De ce Clujul și Constanța sunt în țări diferite | OPINIE

de Cristian Hagi , 13 aprilie 2017 - stire actualizata la ora 18:50, 13 aprilie 2017
De ce Clujul și Constanța sunt în țări diferite | OPINIE

Acum cinci ani, parcam în centrul Clujului, în zona stadionului. Obișnuit ca în Constanța, căutam în toate buzunarele și prin torpedou mărunțiș pentru parcare. Ca de fiecare dată în astfel de cazuri, nu am găsit. În momentul când mă pregăteam să schimb o bancnotă, am văzut un automat de parcare pe care scria că se poate plăti și cu cardul. Știți cum m-am simțit? Ca Moromete care citea ziarul în poiana lui Iocan. Citea că regele Carol al II-lea a luat cuvântul la un congres agricol, în care a spus că e pasionat de agricultură şi că aceasta este ocupația principală a românilor, chiar dacă din nenorocire nu este mereu şi „ocu­pațiunea lui mintală“. La așa idei complexe, Moro­mete și sătenii tăceau mirați, preocupați, depășiți. Eu am reușit să deslușesc mai repede misterul automatului de parcare decât ei pe cel al reformei agrare. Am plătit și m-am îndreptat spre Arena Cluj, la un concert al unei trupe care a ajuns în Transilvania, în București, dar niciodată în Dobrogea.

Pentru mine, Clujul pă­rea în altă țară. Depășise Bra­șovul, unde existau automate de parcare, pentru care însă îți trebuia același penibil mărunțiș. Nu mai vor­besc de Constanța, unde nici măcar azi nu poți parca și/sau plăti civilizat. Aici, o femeie traversează strada prin loc nepermis, grăbită să nu cumva să plece șoferul fără să achite acei doi lei pe oră.

Vorbesc despre parcare pentru că este un simbol al modului în care s-au dezvoltat orașele, pentru că traficul rutier este un exem­plu al gradului de civilizație al unei localități, al unei țări. Din păcate pentru constănțeni însă, orașele din Ardeal ne-au depășit la majoritatea capitolelor. Dacă ne uităm pe cifrele din economie, o să remarcăm că, de fapt, vorbim de două orașe care ar putea foarte bine să facă parte din țări diferite. Clujenii au un salariu mediu cu 25% mai mare decât al constănțenilor, au mai mulți bani în bancă, municipiul Cluj-Napoca are un buget cu 50% mai mare decât al municipiului Constanța, cheltuielile pentru dezvoltare ale orașului condus de Emil Boc sunt de aproape două ori mai mari decât în orașul condus de urmașul lui Mazăre. Un indice economic important este cel al construcției de locuințe: se construiesc de două ori mai multe în județul Cluj decât în Constanța. Asta dinamitează și teoria care spune că în Constanța se câștigă mult la negru sau gri, din turism, sau că există o categorie importantă, a ofițerilor de vas, cu salarii foarte mari de la companii străine. Deși pare incredibil, numărul turiștilor străini care vi­zitează Clujul este cu 50% mai mare decât al celor care vin în stațiunile de la malul românesc al Mării Negre.

Există mai mult în spatele acestor cifre seci: un mod de a face administrație, de a trata și respecta cetățeanul. Constanța a avut un primar playboy, care se afișa noapte de noapte cu blonde care îi puteau fi fiice, un milionar în euro votat cu sete și constant de majoritatea constănțenilor (nu numai de cei mai săraci dintre ei). Un primar de Mamaia, stațiune unde defila noaptea alături de gagici în bikini și unde invita domnii să vâneze „păsăret“. Județul a fost condus 15 ani de PSD, de un președinte de consiliu județean care este acum condamnat la 15 ani de închisoare, iar dosarele curg unul după altul, cu acuzații plecând de la abuz în serviciu la constituire de grup infracțional organizat. Un partid care și-a anihilat opoziția politică reușind să o controleze în mare parte a acestui timp.

Din păcate, istoria se re­petă. Primarii PSD au învățat că o anumite parte a populației poate fi cumpărată sau sedusă ușor cu sclipici, imagini colo­rate, așa cum băștinașii erau seduși de mărgelele de sticlă ale colonizatorilor, pentru care își dădeau la schimb podoabele de aur. Semnalul l-a dat Bu­cureștiul, orașul unde o uriașă găină kitsch a reușit să producă cele mai mari și mai colorate ouă de Paște pentru credincioșii evla­vioși. În Constanța, găina e mai mică, nu a reușit să producă decât niște ouă din schelet metalic, învelite în beteală de Crăciun. Nici religia, nici bunul simț, nici estetica nu pot fi motivații suficiente pentru această fanfaronadă simbolistico-grotescă, ci numai un calcul politic cinic.

Există o categorie de oameni care votează sclipici și luminițe.

În timpul când primarii PSD făceau achiziții pentru a atârna iepuri și becuri prin orașele pe care le conduc, Emil Boc anunța, în Cluj-
Napoca, emiterea online a autorizațiilor de construire. Cum vă spuneam, Clujul și Constanța sunt în țări diferite.

Comentarii

 • walton ford

  09 august 2017 12:05
 • Negru Vasilica

  25 aprilie 2017 12:14

  Oferta noua in anul 2017. Minim 491,52 euro. Nu trebuie experienta. Asiguraminstruire GRATIS la distanta si online. Cerem cunostinte minime utilizarecalculator word, pdf, email, internet, seriozitate, lucru 2 ore pe zi. Pentru aaplica la oferta, trimiteti mesajul APLIC la una dintre adresele de email aledepartamentului de informatiivasilica.negruyahoo.com

  raspunde comentariului
 • Ciombe

  19 aprilie 2017 8:51

  Pai, io' zic sa vizitati rogu-va si Timisoara, ca-i "vestul salbatec" al Romaniei, inca, "dupe" vremea odiosului! Numai bine va doresc!

  raspunde comentariului
 • Tanase SUSANU

  14 aprilie 2017 11:56

  Dan Costea, Nu pot să vă dau dreptate în totalitate. Oameni civilizați, educați și cu bun simț sunt în toată lumea, inclusiv în India... Africa... Moldova sau Dobrogea. Arcul nostru carpatic poate fi o graniță între două zone asuprite de străini diferiți, dar tot asupriți se cheamă c-au fost. Nicidecum între două civilizații. Un popor care asuprește alt popor, nu cred că este un popor civilizat. Este un agresor, iar agresorul nu este decât o brută. Dumneavoastră aveți tendința de a preamări pe austro-ungari în dauna rușilor. Și nu-i deloc adevărat. Făcând masacre în masă, nici ungurii, nici rușii n-au dat dovadă de civilizație, cum spuneți dumneavoastră. Nu vreau să dezvolt acest subiect pentru că m-aș abate de la temă. Eu sunt constănțean și acum trăiesc la Cluj-Napoca. Autorul articolului are dreptate în multe privințe. Constanța este mult în urma Cluj-Napocăi. Dar nici nu putem să dăm apă la moară extremiștilor, fie ei români sau unguri, afirmând că cele douăorașe fac parte din țări diferite. Ungurii se pricep foarte bine să speculeze asemenea slăbiciuni ale unor români. Românii nu știu. Si atunci trebuie să fim mult mai atenți la ce și cum afirmăm, chiar dacă uneori enunțăm un adevăr. Cât despre civilizația generalizată a municipiului Cluj-Napoca s-o lăsăm puțin mai moale. Fără să contrazic ce-am spus anterior, mi s-a întâmplat să mai bâjbâi cu mașina pe străzile Cluj-Napocăi, necunoscând bine orașul. Credeți că participanții la trafic clujeni m-au iertat? Sau credeți că s-au bulucit să mă ajute? Nici vorbă. M-au claxonat de nu m-am văzut, deși claxonatul este interzis și-n Cluj-Napoca. Ce-ar fi acum ca eu să trag concluzia că n-ar fi civilizați clujenii? Nu pot. Dar pot să spun că în Cluj-Napoca sunt și oameni necivilizați, fie ei români, unguri sau nemți. Fă îndemn la mai multă toleranță, dar nu pânăla prostie.

