7.6 C
București
joi, 2 ianuarie 2025
AcasăSpecialDouă demisii care se impun: Pavel Năstase și Șerban Valeca | OPINIE

Două demisii care se impun: Pavel Năstase și Șerban Valeca | OPINIE

Paradoxal, decizia lui Liviu Dragnea de a-l înlătura pe Sorin Grindeanu ar avea și două efecte pozitive. Chiar dacă vor fi demiși ca simple victime colaterale ale războiului Dragnea-Grin­deanu, plecarea din Guvern a ministrului Educației, Pavel Năstase, și a ministrului Cercetării, Șerban Valeca, ar trebui sărbătorită cu salve de tun.

Ministrul Educației, Pavel Năstase, și-a început mandatul în forță și a susținut că vom avea o nouă lege a Educației până la finele anu­lui. Anunțul nu a fost precedat de prezentarea unei analize, de consultarea societății civile, a specialiștilor din Educație, a profesorilor sau părinților. Ulterior, Năstase s-a răzgândit, tot fără vreo explicație, anunțând amânarea cu un an a apariției noii legi a Educației. Pasul înapoi a urmat și nemulțumirilor venite din partea Preșe­dinției României, care de­rulează proiectul „România educată“, potrivit unor surse citate de „România liberă“. De peste trei luni, Pavel Năstase nu a mai scos un cuvânt despre legea Edu­cației.

Să procedăm la evaluarea lui Pavel Năstase așa cum îi place domnului Dragnea, cu „Programul de guvernare PSD“ în mână.

„Promovarea profesioniştilor în managementul edu­cațional“ a fost transpusă în practică de Năstase prin două numiri controversate în funcția de secretar de stat – Liviu Pop, omul care s-a umplut de ridicol salvându-l pe Ponta de acuzația de plagiat, și Liviu Ispas, fost consilier al lui Adrian Năstase.

„Construcția sau reabi­litarea unităților școlare pentru educația timpurie și învățământul primar“ a avut drept consecință prăbușirea, luna trecută, a plafonului unei școli, urmată de prăbușirea unei grădinițe.

„Conectarea tuturor șco­lilor la internet prin conexiuni de mare viteză. Realizarea de wireless campus-uri, începând cu învățământul liceal. Asigurarea întregului necesar de microbuze pentru transportul școlar și a unor campusuri școlare în centrele de comună la standarde europene“, biblioteci virtuale, „îmbunătățirea procesului de predare-învăţare cu ajutorul tehnologiilor informaţiilor și comunicării, prin dotarea tuturor școlilor, a cadrelor didactice și a copiiilor cu mijloace adecvate“, „realizarea unor centre educaţionale puternice“, „program național de investiții în cluburile sportive școlare“ se află în programul de guvernare al PSD, dar nu și printre preocupările lui Pavel Năstase.

În România, 1 din 5 copii părăsește timpuriu școala. În acest context, PSD și-a propus „reducerea ratei de părăsire timpurie a sistemului educațional“. Năstase a făcut câteva declarații în acest sens: „Se va insista pe partea de aptitudini, învăţarea din lucrări practice, în primul rând, şi în felul acesta eu cred că vom reuşi să reducem din abandonul şcolar“. Dar nu a făcut nimic concret. Abandonul școlar rămâne la cote uriașe.

Un alt deziderat al PSD a fost înnoirea tuturor ma­nua­lelor, dar Pavel Năstase a anunțat că acest proces se va încheia cel mai deverme în 2020. „România liberă“ a arătat că, spre exemplu, elevii studiază după un manual de psihologie din 1991.

„Realizarea clasificării instituțiilor de învățământ și ierarhizarea programelor de studii printr-un proces transparent“, promise de PSD, au fost preluate tot la nivel declarativ de același ministru al Educației. Năstase a amânat evalua­rea școlilor doctorale.

Ministrul Cercetării, Șerban Valeca, e un Liviu Dragnea în miniatură: face ce poftește și nu dă socoteală nimănui. Tocmai de aceea e mai greu de înțeles de ce nu ar fi pe placul șefului PSD. Șerban Valeca nu scapă niciun prilej – reuniune, simpozion, comunicat de presă – în care să nu repete mecanic promisiunea PSD din campania electorală: în 2020, Cercetarea va avea 1% din PIB.

În fapt, din bugetul multianual prezentat de Exe­cutivul PSD reiese că Cer­cetarea va pierde bani în următorii ani, bugetul său ajungând spre 0,2% din PIB în 2020.

Pe când Ministerul Cercetării nu avea nici măcar secretari de stat, Valeca a dat startul epurărilor. În aceeași noapte în care s-a publicat Ordonanța de Urgență nr. 13, Valeca a dat un ordin prin care a destituit membri din patru instituții capitale pentru știința și cercetarea românească. Când a numit noii membri, Valeca a avut grijă să-și promoveze în poziții de conducere colegii din sinistra Academie a Oamenilor de Știință, o sinecură de partid.

Apoi, a decis să înlăture din instituțiile care stabi­lesc standardele academice și care veghează la respectarea lor cercetătorii români din Occident.

În final, Valeca a decis că nu are nevoie de evaluatori externi. Astfel, banii din Cercetare se pot împărți pe criterii politice și clientelare.

Ar fi de salutat eventuala îndepărtare a lui Năstase și Valeca din Guvern, dacă PSD nu ne-ar fi obișnuit că se poate mai rău. Pari­ul meu este că, în curând, Ministerul Cercetării se va dizolva în cel al Educației. Și tare mă tem că la butoanele învățământului și cercetării va veni cineva din aripa dură a PSD.

Îmi dă fiori zelul Ecate­rinei Andronescu, care, într-o discuție pe internet, l-a asigurat pe Liviu Dragnea că e pregătită să apere România de protestatarii din Piața Victoriei. 

Cele mai citite

Acțiunile Tesla au scăzut, după ce a raportat prima scădere a livrărilor anuale

Tesla a publicat raportul privind producția și livrările de vehicule pentru ultimul trimestru al anului 2024, evidențiind atât realizările, cât și provocările companiei într-un...

Bilanț tragic al atacului armat din Muntenegru: 12 morți

Douăsprezece persoane, între care doi copii, au fost ucise de un bărbat înarmat care a declanşat miercuri un atac armat într-un restaurant din sudul...

Artificii, rezervoare de benzină și combustibil pentru camping folosite în explozia Tesla Cybertruck, din fața hotelului Trump din Las Vegas

Poliția a spus că știe cine a închiriat camionul, dar autoritățile nu sunt pregătite să dezvăluie încă numele FBI lucrează pentru a determina dacă incidentul...
Ultima oră
Pe aceeași temă