Domnul Dan Voiculescu ar urma să iasă din închisoare după mai puţin de trei ani de repaos, fără să dea înapoi mai nimic din banii furaţi şi fără să aibă nici un regret. Circa un an de închisoare – în regim privilegiat, cu vizite nenumărate, cu mâncare de la restaurant şi cu acces la comunicaţii – pentru fiecare 20 de milioane de euro şterpeliţi de la contribuabilii români. Pedeapsa stabilită de magistraţi: 10 ani. Iar când va ieşi, domnul Voiculescu se va bucura de banii furaţi şi ne va râde în nas. Merită să fii corupt în România, nu?
PSD nu a abandonat nici o clipă obiectivele din ianuarie: salvarea lui Liviu Dragnea, eliberarea clienţilor de partid aflaţi în puşcărie şi distrugerea mecanismelor anti-corupţie. A schimbat însă tactica. În loc să acţioneze #NoapteaCaHotii, acum se întâmplă ziua în amiaza mare, în Parlamentul României, aproape zi de zi, pas cu pas.
Dragnea s-a retras în eşalonul doi şi a trimis în bătălie tot ce are PSD-ul mai detestabil: pe Şerban Nicolae, creaţia politică a lui Ion Iliescu şi a turnătoarei Rodica Stănoiu. Lui Nicolae i s-a alăturat fostul preşedinte Traian Băsescu, dar evoluţia jenantă a acestuia merită o discuţie separată…În locul unui Blitzkrieg împotriva Justiţiei, PSD îşi promovează legile lent şi implacabil, cu determinarea unui tanc T-34 produs de tovarăşul Stalin.
Înaintează câţiva paşi, aşteaptă reacţia publică, se retrage puţin dacă observă o rezistenţă dură, aşteaptă ca situaţia să se calmeze, după care îşi continuă ofensiva. „Doi paşi înainte, unul înapoi”, cam aşa am putea defini noua strategie, mult mai perversă decât precedenta. Aşa s-a ajuns să fie dezincriminat conflictul de interese – parlamentarii îşi pot angaja rudele – aşa s-a decis că vor fi graţiaţi condamnaţii cu vârste peste 70 de ani, înainte de a returna statului prejudiciul creat. Teoretic, domnul Voiculescu ar putea fi reîncarcerat dacă, după doi ani de la eliberare, nu achită „cu rea credinţă” prejudiciul. Mă întreb: dacă domnul Voiculescu nu-şi achită datoriile către stat pentru că a trebuit să-şi plătească lacheii – ştiţi la cine mă refer – înseamnă că a fost „de bună credinţă” sau de „rea credinţă”?
Dincolo de ironie, este evident că tabăra corupţilor a obţinut deja o serie de victorii majore: Agenţia Naţională de Integritate nu mai capturează decât „peşti mici”, iar ANAF nu mai furnizează nici un fel de date privind recuperarea prejudiciilor. Nici un cuvânt despre banii de la Dan Voiculescu, dinspre ANAF! Din octombrie 2016, nici Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate nu mai oferă date privind sumele rezultate din valorificarea bunurilor mobile şi imobile, după rămânerea definitivă a hotărârii de confiscare. La acel moment, sumele totalizau 20,5 milioane de lei – ridicol de puţin.
În Parlament sunt mai multe persoane care au pierdut procese de incompatibilitate şi au interdicţie – decisă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – să ocupe funcţii publice, dar ANI acceptă, pasiv, situaţia. În legislatura 2012-2016 – la fel de încărcată de obraznici şi corupţi – într-o situaţie identică s-a găsit o cale de sesizare a CCR, iar senatorul Akos Mora, declarat incompatibil, a fost obligat să demisioneze.
Dragi prieteni, se pare deci că domnul Dragnea ne vrea din nou în stradă. Eu ştiu că, spre deosebire de politicienii pesedişti, imensa majoritate a celor care în ianuarie şi februarie au ieşit în stradă, seară de seară, pe un frig îngrozitor, au slujbe cinstite, la care muncesc din greu. „Corporatişti”: oameni care lucrează în companii private şi unde nu au statutul de funcţionar-pe-viaţă, protejat de legi stupide şi sindicate pesedizate. Eu însumi, fiind antreprenor, înţeleg foarte bine ce valoare are timpul pentru cei care lucrează într-un mediu concurenţial. Dar, la fel de bine înţeleg că liderii PSD nu ştiu decât de frică şi, dacă nu le ieşim în cale, tot ceea ce am câştigat în februarie 2017 va fi pierdut.
Va fi pierdut pentru că nu se opresc şi sunt hotărâţi să distrugă statul de drept şi să elibereze puşcăriile. Despre cum se opun pesedeului cei trei piloni ai opoziţiei – PNL, USR şi preşedintele Iohannis – nu vreau să scriu acum, ca să nu ne enervăm…Eu aş sugera doar să nu ne facem prea mari speranţe.
Adevărata Opoziţie la PSD este în mediile sociale, în acest moment. Însă domnul Dragnea ne forţează, cu obrăznicia care-l caracterizează, să ne mutăm de pe Facebook în stradă. Poate va regreta.