  raspunde comentariului
 • Decebal

  13 aprilie 2017 1:03

  Lui Daniel Voinea esti de râs când zici de altul ca ar calca in picioare limba româna iar dumneata scrii "de-a fii nevoit", "acesta poate fii real" si altele si mai si.

  raspunde comentariului
 • Pitu Gorea

  13 aprilie 2017 0:38

  Autorul paginii este *****-machidonesc turcoman cazar ! Figura il da de gol ! Ei nu isi declara apartenenta la poporul Roman ci se cred greci ! Daca se cred greci sant curios de ce nu au ales grecia cazara , si au ales Romania ? Aheii erau tot cazari , deci ******* machidonesti sant pe linie cazara inruditi cu aheii ! Adevaratii macedoneni isi spun romani sau vlahi ...

  raspunde comentariului
 • Pitu Gorea

  13 aprilie 2017 0:31

  Imbecilii care mananca ***** pe principii geografice sant fie evrei spurcati , fie ****** imputiti , fie ******* idioti ... Adica tot un naghy ***** cazar din caucaz ... Mars in mortii mamii voastre ...

  raspunde comentariului
 • un constantean plecat

  13 aprilie 2017 0:20

  felicitari, d-le cristi hagi. Stiu ca, pentru cei din afara orasului, e mai greu de inteles imaginea generala a Constantei noastre dragi. Tatal meu a facut armata in anii 56 in Ardeal si imi povestea ca, fiind practic un copil, nu integea de ce ungurii se urau cu romanii, aia cu sasii, etc, ptr ca la noi toti erau intr-o fratie de cand lumea. am crescut cu placintele cu praz ale pritenilor armani, cu baclavalele turcilor facute de mamele lor si ei cu gogosile mamelor noastre. CONSTANTA e a tuturor, a intregii tari care s-a bucurat de ea de cand erati, mai fratilor, niste copii, fie ardeleni, moldoveni sau olteni sau lipoveni! si eu innebunesc de nervi cand vad o Constanta imbatranita dar iubiti-o, mai! E si voastra ! SI mai vedeti si altceva in afara de terasele din Mamaia, ca e cel mai vechi oras atestat al tarii.

  raspunde comentariului
 • "Vlad" 15:46 = "ioana" 10:45 = "Ana" 10:30 = "Valentin C" 10:20 = "Daniela" 19:32 = "cu cat" 10:44 = "cioca boca" 11:43 = același avorton regățean zis "nino", zis "alex", zis "Alexandru", etc. ...

  12 aprilie 2017 17:41

  ...care explodează de luni multe aici pe forum, de șovinism și de ură anti-transilvăneni, și care poluează orice articol favorabil despre Transilvania ce apare pe site-ul "Rl"... Un căcat brătiangiu-ceșkizd kontimporan cu noi... Cred că el e și pe "YouTube" cel care dă dislike-uri la video-urile cu folklor ardelenesc, unde apar sute de "like", alături de câte 1 - UNU ! - "dislike"... HAHAHAHA ! Javră balkanikă mizerabilă...

  raspunde comentariului
  • https://www.youtube.com/watch?v=dzDYdWJFCh0

   12 aprilie 2017 17:46

   ...cu dedicație pentru tine, jăvruță balkanikă, ka să latri mai tare... HAHAHAHAHAHAHAHA ! ...și să mai faci-caz de falsa "unitate" a boborului rrromîn, ca în fiece comentariu al tău de căcat, pus parșiv regățenește sub altă și altă identitate...

   raspunde comentariului
 • Florin

  12 aprilie 2017 17:30

  Din cauza mentalitatii machedonilor care sunt pusi pe capatuiala rapid Constanta nu va fi niciodata un oras demn de turism. Acestia nu au respect pentru nici o valoare morala. La ei banii conteaza. Vor continuu sa epateze. Nu conteaza ce este dedesubt, la suprafata sa arate bine. Apropo, cred ca stiti deja ca in Constanta se vand cele mai multe caroserii de masina? dar cu dotari foarte putine.

  raspunde comentariului
 • Florin

  12 aprilie 2017 17:30

  Din cauza mentalitatii machedonilor care sunt pusi pe capatuiala rapid Constanta nu va fi niciodata un oras demn de turism. Acestia nu au respect pentru nici o valoare morala. La ei banii conteaza. Vor continuu sa epateze. Nu conteaza ce este dedesubt, la suprafata sa arate bine. Apropo, cred ca stiti deja ca in Constanta se vand cele mai multe caroserii de masina? dar cu dotari foarte putine.

  raspunde comentariului
 • spok

  12 aprilie 2017 17:23

  Știi ce ma roade după ce ți-am citit articolul?De ce macedonenii ca și grecii de altfel spun la pantofi papuci si la papuci pantofi,adică fix pe invers decât noi în românia.Apropo,cum se apune la gaica în macedonește?Da' la sens giratoriu?

  raspunde comentariului
 • spok

  12 aprilie 2017 17:17
 • din cauza BUcurEshtilor?

  12 aprilie 2017 16:09

  ...deoarece pana la cluj e o distanta mult mai mare, iar UNGARIA - nu rep.moldova si ucraina - e foarte aproape? iata si de ce nici iashii ori,eventual chisinaul, n-au nicio sansa sa scape de buCUReshti, avand in vedere ca Ungaria e multipla membra si are un PIB de doua ori mai mare - pe cap de loc de 4 ori mai mare decat noi! in medie, toti locuitorii UNGARIEI traind la fel de bine ca la buBUReshti, desi nu toti stau in BUdaPest!

  raspunde comentariului
 • Vlad

  12 aprilie 2017 15:46

  Tipul are dreptate dar titlul e gresit in contextul in care cei care nu locuiti in Transilvania nu cunoasteti anumite aspecte.. sa se exprime simplu ca e mai bine la Cluj dar nu ca "e in alta tara"... sa traiasca ardelenii, moldovenii, oltenii, muntenii, banatenii si toti fratii romani si cei care locuiesc in tara noastra draga!

  raspunde comentariului
 • sorin

  12 aprilie 2017 12:37

  Acum castiguri in timpul liber! Cautam urgent persoane serioase care vor sa lucreze acasa, cate 2 ore pe zi, pentru castiguri in timpul liber. Cereti mai multe informatii la adresa noastra de emailsorin_marii_wtyahoo.com

  raspunde comentariului
 • Ghita Bizonu'

  12 aprilie 2017 11:14

  OAre inc e ce oras primarele a zis ca nu se da din pat ptr o spaga mai mica decat 100 mii euroi?

  raspunde comentariului
 • ioana

  12 aprilie 2017 10:45

  sa nu ne umflam in pene ca asa multe autorizatii s-au dat aiurea in cluj, in cativa ani va fi un oras super sufocat, plus ca e un oras foarte scump, trebuie sa iti permiti luxul sa traiesti in acest oras, plus ca e florestiul langa care e un fel de dormitor al clujului de 30.000 de oameni, nu exagerati dragi autori .. nu exagerati!!!

  raspunde comentariului
 • Ana

  12 aprilie 2017 10:30

  Clujul are Florestiul si din punctul asta de vedere este la coada, nu in frunte, nu zic de oamenii din Floresti ci de infrastructura din Floresti!!!

  raspunde comentariului
 • Valentin C

  12 aprilie 2017 10:20

  Da ..adevarat....dar sa nu uitam ca timp de vreo 8 ani Clujul a fost blagoslovit cu vreo 2 miliarde de euro iar Co stanta 0 euro ...a avut grija PRIMARUL

  raspunde comentariului
 • Radu

  12 aprilie 2017 9:44

  Din pacate,constantenii se lasa in continuare vrajiti de poleiala.Mentalitatea lor a evoluat prea putin.Prostia e boala grea...Noua conducere nu se deosebeste prea mult de fosta,doar ca nu se da in stamba pe la "evenimente".Criteriile de promovare sunt strict politice,nicidecum cele de competenta.Noapte buna!

