-0.5 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialDin nou despre "Gradina Bordei"

Din nou despre „Gradina Bordei”

Anul trecut scriam intr-un articol intitulat "Se fura lacul Floreasca" despre stradaniile mizerabile ale promotorilor imobiliari de a smulge malurile lacului din domeniul public. Pentru a construi imobile de lux, acolo unde azi sunt parcuri de recreare si spatii verzi, in care nenorocitul oras care au devenit Bucurestii este din ce in ce mai sarac. Cu toate eforturile primarului sectorului I, Andrei Chiliman, cauza a ajuns in fata Curtii de Apel Bucuresti, care, printr-o sentinta "definitiva", a decis ca antreprenorul intra "irevocabil" in posesia terenului de pe malul lacului Floreasca, acolo unde se afla mai inainte "Gradina Bordei". Un loc traditional de odihna al bucurestenilor. Totodata, tribunalul a condamnat municipalitatea bucuresteana la plata unei sume de 17 miliarde lei vechi, drept despagubiri pentru a fi intarziat operatia. Este dramatic sa vezi cum bucurestenilor, majoritatea traind in apartamente mici, fara gradina, li se rapesc parcurile si, in general, zonele verzi.
In mod stupefiant, primarul general al Capitalei, dl Videanu, a declarat ca amenda impusa nu va fi platita de primarie ca atare, ci de consilierii municipali care au votat impotriva instrainarii domeniului public. Va fi pentru prima data cand niste reprezentanti alesi vor plati pentru a fi votat intr-un anumit sens! (Ca din intamplare, cei care au votat pentru mentinerea domeniului public sunt fostii amici, actualii dusmani, ai primarului democrat Videanu, consilierii liberali, favorabili mentinerii parcului in starea actuala.) Iata conceptia democratica profund "originala", de sorginte comunista (prin dispretul democratiei pe care-l implica), a d-lui primar general al Capitalei: "Ai votat cum nu trebuie, acum plateste"!
Daca se construieste in Gradina Bordei, atunci este perfect posibil ca, peste cateva luni sau cativa ani, asa cum se zvoneste deja, sa se revendice terenuri si in parcul Herastrau, unde se vor ridica alte ansambluri rezidentiale sau de afaceri, spre fericirea neociocoimii care va realiza venituri substantiale sau va veni sa locuiasca acolo, sub protectia bodyguarzilor si a maidanezilor. Deja, orasul pierde neincetat spatii verzi. Chiar in padurea Baneasa, ramasita modesta si cu atat mai pretioasa a codrului Vlasiei, s-au construit pe sest cateva vilisoare. Nu este aspectul cel mai putin ingrijorator al barbariei actuale, iata, tolerata si chiar incurajata de autoritati. Orasul se sufoca progresiv, ca un organism astmatic. Singura solutie propusa este extinderea lui nemasurata. Tot judetul Ilfov ar putea deveni o cloaca urat mirositoare. Atunci chiar cei care au optat pentru "zonele rezidentiale" vor avea de suferit. si isi vor lua talpasita, in Florida… Orasul Bucuresti va deveni asemanator marilor orase africane, Cairo sau Lagos, poluat la extrem, primejdios, impartit intre zone de mizerie (pe langa care Zabrautii de azi vor parea un cartier civilizat) si zone cu pretentii de confort, care in realitate vor deveni din ce in ce mai greu de pazit si mai poluate (aerul stricat si gazele toxice nu cunosc frontiere).
Sa ne intoarcem la lacul Floreasca. In timpul regimului "burghezo-mosieresc" lacul si malurile lui erau in intregime spatiu public. Erau mai multe stranduri, vara pe lac se inchiriau barci, iarna se patina. In primii ani ai regimului comunist a continuat sa fie asa. Apoi, nomenclatura a inceput sa roada cu constiinciozitate sobolaneasca malurile lacului pentru a face vile "de protocol" in lungul bulevardului Kalinin (astazi Mircea Eliade). Acolo era loc pentru dragostele Licai Gheorghiu si cocteilurile Ceausestilor. Azi, se gaseste intr-una din vile resedinta de protocol a presedintelui Romaniei.
Gradina Bordei s-a inchis tarziu: sub mandatul dlui Basescu la primaria generala a Capitalei, aria respectiva a fost inconjurata de un had gard verde. Atunci s-a efectuat un schimb de terenuri cu dl Costica Constanda si a devenit posibil proiectul construirii unor blocuri pe malul lacului. Schimbul a starnit uimire la vremea aceea… Acum se lasa in paragina  malul din lungul Caii Floreasca pentru a-l scoate din atentia publicului. Aceasta zona s-a transformat intr-un fel de maidan in care salasluiesc cainii comunitari. Iar peste cativa ani vor veni niscai rechini din constructii si vor cladi acolo alte ansambluri rezidentiale, de lux fireste.
Capitala Romaniei trebuie sa creasca. Dar nu chiar oricum. Cu aceasta lipsa de respect pentru spatiul public si conceptia antiecologica actuala, Bucurestii vor semana din ce in ce mai putin cu un oras european. Cu cat ne facem mai europeni, cu atat devenim mai afro-asiatici.

Ion Vianu este scriitor

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă