De Centenar, PSD ne trimite în Austro-Ungaria | OPINIE

de Sabin Gherman , 13 august 2017 - stire actualizata la ora 08:01, 13 august 2017
De Centenar, PSD ne trimite în Austro-Ungaria | OPINIE

O zic transportatorii, care fac zece ore-cinșpe din Iași până la Vama Borș („Transportul internațional va migra către țările din jurul României, în special către Ungaria și Austria“ – vicepreședinte al Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri din România). O zic și cei care locuiesc în zona de Vest. O zic cam toți, cu un ochi la promisiunile socialiștilor și cu alt ochi la banii care le zboară de prin buzunare. Să supraimpozitezi combustibilul înseamnă să dai în cap micilor afaceri românești, cele care n-au un suport extern de rezervă – și asta face partidul ălora mândri că-s români.

De două decenii, la fiecare litru de benzină românul plătește un cent în plus, ca să se recupereze frauda de la Bancorex – că parcă în țara asta nu-s pușcării și pentru ăia care au fraudat. Tot de două decenii ni se promit autostrăzi, sunt pline bi­rourile din ministere cu cartoane liniate – și n-avem. De când s-a făcut statul ăsta stăpân peste noi, în fruntea companiilor esențiale pentru dezvoltare s-au pus tot felul de ciurucuri, mai atenți la scama șefului de partid decât la liniile alea de pe cartoane. Și nu de ieri, și nu de azi: imediat după ’918, Guvernul Averescu a căzut nu din cauze politice sau economice, ci după o ceartă cu Brătianu, ca să prindă un Știrbey loc în Consiliul de Administrație la Uzinele din Reșița – și cum să rămână prințișorul fără foncție?

Iuliu Maniu, în Memorandumul din 1938, se revoltă împotriva numirilor „la bursa cafenelelor politice din București“. Romul Boilă, fost ministru în Consiliul Dirigent al Transilvaniei, propune în 1931 o Constituție bazată pe larga des­centralizare a finanțelor și administrației, ca răspuns la colonizarea funcționă­rească din Regat; I. Teodo­rescu, gazetar bucureștean, na!, se ridică și el împotriva risipei de zeci și zeci de mi­lioane de lei alocați acestei colonizări: „Ultimul Consiliu de Miniștri a hotărât să acorde 10 milioane de lei pentru colonizări în Ardeal. Desigur că alte milioane vor urma, cu toate încercările nereușite de acest fel ce-am făcut cândva în Dobrogea și acum în Cadrilater. Exis­tă însă o altă metodă de a face colonizări, aceasta cu succes sigur. De a oferi po­pulației întregi o bună administrație, o justiție fără greș, o deplină libertate economică, o dreaptă așezare a impozitelor, mai pe scurt: asigurarea desăvârșită a vieții, a cinstei și a muncii fiecăruia“.

Ți se pare cunoscut? – exemplele sunt însă sub preșul manualelor de istorie, că au făcut din unire o nuntă cu dar, nu o oportunitate de a dezvolta o națiune modernă și educată în colțul ăsta de lume. Am sperat, noi, ardelenii, să punem țiglă pe bisericile din Regat, și am sfârșit prin a ne pune tablă pe case... Noi vorbim, veșnice victime, doar de colonizările altora, din secole trecute, dar despre Mareșalul Antonescu tăcem – și Antonescu ăsta e din secolul XX, nu din secole trecute: „Ce e român îl instalez în Bucovina: ce e străin, ucrainean etc. îl punem în lagăre și de acolo îl expediem în țările slave. (...) Domnilor, necesitatea pentru acest neam e a profita – în acest dezastru – ca să se purifice, să devină omogen. Suntem fără milă“ (Consiliul de Miniștri, 7 martie 1941). Știu, îți vine să sudui – ai prefera să citești niște povești despre barză, mânz, viezure?

Și dacă mergem mai departe, unde-s marile proiecte – întreb de mari proiecte, nu de mari averi, da? Paradoxal, în cel mai spurcat timp al secolului XX, mai mult rămâne după idiotul de Ceaușescu decât după ăia din interbelic sau ăștia de-acum. Canalul Dunăre-Siret a început în 1924 – încă nu-i gata, că nu-s bani. Legătura feroviară dintre Ardeal și Muntenia, prin Pasul Buzăului, în 1907 – a fost oprită, că nu-s bani. Autostrăzi dinspre Moldova către Occident se cer, public, încă din 1937 – încă nu-s, că nu-s bani. Nu-s bani decât pentru indemnizațiile parlamentarilor, pensiile lor speciale, contractele lor cu statul și toate celelalte, tot ale lor – dacă s-ar face un concurs global de dat țara asta de pereți, tot ăștia ai noștri ar câștiga. N-avem cu ce ne lăuda în suta asta de ani care-a trecut? Bine, arată-mi vreun politician care să fi propus zece proiecte esențiale pentru următoarea sută de ani. Barză, mânz, viezure?

