care o merita!

   raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  13 noiembrie 2017 10:09

  INTREBARI PT. DNA, PARCHETUL GENERAL SI SRI. Se impun urmatoarele intrebari 1. De ce nu a fost arestat pana in prezent infractorul Dragnea, pt. ca a furat Hotelul Turris, in 2009, cu ajutorul sotiei sale Bombonica si srijinit probabil de consilierul sau juridic si director executiv, Carmen Dan ? Si de ce statul nu a recuperat respectivul hotel ? 2. De ce nu a fost deblocat dosarul 6311-2-2012, tinut cu NUP de Nitu la Parchetul General pentru ca Dragnea sa nu plateasca impunerea de catre ANAF a 31 milioane de dolari, evaziune fiscala pt. neplata impozitelor si taxelor la Hotelul Turris ? De ce este impiedicat ICCJ si acum sa judece respectivul dosar ? 3. De ce autoritatile au permis sotilor Dragnea sa fure Hotelul Turris si apoi sa-l vanda ? 4. De ce au fost musamalizate, pana in prezent, paguba de 110 milioane de lei- valoarea reala a hotelului, in 2009, cand a fost furat, si 31 milioane de lei- valoarea evaziunii, impusa de ANAF pt. neplata de impozite si taxe de catre Bombonica la hotelul Turris ? Intreaga tara stie, din presa si de pe net, ca LIVIU DRAGNEA, abuzand de functia de presedinte al C.J.Teleorman , a furat HOTELUL TURRIS din Turnu Magurele, in 2009, folosindu-se de fosta sa sotie. Bombonica a platit o suma modica de 114 mii de lei, cand hotelul valora in realitate 110 milioane de lei, adica de o mie de ori mai mult. In 2011 a existat probabil un razboi intre FINANTE si Consiliul Judetean, la Alexandria, unde Carmen Dan a fost consilier juridic si director executiv, in cadrul CJT, a lui Dragnea, din 2002 pana in 2012. Si, ca sa-i scape de puscarie pe sotii Dragnea, care furasera un hotel de 8 etaje, s-a inscenat un aranjament de retrocedare ilegala ca hotelul nu a fost cumparat cu 114 mii de lei de Bombonica, ci i-a fost retrocedat. Cred ca Dragnea a beneficiat de sprijinul angajatei sale, Carmen Dan, la toate marile ilegalitati savarsite de presedintele CJT in perioada 2002-2012, ca nu degeaba si-a adus-o Dragnea de la Videle la Alexandria. Astfel, Finantele a lasat-o pe Bombonica sa ramana proprietara pe Hotelul Turris. Dar a impus-o sa plateasca statului 31 milioane de lei, in 2011, ca evaziune fiscala, fiinca Bombonica nu platise impozitele si taxele cuvenite pana in 2011 pentru hotel. Dragnea a vandut apoi Hotelul Turris, pe bani grei, unei doamne care administra chiar respectivul hotel. Sotii Dragnea au ramas cu milioanele incasate pe hotel, si nici impunerea de 31 milioane de dolari, echivelenta cu 7,5 milioane de euro, nu au mai platit-o, din cauza ca dosarul penal 6311-2-2012, care ajunsese la ICCJ, a fost blocat de Nitu cu NUP la Parchetul General, unde e blocat si in prezent.

  raspunde comentariului
  • Valentin Dobre

   13 noiembrie 2017 10:19

   Pe atunci Daddy era în PD sau PDL.....

   raspunde comentariului
   • Poate nu stii!!

    13 noiembrie 2017 17:09

    Exact in anul 2000, Daddy s-a inscris in PSD, pentru ca stia ca in acel partid este mai ferit de bratul lung al legii si se stia ocrotit de fratii intru hotie, pesedistii! Sigur ca au fost penali si in PD, dar nicicare nu a furat cat pesedo-aldistii de frunte - Nastase, Sarbu, Dragnea, Mazare, Tariceanu, etc, etc, etc! Suntem de acord sa fie pedepsiti toti cei care au abuzat de averea statului. Dar sa insinuezi ca daca era din start pesedist, Dragnea ar fi fost om cinstit, este o murdarie!

    raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  13 noiembrie 2017 10:07

  Si eu cred ca Justitia va invinge. Un obstacol mare va fi Curtea Constitutionala, cu Dorneanu la butoane, care a devenit Curtea PSD. Astept doar atat, ca banditul DRAGNEA sa capete,,de la DNA, statutul de INVINUIT, ca bulgarele de zapada cu gheta sa o ia la vale. Sper ca acest bulgare sa pravale in neant tot ce impiedica Romania de 28 de ani sa intre in normalitate si sa prospere.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design