Iar ne iau ungurii Ardealul. Oare o să ne facă și niște autostrăzi, școli, spitale? | OPINIE

de Sabin Gherman , 01 mai 2017 - stire actualizata la ora 11:17, 01 mai 2017
Iar ne iau ungurii Ardealul. Oare o să ne facă și niște autostrăzi, școli, spitale? | OPINIE

Periodic, când se-ntâmplă mari­le hoții, Academia Română iese în piață și apără România de unguri – în februarie, piețele fierbeau de oameni și Academia Română făcea apel către cetățeni să lupte pentru integritatea teritorială a României (!), acum PSD face praf și pulbere toată cercetarea românească și Academia ne spune că Ungaria reîncepe propaganda împotriva României; avertismentul a fost lansat miercuri, la București, de Academia Română, în conferința „Războiul informațional, sub lupă“.

Comunicator e același I.A. Pop, academician, fost ștăbuleț de provincie al studenților comuniști înainte de ’89, azi concesionar al spaimelor naționale.

Săriiiți, că Orbán Viktor duce Ardealul, cu tot cu cazanele de pălincă, la Budapesta!

Că Ungaria își plânge istoria nu e treaba noastră – toate țările fac asta și o facem și noi. Da, Ungaria a pierdut acum aproape o sută de ani Ardealul și asta e încă o rană deschisă, a ei – dar hai să stăm strâmb și să judecăm drept: dacă, prin absurd, mâine am pierde Moldova, noi nu am face la fel? Am trece peste asta ca vodă prin lobodă? Nu noi am făcut din memoria unirii Basarabiei cu România o sărbătoare națională, în încercarea de a ne bandaja rana istorică?

Ne lăudăm cum c-am fi viteji şi drepţi, dar tremurăm în faţa unei ţări jumătate cât noi şi, de drepţi ce suntem, îi refuzăm şi dreptul de a-şi evalua, după vrerea sa, propria istorie.

Ăsta o fi destinul nostru, să nu facem nimic, dar să stăm mereu cu ochii pe curtea vecinului?

În loc să vadă în Transilvania o împlinire, domnii ăștia mari, academicieni, rezumă totul la ură și spaimă; și îndreptate – ura și spaima – către cine? – către cei care au construit orașele cu care ne mândrim noi, românii, azi. Aiureala că Ardealul e musai roș-galben-albastru e tot de la antreprenorii ăștia ai rrromânismului – de fapt, pe cât e de românesc, pe atât e Ardealul și de unguresc și de nemțesc, ba, dacă mergi prin părțile Bihorului, încă te mai poți bucura de Ardealul slovac, iar dacă mergi la Gherla – Armenopolisul de altădată – vezi moștenirea armenilor. E așa de greu să înțelegi că în Transilvania culturile sunt egale și se împlinesc una pe alta? Nu ți-a intrat în cap că au trecut o sută de ani și e cazul să privești înainte?

De răi ce sunt ungurii, la spitalele din Debrecen te tratează în limba română, la grădina zoologică din Nyíregyháza descrierea ani­malelor e și în românește; la Budapesta, automatele de bilete pentru transportul local au și versiune în limba română. De răi ce sunt ungurii, pe liceul românesc din Gyula scrie mai întâi în românește, și e și tricolorul românesc pe clădire. Că nu-s lapte și miere mereu relațiile dintre politicienii celor două țări? – nu politicienii au inventat Paradisul, ei doar s-au băgat înaintea noastră la coadă, ca de obicei. 

Poate că, înainte de a-i sudui pe alții, ar trebui să ne întrebăm cum de alții au autostrăzi, iar noi, victorioșii de serviciu, încă ne rupem planetarele pe drumuri de pământ – desigur, pământ strrrrămoșesc. Oare de ce la ei sunt spitale şi şcoli şi irigaţii, iar la noi, cu toţi banii europeni, astea lipsesc?

Apoi, ar mai trebui să ne întrebăm de ce la alții e lucrată fiecare palmă de pământ, iar la noi, iubitorii de râu, ram, ba. Nu mai pun în oglindă monumentele lor restaurate, generatoare de identitate până la urmă, cu ruinele noastre plimbate între șefii de consilii județene și miniștrii Culturii. Și da, e de amintit că premierul altora a stat de Paști cu nevasta şi copiii, în timp ce Șefu’ Partidului Patriei Noastre pescuia peşte oceanic, cu mândruţa de tabloid.

De fapt, baiu’ cel mare e că „oficialii“ ăştia ai noștri vor istorie cu efect placebo, se vor utili într-un secol pe care nu îl înţeleg. Îmi spui despre Ungaria şi Ardeal, când România e unită deja cu Ungaria şi cu Polonia şi cu Portugalia şi cu Germania şi cu încă vreo douăzeci de ţări?

Cât ai înţeles din Uniunea Europeană, din principiile şi valorile ei? Din NATO cât ai înțeles? Că la Budapesta e un departament care va vorbi despre Trianon şi Transilvania, asta îmi spui? Şi ce dacă?

Unde e departamentul, în Academia Română, în Guvernul român, care să arate că prin prosperitate şi onestitate istoriile se pot împăca între ele?

Sau ne e teamă şi ruşine că promisiunile din Rezolu­ţiunea Marii Adunări Naţio­na­le de la Alba Iulia au rămas vorbe-n vânt? Că n-au fost în stare să facem o autostradă peste munți? Că în 2017 se împlinesc o sută de ani – da, Centenar, tovarăși! – de când a început legătura feroviară între Transilvania și Muntenia prin Pasul Buzăului, și încă tot nu e gata? Că primele studii pentru Canalul Siret–Bărăgan, cele ale profesorului Davidescu, datează din 1912, și canalul ăsta, care ar scoate jumătate de Moldovă din foame, tot nu e gata?

Dacă Academia Română ar fi onestă cu menirea ei, ar veni cu zece proiecte esențiale pentru următoarea sută de ani, cu o viziune asupra parcursului României într-un secol plin de oportunități și de provocări cum n-au mai fost în istorie. Ar încerca să îi convingă pe guvernanți că viitorul aparține oamenilor educați și că investiția în educație nu dă niciodată faliment. Degeaba vorbesc ei între ei prin conferințe – nu așa se pun la loc oasele unei țări.

Ce nu pricep tovarășii din Academie: ei țin isonul unor politicieni incapabili să mai genereze timp istoric pentru România. Se fac preș în fața Marelui Partid, vor diplome și titluri într-o țară în care diplomele și titlurile nu mai înseamnă mare lucru dacă nu duci servieta Marelui Lider. Sunt câțiva acolo, prin sediul din Calea Victoriei, care fac praf și pulbere moștenirea lui Ion Heliade Rădulescu, Titu Maiorescu sau Timotei Cipariu, în lo­gica prostului îngrijorat, cea de dinainte de ’89, când Ceaușescu ne mai amețea foamea cu știri din Budapesta – și, în loc să se vaiete ăștia că România pierde Ardealul, ar trebui să se uite un pic în jur: România tocmai se pierde pe sine.

Trianon 100 e un grup de cercetători format din 22 de persoane care au obținut, alături de alte 11 grupuri de cercetare, un fond de cercetare din partea Academiei Maghiare în 2016, pentru cercetări istorice ale secolului XX. Tema aleasă se numeşte Trianon 100. Programul se va derula 5 ani, în cadrul Institutului de Științe istorice din Budapesta.

Comentarii

 • Ionela

  12 octombrie 2017 13:42
 • Marcel

  04 octombrie 2017 22:20

  Toata stima, domle Sabin. Ai pus punctul pe i, dar problema e ca aia in cauza nau ajuns ica pana la litera i. Si toata propaganda este facuta ca sa ia atentia de la lucrurile mai importante. O alta problema e ca avem in tara prea multi dobitoci, care mai si pun botul la astfel de instigari!

  raspunde comentariului
 • ...căcănarul regățean "george", zis "nino", "Bunicutza", "alex", "Darius Silvasan", etc. a pus câte un paragraf la comentarii la fiece 3 minute distanță, sub nume diferite ...

  04 mai 2017 2:38

  ... - inclusiv cu tentă ardelenească luate de pe net, ca să dea-impresia de "unitate" națioanală tranzkarpatikă, inexistentă în realitate - și că regățenii sunt mulți, ca la Izlaz la Pa'ș'opt. Mulți, mulți, da la fel dă proști ! ...j'dă mii ! ...ob'j'dă mii, aproape ca fraierii manipuIați dă Organili dă la "_REZIST" ! ...cum fură la Izlaz înainte de a fugi ca iepurașii din fața a 3000 - TREI MII ! HAHAHAHAHAHAHA ! - de otomani neneorociți - pe care i-ar fi bătut 1000 de sîrbi dacă ar fi vrut să intervină - și de a se ascunde sub fustele nevestelor lor kurve care în sutele alea de ani se phuteau tot timpul de-bună-voie cu yenicerii, și deci puteau fi pholosite ca spațiu inviolabil... HAHAHAHAHA ! ...javră balkanică CARE ESTE ! ...doar că a uitat că săptămâna trecută a pus sub numele "nino" și "alex" ceea ce pune săptămâna asta sub numele "george" la 10_03.... Și invers, sub numele "nino" la 10_04, ce a pus săptămâna trecută sub numele "george"... HAHAHAHAHA ! ...căcat-cu-oki balkano-fanariot ! ...scursură umană levantină ! Nu ți se face greață când te privești în oglindă și vezi mutra ta de kuman tuciuriu mincinos ? Hă ?! Da' când vezi reclama aia phamaceutikă cu VOMITORIUM la tilivizuinili miticești nu-ți aduci-aminte yezakt de tine ? ...și de ce folosești "geroge", numele catolic ce-l foloseau numai ardelenii, în timp ce tu ești un pravoslavnik BORît grețos ? ...ardelenii se numeau "George" - precum Coșbuc - sau "Paul"- nu slavonește Pavel ! - sau "Gabriel" - nu slavonește Gavrilă ! ...voi ereați toți "gheorghe" bulgari pravoslavnici, de au ajuns diplomații britanici trimiși la BukaIe să crează că la voi, desculților și opincarilor mămălichky, "gheorghe" e titlu de noblețe, de-aia a fost pusă întrebarea "Așa tânăr, și deja gheorghe ?" HAHAHAHAHA !

  raspunde comentariului
  • Mandpv

   04 mai 2017 13:04

   Ups,cacanaruliredentist de serviciu,peter sasz,hai sictir!S.U.G.I ******* tuturor ROMANILOR!!!

   raspunde comentariului
 • george

  02 mai 2017 10:19

  Ion Rusu Abrudeanu scria in cartea sa PACATELE ARDEALULUI FATA DE SUFLETUL VECHIULUI REGAT fapte, documente si facsimile INCHIN ACEASTA CARTE , DREPT PRINOS DE RECUNOSTINTA DIN PARTEA SA, CA ARDELEAN, MEMORIEI ETERNE A EROILOR SI INVALIZILOR DIN ARMATA VECHIULUI REGAT, CARE CU ATATA NOBIL AVANT SI-AU SACRIFICAT VIATA SI SI-AU SANGERAT TRUPUL PENTRU ELIBERAREA ARDEALULUI DE SUB JUGUL UNGURESC.

  raspunde comentariului
  • Ion Rusu - pe care nu-l chema deloc "Abrudeanu", și-a luat PE FALS cognomenul ăsta, ca să-i impresioneze pă mitici, când el a fost UN DEZERTOR și UN TRĂDĂTOR, fugit la regățeni - a fost ...

   04 mai 2017 2:40

   ...o nulitate patentă regățenizată "dîn-fașă". Cam așa cum și-a luat și căcatul ăla mitic kuman turnător lăbăral Ionescu cognomenul "Quintus", fără să aibă vre-o legătură cu latinismul ! ...Rusu ăla a stat în consecință printre regățeni de la vîrsta de 20 de ani până la moarte, la 64 da ani, când a fost îngropat la "Bellu", în BukaIe, unde sunt grupate toate leprele lor, inclusiv ceaușelul oltean S. Nicolaescu. Normal că la BukaIe timp de 44 dă ani acel Rusu a pupat-labele tuciurii cu degete păroase ale regățenilor - că ăia îi dădeau să mănânce pentru a scrie în favoarea Miticistanului - și a făcut prppagandă lăbărală, că s-a dus slugă la miticul Brătianu ! ...la același nemernic Brătianu care în 1924 a dat legea miticeaskă de "naționalizare" ce i-a deposedat pe moți - strămoșii acestui Ion Rusu - de aurul lor ! Ceea ce n-au îndrăznit să facă ungurii și austriecii - să le ia moților proprietatea a ceea ce era al lor ! - a făcut miticul nemernic, "dupe" ce a pus-laba pe Transilvania prin tratatul de la Trianon din 1920 ! ...iar căcatul ăsta Rusu, născut în Transilvania, a fost necondiționat de partea brătianului mitic, și a mai și scris cărți în care se prefăcea că-l preocupă soarta moților... Două jeguri !

   raspunde comentariului
   • Mandpv

    04 mai 2017 15:55

    Aha,vesnicul jeg de serviciu!Ba amaratule,esti angajat,primesti ceva bani ,sau scri din adancul ofului bozgoresc?

    raspunde comentariului
 • george

  02 mai 2017 10:17

  Ca istoric al Transilvaniei, pot spune că cea mai importantă schimbare prin care a trecut Transilvania a fost redobândirea demnităii naionale a românilor din acestă provincie. Sau mai exact, dobândirea demnităii, pentru că n-au avut-o niciodată. Era absurd i umilitor, trăiau ca nite străini în propria ară, fără drepturi dei erau majoritari în Transilvania. Unirea cu Vechiul Regat le-a redat drepturile, au devenit cetăeni în adevăratul sens al cuvântului. Câtiguri au fost mai multe, dar acesta mi se pare cel mai important.Ioan Aurel Pop, istoric, rector Universitatea Babe Bolyai

  raspunde comentariului
  • http://www.clujtoday.ro/13783-memorandumul-din-1938-adresat-de-iuliu-maniu.html

   04 mai 2017 2:43

   ...bey, puIică balkanikă regățenească, pentru noi a fost mai bine sub Budapesta în secolul XIX și începutul secolului XX față de situația de sub BukaIe în secolul XX și acum în secolul XXI ! Așa să știi. Uite ce zicea "corifeul unionist" Maniu, în 1938 - la numai 20 ani după ce a făcut PENTRU ȘPĂGI tot posibilul ca s-o unească cu Rromînika balkanikă hoață - făcând bilanțul situației Transilvaniei LA NUMAI 18 DE ANI de la debutul guvernării nevolnicilor mitici în Transilvania. DISTRUGERE TOTALĂ, la fel cum se vede și se face și azi, într-"o provincie care nu fusese, totuși, cucerită, ci se unise printr-un act de liber entuziast consimțământ", cum spune el, cel care A FĂCUT "UNIREA" ! Toate tarele societății regățenești de azi le regăsim și atunci, puse în aplicare pentru a JEFUI Transilvania, că pentru asta a vrut-o jegul Brătianu - "Guvernele care au urmat după Consiliul Dirigent au procedat întâi la distrugerea esenței însăși a vieței politice, care este dreptul de vot. Practica monstruoasă a furtului de urne, pusă în aplicare și repetată în mod sfidător la fiecare nouă guvernare, a deschis calea celorlalte abuzuri. Guverne cu totul lipsite de prestigiu și de popularitate în aceste provincii au aruncat asupra Ardealului și Banatului clientela lor politică. Cu metode ilegale, ele au impus ca parlamentari persoane necunoscute, adesea trădători notorii ai cauzei naționale în timpul jugului străin, și au umplut funcțiunile politice și administrative cu elemente străine de împrejurările locale și de cetățenii acestor ținuturi. Au revocat din serviciu ardeleni și bănăeni bine cunoscuți, bucurându-se de o aleasă reputațiune, cunoscători ai nevoilor și spiritului provinciei. Elemente cu mari merite în luptele naționale din trecut pentru unitatea noastră de stat au fost înlăturate în zâmbetele de ironică satisfacțiune ale minorităților. Metodele de exploatare fără scrupul, o goană neastâmpărată după îmbogățire a sateliților, întovărășită de imoralitate și corupțiune sfidătoare, au rănit sentimentul public al provinciei, odinioară sub raportul moral sănătoasă până la austeritate. Cu scurta întrerupere a guvernărilor național-țărăniste, Ardealul și Banatul au fost aruncate într-o atmosferă cu totul contrară concepției lor de viaă. O dureroasă deziluzie și o chinuitoare descurajare au cuprins toate inimile în provinciile noastre. Aceste sentimente au fost și mai mult agravate prin umilința ce au simțit, văzând cum dispare prestigiul și simpatia de care se bucura poporul nostru în fața tuturor străinilor. În loc de o nouă epocă de refacere materială și de înălțare morală s-a continuat opera de umilire a provinciilor și de pauperizare, înlăturarea elementului românesc ardelean și bănățean din funcțiunile publice imoral și printr-un favoritism cu nimic justificat. ...Sistemul centralist nu a înțeles aceea ce încă pentru Români a fost un principiu elementar de înțelepciune politică_ metoda de asimilare treptată, fără procedări violente, a noilor provincii, prin respectarea tradițiilor, a concepțiilor și datinilor respective, prin descentralizarea serviciilor publice și prin atragerea elementelor locale reprezentative și de valoare la o colaborare activă în viața publică și administrativă. Aceste metode de înțelepciune politică au fost călcate în picioare față de o provincie care nu fusese, totuși, cucerită, ci se unise printr-un act de liber entuziast consimțământ. Procesul de asimilare ar fi trebuit să se facă treptat și cu prudență, nu numai spre a cruța sensibilitățile, obiceiurile și instituțiile înrădăcinate, dar și spre a nu smulge florile odată cu buruiana, spre a nu distruge și partea de tradiii bune și sănătoase, odată cu înlăturarea organizației de stat și a influenelor străine. ...În general, Românii ardeleni și bănățeni, în loc de a spori forța lor economică, se găsesc într-o situație inferioară față de trecut. Băncile ardelene, odinioară mândria acestei provincii, în plin progres înainte de război, astăzi sunt doborâte la pământ. Preoțimea, intelectualitatea, partea mai înstărită a țărănimii au suferit pierderi de miliarde. ...Luăm exemplul Ținutului Timiș, ținut relativ bogat. Din acest Ținut, Statul încasează pe an aproximativ 5-6 miliarde. tiți cât îi rămân din aceste miliarde pentru nevoile lui administrative, culturale, economice, sanitare, etc.? 200 milioane! Atât face bugetul Ținutului Timiș! Legiuitorul a reunit bugetele celor 5 județe cari îl compun și a creat Ținutul. Mijloacele au rămas aceleași, dar cheltuielile infructuoase au sporit, cu un organ în plus - Rezidena. Cele 200 milioane se cheltuiesc aproape în întregime pe salarii și materiale. Drumurile județene, cari au fost în sarcina județelor, au trecut în sarcina Rezidenței. Rezidența le va lăsa în aceeaș stare în care au decăzut de mult. Dealtfel șoselele naționale cari sunt în sarcina Ministerului Drumurilor, n-au nici ele o soartă mai bună. În Ținutul Timiș, Ministerul n-a făcut nici un drum modern, autostrade până acum. De mulți ani sunt făcute toate șoselele internaționale maghiare cât și iugoslave, în autostrăzi pentru automobilism, noi n-avem nici una. Ținutul Timiș se află la o intersecție de rase. Se întâlnesc aici ambițiuni slave, maghiare, germane, la un hotar dinainte atacat, compromis, ciuntit. Peste acest hotar avem 500 mii de frați. Pe granițele noastre stau două Universități, la Seghedin, maghiară, la Belgrad, sârbă. Românii, și cei din lăuntru și cei din afară, stau la 600 Km. de Universitățile românești. Câtă vreme vor putea rezista presiunei celor două Universități dușmane? Nu e greu de prevăzut cum se va termina acest război de rasă, într-o zi, pentru noi. Banatul e lăsat sorții lui, ros de boli, de denatalitate, de mizerie fiziologică și morală. Exemplul Ținutului Timiș aruncă o lumină tristă asupra stării din celelalte Ținuturi, ajunse într-o stare și mai tristă, ca putere de acțiune și de rezistență națională." "Dupe" cum vezi, regățene, ca și azi, aceeași mimare a statului de drept cu falsificarea alegerilor, aceeași HOȚIE tipică, același arbitrariu dîmbovițelesc ornat arogant cu corupție dusă la maximum și combinate cu aceeași impotență și incompetență miticească caracteristică în ce privește mari proiecte, același dezinteres pentru comunitățile din afara frontierelor - între cei 500000 de care pomenea el atunci sunt și azi cei 380000 de olteni din Valea Timokului, dincolo de Kalafat, și la fel ca atunci sunt tratați acum de BukaIe - plus JAFUL PERMANENT, fiindcă sunteți niște putori fără rușine, care trăiți de 97 de ani doar furând de la transilvăneni ! Tot ceea ce aveți acum în BukaIe, și celelalte orașe mari din Valahiya și Șuolduova, vi le-a făcut Ceașkă al vostru din ce ați furat din Transilvania. Nu clasa politică de azi ce ați moștenit-o de la bolșevici e cauza stării Miticistanului, ci voi astfel sunteți DINTOTDEAUNA, genetic, iar minciuna, puturoșenia și hoția sunt în sângele vostru levantin. Tuciurii maneliști spurcați, nepoți de yeniceri.