Nu se întreabă niciun de-ăsta din Parlament de ce românii din Sud fac cumpărături în Bulgaria, cei din Vest – în Serbia și Ungaria, Nordul – din Ucraina și Estul – din Moldova. Nu se întreabă de ce în interiorul României e din ce în ce mai greu să trăiești tu, cetățean român – au impresia că, dacă-și pun cocarda trico­loră pe la Mărășești, șomerul din Mărășești își va recăpăta încrederea în țara asta. Că dacă-și țâfnoșesc tricoloru-n chepți pe Muntele Găina, va uita moțul că există o Lege a Moților neaplicată de 21 de ani; profesorii, de cei 6% din PIB.

Ferească Dumnezeu de un război, că nu vei găsi din cine să faci un corp de armată. Da, poporul ăsta despre care scrie în manuale că-i etalon al sacrificiului, poporul ăsta a ajuns să se întrebe ce mai are de apărat. Averile politicienilor, casele lor, vacanțele lor din Brazilia, indemnizațiile și pensiile celor mai speciali dintre români? Să te bați pentru ce? Asta au reușit, în hămeseala lor, tovarășii din politică: ruperea încrederii tăcute că într-o zi ne vom reveni, lasă c-o veni și soarele pe strada noastră, hai să mușcăm din iarbă c-o fi bine, mă copile, pune mâna pe carte c-așa ajungi om...

De fapt, statul român e o păcăleală cum n-a mai fost: în loc să ne spunem adevărurile și să vedem ce avem de reparat și de mo­dernizat, am zis că simpla existență a statului e suficientă. În loc de autostrăzi, am pus tricoloare pe drumuri de pământ; în loc de antreprenori, investim în armate de funcționari; în loc de o dreaptă evaluare – ce-am reușit și ce nu într-o sută de ani – avem fetișuri identitare. Ce uităm? – că istoria e uneori o vacă proastă și-ți arde câte-o copită la fiecare sută de ani: ca să ajungă la serbările Centenarului, românii vor trebui să tragă mai întâi o tură pe la PECO-urile din Ungaria și Austria – și apoi fuga-fuguța la București, să mai prindă câte ceva din discursurile despre cum i-am învins noi, vitejii, pe austro-ungari.  

Comentarii

 • spartacus

  13 august 2017 13:38

  BAI PNL-ULE , BAI ORBANE , AVETI CURAJ SA FITI RADICALI SI SA CERETI RESTARTAREA INTREGULUI APARAT DE STAT ? AVETI CURAJ SA DEPOLITIZATI INSTITUTIILE DE STAT ? AVETI CURAJ SA ANULATI PENSIILE SPECIALE ? AVETI CURAJ SA REDUCETI PENSIILE NORMALE LA PRAGUL MAXIM DE 1500 EURO? AVETI CURAJ SA RESTRUCTURATI PERSONALUL DIN APARATUL DE STAT? AVETI CURAJUL SA-L INDEPARTATI PE ISARESCU SI SA SCHIMBATI REGULAMENTUL BNR ? AVETI CURAJ SA RESTRUCTURATI SI SERVICIILE ? AVETI CURAJ SI SA NU MAI ACCEPTATI SOT SI SOTIE , MAMA SI FIICA,TATA SI FIU ETC RUDE DE GRADUL 1 SI SA CONCEDIATI UNA PERSOANA DIN FAMILIE ? ETC ETC ETC . CAND TOATE ASTEA VOR FI PREZENTATE ACUM IN PROIECTUL VOSTRU DE GUVERNARE VA VOM VOTA . IN CAZ CONTRAR NU VETI CASTIGA ALEGERILE SI VOM RAMANE IN CONTINUARE PE MANA ACESTOR PSD-ISTI ANALFABETI FUNCTIONALI . ORBANE, NU UITA DE SLOGANUL TAU " TOTUL

  raspunde comentariului
 • AVRAM IANCU

  13 august 2017 0:56

  SABIN GHERLIGHEAN ASTA E CEL MAI MARE DUSMAN AL POPORULUI ROMAN DE LA HORTY INCOACE!

