8.5 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăSpecialDoctrina Băsescu şi expansiunea României

Doctrina Băsescu şi expansiunea României

Ideea preşedintelui român de a-şi lua cetăţenia moldovenească îi pune pe gânduri pe mulţi dintre analiştii şi strategii de la Moscova, într-o perioadă în care Rusia pierde teren atât în Caucaz, unde Turcia face paşi din ce în ce mai îndrăzneţi, cât şi în Asia Centrală, unde China încearcă să se impună economic, cu mult mai multă forţă, decât Federaţia Rusă.

Influenţa Rusiei este în scădere de la un an la altul, iar în această toamnă Vladimir Putin se va confrunta cu un eşec substanţial dacă Republica Moldova şi Ucraina vor semna în noiembrie la Vilnius Acordurile de Asociere şi de Liber Schimb cu Uniunea Europeană. Pentru mulţi oficiali din UE încheierea acestor tratate este doar o formalitate, dar în realitate regiunea este destul fragilă şi poate oferi oricând surprize: criza politică din această primăvara din Republica Molodva este ceva obişnuit în lumea balcanică în care trăim, dar o astfel de întâmplare poate schimba un viitor spre Vest cu unul spre Est.

Traian Băsescu ştie că balanţa de putere nu este încă stabilizată şi ar vrea să fie printre cei care fixează definitiv acul busolei pentru Republica Moldova, de aceea începe să-şi construiască şi un alt rol, în spatele “preşedintelui jucător”: vrea să fie liderul “românităţii”, cel care îi adună şi îi protejează pe românii de pretutindeni, în special pe cei care locuiesc pe teritorii care au aparţinut odinioară României, dar şi pe cei din Sudul Dunării,  sau din Ungaria.  Mai mult decât atât,  Băsescu pare decis să se implice activ şi intim în evoluţia Republicii Moldova. Cum o va face? E o întrebare la care, probabil, nici preşedintele nu ştie exact să răspundă, dar obiectivul lui e marcat încă din 2010, când într-un interviu pentru România liberă ne-a vorbit despre posibilitatea reunificării celor două state în următorii 25 de ani. E un termen rezonabil, chiar şi pentru un lider politic aflat la final de mandat, iar pentru acest deziderat lucrează mai multe instituţii, chiar dacă planurile lor nu sunt la vedere şi chiar dacă deocamdată Bucureştiul nu poate vorbi deschis despre dorinţa sa de expansiune.

Doctrina lui Băsescu se bazează pe naţionalismul secolului al 19-lea al statelor construite pe criterii etno-lingvistice, de aceea ideea readucerii Basarabiei în graniţele României este argumentată nu atât de trecutul comun, cât mai degrabă de cultura şi limba locuitorilor aflaţi pe cele două maluri ale Prutului. “Nu e niciun secret că România are un proces de recuperare a românismului din jurul frontierelor” a spus recent Traian Băsescu la întâlnirea cu tinerii de origine română veniţi din Kazahstan, Ucraiana şi Republica Moldova într-o tabără subvenţionată de statul român. România îşi recunoaşte  aproape explicit, în acest fel tendinţa de extindere a influenţei asupra statului moldovean şi intenţia de a juca dur pentru apărarea drepturilor românilor din afara graniţelor şi pentru conservarea culturii lor.

Doctrina Băsescu se întemeiază pe lărgirea sferei de influenţă a României, inclusiv asupra unui teritoriu care abia acum încearcă să se desprindă de pe orbita Moscovei. Bătălia pentru Republica Moldova se duce cu mijloace puţin vizibile, dar şi prin proiecte transparente, care implică marile puteri.

În cele din urmă, inclusiv primirea cetăţeniei moldoveneşti de către Traian Băsescu s-ar putea transforma într-o armă serioasă, altfel de ce s-ar ambala oficiosul guvernului de la Moscova, “Vocea Rusiei”, explicând că “eventuala implicare a lui Traian Băsescu în politica moldovenească ascunde un mare pericol”. Cotidianul rus “Nezavisimaia Gazeta” scrie de asemenea că reducerea taxelor consulare pentru cetăţenii moldoveni este o modalitate prin care preşedintele român se pregăteşte pentru a-şi începe o carieră în Republica Moldova după ce-şi încheie mandatul de la Palatul Cotroceni.

Poate Traian Băsescu să se bată cu Vladimir Putin pentru preluarea influenţei asupra Republicii Moldova? E o întrebare la care va răspunde, în parte, summit-ul de la Vilnius, dar la care au răspuns deja responsabilii NATO atunci când i-au dat în grijă României, din punct de vedere informativ, teritoriul moldovean.

Sabina Fati
Sabina Fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

Rezidențiat 2024: Peste 10.000 de candidați, în cursa pentru un viitor în medicină

Locurile și posturile scoase la concurs vizează specializări esențiale, cu accent pe deficitul de personal din anumite arii Peste 10.000 de absolvenți de medicină, medicină...

Mircea Lucescu: Am comis prea multe greșeli tehnice

Antrenorul Mircea Lucescu s-a declarat nemulțumit de prestația jucătorilor, după meciul cu Kosovo Mircea Lucescu a criticat evoluția echipei sale după meciul disputat împotriva selecționatei...

Sporuri și zile de repaus, dacă lucrezi în weekend

Aceste drepturi sunt obligatorii și includ atât un spor salarial, cât și repaus săptămânal de 48 de ore consecutive Angajații care desfășoară activități în weekend...
Ultima oră
Pe aceeași temă