   raspunde comentariului
 • nino

  02 mai 2017 10:13

  Sabin Gherman este exponentul iredentismului maghiar in Transilvania.

  raspunde comentariului
  • Te repeți cu minciunile tale ca un lDIOT... Găsește altceva, javră regățenească șovină !

   04 mai 2017 3:05

   .

   raspunde comentariului
 • valeanu

  02 mai 2017 10:11

  Cifrele din spatele dezvoltării Transilvaniei i a Banatului i subdezvoltării Moldovei 1Investitii in infrastructura ruriera in perioada 2010-2014Transilvania si Banat populatie, = 6,8 mil. locuitori, investitii=16 miliarde leiMoldova populatie, = 4,2 mil. locuitori, investitii = 1,8 miliarde leiOlteniaMuntenia Dobrogea, populatie= 9,3 mil. loc. invest.= 4,6 miliarde leiI n 2015 Transilvania i Banatul- au avut un buget de 3,7 miliarde de lei pentru investiii in infrastructura rutieraPe de altă parte, zona de est a ării - Moldova i Bucovina - au avut împreună un buget de investiii de aproape 370 milioane de lei, adică de 10 ori mai puin.

  raspunde comentariului
  • ...uite două: berea CLUJANĂ UNGUREASCĂ "Ursus" (adeka Monostori Czell sör. "Czell Frigyes és Fiai"® sörgyár, Kolozsvár 1878), ...

   04 mai 2017 3:02

   ...și ciocolata TIMIȘOREANĂ ȘVĂBEASCĂ "Kandia", Temeswar 1882 ! ...ambele, mărci ale Kaiserthum Oesterreich-Laender der heiligen ungarischen Stephanskrone cu vechime de peste 120 de ani în orașele din care au fost FURATE DE MITICII BALKANICI, dar ale căror rețete vechi au rămas pierdute în Transilvania, așa că ACUM sunt făcute de mitici la calitate dîmbovițeleaskă, deci în rafturi se vinde ciucalată dă rețeptă ceșkizdă "iEgzcelent-Produse Zăhăroase" BukaIe învelită dă marmotă în ambalaj mincinos "Kandia", și o pișoarkă ka-orice-alta făcută la-normă dîn mălai dă miticii mămălichky șî pusă sub eticheta "Ursus"...

   raspunde comentariului
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Cumans#/media/File:Europe_mediterranean_1190_cropped.jpg

   04 mai 2017 2:54

   De ce ai FURAT iarăși iidentitatea pe net la "Rl" a lui "valeanu", regățean spurcat CARE EȘTI ? ...crezi că lumea nu-și dă-seama de falsul ce-l practici, kumanule tuciuriu ?

   raspunde comentariului
 • Bunicutza

  02 mai 2017 10:07

  BunicutzaIar abereaza Sabinel, micul fascist rosu de campie, cu o bunica maghiara nu prea se explica ochisorii aia bulbucati, dar norocul lui e ca noi, ceilalti locuitori din Cluj, nu suntem ca el si sponsorii lui, si privim cu indulgenta chiar si la tzy-ga-nii ce se declara maghiari - oare de ce ? prietenii cred ca stiu ei ceva ! - ca deh, asa sunt unii, se vand ieftin.Sabine, mai vorbesti sanscrita de coviltir, sau doar romana taranului si maghiara bunicii ?!

  raspunde comentariului
 • nino

  02 mai 2017 10:04

  La Sabin Gherman, totul se reduce la câteva fixatii, repetate la infinit banii din Ardeal se duc la miticii de la Bucuresti, care-i redistribuie puturosilor asistati social din Moldova si Oltenia, coruptii sunt doar dincolo de Carpati, ardelenii sunt cei mai cinstiti din lume, aceiasi necivilizai de valahi au buda în fundul grădinii, electoratul ălora este tâmpit si poate să fie cumpărat cu găleti de plastic si tot asa, improvizatii pe aceleasi teme Dar, cea mai tare dintre teoriile ghermaniste este cea privitoare la pacea si bunăstarea care domneau între toate nationalitătile conlocuitoare din Transilvania, până la marea Unire din 1918, când au venit valahii cei cotropitori ca să strice fericirea românilor ardeleni, care vâsleau pe râurile de lapte si miere, atunci când nu erau la hore sau cules de flori cu fratii lor unguri, secui si sasi, cei care au creat acel Unio Trium Nationum în care se prevedeau privilegii doar pentru ei, românii fiind exclusi i considerati o etnie inferioară fără drepturi politice si sociale. Drept pentru care neica Gherman le cântă acum Batalioane române treceti Carpatii înapoi, la solz de peste, asa cum a învătat el în Bănie. Asa de bine se întelegeau românii ardeleni cu cei din Unio Trium Nationum ungurii, sasii si secuii, conform tezelor ghermaniste, încât e mai mult ca sigur că Horea, Closca si Crisan au fost valahi infiltrati în imperiu ca să strice armonia dintre grofii unguri si iobagii români. La fel, Avram Iancu probabil că era un mitic pripăsit prin Apuseni, care s-a revoltat, sătul de prea mult bine si prea multă egalitate în drepturi cu ungurii. Sabin Gherman si alti mercenari încearcă să convingă poporul că nu există România si nici românii, ci doar ardeleni, bănăteni, olteni, moldoveni, etc. Cu asta se ocupă individul acesta, cât este ziua de lungă blamează Romania, aruncă cu noroi în istorie, ne batjocoreste mortii căzuti la datorie pentru unificarea tuturor românilor si manipulează omul simplu din Transilvania, inducându-i ideea că ardeleanul este harnic, bun si drept, iar ceilali români sunt lenesi, răi si corupti! Toti ticăloii fac politică la Bucuresti în detrimentul Transilvaniei, asa zbiară ghermanul din toi bojocii!

  raspunde comentariului
  • https://www.youtube.com/watch?v=SLM7SVALbYY

   04 mai 2017 3:00

   ..."nino", pe dr acu' ! ..."alex", zis "george" ! Promisiuni au făcut regățenii tăi, cel mai recent atunci când, în Apuseni, moții, mergând per pedes, apostolorum, au făcut-de-rușine sistemul de stat miticesk de intervenție de urgență al lui Arrahat de căcat și au salvat ce se mai putea salva la avionul idiotului criminal mitic Iovan ! Le-au promis regățenii, exact pentru zona aia, DRUMURI REPARATE ! ...o-nimica-toată, de făcut, privind la resursele statului miticesk. Uite că au trecut anii, și promisiunile regățenilor au rămas ca și cele de la 1920 încoa' ! ...cum să nu vrea moții SECESIUNE, când le-ați furat și ce era în proprietatea lor, și nu le dați nimic-înapoi din ce-i AL LOR !? Spurcăciuni hoațe ce sunteți ! Uite în clipul din titlu, Zeno Cornea, moț din Roșia Montană, vorbind la momentul 11_44 despre legea dată în 1924 de nemernicul mitic Brătianu, "lege" prin care moții au fost JEFUIȚI "legal" de mitici de aurul Apusenilor, ce era în proprietatea moților ! Ungurii și austriecii nu și-au permis să facă o astfel de măgărie, dar regățenii balkanici au făcut așa ceva ! ...asta, după ce căcatul makidon Mikhail Petrașku i-a tranformat pe românii transilvăneni în iobagi, la 1600, prin "legătura lui Mihai" ! ...și a fost nevoie ca transilvănenii să lupte cu arma în mână în 1848-49 pentru a anula prin moarte ceea ce a făcut împotriva lor veneticul aventurier valakh, sluga PLĂTITĂ a Casei de Austria, nemernicul pravoslavnik balkanik Mikhail ! ...Miticistan, cea mai săracă țară a Europei - în afară de Grecia, Bulgaria și Albania, bine-'nțeles... La fel ca și azi ! - avea în 1924 bugetul dat în proporție de 86 la sută - OPTZECIȘIȘASE la sută ! - de Transilvania singură, putorilor, și doar de 14 la sută de vilayetili Valahiya șî Șuolduova ÎMPREUNĂ ! ...ce ați făcut voi, sărăntoci nenorociți, mămălichky puIii, din 1920 de când ați ANEXAT Transilvania în urma tratatului de pace de la Trianon, și până în 2017, bă, nemernici puturoși ? AȚI FURAT DIN TRANSILVANIA ! ...până și "Casa Poporului", ce uimește străinii și e declarată cea mai mare clădire din lume, v-a fost făcută din betoane și marmură de meșteri transilvăneni DETAȘAȚI CU LUNILE, din betoane și marmură FURATE de voi din Transilvania și cărate la voi de șoferi transivăneni ! Nimicurilor...

   raspunde comentariului
 • george

  02 mai 2017 10:03

  INTREBARI SI RASPUNSURIpoate nu stiati1. I. De ce a intrat Regatul Romaniei in primul razboi mondial? R. Regatul Romaniei a intrat in primul razboi mondial pentru eliberarea Transilvaniei.2. I. Ce pierderi umane a avut Regatul Romaniei in primul razboi mondial? R. In timpul razboiului si-au pierdut viata 220.000 de soldati locul doi dupa Franta, ca pierderi umane, raportat la populatie si cca. 300.000 civili.3. I. Ce pierderi materiale a avut Regatul Romaniei in timpul razboiului? R. Pe langa imensele cheltuieli de razboi, o mare paguba o constituie pierderea tezaurului. In timpul ocupatiei germane a fost trimis in Rusia tezaueul Romaniei constand din tezaurul Bancii Nationale, tezaurul Bancii de Depuneri si Cosemnatiuni, tezaurul bancilor private in total 93,4 tone de aur, bijuteriile coroanei, colectii de arta, carti rare, odoarele bisericiloe, bunuri de valoare ale persoanelor fizice etc.De asemenea, in timpul ocupatiei, germane a au fost trimise in Germania un million de tone de petrol si s-a rechizitionat de la populatie un million de tone de cereale si peste trei millioane de animale. De asemenea au fost demontate fabricile si au fost trimise in Bulgaria impreuna cu mijloace de transport, unelte agricole si orice putea fi transportat.4. I. Cum a rezolvat Romania problem optantilor unguri? R. Dupa alipirea Transilvaniei la Regatul Romaniei s-a constatat ca 80 di terenul agricol, pasuni, paduri, vai si munti etc. era in posesia propietarilor unguri. Cum acestia au optat pentru plecarea din tara au fost despagubiti de Regatul Romaniei. Putem spune ca vechiul regat nu numai ca a eliberat Transilvsnia dar a si cumparat-o.5. I. Care era gradul de dezvoltare al provinciilor alipite la Regatul Romaniei? R. Toate provinciile alipite la vechiul regat aveau un nivel de dezvoltare mai redus decat al regatului, dupa cum urmeaza PIB-ul pe cap de locuitor al Basarabiei reprezenta 61 din cel al regatului, al Bucovinei 71, al Ardealului 92 si al Banatului 98. 6. I. Ce a facut Romania pentru dezvoltarea acestor provincii? R. Atat dupa primul razboi mondial, cat si dupa al doilea razboi, in timpul comunismului, s-au facut investitii mai mari in Transivania decat in restul Romaniei. S-a ajuns la situatia, ca judetele din Transilvania sunt mai dezvoltate decat cele din vechiul reagat, desi la data unirii erau mai putin dezvoltate .In timpul comunismului, zeci de mii de locuitori din Moldova si Oltenia au fost nevoiti sa plece sa munceasca in noile fabrici si uzine construite in Transilvania.Dupa revolutie, invetitiile in Transilvania au fost mai mari decat in restul tarii.EXEMPLU RECENTInvestitii in infrastructura ruriera in perioada 2010-2014Transilvania si Banat populatie, = 6,8 mil. locuitori, investitii=16 miliarde leiMoldova populatie, = 4,2 mil. locuitori, investitii = 1,8 miliarde leiOlteniaMuntenia Dobrogea, populatie= 9,3 mil. loc. invest.= 4,6 miliarde leiI n 2015Transilvania i Banatul- au avut un buget de 3,7 miliarde de lei pentru investiii in infrastructura rutieraPe de altă parte, zona de est a ării - Moldova i Bucovina - au avut împreună un buget de investiii de aproape 370 milioane de lei, adică de 10 ori mai puin.7. I. Cum ajuta guvernul dezvoltarea judetelor mai sarace? R. In municipiul Bucuresti si judetul Ilfov, gratie investitiilor straine facute dupa revolutie, se produce o treime din PIB-ul Romaniei. Din taxele si impozitele colectate din Bucuresti 89 la suta se retin la bugetul central pentru plata pensiilor si salariile bugetarilor, o parte, iar cealalta parte se duce catre judetele mai putin dezvoltate, inclusive la cele din Transilvania. Bucurestiului i se aloca numai 11 la suta din taxele si impozitele colectate pentru administrarea orasului.9. I. Ce judete au contributia cea mai mare la formarea bugetului de stat. R. Bucuresti 89 la suta din taxele si impozitele colectate. Constanta 86 la suta Ilfov 84 la suta Prahova 56 la suta Cluj 56 la suta Timis 55 la suta Brasov 53 la sutaPRECIZARE Daca o firma are sediul in Bucuresti si filiale in judete, contributia filialelor la PIB se raporteaza la judetele respective si nu la sediul central. BIBLIOGRAFIE.-Romania in primul razboi mondial-Institutul National de Statistica-Analize economice -Ziarul Financiar

  raspunde comentariului
  • Poate că nu știați (parodie istorico-statistică la postarea limbrikului balkanik "george", zis "nino", "Bunicutza", "alex", "Darius Silvasan", etc. - regățeanul mincinos de la 10:03)