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  12 august 2017 21:51

  DOSARUL PENAL 6311-2-2012. In care ANAF a chemat in judecata pe Bombonica Dragnea, proprietara Hotelului Turris din Turnu Magurele, care a refuzat sa plateasca statului roman impunerea de catre ANAF a sumei de 31,2 milioane de lei, aproximativ 7,5 milioane de euro, in urma controlului efectuat de ANAF la Hotelul Turris din ultimele zile ale anului 2011. Impunerea reprezinta evaziunea fiscala apreciata de ANAF pentru impozitul pe profit neplatit de proprietara Bombonica Dragnea incepand din anul 2009, cand a cumparat Hotelul Turris cu numai 214000 de lei, plus alte penalitati. Precizez ca dosarul 6311-2-2012 ajunsese la ICCJ, dar a fost clasat de catre Parchetul General, mai exact de catre procurorul general Nitu, cu NUP, deoarece Ponta era premier si Liviu Dragnea- adevaratul proprietar al Hotelului Turris-ajunsese vicepremier. Familia Dragnea nu a achitat pana in prezent nici o parte din impunerea ANAF din 2011, datorita blocarii ilegale de catre procurorul Nitu al dosarului penal 6311-2-2012. Ca amanunt, mentionez ca Dragnea a avut grija ca economistul Florin Tunaru, fostul sau consilier de cabinet si director executiv la CJ Teleorman, in perioada 2006- 2012, sa fie numit in 2012 ca vicepresedinte la ANAF, responsabil cu coordonarea inspectiei fiscale.

  raspunde comentariului
 • Cineva

  12 august 2017 21:13

  Domnule Sabin, adevărul deranjează. Lăsați în pace neaoșii, au de apărat niște privilegii. Din generația mea doar cozile de topor nu au emigrat. Unii sunt amețitor de sus în politica regatenilor. Culmea, ardeleni. Nu vă obosiți să mă înjurați postacilor...

  raspunde comentariului
  • dusu

   12 august 2017 22:11

   ardeleni nu pot fi ! un om ce si iubeste comunitatea nu o vinde ptr profitul personal

   raspunde comentariului
 • Manele in proza

  12 august 2017 19:34

  Solistul vocal de la 4 non blondes, szabynel teutonul este un adevarat szeminem al manelelor fara rima, un jean gambin modern, un adevarat frank si satra. El are dusmani, in general peste Carpati si in special in ... Teleorman, dar si institutii ca Biserica Ortodoxa, patriotii - adevarati sau demagogi, hotii celorlalti, Bucurestiul. Are valoare, vezi autostrazile M1- la M8, nu prea ne spune cum sta cu banii - probabil fara numar, fara numar ! I-ar mai trebui doar un nume de scena 25 de eurocenti, huff-puff-against-daddy, zoltan de la Kolcutta, Szupermann.

  raspunde comentariului
  • Lionel

   13 august 2017 19:20

   Ce-i, miticule? Nu-ti place ce vezi in oglinda pe care ti-o pune in fata dl. Gherman?

   raspunde comentariului
 • mihai

  12 august 2017 11:09

  Hai mai lasa-ne cu Ungaria aia a ta !

  raspunde comentariului
 • bunicutza

  12 august 2017 9:44

  Iar abereaza Sabinel, micul fascist rosu de campie, cu o bunica maghiara si bunic rrom, asa se explica ochisorii aia bulbucati, dar norocul lui e ca noi, ceilalti locuitori din Cluj, nu suntem ca el si sponsorii lui, si privim cu indulgenta chiar si la tzy-ga-nii ce se declara maghiari - oare de ce ? prietenii cred ca stiu ei ceva ! - ca deh, asa sunt unii, se vand ieftin.Sabine, mai vorbesti sanscrita de coviltir, sau doar romana taranului si maghiara bunicii ?!

  raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  12 august 2017 1:19

  Chestia asta cu barza, manz, viezure, etc. e nerelevanta. Majoritatea cuvintelor Romanesti vin din limba Latina. Ce vorbeau Dacii nu se stie si multi presupun ca la 100 AD Dacii vorbeau deja o limba neo-Latina. Majoritate cuvintelor Romanesti sunt Latine dar nu toate. Cuvantul "jeg" a fost introdus in limba Romana din Maghiara.

  raspunde comentariului
  • Macrean

   13 august 2017 19:29

   i cât de slav" aspect putea să înfăieze limba română medievală, scrisă cu alfabet chirilic i lipsită de neologismele neolatine primite mult mai târziu!La 1879 A. Cihac găsea origine slavă pentru două treimi din cuvintele limbii române......Se admite însă îndeobte că totalul cuvintelor slave este mai mare decât al cuvintelor latine de bază, motenite. Prin derivare însă, această situaie se modifică în favoarea elementelor latine, deoarece cuvintele latine produc derivate în raport de 1 * 3,3, în timp ce elementele slave vechi au derivate numai în raportul de 1 * 2. Din elementele neolatine doar franceze 38,42, sa nu mai vorbim de restul..., asa ca linistesti-va si luati o pauza.

   raspunde comentariului
  • hareton ironcastle

   12 august 2017 9:57

   Majoritatea cuvintelor romînesti vin din limba franceza...

