Pentru Ponta, care vrea să devină în toamnă președinte, scopul suprem acum este să împiedice o unificare a forțelor de dreapta care să prezinte un unic candidat.
Cine a câștigat alegerile europarlamentare din România din 25 mai 2014? Și cine le-a pierdut? Luându-te după declarațiile șefilor de partide, din noaptea alegerilor, toți sunt victorioși. Astfel, Ponta s-a proclamat câștigător fiindcă USD (PSD+PC+UNPR) a ieșit cu mult cea mai puternică formațiune; Antonescu, fiindcă a rezistat în condiții grele „baronilor roșii“ – aliații de acum câteva luni; Udrea, fiindcă PMP, un partid nou, a trecut de pragul de 5%; Blaga, fiindcă PDL a luptat pe două fronturi. Și bineînțeles un mare câștigător pare a fi independentul Mircea Diaconu, care, după rezultatele parțiale, obține aproape 7%, un scor mai bun decât PMP și UDMR.
Dacă privim rezultatele însă din altă perspectivă, lucrurile nu stau atât de roz pentru nimeni: PSD cu aliații săi iese sub linia simbolică de 40% și mult sub ceea ce preziseseră exit-poll-urile, mereu favorabile PSD, dintr-un motiv pe care nu îl înțeleg. Pentru Ponta, care vrea să devină în toamnă președinte, scopul suprem acum este să împiedice o unificare a forțelor de dreapta care să prezinte un unic candidat. De aceea, i-a invitat imediat pe liberali să refacă USL, sperând să disloce acest partid în măsura posibilului.
Rezultatul lui Antonescu (14,86%) e mult sub limita de 20% pe care și-o impusese pentru a rămâne la conducerea PNL. Indiscutabil, el e un mare perdant. Se pare că a decis să demisioneze din fruntea partidului, ținându-și o promisiune mai veche. Dacă ar mai avea un dram de onoare, așa ar face.
Un alt mare perdant este Elena Udrea și, indirect, Traian Băsescu. (6,24% PMP). În pofida campaniei agresive (sau poate tocmai din cauza ei) conduse de Elena Udrea, PMP abia a reușit să se desprindă cu un procent și ceva peste prag. N-a făcut decât să extragă voturi de la PDL, n-a reușit nicio străpungere în teritoriul advers, n-a ajuns la un scor de două cifre, cum își propusese. Toată strategia lui Traian Băsescu de divizare a PDL, de impunere a d-nei Udrea drept președinte neoficial al PMP și candidat neoficial la alegerile prezidențiale s-a dovedit un eșec patent. Duelul prelungit cu Victor Ponta nu a ajutat partidul prezidențial. Dacă Udrea și Băsescu vor recunoaște ceva din toate astea, vom fi făcut un pas important înainte. Dacă…