   04 mai 2017 2:47

   ÎNTREBĂRI și RĂSPUNSURI ______ 1. Î.-De ce a intrat Rrregatul Rrromînikăi în primul război mondial ? R.-Rrregatul Rrromînikăi a intrat în 1916, cu doi ani întârziere, în primul război mondial pentru că până atunci curvili balkanice miticești Brătianu și gașka lui din jurul rigăi impotent Ferdi' Urecheatu' au stat în expectativă, voiau să vază dacă au șanse, fie pentru anexarea în Est a Bassarrabiyei de la Imperiul Rus, fie în Nord-Vest pentru ANEXAREA Transilvaniei de la Imperiul Austro-Ungar, în funcție de cine pierdea războiul în fața francezilor, englezilor și amerlocilor... Cam ca ciorrili, care așteaptă să moară capra pe câmp, de bătrânețe... Fiindcă li s-a părut că Austro-Ungaria - cu care regățenii aveau din 1888 TRATAT DE ALIANȚĂ ȘI ASISTENȚĂ MILITARĂ ce a protejat Rrregatul nevolnik al Rrromînikăi în fața Rusiei timp de doi ani de război - și Germania au ajuns în situație proastă pe fronturi și că sunt în pragul înfrângerii, au optat mișelește pentru o alianță cu Antanta, împotriva aliatului loial de până atunci, Austro-Ungaria, ce le-a admis non-beligeranța. Mai mult, au ținut secret tratatul semnat cu Antanta LA BRĂTIANU ACASĂ, și au dat ordin pentru un atac mișelesc, FĂRĂ DECLARAȚIE DE RĂZBOI ! UN ATAC INFAM, fără egal în istoria lumii. În dimineața de 27 august 1916 - data Transilvaniei și Europei Centrale catolice, nu data pravoslavnicilor de la BukaIe - mii de grăniceri ROMÂNI ARDELENI din pichetele de frontieră austro-ungare de pe Carpați au fost împușcați MIȘELEȘTE din întuneric de "frații" valahi și șoldoveni care cică năvăleau ca să-i "elibereze". Criminali balkanici nemernici ! Spurcații Europei ! Nimicuri morale, cu căcatul Ion Antonescu în frunte. Jegurile lumii ! ___ 2. Î.-Ce pierderi umane a avut Rrregatul Rrromînikăi în "campania militară" mișelească din Transilvania ? R.-În timpul "campaniei militare" regățenești mișelești din Transilvania ce A DURAT DOUĂ SĂPTĂMÂNI - HAHAHAHA ! ...de tot căcatu' ! - și-au pierdut viața 622 de opincari regățeni lași. ȘASESUTEDOUĂZECIȘIDOI ! ...mormintele există, pot fi numărați unul-câte-unul, și se pot vedea și găurile de la gloanțele primite în spate, că FUGEAU, nemernicii, înapoi către bordeili lor îngropate în pământ, dîn Valahiya puturoasă. HAHAHAHAHA ! ...până și tătarii, la ultima lor năvălire în Transilvania, în 1717 când au distrus satul Sic și i-au masacrat pe secuii localnici, au pierdut mai mulți oameni în fața țăranilor în acea operațiune de jaf și distrugere, decât căcații ăia balkanici care au început peste Carpați o ofensivă cu juma' de meleon dă putori lașe ! 3. Î.-Ce pierderi materiale a avut Rrregatul Rrromînikăi în timpul războiului ? R.-Cele meritate pentru niște nemernici invadatori, ca regățenii lași ! 4. Î.-Cum a rezolvat Rrregatul Rrromînikăi problema optanților unguri ? R.-Pe unii i-a ucis - mulți dintre ei erau ROMÂNI ARDELENI DE LIMBĂ MAGHIARĂ, CATOLICI SAU REFORMAȚI, persoane respectate în comunitatea românilor ardeleni din Imperiu ! - pe majoritatea i-a alungat în Ungaria, proprietățile lor au fost confiscate și date arbitrar ca șpăgi inclusiv căcatului francez Berthelot care a mințit în favoarea BukaIe-lui în fața comisiilor militare internaționale ce pregăteau Tratatul de pace de la Paris. Foarte puțini au fost despăgubiți. 5. Î.-Care era gradul de dezvoltare al provinciilor ALIPITE - că bine ai mai scris, loază balkanikă ! - la Rrregatul Rrromînikăi ? R.-E destul să vedem nivelul de dezvoltare rămas pe perioada interbelică, apoi în timpul komooizmului regățenesc, inclusiv acum, chiar și în condițiile JAFULUI PERMANENT timp de 97 de ani la care Transilvania ANEXATĂ a fost supusă de mitici începând din 1920 de când arrrmiya nevolnikă CAPITULARDĂ de opincari, Jîndărărîya șî Administrațîya brătienești s-au înstăpînit aici cu ajutorul masonilor franțuji, jeguri ca și ei. De nivelul de cultură și civilizație nici nu mai vorbesc, se vede și azi foarte bine diferența. 6. Î.-Ce a făcut Rrromînika pentru dezvoltarea acestor provincii ? R.-Pentru Transilvania, NIMIC ! Au jefuit regățenii timp de 97 de ani, cât au putut, fie prin bugetul Rrromînistanului lor de căcat, fie prin regățenii analfabeți trimiși în Transilvania ca șăfi, ca să fure și ei, individual, cât pot, și să distrugă prin incompetența, indolența și parșivitatea lor. Inclusiv azi, când beizadelele din Transilvania sunt majoritatea urmași ai regățenilor colonizați SISTEMATIC de Brătianu, atunci, și de Ceașkă cu ale lui Trenurili Foamei, recent. Demografic, Transilvania central-europeană a fost - și este ! - supusă de miticii balkanici la ETHNIC CLEANSING și COLONIZATĂ CU REGĂȚENI jegoși, prin ALUNGAREA UNGURILOR, SAȘILOR, ȘVABILOR, SLOVACILOR, CEHILOR, UCRAINENILOR, EVREILOR, etc. prin diverse metode parșive, șovine miticești ! Civilizațional, a fost dată-'napoi cu 200 de ani, până la nivelul de la 1848-49, când românii ardeleni și-au cucerit libertatea cu armele în mâini, după 248 de ani de IOBĂGIE IMPUSĂ DE UN CĂCAT VENETIC, yerăul Mikhail Petrașkul al regățenilor, aventurierul valaho-makidon rămas în istoria Transilvaniei doar prin legarea de glie a țăranilor români transilvăneni liberi - "Legătura lui Mihai".

   raspunde comentariului
 • Janos

  01 mai 2017 19:05

  Se poate, ca ai scris din Ardeal, dar nu esti ardelean. Esti venitura din regat.

  raspunde comentariului
  • Bogdan

   02 mai 2017 10:23

   Este normal ca ungurii sa doreasca Ardealul pt. ca ei sunt cei care s-au nascut aici inca pe vremea cand Creatorul a facut primul om, adica un ungur. Noi, in schimb, am venit pe cai din pustiurile mongole si i-am alungat pe dragii de unguri de pe pamanturile lor. Sa ne fie rusine noua imperialistilor romani...

   raspunde comentariului
 • Ion cristoiu

  01 mai 2017 12:24

  sclavul de presa al pcr si al tov. I.I.iliescu a spus in urma cu ceva timp ca Clujul ar fi un fel de Leningrad. Deoarece piticul utecila, de la scanteia tineretului este un dislalic amarit, la vremea aia doar l-am injurat, ignorindu-l. Dar, daca stai un pic sa analizezi, omul are dreptate, nu a zis St. Petersburg, adica o alegorie cu o capitala culturala si ambitia de reforma de tip occidental, ci exact orasul puterii rosii, de unde matrozii beti de pe Aurora au declansat incendierea imperiului bolnav si a jumatate de lume. Tot asa, putericul bastion al seku' de pe Somes, cu fonduri si un batalion de mai vechi si mai noi colaboratori, de factura evident sovietoida - urmasii triburilor nomade din Asia ! - inendiaza tentativele de democratizare - altfel destul de timide ! - ale unei tari profund afectate de morbul comunismului, atit economic, cit mai ales social, la nivel de mentalitate si societate.

  raspunde comentariului
  • http://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/fapte-putin-stiute-despre-s-a-facut-unirea-1918-frazacare-i-a-scapat-ion-bratianu-vreau-transilvania-transilvaneni-1_511f413900f5182b8568f142/index.html

   01 mai 2017 20:04

   Minciuni sfruntate regățeneșt. Propagandă dă-doi-bani, dă model consacrat brătienizd-ceșkizd, în permanenta dă 97 dă ani încercare de a-i prosti și de a-i orbi pe transilvăneni cu șovinizme balkanice inventate. Ca și la căcănarul agitator de la 7_43, care susține că - cică - generația bunicilor care au mai prins viața din Imperiul Austro-Ungar mai există. Ar mai fi existat, dacă acum ar fi avut vîrsta de 125 de ani, papagali manipulatori regățeni CARE EȘTI ! "Într-un articol, "Despre conferința "Un popor martir" ", apărut în periodicul genevez "La Feuille", în 24 mai 1919 _vezi P. Istrati, "Trei decenii de publicistică. II_ Între banchet și ciomăgeală", 1919- 1929, București, Ed. Humanitas, 2005, p. 7-10_, Istrati critică vehement caracterul non-democratic al unirii întregitoare. "Simpatia pentru cauza transilvăneană - spune Istrati - pe care emisarii guvernului Brătianu au venit s-o caute în Capitala Lumii, nu trebuie acordată de muncitorii elvețieni stăpînilor de mâine ai "poporului martir". ... Cei care se ocupă de soarta ardelenilor nu fac altceva decât să schimbe stăpînii". "Cât despre "martiriul" poporului transilvan sub jugul maghiar despre care vorbește Vasile Lucaciu, ne permitem să-i amintim adevăratul martiriu din țara românească sub jugul satrapilor români, suferințe necunoscute în Europa modernă. Regimul oligarhic maghiar, inclusiv persecuțiile și exploatările, nu a egalat niciodată în duritate regimul teroarei românești, iar țăranii din Transilvania nu și-au dorit niciodată să treacă sub sceptrul administrației noastre. Cei care cunosc ambele regiuni știu că în Transilvania nu vezi colibele troglodiților, zdrențăroșilor și bolnavilor de pelagră, care se întâlnesc la tot pasul în România." "Ba ni se mai spune la Conferință că 3000000 de români din Transilvania nu aveau decât cinci reprezentanți în Parlamentul maghiar. Nu îl cred pe acest părinte Lucaciu să-mi poată cita numele unui țăran român care-și reprezintă țara în Parlamentul de la București și să-mi spună dacă legea electorală din Ungaria era mai nedreaptă decât legea cenzitară din România, unde 50 de țărani obțineau cu greu un reprezentant". Istrati conchide_ "Toate discursurile politice pe seama Transilvaniei le putem rezuma la fraza care i-a scăpat altădată "marelui Ion Brătianu", tatăl celui actual, care a zis "Vreau Transilvania, dar fără transilvăneni!"."

   raspunde comentariului
   • panait istrati

    01 mai 2017 23:10

    a fost membru al pcr, homo-sexual cunoscut, a ajuns si la Moskova, si in general chiar si viatascrierile sale au avut doua perioadefatete distincte.

    raspunde comentariului
    • ...și ? ...ce dacă ? ...cu ce modifică asta realitatea a ceea ce a scris chiar despre regățenii lui ?

     02 mai 2017 3:33

     .

     raspunde comentariului
 • Eu

  01 mai 2017 7:43

  Sper ca mulți romani ardeleni citesc comentariile și realizează care este părerea conaționalilor maghiari despre romani.Conaționali alături de care vor Transilvanie independenta. Cel mai bine ar fi sa discute cu bunicii lor despre perioada când ungurii conduceau-sunt convins ca își mai amintesc.Sper ca nimeni nu își poate închipui ca părerea despre mitici nu se extinde și la romanii din Ardeal!

  raspunde comentariului
  • https://www.youtube.com/watch?v=D-zK8DXO9i4

   01 mai 2017 19:44

   Ba, exact asta ne închipuim ! Fiindcă nu voi decideți ce să credem noi, spurcaților balkanici ! ...pentru că noi îi cunoaștem bine pe vecinii și prietenii maghiari, iar vecinii și prietenii maghiari ne cunosc și ei bine pe noi. Strămoșii noștri au trăit împreună 1000 de ani, și noi suntem aproape identici, doar că vorbim limbi materne diferite. Și uneori nici diferența asta nu există, pentru că sunt multe familii mixte, există maghiari sută-la-sută care vorbesc acasă românește și români sută-la-sută care vorbesc acasă maghiara. Vezi în clipul din titlu, poți diferenția ardelenii - care-s maghiarii, care-s românii ?! Cu voi n-avem nimic în comun, ploșnițelor ! Degeaba vă închipuiți voi, regățenii anexioniști, că băgați zîzanie între ardelenii de diferite etnii. Iar părerea românilor ardeleni despre regățeni este identică-și-la-fel cu maghiarilor ardeleni ! ...și cu a sașilor și a șvabilor ! ...ia, să trecem-în-revistă ce făceau viniturile regățenești în Banat, în vremurili lu' Ceașkă al lor care-i coloniza în satele și casele confiscate șvabilor, cu Trenurili Foamei. Pentru cine a trecut prin satele alea în anii '80 nu e un lucru comun ce spun eu aici. Toate curțile aveau gazon, un brad înalt de 6-15 metri plantat în spatele porții, leagăn familial de 4 persoane lângă brad, cu acoperământ pentru ploaie și soare. Casa era foarte mare, noi am fost cazați în campania agricolă ceșkizdă 40 de oameni în 6 camere, iar în bucătăria din spate locuia o familie de șuolduovieni nespălați proaspăt colonizată, căreia I.A.S.-ul bănățan din localitate transformat în proprietar al gospodăriei șvăbești urma să-i predea casa "la cheie" în lunile următoare, sub supravegherea atentă a lu' Organili di Partid și a Securității, toțiI OLTENI VENETICI, contra ȘPĂGILI di rigoari. Așa s-a făcut rrromînizarea Banatului ! 65 la sută din populația bănățeană de azi sunt acei coloniști și urmașii lor. Dar ia să vedem ce făceau regățenii dupe ce primeau casele șvăbești în stăpânire - băgau purceii în băile faianțate, cu apă caldă curentă și baterii de baie "Grohe", făceau focul pe-jos, nu în sobele mari de teracotă, în sufragerie cu bradul din curte ce-l tăiau, cu parchetul lăcuit ce era pe jos prin sufragerie, și cu podelele de lemn din toate camerele, ca să încălzească ceaunul în ce-și făceau de mâncare CA ȚÎGANII, băgau calul în sufragerie, că ei nu știau ce-i ăla GRAJD pentru animale, ce se găsea în spatele casei, către grădină, leagănul familial era distrus în câteva zile și lăsat apoi să ruginească în curte fiindca ei își închipuiau că puradeii lor murdari, mucoși, proști și obraznici se pot da în el ca-n hintă, grădina ce la puținii șvabi rămași încă în sat era lucrată, de o ordine desăvîrșită, cu diverse legume și verdețuri în ea, la putorile regățenești rămânea ne-muncită, cum vezi acum câmpurili Miticistanului. Și uite-așa o populație CATOLICĂ harnică, curată, organizată, credincioasă, cinstita, corectă, a fost forțată să ia calea pribegiei, pentru ca să contribuie la situația de acum a Germaniei, cea mai performantă-industrial țară din lume și bănățana Herta Mueller să primească pentru Germania Premiul "Nobel" pentru Literatură, iar în locul lor au fost colonizate niște mizerii umane COMOOIZD-PRAVOSLAVNICE votante ale PiSsDeilor, leneșe, care PUT de ne-spălare, agitate și haotice, lătrătoare dupe moda balkano-levantină, șmechere, hoațe și mincinoase, ce merg la biserică doar ca să-și spună ultimele bîrfe din sat, că cine se mai futte cu cine, care oltean tuciuriu 'oț i-a dat-o-la-muye la care șuolduoviancî curvî, etc. Mîndri că iei ie rrromîni, bre ! HAHAHAHA !

   raspunde comentariului
   • errata

    01 mai 2017 19:49

    ..."Pentru cine a trecut prin satele alea în anii '80 e un lucru comun ce spun eu aici."...

    raspunde comentariului
    • dusu

     01 mai 2017 20:07

     da aceeasi imagine o amiar azi romanica mare are de premier un oltean din Timicioara, prezentat de fitzuicili rominesti de timisorean, ha ha, iar olteni zice ca la ei se fac locomotive ,autoturisme si avioane fara sa aminteasca de unde le au venit bani in ctitoriili rominici

     raspunde comentariului
 • stalin si poporul rus

  01 mai 2017 2:32

  Taicule Gherman, bati campii cu voiosie. Nici nu ma mai complic sa combat punct cu punct ca irosesc timpul. 1= Culturile in Transilvania nu au fost nicidecum tratate in mod egal. Maghiarizarea apocaliptica din perioada 1880-1914 a fost ilustrata si criticata extrem de aspru in pressa internationala a vremii . Doar tu , ca un retardat ii dai inainte cu blasfemia asta.2. Care e rana aia deschisa ? Franta isi plange coloniile puierdute si face tam tam pe asta ? Anglia , face tam tam pt coloniile pierdute ? Ghermane tu chiar asa de tont esti ca nu sesizezi ca te dai de gol in ce partizan al cauzei maghiare esti ?3. Care este treaba ta aici? Ca tu nu te sijmti roman, ai afirmat asta de sute de ori ca ne-am si plictisit sa auzim. Acum de ce te deranjeaza ? 4 Premierul Ungariei, care era de paste cu nevasta, a luat mita de la Putin un milion de euro, pe vremea cand abia intrase in politica, de restul matrapazlacurilor, nu avem spatiu suficient aici. Ca tu oricum taci ca pestele cand e vorba de coruptia din UDMR si Ungaria.Deja imi e scarba de modul tau de abordare si propaganda Hungarista .

  raspunde comentariului
  • http://sibiunews.net/articole/21-special/5039-istorii-care-intrec-timpul-16-iulie-1544-prima-carte-romaneasca-tiparita-la-sibiu.html

   01 mai 2017 21:18

   Ca să-i închid botul javrei tuciurii regățene care tot latră subțire balkanik pe-aici, repetat, sub diverse nume ca să dea impresia că pe forum ar fi mulți astfel de "pricepuți" regățeni, și care încearcă să acrediteze ideea falsă - probabil stabilită prin Ordin dă zi pă Unitate dă Organili șovine miticești ce vor să aniverseze în 2018 yezakt 100 de ani dă la ANEXAREA Transilvaniei ce au făcut-o la 1920 "dupe" Tratatul de la Trianon, că pentru 1918 pot aniversa doar CAPITULAREA INFAMĂ pă Siret și trădarea aliaților din Antantă, "dupe" ce au aniversat mincinos în 2014, alături de aceiași foști aliați pe care i-au trădat, yezakt 100 dă ani dă când au intrat ei ÎN 2016, HAHAHAHAHA ! în răzbelu' mondeal, că LAȘII balkanici a statără doi ani sub protecția militară a Austro-Ungariei ca să se "orienteze" ei care dintre tabere are șanse să câștige la final războiul, și de la care să mulgă ei în urma promisiunilor niște teritorii străine ușor de obținut - că românii transilvăneni nu au avut învățământ în limba română sub unguri și austrieci, și că erau "asupriți" și supuși "asimilării" - ca să poată justifica ei, opincarii mămăligari balkanici analfabeți a' lu' jegu' Brătianu, "salvarea" prin ANEXARE - am să menționez că PRIMELE TEXTE în limba română în Transilvania ungurească au apărut, că prima tipăritură în limba română în Transilvania a fost făcută, pentru uzul IȘKOALELOR locale de limba română, că LIMBA ROMÂNĂ LITERARĂ S-A NĂSCUT ÎN TRANSILVANIA, că Transilvania avea 3000 de școli și 14 licee în limba română - regățenii nevolnici nu aveau mai multe ! - etc. Și am să pun mai jos un text ce demonstrează - ca atâtea alte mii de texte memorialistice transilvănene ce regățenii le ASCUND INTENȚIONAT, de la 1930 încoa' ca să nu se mai știe adevărul istoric - că SISTEMUL DE ÎNVĂȚĂMÂNT ÎN LIMBA ROMÂNĂ din Transilvania era unul mult mai vechi, mult mai dezvoltat și net superior celui dîn Valahiya șî Șuolduova lor nevolnice devenite "regat" - de paie - balkanik la 1866, când datorită TRANSILVĂNENILOR migrați la ei au început și ei să aibă învățământ în limba română, adusă de transilvăneni ca să-i scoață pă balkanici dîn noaptea minții bulgăreaskă. Textul acesta memorialistic aparține lui Onisifor Ghibu de la Sibiu, ortodox convins și mare "unionist" - unul dintre șpăguiții lui Brătianu de care pomenesc mai jos, stipendiați din bugetul rrregatului Rrromînikăi ca să trădeze statul chezaro-crăiesc - care a creeat în 1922 universitatea de limba română din Cluj peste Universitatea de limba maghiară existentă acolo din secolul al XVII-lea. Episodul povestit de el este foarte sugestiv, arată cum chiar și transilvănenii care au făcut, în decembrie 1918 și după 1919, jocurile mafioților anexioniști dă la BukaIe au ajuns până la urmă să regrete faptul acesta și să revină la regionalismul ce l-au părăsit temporar, din motive până acum obscure, dar acum clare pentru noi, conform sistemului dezvăluit mai sus al ȘPĂGILOR REGĂȚENEȘTI SUBTERANE !

   raspunde comentariului
  • Miticii anexioniști au distrus Blajul, Alba-Iulia, Clujul, Timișoara, Sibiul, Brașovul, citadelele spirituale și culturale transilvănene

   01 mai 2017 20:14

   Onisifor Ghibu, memorialistică, "Oameni între oameni", Ed. "Eminescu", București, 1990 ______ "În criza politică de foarte lungă durată de imediat de după război, datorată nepotrivirilor de vederi dintre oamenii politici ardeleni și cei din vechea țară, Goga a avut un rol deosebit de activ. La un moment dat, se părea că s-ar putea găsi totuși o soluție potrivită, care să împace măcar pentru un timp oarecare contrastele evidente. Se cristalizase părerea că la cârma țării ar trebui să vină Iuliu Maniu, președintele de atunci al Consiliului Dirigent. ... a desființat Consiliul, înlocuindu-l cu o Comisiune de unificare. Aceasta avea să renunțe la linia de până atunci a Consiliului Dirigent, care îndeplinise în Ardeal o operă de administrație locală foarte bună în cele mai multe părți ale ei. Faptul că această administrație nu avusese legături prea strânse cu cea din vechea țară, se datora împrejurării că aceasta din urmă nu corespundea în general vederilor ardelenilor, care nu se considerau obligați să-i respecte principiile și să le urmeze întocmai. Este un lucru sigur că desființarea Consiliului Dirigent al Ardealului a constituit în prima linie opera lui Goga, ceea ce s-a dovedit atât atunci cât și pentru mai târziu a fi fost o mare greșeală. Ardealului trebuia să i se fi lăsat posibilitatea ca, în cadrul României reîntregite, să-și dezvolte posibilitățile și metodele sale de muncă și de experiență după un tipar propriu, care trebuie recunoscut că în multe privințe era superior celui politicianizat din vechea țară. ... a forțat lucrurile până la desființarea Consiliului Dirigent nepunând însă în locul lui decât un surogat de o calitate inferioară, care în loc să descurce lucrurile le-a încurcat, în loc să ducă la unificarea sufletească a Ardealului cu vechea țară a contribuit la despărțirea ei. ... Trebuie să adaug că această evoluție a fost determinată și de unii factori despre care încă nu este momentul să vorbesc, dar cu privire la care există note ale mele în altă parte. În momentul în care s-a hotărât desființarea Consiliului Dirigent și mutarea întregului personal al acestuia la București, eu, împreună cu toți directorii generali ai Resortului Instrucțiunii și cu revizorii școlari din Transilvania, am înaintat un protest, semnat de toți, fără excepție, în care declaram că dacă se va face greșala de a se trage dungă peste tradiția Ardealului, nici unul din noi nu ne vom duce la București. Să facă guvernul ce va vrea ! Speram ca acest gest unanim al nostru să-l impresioneze pe amicul Goga, ceea ce însă, din păcate, nu s-a întâmplat. ... În astfel de condiții, sudarea dintre cele două provincii a fost mult îngreunată, iar rezultatele în loc să fie din ce în ce mai bune, au ajuns să devină tot mai puțin satisfăcătoare. ... După ce a făcut un pas greșit, Goga n-a mai putut evita să-l facă și pe cel de-al doilea, apoi și pe al treilea. A intrat într-un vârtej pe care nu-l mai putea stăpâni și care îl copleșea din toate părțile. Divergențele intervenite între el și Maniu, al cărui izvor nu-l cunosc mai îndeaproape, au dus cu timpul la o ruptură definitivă între ei. Au trecut astfel câțiva ani de desfășurare nemulțumitoare a evenimentelor politice interne. ... La un moment dat, _Goga_ a publicat în "Țara Noastră" un articol intitulat "După cinci ani de la Unire", în care făcea o privire asupra celor cinci ani petrecuți de Ardeal în România Mare, ... țara a ajuns - afirma el - în situația unei mașini stricate, care nici nu merge și nici nu mai poate fi reparată. Era un articol de un pesimism dus la extrem."

   raspunde comentariului
   • http://www.aromanul.ro/blog/item/341-m%C4%83z%C4%83reni-deportare

    01 mai 2017 20:25

    P.S. Politrukul Goga nu era ardelean, era "makidon" de-a' lu' Karagialy și Beeekaly la origini, a scris poyeziile alea ale lui instigatoare anti-Austro-Ungaria "sponsorizat" și dirijat, PLĂTIT fiind de Brătianu. Aghient PLĂTIT al guvernului miticesc, de aceea a scris poeziile instigatoare fără nici o valoare literară, dar pentru ce-l laudă de-atunci mticii, că era prieten bun cu jegul Brătianu și se străduia intensiv pentru scopurile politice ale miticului parșiv anexionist. Goga, REFUGIAT la BukaIe din 1914 ca să nu fie arestat - deci "vitejia" lui "erea" una de birou, mimată, ca șî a regățenilor ăstora viteji dă pă forum, dîn spatele monitoarelor - n-a călcat prin Transilvania până în 1920, și în 1921-1923 a acceptat "ca ardelean" - că pentru asta l-au ales pe el regățenii în acele momente cruciale, pentru IMAGINE, lup-în-blană-de-oaie, ca să înșele opinia publică transilvăneană - să facă fără crîcnire jocurile politice murdare anti-transilvănene ce i le-au cerut în culise Brătianu și Iorga... Prin 1927, exasperat de situația din teritoriile transilvănene unde TOȚI țăranii ROMÂNI ardeleni pregăteau deja o revoltă împotriva miticilor, pentru a se despărți de BukaIele opresiv, mincinos și jefuitor - revolta a izbucnit în 1928, e notată în textele istorice ca "Marșul asupra Bukureștilor", cu 100000 de țărani români ardeleni adunați pe același câmp de la Alba-Iulia unde s-a jucat și piesa de teatru cu "unirea" n decembrie 1918, dintre care 10000 au plecat către BukaIe, dar s-a stins de la Alba-Iulia la Sibiu, pentru că jegul Maniu, bazându-se pe prestigiul lui de la 1918, A COLABORAT CU MITICII și A SABOTAT mișcarea țărănească, prin înțelegere SUBTERANĂ cu balkanicii, vechii lui pretini șpăguitori ! - Ghibu s-a decis în 1925 să organizeze în Transilvania o întâlnire între foștii mari "unioniști" de dinainte de 1918, pentru a face bilanțul a 5 ani de Transilvanie anexată de regățenii nevolnici la Rrromînika și supusă ca o colonie sistemului fanariot dă la BukaIe, ca să vază ce mai pot corecta. Jumătate dintre cei convocați - în primul rând maimuțoii Iuliu Maniu și V. Lucaciu, kurrryfeii mărrreței urrrinirrri - nu s-au prezentat la întrunire, evitând să dea-ochii cu ceilalți, DE RUȘINE pentru rezultatele vizibile deja atunci a ceea ce au decis ei abuziv în decembrie 1918 la Alba-Iulia, iar cei prezenți au ajuns la concluzia lui Goga publicată în ziar ! ...de-ar fi să vază ACUM Maniu și Lucaciu ce s-a ales de Transilvania lor sub guvernarea de căcat a regățenilor și DISTRUGEREA, JAFUL și COLONIZAREA CU PUTORI BALKANICE, fapte perpetuate de mitici timp dă 97 dă ani, chiar și ei ar muri instant ! ...amândoi...

    raspunde comentariului
 • "ADN-ul mitocondrial al românilor din Transilvania este mai apropiat de cel al austriecilor decât de cel al muntenilor și moldovenilor."

  30 aprilie 2017 23:09

  Studiul realizat de un grup de cercetători români - dintre care impostorul I.A. Pop lipsește, așa cum e și normal pentru un ne-calificat cum e rectoruil politruk al UBB - și publicat săptămâna trecută într-o revistă științifică internațională relevă faptul că din punctul de vedere al ADN-ului mitocondrial, "Transilvania este mai apropiată de populațiile din Europa Centrală, decât de populația din Valahia, Dobrogea și Moldova care este mai apropiată de Balcani". "Aflată la o răscruce de drumuri importantă între Asia și Europa, România a cunoscut episoade de migrație și invazie continuă. Rutele precise ar fi putut să fie modelate de topologia teritoriului și au avut diverse efecte asupra structurii genetice a ADN-ului mitocondrial _mtDNA_, în principatele istorice componente" ale Rrromînikăi de azi, se arată într-un studiu publicat, pe 7 martie, de mai mulți cercetători români în revista BMC Genetics. Cercetărorii au studiat ADN-ul mitocondrial a 714 români din toate provinciile istorice - Valahia, Dobrogea, Moldova și Transilvania. Studiul a relevat "o distribuție omogenă a majorității haplogrupurilor între provinciile românești și o asociere clară cu populațiile europene." De asemenea, cercetătorii au găsit "similitudini genetice ale populațiilor din Valahia, Moldova și Dobrogea cu ale populațiilor din Balcani, în timp ce populația Transilvaniei a fost strâns legată de grupurile din Europa Centrală". Cercetătorii susțin că aceste descoperiri "ar putea fi explicate prin topologia teritoriului românesc, unde Arcul Carpatic a jucat un rol important în modelele de migrare. Semnale de linii materne din Asia au fost observate în toate provinciile istorice românești, indicând fluxul de gene de-a lungul rutelor de migrație prin Asia de Est și Europa". ____1. Analiza apropierii populațiilor din cele patru provincii românești de 19 populații vecine din punctul de vedere al ADN-ului. Transilvănenii, mai apropiați de austrieci ! - Mai mult, pe baza scalării multidimensionale a 41 de populații vecine s-a descoperit că din punctul de vedere al ADN-ului mitocondrial "Transilvania este mai apropiată de populațiile din Europa Centrală, decât de populația din celelalte provincii românești, care este mai apropiată de populațiile din Balcani". Cercetătorii au realizat un grafic în care este prezentată distanța genetică din punct de vedere al ADN-ului mitocondrial între populația provinciilor românești și 19 populații vecine. Schema arată că transilvănenii sunt mai apropiați de austrieci, germani și cehi, în timp ce românii din celelalte provincii sunt mai apropiați de ucraineni, polonezi și ruși. ____2, În articol se face un scurt istoric al evoluției populației din zona României din paleolitic și până la unirea din 1918. "Ca segment al bazinului Dunării, acest teritoriu a fost o răscruce de drumuri majore între Asia și Europa de Sud-Est, Centrală și de Nord, și una dintre rutele directe spre est care făceau legătura cu stepa Nord Pontică ... Circulația populației în timpul Epocilor Neolitice și ale Bronzului a modelat variația genetică a populației românești de azi, mai ales în timpul neoliticului mijlociu. În timpul epocii fierului, pe teritoriul definit de bazinul Dunării și Arcul Carpatic, descoperirile arheologice și izvoarele istorice au relevat prezența unor populații indo-europene apropiate de traci, care au sosit probabil în al doilea mileniu î.Hr., în Transilvania aceștia fiind daci, respectiv geți în Valahia, Dobrogea și Basarabia", se arată în studiu. O altă etapă importantă a fost cucerirea parțială a Daciei de către romani _secolele I-II era noastră_, cu excepția regiunilor actuale ale Moldovei, nord-estul Transilvaniei și estul Munteniei. "Începând cu secolul al VI-lea, slavii au pătruns masiv pe teritoriul actual al României și au fost în cele din urmă asimilați de populația daco-romană și geto-romană, proto-română și română până la sfârșitul secolului al XII-lea când la Dunăre au devenit dominanți cumanii. Teritoriul actual al României a stat separat în tot Evul Mediu în trei structuri politice diferite Valahia, Moldova și Transilvania. Dobrogea a fost, în cea mai mare parte a istoriei sale medievale, sub dominația otomană. Statele medievale au evoluat separat o peroadă de peste 1000 de ani, sub diferite influențe politice și religioase. ____3, Românii între Europa și Asia Cercetătorii au clasificat marea majoritate a indivizilor din cele patru populații românești în nouă haplogrupuri mitocondriale Eurasiatice _H, U, K, T, J, HV, V, W, și X_. Populațiile românești au fost expuse de asemenea, unor haplogrupuri asiatice _A, C, D, I, M și N_ și unui haplogroup african - L. Haplogrupurile asiatice A, C, D, și I au fost detactate în eșantionul românesc, cu o frecvență globală de 2,24 la sută, în concordanță cu frecvența în alte populații europene. În Transilvania halogrupurile asiatice M și N au avut o frecvență mică, spre deosebire de Valahia, Dobrogea și Moldova. Frecvența haplogroupului H _40,98 la sută_ la români - cel mai frecvent haplogroup în Europa - a fost în concordanță cu frecvența observată în majoritatea populațiilor europene. Halogrupul H a variat de la o frecvență relativ ridicată în Transilvania, la o frecvență mai mică în Dobrogea. De asemenea, subhaplogrupul U5, cel mai vechi din Europa, a avut o frecvență mărită în toate cele patru provincii. Explicațiile cercetătorilor Relu Cocoș, cercetător doctor în cadrul catedrei de Genetică de la Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București, a explicat că ideea lucrării a pornit de la analiza unor articole științifice, unele dintre ele publicate în reviste de prestigiu, în care se arăta că la populația României există o mare frecvență de haplogrupuri de origine asiatică. Un haplogrup este un set de mutații punctiforme, de variații în secvența ADN-ului, care apar în zeci de mii de ani. "Având în vedere că pentru realizarea acelor studii s-a folosit un număr mic de persoane, acum am încercat să vedem care este rezultatul atunci când folosim un eșantion reprezentativ", a explicat cercetătorul. Astfel, studiul a relevat "o distribuție omogenă a majorității haplogrupurilor între provinciile românești și o asociere clară cu populațiile europene." Astfel, cel mai frecvent haplogroup în Europa, haplogrupul H, este la români în concordanță cu frecvența observată în majoritatea populațiilor europene. În ceea ce privește similitudinile genetice ale populațiilor din Transilvania cu cele din Europa Centrală, respectiv ale românilor din Valahia, Dobrogea și Moldova cu populațiile din Balcani, Cocoș arată "Este foarte important de reținut că am studiat ADN-ul mitocondrial care se transmite pe linie maternă și nu afectează morfologia corpului uman și nici inteligența sau comportamentul, decât în cazul anumitor patologii asociate cu mutațiile în ADN-ul mitocondrial. Studiul arată în principal cum a avut loc migrația populației în zonă, mai ales că ADN-ul mitocondrial s-a schimbat puțin din Neolitic încoace". În ceea ce privește apariția pe grafic a transilvănenilor mai aproape de austrieci și germani, decât de moldoveni și munteni, cercetătorul a susținut "Într-adevăr pe grafic așa apare, dar analiza nu este atât de fină încât să putem trage concluzia că ar exista afinități mai mari sau mai mici la nivel de popoare, putem afirma acest lucru doar la nivel de grupuri mari de populații". Cercetătorul a subliniat astfel că dispunerea transilvănenilor pe grafic, mai aproape de austrieci, germani, respectiv a moldovenilor și muntenilor mai aproape de ruși, ucraineni, nu se dorește a fi o concluzie a studiului. "S-a făcut un calcul statistic, care însă nu este îndeajuns de precis ca să ne ducă la o astfel de concluzie. Studiul se rezumă doar la a spune că din punct de vedere al ADN-ului mitocondrial transilvănenii au afinități genetice cu grupul de populații din Europa Centrală, în timp ce românii din Valahia, Dobrogea și Moldova au afinități genetice cu grupurile de populații din Balcani." Cercetarea interdisciplinară a fost semnată de Relu Cocoș _cercetător doctor în cadrul catedrei de Genetică de la Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București_, Sorina Schipor _Institutul Național de Endocrinologie C.I. Parhon_, Montserrat Hervella _Departamentul de Genetică, Antropologie fizică și Fiziologie animală, Universitatea din Țara Bascilor_, Petru Cianga _Departamentul de Imunologie, Grigore T. Popa Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași_, Roxana Popescu _Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara_, Claudia Bănescu _Departamentul de Genetica Medicala, Universitatea de Medicină și Farmacie Tîrgu Mureș_, Mihai Constantinescu _ Institutul de Antropologie "I. Francisc Rainer", Academia Română_, Alina Martinescu _Departamentul de Genetica Medicală, Universitatea Ovidius, Facultatea de Medicină din Constanța_ și Florina Raicu _asistent universitar doctor în cadrul Catedrei de Genetică Medicală Universității "Carol Davila" de Medicina și Farmacie_. Lucrarea a fost finanțată cu două granturi acordate de Autoritatea Națională pentru Cercetare științifică din România și de Ministerul spaniol al Științei și Inovării. Articolul publicat pe 7 martie poate fi consultat pe site-ul revistei "BMC Genetics".

  raspunde comentariului
  • Both Adevarat

   30 aprilie 2017 23:47

   Articolul cu ADN ul din Adevarul, este infantil. Emite niste ipoteze aiuristice, dorite de Stefan Both mentionand un studiu ADN, dar nu prezinta nimic din acel stiudiu. Tocmai ca acel studiu, nu dovedeste deloc cele emise in acel articol, ci, vizualizand graficul studiului , concluziile sunt totalmente diferite de ipotezele propagandistice. Cat despre cel ce face spumne pe aici, este un membru LTD care are o activitate intensa pe facebook si nu numai ! Ser poate spune despre dansul orice, numai ca este educat in secolul XX, nu se poate spune.

