27.5 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialDespre stema națională și identitatea românească

Despre stema națională și identitatea românească

La 8 mai anul acesta, deputații au aprobat modificarea Stemei, astfel încât coroana de aur va reapărea pe capul acvilei, cum era înainte de perioada comunistă. Trecerea de la vechea stemă la cea nouă este obligatorie și se poate face până la sfârșitul anului 2018. Evenimentul a trecut relativ neobservat, dar eu consider că merită puțin mai multă atenție, din simplul motiv că Stema României este simbolul oficial al identității noastre.

Stema țării noastre este complexă și reprezintă un cumul de simboluri ale teritoriilor naționale.  Astfel, acvila de aur cruciată, care este elementul principal, este simbol al dinastiei Basarabilor, întemeietoare a Țării Românești. Scutul albastru pe care este așezată acvila reprezintă cerul. Acvila ține în gheare sceptrul și sabia, însemne ale suveranității, care rea-mintesc de Ștefan cel Mare și Sfânt și de Mihai Viteazul. Pe pieptul acvilei se află simboluri ale provinciilor istorice: Țara Românească este reprezentată de o acvilă de aur cu crucea ortodoxă de aur în cioc; Moldova este figurată de un cap de bour negru cu o stea între coarne; Banatul și Oltenia – de podul roman de la Drobeta; Tran-silvania – un vultur negru cu gheare de aur deasupra a șapte turnuri crenelate care reprezintă cele șapte orașe principale ale provinciei (Siebenburgen), iar Dobrogea este înfățișată de doi delfini cu capetele în jos, pe un fond albastru.

Cum spuneam, Stema României este un complex de simboluri. Prima stemă cunoscută de noi apare pe un document din 1368, din vremea lui Vlaicu-Vodă. Apare acvila, la dreapta sa cu o cruce, la stânga cu o stea și cu Luna. Documentul este însă deteriorat, iar noi nu am avut cultura consemnărilor așa cum au avut-o țările occidentale. Istoricii au stabilit că Basarabii au avut o stemă mult înainte de această dată, iar culorile – roșu și auriu – arată faptul că Basarabii nu erau supușii coroanei maghiare, cu o stemă construită cu roșu și argintiu.

Crucea ortodoxă este un element de bază al stemei. De Înălțare, zi în care celebrăm, totodată, Ziua Eroilor neamului românesc, Preafericitul Patriarh Daniel a rostit un Cuvânt de Învățătură în care s-a referit și la Stema României: „Prin jertfă am dobândit libertatea și unitatea poporului român într-o singură țară. Aceasta ne arată că poporul român nu a primit nimic în dar, ci tot ceea ce a obținut a fost prin iubire jertfelnică de neam și țară.

De aceea vulturul de pe stema României este singurul vultur care poartă crucea în plisc“.

Reintroducerea Coroa-nei Regale cu doar două zile înainte de 10 Mai, ziua regalității, nu mi se pare o coincidență. Am scris la vremea aceea, în această rubrică, despre festivitățile de la Castelul Peleș la care am participat. Am scris despre bucuria întâlnirii cu membri ai Familiei Regale și despre atmosfera aceea specială: o normalitate la care tânjim, până la urmă, cu toții.

„Astăzi, pe lângă apărarea integrității teritoriale a țării noastre, pentru care s-au jertfit mulțime de români de-a lungul istoriei, trebuie apărată și integritatea spirituală a sufletului românesc, care a rezistat spiritual în timpul invaziilor barbare și al stăpânirilor străine, păs-trându-și credința, viețuirea creștină și unitatea sau comuniunea“, a mai spus Patriarhul Daniel în predica sa.

Pare cumva prea solemn acest discurs și, pentru unii cititori, nepotrivit cu epoca pe care o trăim. Dar, până la urmă, este vorba despre identitatea noastră. Așa cum suntem noi acum, uneori prea dezechilibrați, prea vocali sau prea tăcuți, cu politicieni demagogi și neștiutori de carte, măcinați de scandaluri de corupție, nu suntem, totuși, un popor (complet) îngenuncheat. Dacă nu aș crede în capacitatea de vindecare a oricărui organism, inclusiv a organismului numit popor, nu aș mai profesa ca medic.

Poate părea paradoxal, dar participarea României la Campionatul European de Fotbal a creat o emoție firească și pozitivă printre români. Imnul care s-a auzit pe stadionul din Paris unde ne-am confruntat cu echipa Franței a fost cântat de mii de români. Este adevărat, am pierdut meciul, dar am arătat că suntem în stare să ne luptăm cu mari puteri ale fotbalului. Și am mai arătat că ne pasă de țara noastră. Imnul și Stema Națională sunt acele simboluri puternice care ne pot determina să facem lucruri importante. Care ne pot ajuta să mergem înainte! 

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Gabriela Ruse, parcurs excelent la WTA Beijing!

Gabriela Ruse continuă parcursul bun din calificările pentru WTA Beijing, iar Jaqueline Cristian, Irina Begu și Ana Bogdan și-au aflat adversarele din primul tur. Gabriela...

Două persoane au fost atacate de urs în Brașov și au ajuns la spital

Două persoane au fost atacate de un urs, duminică seară, în localitatea Crizbav din județul Brașov. Victimele sunt o fată de 14 ani, însărcinată...

Liviu Antal a marcat din nou pentru Zalgiris! Românul e golgheter în Lituania

Atacantul român Liviu Antal continuă să impresioneze în campionatul Lituaniei. Patrick Popescu a fost, de asemenea, decisiv pentru Hegelmann, egalând în meciul împotriva liderului Panevezys. Liviu...
Ultima oră
Pe aceeași temă