Cum ar veni, tocmai mă întorsesem de la Hipermarket, de unde cumpărasem niște pastramă de berbec de la vânzare accelerată, ca să mai menajez turma proprie. Că vorba aia, ciobanul gospodar mănâncă iarna de la supermarket și vara din turma proprie. Nevastă-mea, Zizi, făcea zapping cum se spune, dar nu pe televizor, ci pe mașina de spălat, tot sărind de la un program de spălare la altul, de ne năucise complet. Și pe mine și pe mașină. Dacă facem abstracție de asta, în casă era liniște, se auzea numai televizorul la care rula serialul „Bahar: Viața furată”, pe Kanal D. . Nu știu pentru Turcia, că de la Războiul de la 1877, pe care l-am reținut puțin din poezia „Peneș Curcanul”, nu mai sunt la curent cu ce se întâmplă acolea, dar „Viața furată” mi se pare un titlu foarte bun pentru România. Pentru emisiunile de Televiziune eu am așa un mare respect, că nu mă uit la ele decât cu televizorul închis.
Cu o excepție. Numai emisiunile cu Dan Negru mă captivează, mai ales „Te pui cu blondele” , show care face pe orice om să se simtă deștept, pe crucea mea. Nu vă mai spun că printr-un concurs de împrejurări lui Dan Negru îi datorez viața. Acum doi ani, m-a prins în pădure o ursoaică, care cred că m-a confundat cu ursul care-a abuzat-o și-a părăsit-o după aia cu pui mici, și-am stat o lună în spital în comă. Și noroc cu dom profesor doctor Felurian Alivancă, că a avut inspirația să pună într-o zi televizorul pe Antena 1 și cu răcnetele lu Negru a dat Dumnezeu de-am ieșit din comă, altfel poate eram mort și-acuma.
Deci cum spuneam, Zizi se uita la „Bahar: Viața furată” și eu mă gândeam ce înțelepciune a putut să aivă poporul român când a spus că „cum e turcul și pistolul”, când bate la ușă un vecin, Aurel Butuman, cu care eram și un fel de rudă. Când spun rudă, în ce sens mă refer? În sensul că el tare a vrut, la un moment dat, să se însoare cu o vară de-a mea, dar vară-mea s-a măritat cu un unchi de-al lui. Deci într-un fel, eram toți de-o familie. Aurel era într-o agitație continuă, de ziceai că-i o eprubetă de acid sulfuric în care un corigent la chimie turnase o lingură de apă. Ca să vă faceți o idee, erea așa de agitat că a început să mănânce din untul de arahide, pe care eu îl țin pe masă numai ca să nu zică oaspeții că nu-i servesc cu nimic.
– Tu ai văzut ce vrea să ne facă aștia? – întreabă el, vorbind greu, că untul îi încleștase fălcile deja, de la prima înghițitură.
– În ce sens? – îi zic eu, ca să-i returnez mingea la fileu cu stop, cum ar spune Cristian Tudor Popescu în cazul în care Simona Halep ar da un retur de rever cu rama de la rachetă.
– Cu legea defăimării – zice el. N-ai auzit nimic? Cică dacă defăimezi un grup social, iei amendă până la 100 000 de lei .
În prima secundă am fost cam derutat, sincer vă spun. Că eu, de pe vremea comunismului, eram învățat că grup social îi spune la ansamblul format din mai multe pișoare și vase principale de WC, deci cum ai putea defăima așa ceva era peste puterea mea de comprehensiune. De aceea, m-am gândit că e altă chestie și am băgat la repezeală un clișeu din filmele americane, ca să par deștept.
– Definește grup social întâi – i-am zis și am scos sticla de țuică ca să-l ajut să dizolve untul de arahide, că i se lipise pe dinți.
– „Categorie de persoane care se distinge din punct de vedere social prin una sau mai multe trăsături de gen, vârstă, rasă, origine etnică, limbă maternă, tradiții culturale, apartenență politică, orientare sexuală, origine socială, avere, dizabilități, boală cronică necontagioasă sau infecție HIV/SIDA”. – îmi citează Aurel pe nerăsuflate. Parțial și din cauză că luase o gură de țuică și i se tăiase respirația.
Ce să zic, definiția mi s-a părut bine ticluită. Ce nu era clar era ce fel de grup social e ăla după avere și ăla după apartenența politică, dar m-am prins că e ca să-i protejeze pe ăia de dau legea. Nu mai spun că dacă se întâmplă ca un țigan să aibă limba maternă poloneza, să fie milionar, pesedist, bătrân, homosexual și infectat cu HIV, dacă îl defăimezi ai lovit în șapte grupuri deodată. Opt, că e și de gen, că e ori bărbat, ori femeie. În fine, cât m-am gândit eu așa, îl văd pe Aurel că scoate o foaie de hârtie și-mi zice :
– După părerea ta, nea Titi, e posibil să iau amendă pentru asta ? Mă uit eu pe foaie și citesc următoarea poezie:
Defăimarea lui Adrian Năstase – parodie de Aurel Butuman
Când era tânăr fecior
Era fala munților
Umbla ziua la vânat
Până când l-au defăimat
Pușca și cureaua lată
Defăimat a fost odată
C-a furat prin munți și văi
Cu baronii săi
– Ai putea să-i scoți pe baroni, că e grup social și amenda e mai mică – zic eu. Dar amenda e numai dacă-l publici, nu?
– Păi l-am publicat deja pe Facebook, nea Titi. Și asta-i nimic, am mai făcut una, tot pe Facebook- face el supărat și-mi întinde altă foaie.
Defăimarea Elenei Udrea – parodie de Aurel Butuman
Mă dusei la o plimbare-jos
Mă-ntâlnii c-o doamnă mare, sus
O-ntrebai de-i defăimată, sus
Îmi spune c-a fost odată, jos
Defăimată, toată/ Pân la brîu
Spăla rufe de partid la râu
Defăimată, toată/ Pân la brîu
Spăla rufe de partid la râu
– Știi ce nu pricep eu, băi Aurele ? De ce n-a prevăzut acilea legiuitorul la grup social și proștii. Să dai 100 000 de lei amendă, dacă îi defăimezi pe proști. Adică, în cazul în care îi defăimezi, fapta sau afirmația ta nu tot pune în inferioritate niște persoane?
– Băi, Titi, pe proști n-ai cum să-i pui în inferioritate! Proștii îs majoritari la toate popoarele – mi-a spus Aurel.
Aici mi-a plăcut de el, pe cuvânt. Vorba ceea: „Cum e turcul și pistolul ” – deși după ce intră legea se duce naibii proverbul, că-i defăimăm pe turci.
Cu stimă,
Titi Smeureac- cioban freelancer