   raspunde comentariului
  • ndr

   12 august 2017 7:14

   raspunde comentariului
 • Paul Visoianu

  11 august 2017 19:47

  Si care ar fi solutia domnule Gherman? Puscaria pentru corupti ar fi o parte a solutiei, dar dumneata sugerezi si o BARONIZARE a Romaniei. adica banii sa fie cheltuiti-furati nu numai de coruptii la Bucuresti, dar si de baronii de Cluj, Iasi, Miercurea Ciuc, Craiova, Timisoara, Constanta etc.

  raspunde comentariului
 • dusu

  11 august 2017 18:54

  domnule Teodoreanu v am citit si vad ca sinteti un patriot rominesc va propun sa va ginditi la in Transilvania si nu doar România a fost i este încă condusă în mare parte în special Muntenia, Oltenia i parial Moldova, la nivel central i local.tot de mafia creată de gaca KGB-istă a lui Ilici Iliescu ilescu va salvat rominia ! el va organizat revolutia intregului popor romin impotriva rasculatilor lui Tokes sigur, el avea experienta din urma cu 45 ani de la revolutia de eliberare nationala si sociala a rominilor, ha ha in Transilvania domnule, romini au facut epurare etnica jumatate din populatia nativa a disparut azi in locul lor sint moldoveni si olteni ce si zic romini fara iliescu, azi, ce se cheama stat romin nu mai avea aceasta forma multumiti i ! platiti i traiul imbelshugat incontinuare ! il merita !

  raspunde comentariului
 • hareton ironcastle

  11 august 2017 17:24

  Construcția căii ferate prin Pasul Buzau a fost oprită deoarece avea o utilitate îndoielnică. Daca ar fi fost terminată ,acum era deja abandonată. La Cape Town ,in Africa de Sud există de 30 de ani o autostradă suspendată a cărei finalizare a fost oprită din cauza unor proteste.Langa Praga exista un urias pod neterminat inca din 1943.

  raspunde comentariului
 • Maresalul Antonescu

  11 august 2017 16:44

  mai tsy-ganee a fost sef de promotie la Saint-Cyr, ba uratule, si e adevarat ca i-a deportat pe multi dintre ai vostri, cind aliatii ii cereau la cuptoare, dar in consiliul de ministrii au decis ca in conditii asa de grele ar fi mai ieftin decat sa-i mai tina in arest, si nu erau gainari marunti, ci infractori cu condamnari grele !

  raspunde comentariului
 • izaura

  11 august 2017 16:14

  Sabine socares. Sabine mam certat cu sorama Miranda. Zicea ca tot spui ca nuti place in romania si ai vreai sa traiesti in alta tara. Ea spunea ca ce sa faci tu in alta tara. Toate tarile au scribalai si vorbalai ca tine si mai buni si nai avea din ce trai.Poate din cersit sau sa pui popoul la bataie, dar esti prea batran si urat ca de munca asa pitic si nevolnic cum esti cine tear angaja spunea ea.Eu iam spus ca ai putea sa pleci in Ungaria la neamuri. Ea zice ca ungurii te platesc sa mananci ***** aici nau nevoie de tine acolo.Oricum eu nu cred ce spune ia. Cred ca poate esti suparat si de la desfonctia aia a ta, dar iti spun eu ca se rezolveaza. Daca vrei sa inveti o meserie eu stiu niste ti-g-ani care fac inele si te invata ei. Sa hii baftos si talian bahtali. Meraptuchi has mi mij.

  raspunde comentariului
  • Ninela

   13 august 2017 19:32

   Oioi, bani cheltuiti cu nemiluita dupa 1877 pt colonizare si rromanizare" in Dobrogea, Ardeal etc.? Oioi, asa ceva n-am invatat la scoala, bre...!!!

   raspunde comentariului
   • dusu

    13 august 2017 22:05

    Ninela draga de ce crezi tu ca organili primesc salarii si pensii speciale ? ei sint statul rominilor ! ei se ocupa de romini ! au grija sa i educe de mici sa fie buni romini si care ii mai jmeker poate sa intre in grupa organili !

    raspunde comentariului
    • dusu

     14 august 2017 0:06

     citind un comentariu BBC despre citi presedinti africani se trateaza in Occident pe cind cei pe care ii stapinesc sint vai de capul lor, mi am adus aminte de romini cica statul rominilor cheltuieste cu romini 388 euro pe cap de zimbru patriot in imperialismul putred care nu stie despre grija fata de om, se cheltuie 3 000 ieuro pe persoana da la romanica fii cei mai buni ai poporului is dusi cu avioanele glorioasei armate la spital la Viena

     raspunde comentariului
 • Tepus

  11 august 2017 15:52

  Dntre acei porci-minune,Furati chiar de la vanzare,Am dori sa stim anume,Care-i porcul cel mai mare ?

  raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  11 august 2017 15:19

  Am votat PSD si ii voi vota din nou. Nu stiam ca au promis sa-l deporteze pe domnul Gherman in Ungaria dar daca realizeaza si asta am un motiv in plus sa ii votez. Cica traiesc Romanii prost datorita dezastrului Basist continuat si de Neamtul Iohannis. Romani strangeti din dinti pana pleaca Maghiarii in Ungaria. Daca inca n-au plecat toti inseamna ca trebue scazut mai mult nivelul lor de trai pana pleaca. Romanul sarac sper ca stie ca poate jefui si ucide vecinul Maghiar si astfel nu doar va trai mai bine ci va scapa si tara de-un dushman.

  raspunde comentariului
 • Tepus

  11 august 2017 15:04

  Chiar de e de rasa YORK, Porcul va ramane PORC. Si banditul care-i fura, Are-aceeasi trasatura.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  11 august 2017 14:55

  CU BANII FURATI DE DRAGNEA se putea termina CANALUL DUNARE-SIRET inceput in 1924, sau s-ar fi putut realiza LEGATURA FEROVIARA ARDEAL MUNTENIA prin Pasul Buzaului. Cu banii furati de sute de vacaroi, hrebenciuci, voiculesti, nastasei, sovisti, patricieni, tariceni, sarbieni, pontieni, ghitieni si dragnieni, am fi putut sa ajungem din urma macar unul din statele dezvoltate din Europa. Daca nu putem uni intreaga opozitie politica si daca DREAPTA UNITA nu trimite in viitorul Parlament numai oameni COMPETENTI si PATRIOTI, comunistoizii jefuitori vor tine tara ostatica pana apar conditii sa cheme rusii, care ne vor duce pe toti in Siberia.

  raspunde comentariului
 • anonymous

  11 august 2017 12:12

  La Sabin Gherman sau Dusu cum isi mai spune, totul se reduce la câteva fixatii, repetate la infinit banii din Ardeal se duc la miticii de la Bucuresti, care-i redistribuie puturosilor asistati social din Moldova si Oltenia, coruptii sunt doar dincolo de Carpati, ardelenii sunt cei mai cinstiti din lume, aceiasi necivilizati de valahi au buda în fundul grădinii, electoratul ălora este tâmpit si poate să fie cumpărat cu găleti de plastic si tot asa, improvizatii pe aceleasi teme Dar, cea mai tare dintre teoriile ghermaniste este cea privitoare la pacea si bunăstarea care domneau între toate nationalitătile conlocuitoare din Transilvania, până la marea Unire din 1918, când au venit valahii cei cotropitori ca să strice fericirea românilor ardeleni, care vâsleau pe râurile de lapte si miere, atunci când nu erau la hore sau cules de flori cu fratii lor unguri, secui si sasi, cei care au creat acel Unio Trium Nationum în care se prevedeau privilegii doar pentru ei, românii fiind exclusi si considerati o etnie inferioară fără drepturi politice si sociale. Drept pentru care neica Gherman le cântă acum Batalioane române treceti Carpatii înapoi, la solz de peste, asa cum a învătat el în Bănie. Asa de bine se întelegeau românii ardeleni cu cei din Unio Trium Nationum ungurii, sasii si secuii, conform tezelor ghermaniste, încât e mai mult ca sigur că Horea, Closca si Crisan au fost valahi infiltrati în imperiu ca să strice armonia dintre grofii unguri si iobagii români. La fel, Avram Iancu probabil că era un mitic pripăsit prin Apuseni, care s-a revoltat, sătul de prea mult bine si prea multă egalitate în drepturi cu ungurii. Sabin Gherman si alti mercenari încearcă să convingă poporul că nu există România si nici românii, ci doar ardeleni, bănăteni, olteni, moldoveni, etc. Cu asta se ocupă individul acesta, cât este ziua de lungă blamează Romania, aruncă cu noroi în istorie, ne batjocoreste mortii căzuti la datorie pentru unificarea tuturor românilor si manipulează omul simplu din Transilvania, inducându-i ideea că ardeleanul este harnic, bun si drept, iar ceilali români sunt lenesi, răi si corupti! Toti ticăloii fac politică la Bucuresti în detrimentul Transilvaniei, asa zbiară ghermanul din toti bojocii!

  raspunde comentariului
  • dusu

   11 august 2017 14:49

   bre anonymous ! nu am timp sa citesc toti imbecili ,dar mi a sarit in ochi nickul meu vad ca l scrii cu majuscule, ha ha,iti multumesc regatene ! ptr linistea ta ! io nu s romin ! is ARDELEAN si nici macar ungur ardelean autorele cred ca se declara romin !? el scrie din romanica, io scriu de la imperialisti ptr frati romini pina cind in Transilvania va mai exista putin din cultura ardeleneasca ramasa, poporul rominilor nu va complet format ! trebe sa scapati de tradatori

   raspunde comentariului
   • dusu

    11 august 2017 15:00

    cultura romineasca, de fapt cultura oltenesc-moldoveneasca, nu se incadreaza de loc,dar de loc, cu cultura occidentala iata si azi un exemplu Nemii invocă a decizie a Consiliului European i nu in cont de valoarea prejudiciului au deschis procese i pentru a recupera 60 de euro, scrie intr o fitzuica de romanica in care titlul articolului este Cum ne folosesc nemii justiia pentru a-i recupera amenzile rutiere mărunte primite de români inclin sa cred ca romini nici nu sesizeaza

    raspunde comentariului
    • dusulet

     11 august 2017 18:16

     Dusu, redusu mintal , cultura romana inseamna ELIADE,Cioran, Nae Ionescu, Buzura, Eminescu , Paunescu , etc etc , traditii ,obiceiuri, cultura europeana. Ungaria, nu are traditii , cultura europeana, nu are mai nimic.Si acum ungurii beneficiaza de o educatie feudala, straina de Europa ca si limba lor . Ungaria cu o coruptie ceva de genul Romaniei, cu Orban un bandit corupt dovedit dar inca la putere nu poate da lectii unei natiuni europene. DUSU , nu exista cultura ardeleneasca, iar tu NU ESTI ARDELAN, TU esti un UNGUR CRIMINAL si ordinar. Carturarii ardeleni au militat pt o patrie a romanilor de la Nistru pana la Tisa si fara unguri. Citeste ce dorea Goldis, Popovici Maniu etc.

     raspunde comentariului
    • dusulet

     11 august 2017 18:16

     Dusu, redusu mintal , cultura romana inseamna ELIADE,Cioran, Nae Ionescu, Buzura, Eminescu , Paunescu , etc etc , traditii ,obiceiuri, cultura europeana. Ungaria, nu are traditii , cultura europeana, nu are mai nimic.Si acum ungurii beneficiaza de o educatie feudala, straina de Europa ca si limba lor . Ungaria cu o coruptie ceva de genul Romaniei, cu Orban un bandit corupt dovedit dar inca la putere nu poate da lectii unei natiuni europene. DUSU , nu exista cultura ardeleneasca, iar tu NU ESTI ARDELAN, TU esti un UNGUR CRIMINAL si ordinar. Carturarii ardeleni au militat pt o patrie a romanilor de la Nistru pana la Tisa si fara unguri. Citeste ce dorea Goldis, Popovici Maniu etc.

     raspunde comentariului
     • dusu

      11 august 2017 18:38

      Ha ha ha ! te ai incalzit rumine ?sinteti de tata minunea ! intoleranti, mincinosi si hoti ! de aia v ati schimbat numele in romini ! cum pcr si l schimba anual amu ca are ramurele socialiste , liberale si salvatoare! da ptr frati romini, ptr ca stiu ca e spalati pe creer, cind am scris moldoveni, m am referit la aia din provincia romineasca, care cheama si amu ploaia cu preotu ,da sub procesul rominizari, or invatat sa fure ca frati mai tuciurii din sud moldoveni din Rep Moldova, desi sub ocupatie ruseasca, si au pastrat identitatea si tara amu i drept ca romini se dau de frati si vor sa i uneasca si pe astia ca pe ardeleni mai o bursa, mai un ajutor economic dezinteresat, cetatenii ! la cei ce vor desigur si Ungaria procedeaza la fel in Transilvania, numa ca ezista o mare diferenta ! probabil unguri din Transilvania ar schimba stapinii din bucuresti cu stapini din Budapesta, dar moldoveni din Rep nu vor sa schimbe Chisinaul pe bucuresti cu toata dragostea frateasca aratata de romini

      raspunde comentariului
 • dusu

  11 august 2017 11:47

  Traian Vuia a avut dreptate poporul ardelean a cam disparut acum rominul,omul nou, bintuie prin ce se cheama romania.Dar uni au profitata bine dupa meseria de rominAzi nu isi mai aduc aminte ca ei is moldoveni sau valahi si olteni ! Ei e romini ! Au unit Transilvania ! nu au cucerito ! ha, ha Parinti lor au facut revolutia de eliberare nationala si sociala pe care o sarbatoreau la 23 august atunci cind au intors armele ! ha ha.de atunci au luptat impotriva esploatatorilor si a imperialistilor le spuneau la copii cit de rau ii in Occident si cum viitorul luminos sta in comunism ! apoi copii lor au facut revolutia intregului popor rominesc ! aia din dec 89 ! no de atunci romini mindri s au privatizat cu ceea ce inainte numeau averea noasta a tutulor ! azi nu mai au forta de munca in intreprinderile lor furate ! si le spun la cei care vor sa emigreze cit de greu ii in Occident ! ha ha

  raspunde comentariului
  • dusulet

   11 august 2017 18:24

   Traian Vuia a fost fericita ca a scapat de unguri si mizeriile facute de acestia in Ardeal. O alta scrisoare, nu cea editata de Gherman si vehiculata mereu in mood eronat de acest extremist DUSU, a lui Vuia , ne arata cat de incanta era Vuia de mersul lucrurilor in Transilvania si toata tara asta.sinucide-te dusule, asa si numai asa ne-ai dovedi ca esti ungur si nu roman ori ardelean.

