0.4 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialDupa alegeri

Dupa alegeri

Scenariile postelectorale au devenit esentiale pentru a rationaliza votul nostru in alegerile prezidentiale. Haideti sa construim pe cele doua scenarii mai plauzibile, cu domnii Basescu si Geoana intrand in turul doi. Sa presupunem ca va castiga presedintele actual. Vine celebra data de 7 decembrie, atat de asteptata, si are cateva procente peste cincizeci la suta. Fie il luam iar pe dl Negoita (ca, poate, prin sabotajul noii majoritati nu se ajunge sa fie supus la vot pana atunci), fie cautam pe altul, dar cert tot basescian convins, ca daca Basescu acum, la risc maxim, nu a fost capabil sa faca o concesie (dupa parerea mea, daca il numea pe dl Iohannis a doua oara castiga alegerile), doar nu o sa faca vreuna cand e confirmat. Cel mai plauzibil scenariu este ca va incerca, profitand de noul sau mandat, inca o tura de racolat traseisti in genul generalului Oprea, incercand, cu ajutorul acestor oameni de mare caracter, sa desavarseasca triumful taberei morale asupra celeilalte.

 

Dar nu va fi usor. Cine e santajabil s-a deplasat deja. In plus, desi guristii lui ameninta cu dizolvarea Parlamentului, nici asta nu e simplu. Vom ajunge la Curtea Constitutionala, care va trebui iar sa arbitreze, sa hotarasca daca doua caderi ale Guvernului in noiembrie se contabilizeaza in decembrie, ori trebuie sa mai picam doua. Toate astea iau timp: iar noi avem nevoie ca macar in ianuarie FMI sa ne dea restul de sase miliarde, deja mancate partial de dobanzi care masoara costul iresponsabilitatii noastre politice. Nu ne putem permite saptamani de dezbatere constitutionala, alti prim-ministri trantiti in Parlament si, capac peste toate, o dizolvare a Parlamentului care sa ne trimita intr-o noua campanie cu acuze reciproce. La capatul careia ne asteapta ce? Un vot echilibrat al electoratului, ca daca Basescu isi inchipuie ca o sa ia PDL, cu falanga sa de traseisti – Udrea, Solomon, Simirad, Oprea, Talpes – un scor naucitor, se insala.

 

Sa zica mersi daca mai ia 30%. Dupa care, din nou, eforturi de format o alianta, dar una mai scumpa, cu costul pe sase luni al dobanzilor la imprumuturile de pe piata din care platim, in absenta transei FMI, pensii si salarii. Ce nu ne asteapta insa daca va castiga Basescu. Nu ne asteapta o dictatura: Basescu poate face lucruri nesabuite sau imorale, dar nu face nimic in afara legii. Nu vom inchide ziare si televiziuni, nici nu vor veni organele dupa alegeri sa umfle pe cine ar zice el; unu, ca nu cred ca le-ar zice si, doi, pentru ca organele sunt destul de autonome la ora asta. Daca Basescu putea si voia sa fure alegerile, cum e acuzat, nu mai avea nevoie sa le manipuleze prin referendum. Sa presupunem acum ca va castiga domnul Geoana. si aici exista doua posibilitati. Prima este ca el sa formeze de a doua zi un guvern, pe baza majoritatii deja constituite, invitandu-l pe dl Iohannis sa fie prim-ministru.

 

Ce e drept, una era sa inviti un independent sa faca un guvern de tehnocrati doar pe durata campaniei (ceea ce avea perfect sens, asta e rostul caretaker governments), si cu totul altceva sa faci un guvern tehnocratic, dupa ce alegerile au un castigator politic clar. S-ar putea ca dl Geoana, care s-a ferit sa spuna ca dupa alegeri tot dl Iohannis va fi preferatul sau, sa ia alta decizie si sa-l numeasca, de exemplu, pe Mihai Tanasescu. Iar in Guvern sa invite nu doar UDMR si PNL, ci si PDL, dat fiind ca a facut deja aluzii in acest sens. si intr-un caz, si in celalalt, dl Geoana va forma o majoritate fara dificultati. De fapt o are, vorba este daca se va multumi cu 55% sau va vrea si mai mult – asta e tot. Dar stabilitatea si, in consecinta, finantarea externa sunt mai la indemana.