   raspunde comentariului
 • Machiavelli

  30 aprilie 2017 18:18

  Domnului Gherman ii sta in gat Academia Romana. Ii sta in gat Ioan Aurel Pop, rectorul UBB Cluj , care a ridicat Universitatea din Cluj in elita invatamantului superior din Europa. Cu ocazia asta il injura pe oriunde prinde ocazia. Si nu doar dansul ci si sorioara sa, care mai nou face propaganda anti I.A..P, prin Cluj si pe internet .Ar fi prea lunga lista personalitatilor din tara asta injurate si balacarite de Gherman.Putem aminti pe scurt cum ii injura chiar anul trecut in articolele sale pe Nicolae Paukescu inventatorul insulinei pe Nicolae Breban ,si extrem de muulti altii ., Dar nu aici voiam sa ajung, cci la performantele domnului Gherman in raport cu I.A.P. Distinsul Ioan Aurel Pop, nu s-a dat niciodata inapoi de la o confruntare pe teme istorice cu Lucian Boia,chiar a solicitat acest lucru insa domnul Boia, favoritul lui Gherman, a refuzzat sistematic sa dea curs invitatiilor. De cand il stim pe domnu Gherman, acesta polemizeaza cu toata lumea dar nu accepta niciodata vreun drept la replica, nici nu indraznim sa comentam despre o confruntare in direct intre domnul Gherman si alti oameni de media.Ar fi interesant de urmarit o confruntare intre Gherman si Radu Banciu , pe teme istorice, privind Transilvania. ,precum si teoria transilvanista a lui Gherman in prezenta lui Banciu .Ulltima confruntare directa a lui Gherman a fost cu CTP si Marius Tuca, unde ,se poate vedea, ca denigratorul Academiei Romane, trunchiase si modificase numeroase texte folosite ca citate in articolul dansului . Prestatia lui Gherman cu CTP si Tuca fiind cea a unui hot prins la furat ! Se poate urmari filmuletul pe youtube,si se poate vedea cum CTP la un moment dat se opreste efectiv in a matura pe jos cu un hot si un delator. Iarasi interesant ar fi de urmarit o emisiune pe tema autonomiei propovaduite de Gherman cu Moise Guran sau Mircea Cosea,ori Ilie Serbanescu .NU, nu o sa vedeti asa ceva. Autonomia de genul celei lui Gherman , nu exista in nici un stat din lumea asta .Deci ,am lamurit un aspect domnul Gherman, nu o sa apara nicodata in direct cu un alt ziarist sau expert in economie la TV . Susanelele si prroaganda nu trebuiesc perturbate. Acum sa vedem putin care suhnt personajele care intra in gratiile domnului Gherman Lucian Boia , Laszlo Tokes, Zagwa Gyorgy Gyula ,Torokczai Laszlo ,Vona Gabor . Ne mai ramane ceva de comentat ??

  raspunde comentariului
  • http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/academia-romana--cerul-patat-al-culturii-noastre--apel-la-patriotism--initiat-de-un-utecist-si-semnat-de-cativa-comunisti-si-securisti---opinie-440610

   30 aprilie 2017 23:12

   Așa cum se poate citi în articolul din "Rl" de la link-ul din titlu, Aiurel Papp e o trîmbiță komooizd-șovină miticească din Ardeal, un mizerabil impostor impregnat cu ceaușizm, fără nici o realizare în profesia lui, a repetat doar timp de decenii, ca papagalul, Tezele din Aprilie ale lui Ilye Ceaușescu, fratele propagandist analfabet al analfabetului oltean Ceașkă, și a scris "n" variante plagiatoare cu titluri diferite, ale acelor Teze, iar pentru asta a fost primit glorios în kAkademiya Rrroșie Rrromînă miticească, populată încă bine cu staliniști și ceaușiști impostori ducând dorul beșinosului bolșevik semi-analfabet Sașa Bîrlădeanu, trimis acum de biologhiye la cele veșnice ale lui Skaraoțky. Uite-l cine e, în link-ul din titlu. Aiurel, fost fUTeCizd de frunte, o coadă-de-topor a politicii șovine anexioniste și asimiliste a miticilor în Ardeal. L-ați auzit vreodată protestând contra distrugerii Bisericii Greco-Catolice ardelene - ce a dezgropat istoria românilor ardeleni, a orientat limba română ardeleană către Occident, a adoptat scrierea cu caractere latinești, a creeat limba română literară, a creeat oameni de imensă cultură ne-recunoscută azi de mitici și caracterele de luptători români ardeleni care au dus în decembrie 1918, GREȘIT, la ceea ce aiurelu' fariseu numește pompos "Marrrea Unirrre" ?! - de către miticii BORîți aliați cu Stalin și contra atitudinii de după 1990 a BORîciunii turnătoare sekurele ? NU ! ...l-ați auzit vreodată pomenind de miile de preoți greco-catolici - dintre care destui au fost printre cei care au militat în decembrie 1918, GREȘIT, pentru ceea ce aiurelu' fariseu numește pompos "Marrrea Unirrre" - și de zecile de mii de credincioși greco-catolici - care erau MAJORITATEA DE TREI SFERTURI din populația română ardeleană - care au fost uciși, terorizați sau umiliți indescriptibil în procesul de "revenire la biserica-mamă" BORîtă forțat de regățeni și de Stalin în 1948 ? NU ! ...l-ați auzit protestând vreodată împotriva asimilismului centralist parșiv regățenesc și distrugerii SISTEMATICE a tradițiilor ardelene ? NU ! ...uite în primul link de mai-jos un exemplu clar despre cum înțeleg spurcații regățeni balkanici să acapareze tradițiile exclusiv ardelenești, să le falsifice, să le re-denumească, să le pervertească și să le prezinte astfel străinilor, pentru a creea în Europa false impresii, bătându-și-joc FĂRĂ DREPT de tezaurul cultural milenar al românilor ardeleni - pe care s-au înstăpînit miticii abuziv - total diferit de al regățenilor, geografic la numai 30 de kilometri distanță de porcăriile balkanice regățenești. Ce porcărie în clip ! ...regățeni futuți dansând ardelenește ? Nu vi-i rușine, bă, jegurilor ? ...și și pe bani primiți-cadou de la europeniși, de la globalijdii "Bernevernet". Scîrbelor regățenești ! Ați ales 4 măscărici mai dășchiși la coloare, ca să nu știe norvegienii și lumea-'ntreagă cât sunteți de afumați la chiele, la peri șî la uăchi... Ăsta a fost criteriul de alegere a lor, nu capacitățile coregrafice. HAHAHA ! ...și ați optat pentru opinci, că e dans furat din Ardeal, iar la dansurile voastre de căcat regățenești balkano-bulgărești vă încălțați cu pantofi sau cu cizme - vezi juveții di la Guorji, în al doilea clip, mai-jos - ca să nu mai știe lumea de diferențele de port popular, că în Ardeal bărbații purtau foarte rar opinci, în timp ce dincolo de Carpați regățenii reușeau să fie în opinci numai duminica, în rest fiind DĂSCULȚI, așa cum li s-a și dus vestea mămăligarilor... Tot în clipul al doilea se poate remarca cum la portul femeiesc regățenesc Centrele Județene de Creeație Populară Socializdă ceșkizde au generalizat pentru Valakhiya cătrințele și laibărele ardelencelor, deși în Oltenia fomeili balkanice purtau VÎLNIK ! ...iar în Șesenia purtau FOTĂ, ca în Șuolduova. Și uite în al treilea link de-mai-jos cum miticii falsifică iarăși intenționat, mințind că o fotografie de la un dans exclusiv ardelenesc - în cazul ăsta particular, "Călușeri" năsăudeni - ar fi de la un dans exclusiv regățenesc, "Calusul Oltenesc". Au fost generalizate de mitici astfel de falsuri, peste tot în societate, pe scene de spectacol, în ziare, pe net, în cărți editate de mitici, falsuri ce regățenii le folosesc pentru a creea confuzie, aici, în Europa, și în lume, și pentru a da impresia că Ardealul e al lor dintotdeauna. Au ajuns până la neobrăzarea de a susține că Ardealul "a fost în istorie parte a Țării Rrromînești", după ce AU ȘTERS OFICIAL cu buretele istoria de un mileniu în care principatul Transilvaniei a fost de limbă maghiară, a fost condus în toate evenimentele - și mai bune, și mai rele - de maghiari, și a făcut-parte-integrantă - inclusiv prin românii ardeleni - din istoria măreață a Ungariei. Cultura românească ardelenească este strâns întrepătrunsă cu cea maghiară și cu cea săsească, fapt ce-i deranjează cel mai tare pe anexioniștii și asimiliștii regățeni balkanici ! ...pe Aiurel îl doare-la-banană de aceste parșivități balkano-levantine ce mistifică istoria reală și ce au dus în numai 97 de ani la distrugerea culturii milenare a Ardealului, el este unul dintre stipendiații miticilor pentru a le promova minciunile instigatoare în Ardeal, lui îi vine în fiecare lună tainul de la mitici, salariul de propagandist și sinecura de kAkademician. Ăsta NU E ARDELEAN ! ...e un fel de Ion Rusu ăla de acum 100 de ani, pe care nu-l chema deloc "Abrudeanu", și care a făcut-sluj la mitici și la Brătianu. Ăsta trebuie trimis la mitici la BukaIe, ca să stea la stăpînii lui puturoși, hoți și mincinoși, acolo, unde să aibă privilegiul zilnik să le lingă în continuare, supus și ascultător ca și celălalt trădător, opincile, astăzi de model Versace din banii jefuiți de regățeni timp de decenii din Transilvania harnică și productivă, "găina cu ouă de aur" de 97 de ani pentru regățeni...

   raspunde comentariului
 • dusu

  30 aprilie 2017 13:09

  pentru Ion Pop, nu ai ce cauta in Cluj, asa cum spuneam, romanii tradatiori trebuiau impuscati in frunte cu Maniu , Goldis, toata satra ai ce se autointitula Scoala Ardeleana, , si acuma situatia era alta.

  raspunde comentariului
  • dusu

   30 aprilie 2017 13:32

   acest "dusu" e un alt regatean jmeker si parsiv cu acest tip de indivizi s a construit poporul rominoare citi indivizi traiesc din meseria de promovare a rominismului fara sa munceasca ?

   raspunde comentariului
   • dusu

    30 aprilie 2017 17:15

    un regatean jmeker scrie cu numele meu. Numai un regatean nesimtit si dobitoc poate face asa ceva. Asa au prostit ei romanii si in 1918. Au mituit si platit pe ardelenii mai prostuti si mai dobitoci. si asa au anexat Transilvania la Regatul condus de un rege fanariot si inapoiat.

    raspunde comentariului
   • dusu

    30 aprilie 2017 14:46

    cit de perversi sint formatori poporului rominilor de azi ! asa cum Decebal este ptr ei originea rominilor, folosesc si Scoala Ardeleana argumentind ca ar fi militat ptr ce azi este statul rominilor unitar si centralizat ! spala mintea copiilor care apoi gindesc in termeni lor oare sa fi militat Scoala Ardeleana ptr purificarea etnica a Transilvaniei ? cum poti intelege atunci Declaratia de unire de la Alba Iulia, daca spui ca Scoala Ardeleana era ptr statul de azi ? minciuni care provoaca doar scirba.mai deunazi o ieuroparlamentara a statului rominilor,grapini, omagia la Bruxeles pe rominul Traian Vuia !!? cind Traian Vuia s a impotrivit uniri cu rominia chiar si in termeni Declaratiei de unire, care se vede azi cit a insemnat ptr regateni un alt romin care nu vroia sa auda de romini ! ha ha

    raspunde comentariului
    • dusu

     30 aprilie 2017 16:59

     toti transilvanenii nu voit sa fie unire cu Romania. Maniu si Scoala Ardeleana trebuia impuscat dar ei oricum nu voiau un stat romanesc. Ei voiau sa fie sub austrieci. Ei nu isi doreau nici macar stat independent. Declaratia de la Alba Iulia afirma dorinta romanilor de a ramane in slujba Imperiului austroungar. Numai hotul de Rega fanariot balcanic roman a anexat Transilvania impotriva dorintei romanilor din regiune.

     raspunde comentariului
     • dusu

      30 aprilie 2017 17:59

      Scoala Ardeleana ma regatene fara obraz, o militat ptr emanciparea vlahilor din Transilvania vlahi pe care voi ii numiti romini de cind v ati luat acest nou nume

      raspunde comentariului
      • Gyury hHortvatth

       30 aprilie 2017 18:25

       domnule conational, Scoala Ardeleana, a fost nucleul romanismului in Transilvania, si au scris numai in limba roman, nu in vreo limba valaha. . Vlahi, romani, tot aia e. Si nu te mai injura singur aici ,macar injura romanii sa te ajut si eu

       raspunde comentariului
       • dusu

        30 aprilie 2017 18:36

        daca vlahi, romini tot aia e ! atunci moldoveni ce e ?regatene cu nick unguresc ori nu mai vreti sa i uniti ?propaganda romineasca incearca sa destabilizeze si statul moldovean ! oare ce jug o fi mai greu ? jugul rusesc care le o permis moldovenilor sa si pastreze identitatea, sau iubirea de frate a oltenilor si muntenilor care i o facut pe moldoveni uniti, romini si mai saraci decit au fost inainte ?

        raspunde comentariului
        • Horvath

         01 mai 2017 15:14

         Mai domnule, hai sa lasam propaganda asta sovina, stim cu totii ca moldovenii sunt tot romani. Asa cum bavarezii sunt tot germani. Asa cum si svabii si sasii sunt tot nemti. Ce tot te invarti ca prostu dupa o propaganda de 2 bani. ? De asta suntem noi ungurii perceputi in UE ca fiind cei mai sovini si xenofobi, datorita celor cu apucaturio ca ale tale.

         raspunde comentariului
   • dusu

    30 aprilie 2017 13:53

    acestia doi sunt doi regateni ***** fanariote. trebuiesc identificati si impuscati. jigodiilor ce suntetu

    raspunde comentariului
 • M.Daian

  30 aprilie 2017 13:00

  Academia Romana nu-si mai are nici un rost, ca si aceasta tara. Ambele trebuiesc desfiintate.. Asa zisul Academician Ioan Aurel Pop, facut academician de comunisti la apelul bocancilor, un extremist sovin ar trebui sa mearga la puscarie pt ineptiile si minciunile scrise de el atatia ani pe banii nostri . Academia Romana ar trebui sa elibereze din functie pe toti cei cee au semnat asta precum si pe cei ce au semnat anul acesta apelul acela penibil. Academia Roaman ar trebui apoi infiintata pe baze corecte nu ca pana acum.

  raspunde comentariului
 • D.Tivadar

  30 aprilie 2017 12:47

  Articol foarte bun nota zece pt el. ION POP, dumneata nu esti ardelean, si nu cunosti valorile si dorintele noastre. Daca prin absurd locuiesti in Ardeal, adus aici de comunisti, in curand iti vom face favorul sa te expediem acolo unde iti este locul, adica la ganariotii tai de tuciurii i din sud..Valorile Ardealului nu sunt Avram Iancu , Maniu , sau mai stiu eu carer egatean pripasit de foame prin Ardeal. Valorile Ardealului sunt valorle occidentale ale unui Imperiu maret distruss de oculta masonica mondiala. Voi fanarioti tuciurii ce va aflati in Ardeal si ne faceti de rusine, mult nu mai este . Comisia Trianon 100 este doar una din organizatiile care lupta pt rectificarea nedreptatii de la Trianon. Anexarea Transilvaniei la statul turcizat numit Regatul Romaniei , se afla la final.

  raspunde comentariului
 • Ion Pop

  30 aprilie 2017 11:29

  Articol scris cu o vadita ura pt valorile acestei tari. Valoarea articolului ,undeva sub zero. Patima, subiectivismul si partizanatul acestui domn reavarsand permanent din fiecare fraza. Articolul nu are nici macar o umbra de obiectivitate .Vocabularul de piata de la marginea urbei iese si el in relief. .Am intrat din curiozitate pe pagina acestui domn de facebook. Publicul acestuia se confunda cu cel al lui Salam si Guta, doar ca 90 este de etnie maghiara. Intrebarea este, daca Academia Romana ii pute acestui domn, care sunt valoriule acestuia ? Sllak Margit de mai jos sau dusu ? .

  raspunde comentariului
  • http://adevarul.ro/cultura/istorie/dezbatere-historia-fost-atrasa-romania-razboi-mondial--8_573ebfd75ab6550cb81ed44a/index.html

   01 mai 2017 21:21

   Cozile-de-topor cu ajutorul cărora miticii au-pus-Iaba pe Transilvania nu s-au terminat cu unioniștii de căcat care s-au lăsat mituiți de Brătieni cu sume mari de bani din bugetul de stat al BukaIelui pentru a-i prosti pe ceilalți transilvăneni - peste 70 la sută dintre transilvănenii români de la 1918, CARE NICI NU VOIAU SĂ AUDĂ DE O UNIRE CU BALKANICII... Cam așa cum acum două luni sute de mii de fraieri erau pe străzi cu trikoloarili phanariote, scoși dă Organili cu manipulări ordinare pe net, iar marea majoritate a populației era absolut indiferentă, sau ostilă celor din stradă ! Acum s-a dovedit cum, cu o minoritate gălăgioasă și agresivă, se poate regiza schimbarea cursului în societate ! - să tolereze manevra ce ei, gașka unionistă, au făcut-o pentru avantaje financiare și politice, în frunte cu dobitocuI Maniu. Uite în clipul din titlu, la momentul 4_30, cum recunosc miticii că există informații despre cum au fost șpăguiți "unioniștii" ! ...iote, bre, cum apare adevărul la iveală în discurs cu "Transilvania MAI DEZIRABILĂ" - adică "erea" BOGATĂ și HARNICĂ, nu ca Bassarrabiya săracă și puturoasă ca și voi, regățenii - și "investițiile" - adică ȘPĂGILE date dîn bugetul dă stat dă la BukaIe de Brătieni fruntașilor politici români transilvăneni ca ei să acționeze pă ascuns împotriva statului căruia trebuiau să-i fie loiali, Imperiul Austro-Ungar - urma să le "amortizați" din JAFUL CE A URMAT TIMP DE 97 DE ANI ! ...deci pedepsele cu închisoarea pentru unii dintre fruntașii politici transilvăneni n-au fost gratuite, ca urmare a "luptei" lor pentru "drepturi" - fiindcă românii din Transilvania aveau TOATE drepturile în Imperiu - ci au fost pentru TRĂDARE, ceea ce înseamnă că au fost date de unguri absolut justificat, la închisorile din Vacz și Logoș, unde ăia aveau regim de detenție specific unguresc, adică erau întreținuți de comunitatea proprie, rudele aveau acces la vizite, și unde DEȚINUȚII AVEAU LEGAL CONDIȚII CE AZI SUNT CONSIDERATE "STANDARD EUROPEAN", și PUTEAU SCRIE CĂRȚI ! ...condiții chiar mai bune în secolul XIX sau la început de secol XX decât le-au avut sau le au PE ȘEST Adriana Năstase, Miron Cozma, Voikulescu, Feneki, Beeekaly, privilegiații șpăgari din sistemul penistenciar miticesc dă căcat dă azi, dîn sekulu' două'ș'unu !

   raspunde comentariului
 • Sallak Margit

  30 aprilie 2017 10:09

  Chapeau,domnule Gherman ! In tara aceasta sunteti printre putinii si pe faza ,si la subiect.Si va pasa.Si va doare.Din pacate multi,mult prea multi nu va vor intelege mesajul,cum nu l-au inteles nici pe domnul Liiceanu cand a scris despre poporul stirb.Si l-au injurat,.Si va vor injura.Rezistati ! Ramaneti pe baricade integri.Avem nevoie de oameni ca dumneavoastra.Va multumim.

  raspunde comentariului
 • Ghita Bizonu'

  30 aprilie 2017 0:38

  Daca nu promarul de azi al Clujului nu ar fi fots premier ar mai fi abut haz sa te plamgi ca nu au autistrada. Dar Boc a fopts premier. Si Cilis si el ardelean. Insa cel care a vrit s afaca autistrada in Ardeal .. ei bine pe ala nu l-au votat clujenii !!!Da ma ropg ai dreptyate - tu te mandrsti ca o sluga cu Clujul ..

  raspunde comentariului
  • dusu

   30 aprilie 2017 10:33

   aci ai dreptate bizonule regatean in Ardeal sint destui tradatori ar fi trebuit impuscat maniu si atunci alta era situatia

   raspunde comentariului
 • Subiectul Trianon nu intereseaza pe nimeni ,nici pe romani nici pe unguri !

  29 aprilie 2017 20:45

  DOAR UDMR ,PARTIDELE EXTREMISTE SI PRESA DE SCANDAL INUTIL ! PE CETATENII ROMANI SI UNGURI II INTERESEAZA NIVELUL DE TRAI SI VIITORUL COPIILOR !

  raspunde comentariului
  • atat romanii cat si secuii au mancat salam cu soia si au fost in egala masura fericiti sau suparati! La fel si cei din Ungaria au trcut prin mizeriile comunismului sau alte nefericiri ale istoriei !

   29 aprilie 2017 20:56

   Si unii si altii nu vor decat o viata mai buna ,pace si o UE puternica ,stabila si unita !

   raspunde comentariului
   • dusu

    29 aprilie 2017 21:41

    Linistiti va ! ashezatzi va !ptr viitorul patriei citat din preaiubitul conducator al rominilor in 21 dec.89iar ptr cei mai idioti tovarasul de mai sus cere tot asta

    raspunde comentariului
 • Subiectul Trianon nu intereseaza pe nimeni ,nici pe romani nici pe unguri !

  29 aprilie 2017 20:44

  DOAR UDMR ,PARTIDELE EXTREMISTE SI PRESA DE SCANDAL INUTIL ! PE CETATENII ROMANI SI UNGURI II INTERESEAZA NIVELUL DE TRAI SI VIITORUL COPIILOR !

  raspunde comentariului
 • Subiectul Trianon nu intereseaza pe nimeni ,nici pe romani nici pe unguri !

  29 aprilie 2017 20:44

  DOAR UDMR ,PARTIDELE EXTREMISTE SI PRESA DE SCANDAL INUTIL ! PE CETATENII ROMANI SI UNGURI II INTERESEAZA NIVELUL DE TRAI SI VIITORUL COPIILOR !

  raspunde comentariului
 • Paul Visoianu

  29 aprilie 2017 20:25

  In afara de cateva observatii mai de bun simt cum ar fi urmatoarele Academia Romana este o rusine nationala formata din vechi securisti sau faptul ca romanii ar trebui sa devina mai increzatori in ei insisi, dl. Gherman compara constructia unei autostrazi in pusta maghiara cu strapungerea muntilor pe care Romania trebuie sa o infaptuiasca.

  raspunde comentariului
 • Razboi in spatiul virtual!

  29 aprilie 2017 16:54
 • george

  29 aprilie 2017 13:01

  Directivă de propagandă în acțiune intitulată Fără îndurare, editată la Budapesta din ordinul personal al lui Horthy și destinată jandarmilor și formațiunilor paramilitare horthyste. Nincs kegyelem Fără îndurare de Ducso Csaba, Budapesta, 1939Nația ungară este cea mai splendidă realizare a rasei dominante mongole, care nu cunoaște decât victoria. În noi fierbe sângele lui Atilla, al lui Arpad și al lui Ghinghis-HanEu nu aștept să vină răzbunarea! Voi suprima pe fiecare valah ce-mi va ieși în cale! Pe fiecare îl voi suprima! Nu va fi îndurare.Voi aprinde noaptea satele valahe! Voi trece prin sabie toată populația. Voi otrăvi toate fântânile și voi ucide până și copiii din leagăn!În germene voi distruge acest neam de hoți și ticăloși! Nu va fi pentru nimeni nici o milă! Nici pentru copiii de leagăn, nici pentru mama care va naște copilVoi suprima fiecare valah și atunci nu va mai fi în Ardeal decât o singură naționalitate, cea maghiară, nația mea, sângele meu! Îi voi face inofensivi pe viitorii Horia și Cloșca.Nu va fi milă!

  raspunde comentariului
 • Marian Socol

  29 aprilie 2017 12:31

  Dle..gherman...1..ia gandeste-te ce o sa faci cu Ungaria ta mare cand o sa te pomenesti cu o "minoritate" de 7 milioane de romani care isi vor face partid si vor castiga toate alegerile in ungaria.... 2. ZF a publicat contributiile populatiei la buget pe zone si judete..A rezultat clar ca "miticii" denigrati de tine au contributii de cateva ori mai mari decat zona transilvaniei, campionii la cele mai mici contributii fiind si judetele tale "secuiesti"...3. Tonul "de cartier" si batjocoritor in care te exprimi, crezandu-te probabil destept, este de-a dreptul jalnic...De "argumentele" tale in sustinerea aberatiilor care te macina zilnic...ce sa mai vorbim!

  raspunde comentariului
  • dusu

   29 aprilie 2017 14:47

   dar daca Transilvania nu ar apartine nici statului ungar si nici statului rominilor ? la asta v ati gindit ? sau n ar putea trai fara voi romini regateni ?

   raspunde comentariului
 • observator

  29 aprilie 2017 11:54

  dusu e numele, sau renumele ca nu folosesti obiectul.

  raspunde comentariului
  • Cobi

   29 aprilie 2017 17:31

   Dusu este Marinescu Istvan, un retardat sovin si extremist ,prieten la catarama cu Gherman.

   raspunde comentariului
  • dusu

   29 aprilie 2017 14:43

   matale bre, ar trebui sa stii mai bine ca decit la gramatica romineasca faceti referire tot timpul ca cu ca cademicieni romini care vigilenti se preocupa ca "i " din "a" si "a" din "i" sa ajute la formarea rominului

   raspunde comentariului
   • suuure

    30 aprilie 2017 12:27

    sa nu uitam ca TransYLvania impadurita si la miJoc desParTITO are si o ieshire la Oceanul Planetar, mai ceva ca a Elvetiei, cu care se si invecineaza, la sud fiind India, in ea Desertu Gobi, alaturi de Siberia, dar mai ales CHINA, de dupa Himalaia, si la Nord USA today!

    raspunde comentariului
 • nino

  29 aprilie 2017 10:44

  Dle Gherman, dupa cum se vede din comentarii, aveti respectul ungurilor si scarba romanilor. Sunteti multumit?

  raspunde comentariului
  • dusu

   29 aprilie 2017 11:39

   regatene ! nu toti ardeleni sint nativi unguri, doar ptr cei ca voi in Transilvania sint ori unguri ,ori romini adica iobagi salvati din asuprire de regateni ca pop asta de la ca cademia rominilor

   raspunde comentariului
 • george

  29 aprilie 2017 10:22

  Tinta orientativă a iredentismului unguresc este antiromânismul declarat, privind Transilvania, în declarațiile unor mahări maghiari, având și avangărzile lui din România. Sub sloganul Justiție pentru Ungaria!, având țintă de atac Tratatul de Pace de la Trianon, din anul 1920, și reluarea unor visuri iredentiste pentru îndreptarea unei nedreptăți istorice, înflorește o propagandă antiromânească urmărind autonomia teritorială a comunității maghiare din Transilvania, cu variante extremiste care merg până la desprinderea acesteia din trupul național al României.Revendicările iredentiștilor maghiari, constituiți într-o Coloana a V-a antiromânească, se referă la autonomia așa-zisului Ținut Secuiesc, autonomie personală, administrativă și teritorială, 20 de modificări ale Constituției, care să ducă, în final, la federalizarea României, vizând, mai ales, articolul 1 din Legea fundamentală a țării, privind Statul Național Unitar Român! Ei nu țin cont de nimic! Nici de faptul că au cea mai largă paletă de drepturi etnice din Europa, nici de necesara rușine, atunci când gândul lor zboară la spargerea integrității Statului Național Unitar Român. Tendințele iredentiste maghiare au fost respinse chiar de oficialii UE, considerând pretențiile lor niște bazaconii, abuzive, absurde, de nerealizat în vremurile moderne, o întoarcere la Evul Mediu. Chiar mass-media occidentală a avut reacții vehemente la pretențiile iredentiste maghiare. Prestigiosul Washington Post consemna Dacă Viktor Orban ar fi spus, în 1995 sau 1996, ceea ce spune acum adică în martie 2002 - n.n., Ungaria ar fi pierdut cursa pentru NATO, în 1997. Economist, săptămânalul britanic, șocat de ieșirile iredentiste, șovine și extremiste ale lui Viktor Orban, considerat un populist abil, șmecher, poate fi chiar periculos, preciza Naționalismul agresiv al premierului ungar riscă să reaprindă vrajba în Europa Centrală. Oare când iredentiștii insolenți unguri se vor lămuri definitiv că Transilvania este a României, recunoscând, implicit, Tratatul de Pace de la Trianon 1920 și Tratatul de Pace de la Paris 1947, care stabilesc, pentru totdeauna, actuala ordine internațională în domeniul frontierelor naționale ale țărilor din Centrul Europei? Transilvania este parte a României! În vecii vecilor!

  raspunde comentariului
  • @george

   29 aprilie 2017 23:40

   Orban isi iubeste tara pt.care a facut atatea lucruri si nu vrea sa o vada acum inundata de muslimi si nrgrii pt.ca asa vrea UE. De Romania unde toti nu au facut altceva decat sa o jefuiasca nu-i pasa nimanui. Vad in schimb ca tu est ft. afectat de ce spun oficialii UE si altii care servesc alte interese. La final noi vom fi prostii...vei vedea. Norocul tau ca nu-ti spune UE sa mergi in genunchi pe strada pt.ca asa este in sec.XXl

   raspunde comentariului
 • valeanu cel adevarat

  29 aprilie 2017 10:05

  Deznationalizarea i maghiarizarea românilor din Ardeal prin biserică si scoală înainte de 1 Decembrie 1918Întreaga evoluie istorică a omenirii demonstrează că, fie el barbar sau pretins civilizat, orice ocupant de teritorii si populatii străine urmăreste, cu încăpătânare, dominarea, exploatarea si, dacă se poate, asimilarea celor supusi. Metodele i mijloacele sunt variate. Scopul rămâne constant. Exemplele ni leoferă atâttrecutul, câtsi prezentul. Nici ocupantul, prin fortă, al Transilvaniei, din secolul al XIlea, descendent din triburile hunice, migratoare de prin deserturile Asiei, nu face exceptie. Toate suferintele, dramele si tragediile românilor ardeleni de-a lungul veacurilor, până la 1 Decembrie 1918, reluate, cu o virulentă inimaginabilă, după odiosul Dictat de la Viena - 1940-1944 -, sunt mărturii indubitabile în acest sens, care nu pot fi sterse usor din memoria individuală si colectivă a bătinailor majoritari. Metodele de intensificare a maghiarizării si deznaionalizării românilor, de către unguri, prin folosirea a două importante institutii ale statului - scoala si biserica. Intre anii 1700-1918, cu precădere în perioada dualismului austro-ungar, ofensiva maghiarizării românilor din Transilvania a cunoscut forme de osebit deviolente. Mari cărturari i patrioi - Inochentie Micu Klein, Simion Bărnuiu, Alexandru Papiu Ilarian, Gheorghe Sincai, Nicolae Densusianu -, care si-au închinat viata apărând eroic, cu demnitate si devotament, drepturile românilor, oprimati permanent, prin felurite mijloace, de dominatia maghiară. Legile Apponi si măsurile draconice luate de guvernele si parlamentul de la Budapesta împotriva scolilor i a bisericii românesti din Ardeal, au lovit brutal aceste douăinstitutiiExemplul cel mai convingător de maghiarizare a românilor prin biserică, detaliat prin documente, îl reprezintă amestecul direct al ofi cialitătilor de la Budapesta în treburile interne ale Episcopiei i Mitropoliei greco-catolice de Alba- Iulia i Făgăras, prin care, fără niciun temei religios, 83 de comune, sute de parohii i zeci de mii de credinciosi români greco-catolici au fost scosi de sub jurisdictia Episcopiei i Mitropoliei românesti i trecuti, fără voia lor, la Episcopia ungurească, nou înfi intată, de Hajdu- Duro, situată pe teritoriul Ungariei, de alt rit i cu altă limbă, necunoscută de români. Un loc aparte în cadrul acestor manifestări îl ocupă Adunarea de protest a clerului i poporului român greco-catolic, tinută la Alba-Iulia, în 29 mai 1912, la care au participat 20.000 de români din toate părtile Transilvaniei, în fruntea cărora s-au situat marcante personalităti politice i culturale ale timpului - Vasile Lucaciu, Gheorghe Pop de Băsesti, Iuliu Maniu, Stefan Cicio Pop, Ioan Agârbiceanu, Romul Boilă, Camil Velican si altii

  raspunde comentariului
 • alex

  29 aprilie 2017 10:04

  Un sârb, despre unguri pe scurt i foarte clar!Un profesor de istorie sârb din Voivodina, aflat zilele trecute la Satu Mare, a transmis redaciei o reacie pe marginea articolului Afront adus românilor pe bani europeni, apărut în numărul din 4.12.2012 al Gazetei de Nord Vest. Reproducem integral textul transmis de profesorul sârb Miodrag StanojevicMă numesc Miodrag Stanojevic, sunt sârb din Vojvodina i profesor de istorie în Novi Sad . Aflându-mă într-o călătorie către Ucraina, am zăbovit trei zile în urbea dvs., bucurându-mă de ospitalitatea unui vechi prieten i a familiei sale. Menionez că vorbesc fluent limba română deoarece am copilărit într-un sat mixt vlaho-sârbesc.tiind că sunt profesor de istorie i bun cunoscător al revizionismului unguresc, amfitrionul meu mi-a arătat articolul Afront adus românilor pe bani europeni apărut în ziarul Dvs. Totodată mi-a relatat câteva evenimente recente de acest gen fenomenul Csibi Barna, un degenerat care îi permite să dea foc în centrul României unei păpui reprezentând un erou naional al românilor n.r. Avram Iancu, autorităile române ignorând acest gest.Vă propun un exerciiu de imaginaie Ce s-ar fi întâmplat dacă un român ar fi dat foc la Budapesta unei păpui reprezentându-l pe Kosuth Lajos un turist german ar fi incendiat la Tel Aviv o păpuă reprezentându-l pe David Ben Gurion n.r. primul premier al Israelului sau pe Golda Meir n.r. de asemenea premier al Israelului un ungur din Vojvodina ar fi incendiat la Novi Sad o păpuă reprezentându-l pe Milos Obilic, eroul naional al sârbilor de la Kosovopolje.Meciul Steaua Ujpest de acum 3 ani la intrarea în România, suporterii unguri aflai în tren au afiat Transilvania aparine Ungariei, iar pe stadionul Steaua din Bucureti au afiat românii = igani. Acelai scenariu ce s-ar fi întâmplat dacă Ujpest ar fi jucat la Beograd cu Partizan sau Steaua Roie. Oare ar fi avut curajul ungurii să afieze mesajele sârbii = igani sau Vojvodina aparine Ungariei? Nu, nu ar fi îndrăznit, iar dacă ar fi fost atât de tâmpii să o facă, în aceeai seară ar fi cinat în Infern.De ce îi permit asta în România? De ce nu îi permit acelai lucru în celelalte ări unde au minorităi maghiare i revendicări revizioniste, adică Slovacia , Serbia , Ucraina? Simplu, pentru că ei tiu aa cum au menionat în Traseul Legendelor Sătmărene că românii sunt un popor panic, binevoitor i primitiv i, completez eu, un popor ******* de tolerant. Totodată ei tiu că slavii din Slovacia , Serbia , Ucraina nu sunt aa. i nu îi permit.Afirm cu tărie că nu există nicăieri în lumea civilizată o ară care să acorde atâtea drepturi unei minorităi alogene cum acordă România minorităii maghiare. i totui nu vor fi mulumii niciodată, sâcâindu-vă perpetuu ca un ânar în miezul nopii cu aceeai pretenie imbecilă autonomie. Tupeul lor se manifestă i prin faptul că ei consideră ca fiind similară pretenia lor de autonomie teritorială în România cu cea a catalanilor din Spania, ignorând cu bună tiină marea diferenă catalanii sunt bătinai în Spania, pe când maghiarii sunt alogeni asiatici în România.

  raspunde comentariului
 • nino

  29 aprilie 2017 10:02

  minciuni unguresti- Autonomiile au fundament istoric i ele trebuie promovate dincolo de statul naional, dar în afara Ungariei, Ungaria istorică este un pământ sfânt, alt slogan care a apărut i care trebuie reînviat politic. - Istoria românilor este o istorie recentă, românii fac parte dintre popoarele fără istorie, incluse parial în monarhia habsburgică i apoi în dubla monarhuie austro-ungară. - -Termenul de valah nu este sinonim cu termenul de român, aspect împrumutat din necesităi practice i de statul vecin Serbia. - Ardealul nu este România, pentru că face parte din România de mai puin de 100 de ani, iar din Ungaria a făcut parte de o istorie întreagă i legăturile istorice sunt mai puternice cu Ungaria, decât cu România. - -Numele Iancu de Hunedoara este incorect, el trebuie numit Ioan, pentru că îl chema Iano. Absolut fals. -Sunt voci în cultura românească care cer schimbarea imnului de stat. Ele sunt preluate i se spune că imnul trebuie schimbat pentru că evocă personalităi străine de cultura noastră, de pildă sintagma Mihai, tefan, Corvine. Corvinii ar trebui scoi din imn, iar ei spun că de-aia trebuie schimbat imnul. - Numele oraului Cluj Napoca pe baza unei poziii a unui coleg de la Bucureti, a apărut în Ungaria ideea că Napoca este un termen ceauist, inventat în 1974, i ar trebui eliminat. Este o sintagmă cu o vechime de peste 2.000 de ani, avem izvoare de când era un sat dacic, apoi a devenit Napoca, care e cel mai vechi municipiu de pe teritoriul României, a fost făcut la începutul domniei lui Adrian i are acte în regulă. Ei preiau din arsenalul informaiilor noastre, trunchiate i bine dirijate. - În fine, transilvănenii nu au dorit unirea din 1918. A fost imediat preluat i tradus în mai multe limbi străine, pentru momentul 2018, când opinia publică din Germania, din Frana, din statele anglofone să fie pregătită că actul Unirii s-a făcut peste voina locuitorilor români transilvăneni.

  raspunde comentariului
 • Zilnic sant dispute si controverse aprinse si inutile !