   raspunde comentariului
   • Chifu

    13 august 2017 19:38

    Esti prost, mai, miticel. Mizerii ale ungurilor in Ardeal? Mai, miticel-firicel, pe vremea mizeriilor, neamul de care vorbesti a avut cea mai liberala si corecta politica vis a vis de minoritati in toata Europa. Evident, la standerdele acelor vremi, standarde care din multe puncte de vedere nici azi nu sunt atinse de Romania. Ca sa nu mai vorbim, ca in perioada respectiva, in rregat nu se poate vorbi de drepturi acordate minoritatilor, intrucat minoritatile nici macar nu erau recunoscute, ele pur si simplu nu existau. Adaca, din acest punct de vedere rregatul 0 zero barat, nada, niente, niema...

    raspunde comentariului
   • valeanu

    13 august 2017 0:37

    Multa apa trebuie sa curga pe Dunare ca sa inteleaga romanul istoria reala si sa intzaleaga.

    raspunde comentariului
 • george

  11 august 2017 10:23

  INTREBARI SI RASPUNSURIpoate nu stiati1. I. De ce a intrat Regatul Romaniei in primul razboi mondial? R. Regatul Romaniei a intrat in primul razboi mondial pentru eliberarea Transilvaniei.2. I. Ce pierderi umane a avut Regatul Romaniei in primul razboi mondial? R. In timpul razboiului si-au pierdut viata 220.000 de soldati locul doi dupa Franta, ca pierderi umane, raportat la populatie si cca. 300.000 civili.3. I. Ce pierderi materiale a avut Regatul Romaniei in timpul razboiului? R. Pe langa imensele distrugeri si cheltuieli de razboi estmate la 31 milarde lei aur, o mare paguba o constituie pierderea tezaurului. In timpul ocupatiei germane a fost trimis in Rusia tezaurul Romaniei constand din tezaurul Bancii Nationale, tezaurul Bancii de Depuneri si Consemnatiuni, tezaurul bancilor private in total 93,4 tone de aur, valorand 1 miliard lei aur, bijuteriile coroanei, colectii de arta, carti rare, odoarele bisericiloe, bunuri de valoare ale persoanelor fizice etc. In timpul ocupatiei germane au fost trimise in Germania un million de tone de petrol si s-a rechizitionat de la populatie un million de tone de cereale si peste trei millioane de animale. De asemenea au fost demontate fabricile si au fost trimise in Bulgaria impreuna cu mijloace de transport, unelte agricole si orice putea fi transportat.4. I. Cum a rezolvat Romania problema optantilor unguri? R. Dupa alipirea Transilvaniei la Regatul Romaniei s-a constatat ca 80 di terenul agricol, pasuni, paduri, vai si munti etc. era in posesia propietarilor unguri. Cum acestia au optat pentru plecarea din tara au fost despagubiti de Regatul Romaniei. Putem spune ca vechiul regat nu numai ca a eliberat Transilvsnia dar a si cumparat-o.5. I. Care era gradul de dezvoltare al provinciilor alipite la Regatul Romaniei? R. Toate provinciile alipite la vechiul regat aveau un nivel de dezvoltare mai redus decat al regatului, dupa cum urmeaza PIB-ul pe cap de locuitor al Basarabiei reprezenta 61 din cel al regatului, al Bucovinei 71, al Ardealului 92 si al Banatului 98. 6. I. Ce a facut Romania pentru dezvoltarea acestor provincii? R. Atat dupa primul razboi mondial, cat si dupa al doilea razboi, in timpul comunismului, s-au facut investitii mai mari in Transivania decat in restul Romaniei. S-a ajuns la situatia, ca judetele din Transilvania sunt mai dezvoltate decat cele din vechiul reagat, desi la data unirii erau mai putin dezvoltate .In timpul comunismului, zeci de mii de locuitori din Moldova si Oltenia au fost nevoiti sa plece sa munceasca in noile fabrici si uzine construite in Transilvania.Dupa revolutie, investitiile statului in Transilvania au fost mai mari decat in restul tarii.EXEMPLU RECENTInvestitii in infrastructura ruriera in perioada 2010-2014Transilvania si Banat populatie, = 6,8 mil. locuitori, investitii=16 miliarde leiMoldova populatie, = 4,2 mil. locuitori, investitii = 1,8 miliarde leiOlteniaMuntenia Dobrogea, populatie= 9,3 mil. loc. invest.= 4,6 miliarde leiI n 2015 Transilvania i Banatul- au avut un buget de 3,7 miliarde de lei pentru investiii in infrastructura rutieraPe de altă parte, zona de est a ării - Moldova i Bucovina - au avut împreună un buget de investiii de aproape 370 milioane de lei, adică de 10 ori mai puin.7. I. Cum ajuta guvernul dezvoltarea judetelor mai sarace? R. In municipiul Bucuresti si judetul Ilfov, gratie investitiilor straine facute dupa revolutie, se produce o treime din PIB-ul Romaniei. Din taxele si impozitele colectate din Bucuresti 89 la suta se retin la bugetul central pentru plata pensiilor si salariile bugetarilor, o parte, iar cealalta parte se duce catre judetele mai putin dezvoltate, inclusive la cele din Transilvania. Bucurestiului i se aloca numai 11 la suta din taxele si impozitele colectate pentru administrarea orasului.9. I. Ce judete au contributia cea mai mare la formarea bugetului de stat. R. Bucuresti 89 la suta din taxele si impozitele colectate. Constanta 86 la suta Ilfov 84 la suta Prahova 56 la suta Cluj 56 la suta Timis 55 la suta Brasov 53 la sutaDeci pentru fiecare 100 de lei colectati din taxe si impozite, Bucurestiul primeste inapoi 11 lei, Constanta 14 lei, Ilfovul 16 lei, Prahova 44 lei, Clujul 44 lei, Timisul 45 lei, Brasovul 47 lei.Celelalte judete au contributii mai mici, sau primesc bani de la buget.PRECIZARE Daca o firma are sediul in Bucuresti si filiale in judete, contributia filialelor la PIB se raporteaza la judetele respective si nu la sediul central. BIBLIOGRAFIE.-Romania in primul razboi mondial-Institutul National de Statistica-Analize economice -Ziarul FinanciarP.S. Acest comentariu este un raspuns la declaratiile lui Sabin Gherman, care sustine ca Transilvania este defavorizata, in comparative cu alte regiuni ale Romaniei.

  raspunde comentariului
  • hareton ironcastle

   11 august 2017 17:06

   Mai demult aveam la îndemîna Anuarele Statistice ale RSR din perioada 1965-1973.Exista o rubrica referitoare la Producția Globala Industrială a RSR, defalcata procentual pe județe. De curiozitate , am însumat procentele ca sa obțin totalul pe fiecare Provincie Istorica . Ce sa vezi ? Ponderea Transilvaniei era in cadere libera.De la 40 la 32 in numai doua cincinale ! Chestia asta se numea DEZVOLTARE PLANICA PROPORTIONALA a tuturor regiunilor țarii !Mai apoi am aflat din alte surse ca Productia Industriala a Transilvaniei era mai mare in 1920 decat a Vechiului Regat, cu Basarabia cu tot !

   raspunde comentariului
   • Basualdo

    11 august 2017 18:23

    Mananci c.a.c.a.t

    raspunde comentariului
    • anonymus

     11 august 2017 18:50

     George Onanișanu ar trebui sa citeasca presa romaneasca clujeana din 1919-1920, unde ,printre reclamele la zakerlin si hîrtie de muște, apareau indemnuri furibunde la romînizarea imediata a Clujului,care avea numai 15 procente romaîni...

     raspunde comentariului
 • rocambole

  11 august 2017 9:46

  1Spuneti dl Gherman ,, Canalul Dunăre-Siret a început în 1924 încă nu-i gata, că nu-s bani. Legătura feroviară dintre Ardeal și Muntenia, prin Pasul Buzăului, în 1907 a fost oprită, că nu-s bani. Autostrăzi dinspre Moldova către Occident se cer, public, încă din 1937 încă nu-s, că nu-s bani. Nu-s bani decât pentru indemnizațiile parlamentarilor, pensiile lor speciale, contractele lor cu statul și toate celelalte, tot ale lor. Aveti perfecta dreptate. Si care este solutia ?2CU PRIVIRE LA TOT CE S-A VOTAT IN PARLAMENTUL ROMANIEI DUPA 1990, S-A TINUT SEAMA IN PRIMUL RAND DE INTERESELE CLASEI POLITICE IN GENERAL SI A CELOR AFLATI LA CONDUCEREA TARII IN PARTICULAR, INTERESELE ROMANIEI SI INTERESELE POPORULUI ROMAN TRECAND PE PLANUL DOI.CARE ESTE SOLUTIA ?SOLUTIA pe termen lung este MODIFICAREA CONSTITUTIEI, astfel incat ea sa prevada CLAR UN MECANISM DE CONTROL PERMANENT AL ALESILOR DE CATRE ALEGATORI.A SE VEDEA httpswww.facebook.comgroupsmodificareaconstitutiei?fref=tshttpswww.petitieonline.comreferendum_cu_privire_la_modificarea_constitutiei_romaniei

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design