 

De asemenea, e plauzibil ca diversi lideri pesedisti, care adesea si-au aratat batosenia fata de UE si care au dosare, sa incerce sa dea telefoane de intimidare pe la DNA si ANI chiar de a doua zi, ori sa demanteleze legislativ edificiul pro-integritate construit de noi si de UE cu atata truda. Nici nu e nevoie sa faca dl Geoana ceva, e destul sa nu fie capabil sa-i impiedice. E destul ca oameni ca Ponta sau Chiuariu sa ajunga ministri ai Justitiei, Adrian Nastase iarasi seful Camerei Deputatilor, iar micul Alistar cel urmarit de Parchet, banuit ca a falsificat o semnatura, sa capete jobul de controlor-sef al corectitudinii semnaturilor.
Ce nu se va intampla daca va castiga dl Geoana: Romania nu va iesi de pe cursul european sa mearga spre Rusia, cum circula unele insinuari zilele astea. Nici nu vor prolifera iarasi datoriile firmelor la stat sau nu ne vom intoarce in economia mafiota, ca inainte de 2004. Romania, ca membru UE, este, din acest punct de vedere, sub o mult mai stricta supraveghere.

Orice s-ar intampla si orice ar spune candidatii, alegerea nu mai e de fapt la aceasta ora intre ei doi, sau nu ar trebui sa fie. Este o alegere intre doua prioritati. Romania va fi guvernata oricum de o coalitie. In functie de cat va dura formarea ei, putem avea o coalitie mai ieftina, sau una asa de scumpa de sa nu ne-o putem permite. La acest capitol, Basescu si Udrea au condus partida asa de bine, ca au crescut costul alegerii taberei lor cat au putut. Dar exista si coeficientul de risc. Coalitia scumpa si improbabila a lui Basescu, daca s-ar putea pana la urma realiza, ar avea un coeficient de risc mai mic din punctul de vedere al statului de drept. Asta ii mai reduce din cost, dar cu cat? Analiza asta cost-beneficiu va fi procesata de fiecare votant individual: e o fractie intre sansele fiecaruia de a nu mai avea bani sa-si plateasca dobanda la credit sau a deveni somer (sau falit) in sase luni versus pericolul pentru statul de drept. Fiecare va calcula pentru sine si va vota in consecinta.

Jocul jucat la ora asta se cheama in politici publice "chicken game". si el se rezuma asa: doi soferi gonesc unul catre altul la volanul a doua masini de mare putere. Daca nici unul nu intoarce volanul, se vor face praf. Ce spunem noi studentilor este ca ambii au de castigat daca cineva cedeaza: amandoi scapa cu viata. Vezi insa ca noi jucam o varianta aici. Masina e tara – ea se face praf in caz de coliziune. soferii insa au perne de aer – ei vor scapa. Ca atare, nici unul nu are de ce sa evite coliziunea si zburam drept spre ea.
Nu ne ramane decat speranta ca dupa alegeri o sa jucam altceva. Masina va fi atunci pe jumatate praf, dar soferii, dupa ce unul a castigat si altul a pierdut, vor fi mai dispusi la cooperare. si de asta as da un sfat suporterilor lor, care si-au cam iesit din minti zilele astea. Injurati-va, daca tineti, dar nu va mai amenintati mai mult decat o fac idolii vostri, care se vor impaca pana la urma. Ca, oricine ar castiga, dupa alegeri vom trai intr-un stat care respecta libertatea de opinie, ca atare nu o sa il exilam pe Dinescu pe malul bulgar, nici nu o sa-l potopim pe Patapievici cu Curtea de Conturi, ca va spun eu ca a fost deja (pe vremea liberalilor, foarte meschini la treburi din astea) si nu a gasit nimic in neregula. Hai sa ne vedem de lucruri mai serioase.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă