Între comisia de partid a lui Dragnea care să monitorizeze activitatea guvernului și “brigăzi complexe și colective ale C.C. al P.C.R.” care “au controlat într-un număr mare de județe, ministere și instituții centrale modul în care se aplică hotărîrile partidului și legile țării, ajutînd organele de partid respective, conducerile unităților economice în soluționarea problemelor cu care s-au confruntat” nu există nici o deosebire de esență.
Liviu Dragnea, 15 decembrie 2016: “Programul nostru de guvernare va fi un program votat politic și prezentat de către PSD în această campanie. Din acest motiv, guvernul va fi monitorizat în permanență de către un grup de specialiști pe care l-am stabilit deja la nivelul partidului care va urmări realizarea tuturor angajamentelor făcute în timpul campaniei electorale la termenele și condițiile prevăzute în program. De asemenea, această echipă de monitorizare va face lunar rapoarte privind eficiența actului de guvernare și dacă va fi cazul, vor face și propuneri pentru îmbunătățirea acestui act, propuneri de orice natură.”.
Documentul Plenarei CC al PCR din 26 martie 1985: “Inscris in istoria constructiei socialiste din Romania, in viata partidului si poporului nostru ca anul Congresului al XIII-lea al Partidului Comunist Roman si al celei de-a 40-a aniversari a victoriei revolutiei de eliberare sociala si nationala, antifascista si antiimperialista, anul 1984 a fost marcat de intarirea si mai puternica a coeziunii si unitatii partidului, a capacitatii sale politico-organizatorice de mobilizare a tuturor fortelor natiunii noastre in vederea dezvoltarii economico-sociale a patriei, ridicarii ei pe noi trepte de progres si civilizatie.
O impresionanta manifestare a atasamentului intregului nostru popor fata de politica stiintifica, clarvazatoare a partidului a constituit-o realegerea, in unanimitate, de catre Congresul al XIII-lea, in functia suprema de secretar general al partidului, a tovarasului Nicolae Ceausescu, cel mai iubit fiu al natiunii, eminent revolutionar si inflacarat patriot, conducatorul incercat al partidului si poporului roman, care si-a adus o contributie hotaritoare la elaborarea si infaptuirea neabatuta a politicii interne si externe a partidului si statului, la edificarea societatii socialiste multilateral dezvoltate, la afirmarea tot mai puternica a prestigiului Romaniei in intreaga lume.
Preocuparea statornica a partidului pentru deschiderea de noi orizonturi pe drumul propasirii Romaniei socialiste, pentru trecerea la o noua calitate in toate sectoarele vietii sociale si-a gasit o puternica reflectare in magistralul Raport prezentat in fata Congresului al XIII-lea de catre tovarasul Nicolae Ceausescu, secretarul general al partidului, in problematica plenarelor C.C. al P.C.R., sedintelor Comitetului Politic Executiv al C.C. al P.C.R., a forurilor nationale ale democratiei noastre socialiste, muncitoresti, Consiliului National al Frontului Democratiei si Unitatii Socialiste, sesiunilor Marii Adunari Nationale, precum si a consfatuirilor de lucru organizate pe plan central cu activul de baza din diverse domenii de activitate.
Plenara C.C. al P.C.R. apreciaza ca practica efectuarii de analize privind stilul si metodele de munca ale unor comitete judetene de partid, sedintele organizate periodic cu primii secretari si secretarii comitetelor judetene, vizitele de lucru intreprinse de secretarul general al partidului in diferite judete, intreprinderi, unitati agricole au asigurat orientarea activitatii organelor si organizatiilor de partid spre problemele majore ce le stau in fata, exercitind o puternica influenta asupra perfectionarii muncii de partid si economice.
Pe baza programelor unitare de control, brigazi complexe si colective ale C.C. al P.C.R. au controlat intr-un numar mare de judete, ministere si institutii centrale modul in care se aplica hotaririle partidului si legile tarii, ajutind organele de partid respective, conducerile unitatilor economice in solutionarea problemelor cu care s-au confruntat. Au fost constituite, de asemenea, colective ale sectiilor Comitetului Central care au sprijinit o perioada mai indelungata organele locale de partid, conducerile unitatilor in infaptuirea obiectivelor prevazute in programele privind dezvoltarea bazei proprii de materii prime si energetice, realizarea productiei fizice si a exportului, obtinerea unor productii sigure si stabile in agricultura, ridicarea productivitatii muncii, a nivelului tehnic si calitativ al produselor, reducerea consumurilor materiale, de combustibili si energie electrica, a costurilor de productie.
Masurile luate au avut ca rezultat imbunatatirea continua a stilului si metodelor de munca ale organelor locale de partid, mai buna cuprindere si rezolvare a sarcinilor ce le stau in fata. A sporit exigenta in controlul indeplinirii hotaririlor, exista o mai mare preocupare pentru dezvoltarea spiritului critic si autocritic, pentru promovarea principiului muncii si conducerii colective si intarirea raspunderii; in dezbaterea plenarelor, sedintelor de birou si secretariat, ale activului de partid se pun sistematic problemele prioritare ale activitatii economico-sociale, stabilindu-se totodata, masuri corespunzatoare pentru mobilizarea comunistilor, a celorlalti oameni ai muncii la solutionarea acestora.
S-a relevat ca un moment de seama in ridicarea nivelului muncii politico-organizatorice a organelor si organizatiilor de partid l-au constituit adunarile si conferintele pentru dari de seama si alegeri, acestea prilejuind o larga analiza a intregii activitati desfasurate pentru infaptuirea hotaririlor Congresului al XIII-lea si Conferintei Nationale ale partidului, pentru unirea eforturilor comunistilor, si celorlalti oameni ai muncii la indeplinirea planului national unic pe anul 1984 si pregatirea temeinica a planului pe anul 1885, baza trainica pentru trecerea la infaptuirea prevederilor noului cincinal 1988-1990.
O atentie deosebita s-a acordat perfectionarii pregatirii membrilor organelor de partid, a tuturor categoriilor de activisti, in cadrul instruirilor organizate pe plan central si local, insistindu-se pe cunoasterea temeinica de catre acestia a documentelor de partid si legilor tarii, pe generalizarea experientei pozitive, pe formele si metodele ce trebuie folosite in conducerea activitatii politico-organizatorice si economico-sociale.
Au fost luate masuri ca organizatiile de masa si obstesti sa-si exercite in mai bune conditii rolul si atributiile ce le revin in sistemul democratiei noastre muncitoresti, revolutionare, in infaptuirea politicii generale a partidului, acestea aducindu-si o contributie tot mai activa la realizarea planurilor de dezvoltare economico-sociala a patriei, la ridicarea constiintei revolutionare a tuturor categoriilor de oameni ai muncii.
Activitatea de propaganda, munca politico-educativa au fost axate, in tot mai mare masura, pe indeplinirea sarcinilor ce revin colectivelor de oameni ai muncii din toate domeniile; s-a actionat pentru inarmarea comunistilor, a tuturor oamenilor muncii cu tezele, ideile si orientarile, de exceptionala valoare teoretica si practica, cuprinse in lucrarile secretarului general al partidului nostru, tovarasul Nicolae Ceausescu. Amplele actiuni politico-ideologice si cultural-educative organizate in intimpinarea celei de-a 40-a aniversari a revolutiei de eliberare sociala si nationala, antifascista si antiimperialista si a celui de-al XIII-lea Congres al partidului au adus o contributie importanta la ridicarea nivelului politic al comunistilor, al celorlalti oameni ai muncii, la educarea patriotica, revolutionara a acestora; au crescut nivelul calitativ si eficienta actiunilor cultural-educative organizate in cadrul Festivalului national Cintarea Romaniei.” (documentul complet, aici: http://lege5.ro/Gratuit/he3dqobv/documentul-plenarei-comitetului-cc-al-pcr-din-26031985)