  29 aprilie 2017 9:39

  Problema este mai mult decat rezolvabila ,daca 1. Se afiseaza obligatoriu pe table bilingve in toate localitatile unde locuesc alte etnii decat cele romanesti ,a principalelor articole din COSTITUTIA ROMANIEI ,articole care se refera la - lmba oficiala obligatorie ,unitatea si integritatea teritoriala ,obligatiile si loialitatea fata de Romania ,respectul fata de insemnele nationale,drapelul tricolor in primul rand .2 Predarea obligatorie a obict.Constitutia Romaniei in toate scolile frecventate de copii ale altor etnii ,in mod special cei declarati secui, maghiari sau unguri .Cei nemultumiti de propunerile de mai sus ,sant invitati sa plece acolo unde a dus mutu' iapa si surdu roata ! Romania ,daca n-ar fi o tara fara stapan , condusa de hoti , hoti criminali ,din '89 si pana in prezent iar in fruntea statului roman ar fi romani adevarati, cinstiti si patrioti , nu am avea astfel de dispute ! Ca o concluzie pentru toti romanofobii -TRANSILVANIA AFOST ,ESTE SI VA FI PAMANT ROMANESC ! Cei de la Budapesta sa faca comisii Trianon si sa dezbata si sa bata apa in piua pina cand se vor plictisi !

  raspunde comentariului
  • alex- bine punctat si subliniat !

   29 aprilie 2017 13:46

   mistocareala facuta de unguri in Rmanania ,nu s-ar intampla niciodata in Serbia sau Ukraina sau la alti vecini !,ungurii ar fi mancati cu tot cu papuci ! Vin ungurii n Bucuresti si -i ,,fac'' pe romani Tzigani ,agreseaza pe jandarmi ,devasteaza si nu se intampla nimic ! Insulte ,jigniri grosolane ,provocari pe strada ,in presa, etc ,nu reactioneaza nimeni ! Cine sa reactioneze ,sa le rupa oasele ,sa-i trimita acasa in sicriu pe acei suporteri provocatori ,pe extremistii veniti sa marsaluiasca sfidator ! Romanii ? care romani ? unde sant romanii adevarati ? Inseamna ca ROMANOFOBII , FIE UNGURI FIE GUNOAiEle MAGHIARIZATE AU DREPTATE! AVEM O POPULATIE DE LASI REZULTATA DIN MIXAJUL CUMANO-TZIGANO-TURCO-TATARO BALCANIC ! DN ACEST AMESTEC PROVINE CREMA CELOR CARE SE ROTESC LA CONDNDUCERE DIN'89... ONOARE ,DEMNITATE ? NU EXISTA ASA CEVA ! A FI ROMAN NU ESTE O MANDRIE !

   raspunde comentariului
 • qwe

  29 aprilie 2017 9:06

  Nu mai sperați în vise, ungurii sunt fericiți că au scăpat de un teritoriu infestat de voi refugiate sau de câteva ori chiar aduse de nobilime. De abia acum, când nu puteți acuza pe nimeni că vă asuprește, se vede ce sunteți capabili să faceți. Țara ați jefuit-o și după ce ați vândut și viitorul urmașilor o părășiți. Credeți că paguba o va suporta cineva pe care tot voi să-l acuzați de toate relele închipuite?

  raspunde comentariului
 • Dimijoarei Obt

  29 aprilie 2017 8:54

  Academia lingatorilor de *** kghebizd !

  raspunde comentariului
 • Boros Miklos

  29 aprilie 2017 8:24

  D- nu Gherman. Aveti tot respectul meu pentru modul cum puneti problema. dar pentru a vedea clar situatia nu este nevoie sa intrati asa in miezul problemei. aici se intimpla totul conform zicalei ,, circ pentru popor si pote uita de piine.imparte si incaseaza banii. Pacat ca alegatori nu stiu nici cum se numeste planeta pe care traiesc VOX POPULI Atunci cum sa aleaga reprezentanti mai prevazatori sau mai iubitor de oameni.lipsa educatiei.Eu cred ca ar trebui fortat educatia si pe urma autostrazile.Odata cu educatia s-ar termina si lozincile sovine de la meciurisau afisatul legal al steagurilor tricolore cu Avram Iancu si a Transilvaniei.

  raspunde comentariului
 • George Purdea

  29 aprilie 2017 7:39

  Un articol curajos si bine argumentat. In aprecierea unor realizări a Ungariei in trecut autorul nu menționează rolul decisiv al acelui "compromis"de la doua jumatate a devolution 19 1867 cind imonarhia Habsburg a devenit Austro-Ungaria.

  raspunde comentariului
 • Hoo ma!

  29 aprilie 2017 6:38

  Pamantul e fiinta tot ca omul si trebuie respectat.

  raspunde comentariului
 • Alex Reich

  29 aprilie 2017 1:06

  Valeanu, tu si Mircea Daian , imi datorati banii pt 2 luni de propaganda pe facebook. Cand aveti de gand sa mi-ii dati ? Daca nu imi dati banii, incetez sa mai postez pe grupurile unde sunt afiliat pe facebook .

  raspunde comentariului
 • D.Tivadar

  29 aprilie 2017 1:03

  Cultura si educatia fanariota si balcanica este total diferita de civilizatia occidentala prezenta in Ungaria si Austria. Comisia Trianon sa speram ca va reusi anularea tratatului de la Trianon si aducerea atat a Transilvaniei acolo unde ii este locul cat si a steagului Transilvaniei intre steagurile Europei . Promitem un schimb corect de populatii, si despagubiri corecte pt viniturile ce nu isi aulocul in Transilvania si vor trebui stramutate de unde au sosit. AArdeleni, este timpul sa sunam goarna si sa ne separam de fanarioti si balcanici .

  raspunde comentariului
 • Co valeanu

  29 aprilie 2017 0:32

  Valeanu , sau mai bine zis, ungur coclit, camuflat si ipocrit. Ungurii tocmai au fost criticati pt totala lipsa de drepturi ce nu se acorda minoritatilor in Ungaria. Romanii nu au curajul sa vorbeasca romaneste in scoli si pe strada in Ungaria. Balivernele dumitale debitate cu nesimtire specific Horthysta nu le crezi nici macar dumneata. Ce referendum a facut Bismarck cand a unificat Germania ? Sau Garibaldi cand a unit Italia ? Sau Napoleon cand a facut Republica Franceza in hotarele actuale ? Ce refgerendum au facut Ungurii cand au anexat Transilvania in 1867 ? Deci ungure sovin, mars cu mizeriile propagandistice. Aici inca exista libertatea de expresie, nu esti in Ungaria unde in curand se vor arde cartile.

  raspunde comentariului
 • valeanu

  28 aprilie 2017 23:56
 • mihail

  28 aprilie 2017 23:49
 • valeanu

  28 aprilie 2017 23:34

  Vad ca Alice Petre nu cunoaste istoria si situatia din tara vecina dar scrie. Romanii din Ungaria sant protejati de lege, scolile lor sant mai bine dotate decat cele unguresti, si nu sant dotate din ajutoarele romanesti, ci de statul unguri. In Romania stim ca scolile unguresti sant dotate mult de statul vecin. Organele romane pun piedica in fata scolilor unguresti, in loc s-a sprijine. Profesori care predau in Ungaria in scoli romanesti au sporuri fata de cele unguresti. Unirea era drept, democratic daca se facea referendum. Dar s-a stiut ca 70 din populatia romana din Transilvania era impotriva unirii cu Regatul. A fost situatia ca acum cu R. Moldova unde din populatia numai 24 este pt. unirea cu Romania. Dupa primul razboi numai intre Austria si Ungaria s-a hotarat democratic prin referendum apartinera teritoriu de stat - vezi zona Sopron.

  raspunde comentariului
 • Dada

  28 aprilie 2017 23:14

  Nu ne este frica de vecinii unguri.In banat am trait alaturi de sarbi,nemti,ungurii ect.Problema adevarata de care se teme toata europa este ca ne baga pe gat musulmanii de prin mai mule tari iar pericolul asta nu il vad marii nostri patrioti istorici.

  raspunde comentariului
 • George Purdea

  28 aprilie 2017 22:18

  Un articol curajos si bine argumentat. In aprecierea unor realizări a Ungariei in trecut autorul nu menționează rolul decisiv al acelui "compromis"de la doua jumatate a devolution 19 1867 cind imonarhia Habsburg a devenit Austro-Ungaria.

  raspunde comentariului
  • eu

   28 aprilie 2017 22:40

   re george purdea-sper ca stiti ca acest compromis este tratat in istoria Austriei ca o rusine!

   raspunde comentariului
   • ...iar minți, regățene ! Dualismul a făcut ca marina Amiralului Horthy Miklós - pe vasele căreia și Aurel Vlaicu a efectuat serviciul militar austro-ungar - să învingă marina Antantei în Adriatica !

    01 mai 2017 21:57

    .

    raspunde comentariului
 • eu

  28 aprilie 2017 21:59

  Esti chiar hazliu-deci romanii au adus comunismul,?!Poate ai timp sa cauti lista sefilor si o sa ai surpriza sa afli ca mai toti erau conationalii tai ramasi de pe vremea lui Bela Kun.

  raspunde comentariului
 • eu

  28 aprilie 2017 21:34

  Strategia actuala este extrem de clara-stimularea "superioritatii" romanilor ardeleni fata de "mitici", superioritate inoculata in ultimii 90 de ani de catre puterea romanesca intr-o incercare jalnica cu urmari catastrofale as zice, de a justificaintari unirea de la 1918.Se spune ca Regatul era o tara de sarantoci care nu aveau nici macar un rond de flori acasaam vazut si asa ceva!, care a facut numai jafuri in Ardeal dupa preluarea administratieiun sef de posta a dispus ca perdelele sa-i fie duse la locuinta inchiriata, care nu aveau nici un fel de cultura, niste suboameni.Oare acesti supraoameni ardeleni s-au gandit in cate sute de ani Ungaria a detinut 93 tone de aurtezaurul predat rusilor!Tara saraca , nu-i asa?Oare romanii din Ardeal se gandesc ca datorita miticilor au devenit stapani in tara lor, si-au recapatat numele stramosesti, ca au putut sa-si faca scolifara conditii, sa-si proiecteze cariere profesionale, sa devina proprietari?Oare cineva se gandeste ca Transilvania independentaprima faza a proiectului poate rezista singura in marasmul actual?Ce urmeaza-alipirea la Ungaria, patria mama a propagandistilor dupa care STOP JOC!Anularea legilor incepand cu 1921-nema proprietate, revenire la "Budos Olah"!Pacat!

  raspunde comentariului
  • valeanu

   29 aprilie 2017 0:03

   Nu stii ca in Ungria in vremea aceia mai multe scoli romanesti au fost ca in Regat. Nu stii ca 9 din 10 oameni de stiinta romani au fost nascuti in Ungaria. Nu stii ca prima aparitie a lui Eminovici - Eminescu a fost la Pesta.

   raspunde comentariului
   • Co valeanu

    29 aprilie 2017 0:58

    Iar mananci *****. In Transilvania functionau 400 de scoli sustinute de Regat , in limba romana. Nu exista nici un liceu cu predare in romaneste .. Deasemenea, incepand cu 1900, scolile in limba romana erau inchise abuziv de autoritatile maghiare. Deci, nesimtitule, tu poti scrie orice, realitatea e alta

    raspunde comentariului
    • valeanu

     29 aprilie 2017 17:35

     Adevrul ne doare, dar daca santem agresiv cu aceasta numai demonstram ca nu avem documente atestate international si acest fapt ne face nervos.

     raspunde comentariului
 • Lorand Ortensky

  28 aprilie 2017 20:56

  Academia Romana ar trebui desfiintata. Niciodata nu a resuit , mai ales dupa 1990, sa emita ceva de valoare sau realist .Dar Dragnea tine artificial aceasta asa zisa Academie in viata. Cui serveste existenta rasuflata a acelor domni sub egida unei Academii Romane ? Extremismului si sovinismului romanesc , mizeriei economice in care se scalda tara asta . Academia Romana trebuie desfiintata, nu-si mai are rostul .Asa cum nici statul unitar roman nu si-a avut rostul niciodata . Criminalii de razboi Antonescu si Holocaustul devastator facut de Romania trebuie asumat . Masacrul evreilor din Romania in al doilea razboi mondial trebuie in sfarsit recunoscut. Ca si masacrele facute de romani in secuime dupa 1945.

  raspunde comentariului
 • Chupa Chuops

  28 aprilie 2017 20:38

  Era de asteptat la un individ ce nu are nimic demn si nu a avut niciodata onoare in viata sa. Un om care totata viata s-a bazat pe falsuri,interpretari tendentioase, minciuni si tot felul de susanele, nu poate la 48 de ani sa devina ceea ce a visat toata viata ziarist , chipurile. Acum mai nou omul ataca Academia Romana in bloc. Pana mai ieri se rezuma la a il injura pe Breban pe Buzura, pe I.A.P. . Asta in timp ce il perie pe Vona Gabor si extremistii de la Jobbik cu care are cel putin trimestrial intalniri mai secrete sau mai la lumina zilei . Organizatia sovin-nazista L.T.D. ,coordonata de Gherman ,Daian si alti indivizi, are stranse legaturi cu Jobbik ,64 de Comitate ,si o organizatie de extrema dreapta din Austria. Banii ce ii toaca aceasta organizatie nu provin din Romania. Va las sa ghiciti de unde. Sunt platiti cativa postaci care zilnic asta fac pe facebook si alte pagini, troleaza si fac propaganda ca ardeleanul, banateanul, bucovineanul nu e roman . Romanii sunt niste puturosi ce traiesc doar in sudul tarii si stau degeaba si se hranesc cu cangele ardelenilor,banatenilor, bucovinenilor. .Toti maghiarii de pe pagina de fb a lui Gherman au voie sa afirme ca Horthy este un erou ! Desigur si Wass Albert si Niro Josef. Si astia sunt eroi. Criminali sunt doar Antonescu, Avram Iancu , Horea , Maniu , Popovici etc. Sa nu indrazniti sa intrebati ce studii a4re Sabin Gherman ! Nici cum a fost angajat la TVR Cluj . Ca la Romania Libera, stim cum s-a milogit si cat a impins unui ,,vechi " pretenas, director acum la R.L.

  raspunde comentariului
 • dr.Samarescu

  28 aprilie 2017 19:41

  Orban e certat cu toata Uniunea Europeana.Sa vedem consecintele..Agitatia de acum in tara vecina reprezinta tot un fel de manipulare? Distraga atentia cetatenilor-care acum manifesta pe strazi-de la situatia reala?Ungaria nu poate renunta la EU,fiindca beneficiaza de 22 investitii europene si 27 din consum vine din EU

  raspunde comentariului
 • qwe

  28 aprilie 2017 18:57

  Dagi makaci di india, Nu vă ia nimeni. Lumea se ferește de voi ca de draq, d'apoi ungurii care au pățit-o acceptându-vă să vă stabiliți în țara lor, ca apoi s-o dezmembrați. Ocidentalii mai bine acceptă africanii, care au onoare și sunt mai permeabili la cultură

  raspunde comentariului
 • alex

  28 aprilie 2017 17:43

  La Sabin Gherman, totul se reduce la câteva fixatii, repetate la infinit banii din Ardeal se duc la miticii de la Bucuresti, care-i redistribuie puturosilor asistati social din Moldova si Oltenia, coruptii sunt doar dincolo de Carpati, ardelenii sunt cei mai cinstiti din lume, aceiasi necivilizai de valahi au buda în fundul grădinii, electoratul ălora este tâmpit si poate să fie cumpărat cu găleti de plastic si tot asa, improvizatii pe aceleasi teme Dar, cea mai tare dintre teoriile ghermaniste este cea privitoare la pacea si bunăstarea care domneau între toate nationalitătile conlocuitoare din Transilvania, până la marea Unire din 1918, când au venit valahii cei cotropitori ca să strice fericirea românilor ardeleni, care vâsleau pe râurile de lapte si miere, atunci când nu erau la hore sau cules de flori cu fratii lor unguri, secui si sasi, cei care au creat acel Unio Trium Nationum în care se prevedeau privilegii doar pentru ei, românii fiind exclusi i considerati o etnie inferioară fără drepturi politice si sociale. Drept pentru care neica Gherman le cântă acum Batalioane române treceti Carpatii înapoi, la solz de peste, asa cum a învătat el în Bănie. Asa de bine se întelegeau românii ardeleni cu cei din Unio Trium Nationum ungurii, sasii si secuii, conform tezelor ghermaniste, încât e mai mult ca sigur că Horea, Closca si Crisan au fost valahi infiltrati în imperiu ca să strice armonia dintre grofii unguri si iobagii români. La fel, Avram Iancu probabil că era un mitic pripăsit prin Apuseni, care s-a revoltat, sătul de prea mult bine si prea multă egalitate în drepturi cu ungurii. Sabin Gherman si alti mercenari încearcă să convingă poporul că nu există România si nici românii, ci doar ardeleni, bănăteni, olteni, moldoveni, etc. Cu asta se ocupă individul acesta, cât este ziua de lungă blamează Romania, aruncă cu noroi în istorie, ne batjocoreste mortii căzuti la datorie pentru unificarea tuturor românilor si manipulează omul simplu din Transilvania, inducându-i ideea că ardeleanul este harnic, bun si drept, iar ceilali români sunt lenesi, răi si corupti! Toti ticăloii fac politică la Bucuresti în detrimentul Transilvaniei, asa zbiară ghermanul din toi bojocii!