  raspunde comentariului
 • Voinea Daniel

  12 aprilie 2017 7:09
 • miciman

  12 aprilie 2017 3:06

  Fara prea multe motivatii fanteziste principala diferenta ar fi aceea ca unul din orase a fost si mai este administrat de haimanale nazist-p.s.d-iste iar celalalt ...de altcineva !!! Chiar si liberalii pe care personal nu dau nici doi bani ar fi administrat mai bine-a se citi " ar fi furat mai putin " - la Constanta . Pai ce te faci cu staff-ul p.s.d. care " nu e in stare sa conduca nici o gara "... cum spunea Petre Tutea . Dovada ? Suntem codasi in Europa .- " Hotii " cum ii mangaie prieteneste Tiriac , " Hoti prosti " zic eu din ziua in care s-au nascut sau au fost adusi de rusi ca partid !!!. Noapte buna ! ...si mai ales scurta , tara mea !

  raspunde comentariului
  • Jenna

   12 aprilie 2017 4:47

   Nu știu cum mai este pe la Clu,j dar la Constanța se fură ca-n codru. Vin angajații de la rcs-rds la service și te fură doar dacă ai întors capul o secundă . Fură tot ce prind aur , bani , orice de valoare . Să de-a Dumnezeu să le moară copiii și să le ia foc casele !

   raspunde comentariului
 • George Constantza

  11 aprilie 2017 23:53

  Constanta este net superioara Clujului din toate punctele de vedere, mai putin cele care conteaza. Este drept ca Clujul este mai curat, mai civilizat si mai cosmopolit decat Constanta, ca are un buget dublu, ca are spatii verzi si oameni zambitori, dar clujenii sunt lipsiti de marele atu al Constantei a fost condus de Mazare. Constantenii au avut ocazia sa respire acelasi aer cu un mare om de cultura si umanist convins, un om care n-a furat nici un leu ca sa-l prapadeasca, ci toti au mers fain-fromos ori la prieteni, ori la partid ori la pusculitza proprie. Boc este un bou mare, nu stie sa administreze efficient un oras ca altfel ara avea si el o vila-doua in loc de curatenie pe strazi. Boc vrea ca orasul sa primeasa valoare pe contractele publice oferite, Boc aduce investitori si oameni de cultura. Mazare in schimb aduce pitzipoance, ***** si uniforme naziste. Vedeti unde este superioritatea Constantei? Heil Mazare!

  raspunde comentariului
  • https://pdf-magazine-download.com/16830-playboy-november-2011-romania.html

   12 aprilie 2017 3:54

   ...kucerniku' "Stafan Mazar"... HAHAHAHAHAHAHAHA !

   raspunde comentariului
  • https://pdf-magazine-download.com/55705-cruise-travel-march-april-2017.html

   12 aprilie 2017 3:51

   ...poate dă matrozu' Băse' o-Iabă-dă-ajutor la litoralu' kiustendjesk dă la Kara Deniz... Că în Transilvania a dat o-Iabă-dă-ajutor, mai ales în ultimul an dă mandat prezidel, ca firmele PiSDiizde dîn Kiustendje să-pună-Iaba pă toate afacerile cu bani publici șî privați din orașele transilvănene - colectarea gunoiului, "pază" cu "firme de pază și protecție", adeka melețieni regățeni reformați - șî pă posturile dă directori, yezakt ca pă vremea lu' Ceașkă ! ...par igzamplu, cum este cazu' salubrizării în Alba-Iulia - în vederea Centennialului Urinirii Valachorum, probabil - unde firma locală specializată, după ce a pus-la-punct roată activitatea, a fost pur-și-simplu trimisă în faliment prin ordin dîn culise venit "dă sus" dă la BukaIe, iar afacerea a fost instant transferată la o firmă kiustendjeaskă cu kiustendjii trimiși ca șăfi, care au re-angajat vechiul personal de teren și birocratic local, au preluat utilajele de la firma ce a rămas fără obektu' muncii, șî acum se ocupă doar de preluarea șî dă transferul banilor înapoi în Balkani... Știe pretinu' oltean Dumitrel dă la C.J.A. CUM șî DĂ CE... Ca, apoi, regățeni viteji șî dăștepti d'-a'ci dă pă forum să ne dea-cu-tifla, aici, șî să ne spună nouă, transilvănenilor, cât e vilayet-ul Valahiya dă "productiv" șî cum a ajuns să aibă un P.I.B. mai mare dăcît al Transilvaniei "puturoase", că de-aia au colonizat-o ei începând dă la nemernicu' mitic Brătianu încoa', că transilvănenii nu vor să muncească, bre, șî d'-aia "a fost nevoie" să vină ei, paponițarii uălteni șî șuolduovieni, să ne învețe... Aferim, bre !

