Dupa ce au protestat atat de mult impotriva romanilor care vin sa le fure locurile de munca (si sa-i siluiasca, si sa-i jefuiasca etc.), unii italieni descopera acum ca si lor li se poate intampla acelasi lucru cand merg la munca in alta parte a Europei. In momentul in care trustul petrolier francez Total a angajat cateva sute de muncitori italieni si i-a dus sa lucreze la construirea unei rafinarii in Anglia, sindicatele britanice n-au mai putut rabda. O serie de greve neanuntate au izbucnit spontan, paralizand, in ultimele zile, o buna parte a rafinariilor si centralelor electrice din Anglia si Scotia. Din punctul de vedere al autoritatilor britanice si al firmei Total, aceste greve sunt complet ilegale. Cei 300 de lucratori sicilieni au fost adusi de trustul francez Total pentru a construi o noua rafinarie in Lincolnshire. Totul este in perfecta consonanta cu principiile globalizarii.
Salariile in acest sector sunt mai mici in Italia decat in Marea Britanie, iar respectiva companie, Total, a ales – dupa ce a facut o oferta publica – sa angajeze italieni pentru ca in acest fel se realizeaza economii la salarii. Din cate se pare, asadar, angajarea s-a facut in mod absolut legal si este in conformitate cu legislatia europeana, care asigura libera circulatie a lucratorilor. Asa se procedeaza de decenii incoace, de cand se tot repeta ca exista niste mecanisme ascunse ale pietei, care reglementeaza totul in mod poate in aparenta inechitabil, dar care in realitate sunt cat se poate de juste, pentru ca piata, functionand in virtutea jocului cererii si ofertei, nu se poate insela. Sindicatele britanice nu au vrut insa sa tina cont de aceasta mantra si, vazand ca firma aduce muncitori italieni pentru o munca pe care localnicii saraciti de criza ar fi putut foarte bine sa o faca, au inceput un lant de greve care s-au extins in intregul Regat Unit.
Presa italiana descrie in detaliu cum cei 300 de lucratori italieni a caror angajare a fost la originea declansarii grevelor nu mai pot iesi din baraci decat sub protectia politiei, ba chiar intr-una din zilele trecute au ramas blocati trei ore in autobuzele care ii duceau la lucru, pentru ca multimea de someri si manifestanti englezi nu ii lasa sa treaca. Aceeasi presa italiana se arata indignata de situatie, parand sa nu remarce simetria: italienii sunt tratati in Anglia asa cum romanii sunt tratati in Italia. si intr-o parte, si in alta presa foloseste aceleasi criterii si aceeasi retorica.
Cotidianul italian La Repubblica scria, duminica, cu prefacuta mirare, ca ziarele englezesti ii prezinta pe muncitorii italieni ca "purtand ochelari de soare design si avand sub salopete haine de colectie". In acelasi ziar insa, un articol despre minorii romani si moldoveni care se prostitueaza prin Milano si care sunt gata sa-si vanda rinichii pe cateva mii de euro spunea exact acelasi lucru: pe acesti adolescenti "ii intereseaza doar banii si hainele scumpe".
E limpede ca cei care au sustinut ca diversitatea etnica si culturala este o bogatie pentru Europa nu se gandisera, pesemne, la ce s-ar putea intampla pe timp de criza, cand cliseele etnice si chincirea comunitara devin un reflex si o metoda de supravietuire.