  raspunde comentariului
 • nino

  28 aprilie 2017 17:42

  Cateva precizari Guverne de dreapta.3Guverne de stanga 3Cea mai mare crestere economica, 2008 prim ministru Tariceanu 8 la suta .Cea mai mica crestere economica, 2010 prim ministru Boc -7,1 la sutaCea mai salaba absorbtie a fond. europene , 7,6 la suta prim ministru Boc in 3 ani si jumatate.Cea mai buna absorbtie a fond. europene 89,06 la suta prim ministru Ponta in 3 ani si jumatateGuvernul technocrat, crestere economica buna, absorbtie fonduri europene zero.

  raspunde comentariului
 • Arici Pogonici

  28 aprilie 2017 17:16

  Nu gandesc toti asa, dar daca asa gandest un academician, om cu functia cea mai inalta al UBB-ului, persoana cica de cultura si de stiinta, atunci este foarte grav. Si mai grav ca din astia, tot asa in functii de conducere si care ar trebui sa fie modele pt. societate, avem nu inca unul sau doi si o armata intreaga.

  raspunde comentariului
 • Mihai

  28 aprilie 2017 16:27

  Aveti perfecta dreptate. Omiteti insa faptul ca romanilor le place mizeria si promiscuitatea. Cititi comentariile patriotilor de serviciu care nu au nici o legatura cu articolul si veti intelege ca e o cauza pierduta. In Romania lor nu e nevoie de cultura, autostrazi, spitale, si in general de bun simt. Prostia, hotia si racnetele patriotarde sunt valorile romanilor.

  raspunde comentariului
 • dionise

  28 aprilie 2017 15:50

  istoria nu culcate zice ungurul

  raspunde comentariului
 • alina

  28 aprilie 2017 15:49

  Vorbesti doar urit si denigrezi aceasta tara frumoasa in care probabil ca nu traiesti...nu poti trai acolo si vorbi asa cu dispret si ura!Mai bine taci...

  raspunde comentariului
 • Katalin

  28 aprilie 2017 15:48
 • MeheHeoritza

  28 aprilie 2017 15:25

  Nu cred c-ar plinge nimeni pentru VasLui, ori MOLDOVA in general = duca-se! Luaoar D, oricine, mai repede... Iar Baraganul nu e in MOLDOVA si drumurile nu se construiesc acolo unde-ti fuge pamantul de sub picioare, peste gropi fara fund unde se cutremura zilnic pamintul deoarece ar costa foarte scump = mai scump decat hauHAUUUUUUUtutzistada TgMUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUieshi!

  raspunde comentariului
 • Darius Silvasan

  28 aprilie 2017 14:08

  Chiar nu reușesc să înțeleg de ce atâtea comentarii la un articol de propagandă răsuflată. Chiar nu știți cine este acest Sabin Gherman? Sunt român din Transilvania, dar îmi este greață de acest Gherman. Și asta simt toți românii din Ardeal pentru el și ideile acestei vuvuzele infecte de la televiziunile lui Paszkany. Transilvania nu va fi niciodată autonomă și independentă, așa după cum nu a fost nici până acum de-a lungul istoriei. Dacă prin absurd va ajunge la acest statut, va deveni un stat eșuat, precum Republica Moldova. Ce este transilvanismul? Ceva răsuflat, scornit prin laboratoarele ideologice ale vecinilor. Dar... din nefericire propaganda anti-românească este ceva promovat și de actualitate, totul sub masca stângismului occidentral, promovat prin lumea academică din același spațiu din ultimul deceniu. În prezent dacă îți manifești apartenența la o națiune și nu faci altceva decât să scoți adevărul istoric la lumină, ești imediat considerat fost nomenclaturist comunist, fascist, antisemit. Respect pentru cei care au tupeul să spună adevărul istoric, politic, economic. Rușine unor indivizi de genul Sabin Gherman. Nu am avut până acum plăcerea unei întâlniri cu această viperă, l-am văzut doar cum scuipa în direct pe la tot felul de televiziuni locale, în calitate de actor al unei regii bine lucrate. Sunt conștient de faptul că lumea este o scenă. Când viaa e ca o scenă, spectatorii devin actori, iar păpuarii creează iluziile. Cortina se ridică i magicianul apare în mijlocul butaforiei, în timp ce mulimea tâmpă aplaudă fără să tie de ce. Când reprezentaiile sunt zilnice, cu toii sunt doar servitoare i soldai în termen ce au căpătat câteva ore libere pentru a merge la bâlci. Zilnic e acelai spectacol, aceeai punere în scenă, doar actorii se mai schimbă între ei, aducând astfel fiecare o notă personală rolului. Desigur, publicul e acelai, tot aa cum fiecare din ei vine la bâlci, nu pentru primaoară. De fiecare dată îi atrage magicianul, cel care le vinde uneori aproape gratis, iluziile cu care se hrănesc. Dar pe scenă nu e un magician, ci un escroc... El a învăat nite trucuri cu care reuete să conducă un public întreg, acolo unde vrea el. Cine s-ar putea opune, când nici soldaii nu tiu carte i nici servitoarele nu au creier? Ei sunt împăcai în sinea lor cu condiia prezentă i tiu că mai mult de atât nu vor deveni vreodată. Singurul lucru pe care îl pot face este să privească periodic aceleai trucuri pe care aceiai actori le produc spre stupefacia mereu nouă a auditoriului prezent prezent fizic i absent în rest Aceasta este piesa Sabin Gherman? Ar trebui să-ți recunoști rolul, dar dacă nu ești în măsură să o faci îți dau niște indicii. Transilvăneni nu există. Nu au existat niciodată și nici nu vor exista. Sunt români. Deși m-am născut în Ardeal, în primul rând sunt român. Și așa gândesc toți ardelenii. A căzut cortina peste piesa propusă de stăpânii de altădată. Și aplauzele au contenit! E Istorie. Shalom!!!!

  raspunde comentariului
 • dusu

  28 aprilie 2017 13:58

  dupa ceea ce romini cheama marea unire, ei au infiintat Departamentul rominizari !!asta prin 1920regateni sint alta etnie,dovedit ADN vorbim aceeasi limba, dar oare America latina nu vorbeste toata aceeasi limba si sint diferite tari.cultura, ma rominilor e diferenta si asta n o poti schimba in 100 ani inca vreo suta si vor sti fura si aia din Ardeal la fel ! atunci o sa fie un singur popor !

  raspunde comentariului
 • Groza

  28 aprilie 2017 13:48

  Asemenea teme se ridica ,se pun pe tapet pentru reting si diversiune.In Primul Razboi MondialAntanta=Anglia,Franta,Rusia,daca veniti cu noi si casigam primiti provinciile cu romaniiBucovina, Ardeal,Banat.Am mers cu ei am castigat si am primit provinvciile respective.Ce zic rusiiDe ce ati intrat in Basarabia?Noi am avut o intelegereAti primit partea romaneasca din Ardel, Bucovina si Banat.Am luat Basarabia de la turci precum austruieci au luat Bucovina tot de la turci.Ca pedeapsa nu va restituim Tezaurul.Suna cam prost si acum fiecare o da pe turta lui.

  raspunde comentariului
 • Vananu nebunu'

  28 aprilie 2017 12:32

  Nu exista popoare bune si popoare rele. Nici macar - alesi - minunati si superdotati - intelectual, ca altfel ...Dar ramine realitatea unor imperii ostile, cu o constanta tendinta de infiltrare si sabotare - umilire a tarii noastre.Si, mai ramine si aceasta minoritate majoritara, de sorginte indo-pakistaneza, cu un comportament preponderent reprobabil, si foarte susceptibila la contaminare sovi-etica. Da, cei mai informati dintre dumneavoastra deja au intuit, asta au in comun raposatul vctudor, gyurifunar si csabynel-gargaunel-el-allemany. Cum naiba nu-si aduce aminte cine taia panglici la autostrada prabusirii, care nu prea era - este ! - intre Alexandria si Caracal, cum naiba nu-si aduce aminte de androidul maruntel si penibil care taia salarii - chit ca de fapt respectivul era teleghidat, deci afirmatia ca a fost cel mai prost P.M. e pe undeva rau-voitoare. Trio Unio Mafiorum exista si functioneaza binemersi la Kolos... sub comanda si controlul ordinului Cavalerilor de Caritas, altfel spus eternii si fascinantii securisti si fii lor. Din R.M.D.S. si nu numai.

  raspunde comentariului
 • eco

  28 aprilie 2017 12:13

  bai ghermane,tu platesti sa-ti posteze articolele astea infecte?

  raspunde comentariului
 • Bunicutza

  28 aprilie 2017 11:31

  BunicutzaIar abereaza Sabinel, micul fascist rosu de campie, cu o bunica maghiara nu prea se explica ochisorii aia bulbucati, dar norocul lui e ca noi, ceilalti locuitori din Cluj, nu suntem ca el si sponsorii lui, si privim cu indulgenta chiar si la tzy-ga-nii ce se declara maghiari - oare de ce ? prietenii cred ca stiu ei ceva ! - ca deh, asa sunt unii, se vand ieftin.Sabine, mai vorbesti sanscrita de coviltir, sau doar romana taranului si maghiara bunicii ?!

  raspunde comentariului
 • nino

  28 aprilie 2017 11:29

  La Sabin Gherman, totul se reduce la câteva fixatii, repetate la infinit banii din Ardeal se duc la miticii de la Bucuresti, care-i redistribuie puturosilor asistati social din Moldova si Oltenia, coruptii sunt doar dincolo de Carpati, ardelenii sunt cei mai cinstiti din lume, aceiasi necivilizai de valahi au buda în fundul grădinii, electoratul ălora este tâmpit si poate să fie cumpărat cu găleti de plastic si tot asa, improvizatii pe aceleasi teme Dar, cea mai tare dintre teoriile ghermaniste este cea privitoare la pacea si bunăstarea care domneau între toate nationalitătile conlocuitoare din Transilvania, până la marea Unire din 1918, când au venit valahii cei cotropitori ca să strice fericirea românilor ardeleni, care vâsleau pe râurile de lapte si miere, atunci când nu erau la hore sau cules de flori cu fratii lor unguri, secui si sasi, cei care au creat acel Unio Trium Nationum în care se prevedeau privilegii doar pentru ei, românii fiind exclusi i considerati o etnie inferioară fără drepturi politice si sociale. Drept pentru care neica Gherman le cântă acum Batalioane române treceti Carpatii înapoi, la solz de peste, asa cum a învătat el în Bănie. Asa de bine se întelegeau românii ardeleni cu cei din Unio Trium Nationum ungurii, sasii si secuii, conform tezelor ghermaniste, încât e mai mult ca sigur că Horea, Closca si Crisan au fost valahi infiltrati în imperiu ca să strice armonia dintre grofii unguri si iobagii români. La fel, Avram Iancu probabil că era un mitic pripăsit prin Apuseni, care s-a revoltat, sătul de prea mult bine si prea multă egalitate în drepturi cu ungurii. Sabin Gherman si alti mercenari încearcă să convingă poporul că nu există România si nici românii, ci doar ardeleni, bănăteni, olteni, moldoveni, etc. Cu asta se ocupă individul acesta, cât este ziua de lungă blamează Romania, aruncă cu noroi în istorie, ne batjocoreste mortii căzuti la datorie pentru unificarea tuturor românilor si manipulează omul simplu din Transilvania, inducându-i ideea că ardeleanul este harnic, bun si drept, iar ceilali români sunt lenesi, răi si corupti! Toti ticăloii fac politică la Bucuresti în detrimentul Transilvaniei, asa zbiară ghermanul din toi bojocii!

  raspunde comentariului
 • alex

  28 aprilie 2017 11:28

  minciuni unguresti- Autonomiile au fundament istoric i ele trebuie promovate dincolo de statul naional, dar în afara Ungariei, Ungaria istorică este un pământ sfânt, alt slogan care a apărut i care trebuie reînviat politic. - Istoria românilor este o istorie recentă, românii fac parte dintre popoarele fără istorie, incluse parial în monarhia habsburgică i apoi în dubla monarhuie austro-ungară. - -Termenul de valah nu este sinonim cu termenul de român, aspect împrumutat din necesităi practice i de statul vecin Serbia. - Ardealul nu este România, pentru că face parte din România de mai puin de 100 de ani, iar din Ungaria a făcut parte de o istorie întreagă i legăturile istorice sunt mai puternice cu Ungaria, decât cu România. - -Numele Iancu de Hunedoara este incorect, el trebuie numit Ioan, pentru că îl chema Iano. Absolut fals. -Sunt voci în cultura românească care cer schimbarea imnului de stat. Ele sunt preluate i se spune că imnul trebuie schimbat pentru că evocă personalităi străine de cultura noastră, de pildă sintagma Mihai, tefan, Corvine. Corvinii ar trebui scoi din imn, iar ei spun că de-aia trebuie schimbat imnul. - Numele oraului Cluj Napoca pe baza unei poziii a unui coleg de la Bucureti, a apărut în Ungaria ideea că Napoca este un termen ceauist, inventat în 1974, i ar trebui eliminat. Este o sintagmă cu o vechime de peste 2.000 de ani, avem izvoare de când era un sat dacic, apoi a devenit Napoca, care e cel mai vechi municipiu de pe teritoriul României, a fost făcut la începutul domniei lui Adrian i are acte în regulă. Ei preiau din arsenalul informaiilor noastre, trunchiate i bine dirijate. - În fine, transilvănenii nu au dorit unirea din 1918. A fost imediat preluat i tradus în mai multe limbi străine, pentru momentul 2018, când opinia publică din Germania, din Frana, din statele anglofone să fie pregătită că actul Unirii s-a făcut peste voina locuitorilor români transilvăneni.

  raspunde comentariului
 • alex

  28 aprilie 2017 11:23

  minciuni unguresti- Autonomiile au fundament istoric i ele trebuie promovate dincolo de statul naional, dar în afara Ungariei, Ungaria istorică este un pământ sfânt, alt slogan care a apărut i care trebuie reînviat politic. - Istoria românilor este o istorie recentă, românii fac parte dintre popoarele fără istorie, incluse parial în monarhia habsburgică i apoi în dubla monarhuie austro-ungară. - -Termenul de valah nu este sinonim cu termenul de român, aspect împrumutat din necesităi practice i de statul vecin Serbia. - Ardealul nu este România, pentru că face parte din România de mai puin de 100 de ani, iar din Ungaria a făcut parte de o istorie întreagă i legăturile istorice sunt mai puternice cu Ungaria, decât cu România. - -Numele Iancu de Hunedoara este incorect, el trebuie numit Ioan, pentru că îl chema Iano. Absolut fals. -Sunt voci în cultura românească care cer schimbarea imnului de stat. Ele sunt preluate i se spune că imnul trebuie schimbat pentru că evocă personalităi străine de cultura noastră, de pildă sintagma Mihai, tefan, Corvine. Corvinii ar trebui scoi din imn, iar ei spun că de-aia trebuie schimbat imnul. - Numele oraului Cluj Napoca pe baza unei poziii a unui coleg de la Bucureti, a apărut în Ungaria ideea că Napoca este un termen ceauist, inventat în 1974, i ar trebui eliminat. Este o sintagmă cu o vechime de peste 2.000 de ani, avem izvoare de când era un sat dacic, apoi a devenit Napoca, care e cel mai vechi municipiu de pe teritoriul României, a fost făcut la începutul domniei lui Adrian i are acte în regulă. Ei preiau din arsenalul informaiilor noastre, trunchiate i bine dirijate. - În fine, transilvănenii nu au dorit unirea din 1918. A fost imediat preluat i tradus în mai multe limbi străine, pentru momentul 2018, când opinia publică din Germania, din Frana, din statele anglofone să fie pregătită că actul Unirii s-a făcut peste voina locuitorilor români transilvăneni.

  raspunde comentariului
 • ninon

  28 aprilie 2017 9:32
 • nino

  28 aprilie 2017 9:28

  Declaratii1.Arpad Goncz, președinte al Ungariei între anii 1993-2000 Națiunea ungară, ca un singur om, ține de dreptul său de proprietate asupra întregului Ardeal. Nu va exista nicio generație ungară care să fie dispusă să renunțe la acest sfânt drept istoric. Națiunea ungară este gata să ia arma în mâini, în orice clipă, pentru a-și exercita acest drept, sacrificându-și până și viața în această luptă. Fără Transilvania nu există statul ungar, nici misiunea maghiară realizabilă, nici viață maghiară. 2.2. Gyula Horn, fost ministru de Externe și prim-ministru al Ungariei 1994-1998 Statul național omogen este un fenomen perimat, anacronic, pentru că face abstracție de minoritățile naționale existente în țările respective. În toate țările, drepturile minorităților se leagă, într-un fel, de problema frontierelor și tocmai aspirațiile pentru statul național sunt acelea din cauza cărora se pune problema frontierelor. 3.3. Viktor Orban, președintele FIDESZ, fost și actual premier al Ungariei Transilvania este parte a spațiului vital al Ungariei în Bazinul Carpatic... Autonomia teritorială este o prioritate pentru comunitatea maghiară din Transilvania, iar politicienii maghiari de aici trebuie să vină cu proiecte clare... Ungaria este un partener de nădejde al SUA, înconjurat de țări uneori nesigure, ca Ucraina, România și Serbia. 4.4. Kover Laszlo, președintele Parlamentului Ungariei, fost șef al serviciilor secrete maghiare 1998-2002 Noi am luptat cu arme constituționale, dar cei care au luptat cu arma în mână au ajuns la țelul lor într-un timp mai scurt!. 5.5. Jeszenszky Geza, ex-ministru de Externe și ambasador al Ungariei în SUA 2000 Reprezint, la Washington, nu numai interesele Ungariei, ci ale tuturor maghiarilor. Întrebat, cu prilejul unui interviu, ce transmite mureșenilor maghiari, el a răspuns Tocmai ce le-a cerut Cromwell luptătorilor din războiul civil Încredeți-vă în Dumnezeu, dar păstrați praful de pușcă uscat! . 6.6. Tokes Laszlo .7.Sabin Gherman

  raspunde comentariului
 • Florin

  28 aprilie 2017 9:26

  Pai daca il vor lua, isi vor face pentru ei, iar tu n-o sa ai voie sa mergi pe ele, pentru ca vei fi iobag, sluga, cum ai fost intotdeauna.

  raspunde comentariului
  • dusu

   28 aprilie 2017 14:01

   cei din Ardeal sint acum mai iobagi ca atunci sub unguri, regatene !

   raspunde comentariului
 • Vasile

  28 aprilie 2017 8:25

  Blestemat sa fie ziarul romanesc ce gazduieste cuvantul renegatului Sabin Gherman

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design