   raspunde comentariului
 • Erich

  11 aprilie 2017 23:46

  Frumos reportaj. Din pacate are mare dreptate

  raspunde comentariului
 • node

  11 aprilie 2017 21:33

  CLUJUL E UN UNICAT LA PROPRIU SI LA FIGURAT ,CINE ARE MATERIE CENUSIE INTELEGE .

  raspunde comentariului
 • gancea

  11 aprilie 2017 20:40

  Si ar mai fi ceva......Clujul e mai spre VEST,asa ca noutatile ajung mai repede la ei,iar in privinta constructiilor ,,constantenii egaleaza sau depasesc prin explozia de circiumi noi,aparute ca ciupercile dupa ploaie.

  raspunde comentariului
 • Claudiu

  11 aprilie 2017 19:59

  M -am nascut in Constanta, si am locuit 80 din viata mea in acel oras. Din pacate, Constanta este un oras de bisnitari, cu spatii verzi aproape inexistente, cu ****** foarte multi. Sunt cartiere pline. Interlopi, smecheri, si magarii.

  raspunde comentariului
 • Daniela

  11 aprilie 2017 19:32

  Nu vreau să mai audvăd oameni cu astfel de păreri radicale. Domnule Hagi, nu faceți decât să desenați o linie imaginară, văzută printr-un aberoscop, între Ardeal i sudul României. Linie care nu există decât acolo la dumneavoastră în ogradă. Este vorba, desigur, despre aceeai țară i despre aceleai probleme cu care ne luptăm toți corupție i birocrație. Articolul dumneavostră mi se pare dezinformator i acuzator. Nu trăim în secolul XIX să avem 3 regiuni în care țara e împărțită de "dumani" în provincii. Nu tiu când voi mai citi un articol de-al dumneavoastră, dar a vrea să văd mai multă viziune, mai puțină văicăreală i mai puține linii trasate la întamplare peste o hartă i aa destul de amărâtă astfel încât să nu devenim noi "dumanii" care despart. Am încredere că se poate face i jurnalism "fain" aa cum spunem noi în Ardeal.

  raspunde comentariului
  • Nu te mai rățoi p'-a'ci, țațo ! Ești tu din Ardeal așa cum sunt eu dă la Kara-Deniz...

   12 aprilie 2017 3:59

   .

   raspunde comentariului
  • "ADN-ul mitocondrial al românilor din Transilvania este mai apropiat de cel al austriecilor decât de cel al muntenilor și moldovenilor."

   12 aprilie 2017 3:57

   Studiul realizat de un grup de cercetători români și publicat săptămâna trecută într-o revistă științifică internațională relevă faptul că din punctul de vedere al ADN-ului mitocondrial, "Transilvania este mai apropiată de populațiile din Europa Centrală, decât de populația din Valahia, Dobrogea și Moldova care este mai apropiată de Balcani". "Aflată la o răscruce de drumuri importantă între Asia și Europa, România a cunoscut episoade de migrație și invazie continuă. Rutele precise ar fi putut să fie modelate de topologia teritoriului și au avut diverse efecte asupra structurii genetice a ADN-ului mitocondrial _mtDNA_, în principatele istorice componente" ale Rrromînikăi de azi, se arată într-un studiu publicat, pe 7 martie, de mai mulți cercetători români în revista BMC Genetics. Cercetărorii au studiat ADN-ul mitocondrial a 714 români din toate provinciile istorice - Valahia, Dobrogea, Moldova și Transilvania. Studiul a relevat "o distribuție omogenă a majorității haplogrupurilor între provinciile românești și o asociere clară cu populațiile europene." De asemenea, cercetătorii au găsit "similitudini genetice ale populațiilor din Valahia, Moldova și Dobrogea cu ale populațiilor din Balcani, în timp ce populația Transilvaniei a fost strâns legată de grupurile din Europa Centrală". Cercetătorii susțin că aceste descoperiri "ar putea fi explicate prin topologia teritoriului românesc, unde Arcul Carpatic a jucat un rol important în modelele de migrare. Semnale de linii materne din Asia au fost observate în toate provinciile istorice românești, indicând fluxul de gene de-a lungul rutelor de migrație prin Asia de Est și Europa". ____1. Analiza apropierii populațiilor din cele patru provincii românești de 19 populații vecine din punctul de vedere al ADN-ului. Transilvănenii, mai apropiați de austrieci ! - Mai mult, pe baza scalării multidimensionale a 41 de populații vecine s-a descoperit că din punctul de vedere al ADN-ului mitocondrial "Transilvania este mai apropiată de populațiile din Europa Centrală, decât de populația din celelalte provincii românești, care este mai apropiată de populațiile din Balcani". Cercetătorii au realizat un grafic în care este prezentată distanța genetică din punct de vedere al ADN-ului mitocondrial între populația provinciilor românești și 19 populații vecine. Schema arată că transilvănenii sunt mai apropiați de austrieci, germani și cehi, în timp ce românii din celelalte provincii sunt mai apropiați de ucraineni, polonezi și ruși. ____2, În articol se face un scurt istoric al evoluției populației din zona României din paleolitic și până la unirea din 1918. "Ca segment al bazinului Dunării, acest teritoriu a fost o răscruce de drumuri majore între Asia și Europa de Sud-Est, Centrală și de Nord, și una dintre rutele directe spre est care făceau legătura cu stepa Nord Pontică ... Circulația populației în timpul Epocilor Neolitice și ale Bronzului a modelat variația genetică a populației românești de azi, mai ales în timpul neoliticului mijlociu. În timpul epocii fierului, pe teritoriul definit de bazinul Dunării și Arcul Carpatic, descoperirile arheologice și izvoarele istorice au relevat prezența unor populații indo-europene apropiate de traci, care au sosit probabil în al doilea mileniu î.Hr., în Transilvania aceștia fiind daci, respectiv geți în Valahia, Dobrogea și Basarabia", se arată în studiu. O altă etapă importantă a fost cucerirea parțială a Daciei de către romani _secolele I-II era noastră_, cu excepția regiunilor actuale ale Moldovei, nord-estul Transilvaniei și estul Munteniei. "Începând cu secolul al VI-lea, slavii au pătruns masiv pe teritoriul actual al României și au fost în cele din urmă asimilați de populația daco-romană și geto-romană, proto-română și română până la sfârșitul secolului al XII-lea când la Dunăre au devenit dominanți cumanii. Teritoriul actual al României a stat separat în tot Evul Mediu în trei structuri politice diferite Valahia, Moldova și Transilvania. Dobrogea a fost, în cea mai mare parte a istoriei sale medievale, sub dominația otomană. Statele medievale au evoluat separat o peroadă de peste 1000 de ani, sub diferite influențe politice și religioase. ____3, Românii între Europa și Asia Cercetătorii au clasificat marea majoritate a indivizilor din cele patru populații românești în nouă haplogrupuri mitocondriale Eurasiatice _H, U, K, T, J, HV, V, W, și X_. Populațiile românești au fost expuse de asemenea, unor haplogrupuri asiatice _A, C, D, I, M și N_ și unui haplogroup african - L. Haplogrupurile asiatice A, C, D, și I au fost detactate în eșantionul românesc, cu o frecvență globală de 2,24 la sută, în concordanță cu frecvența în alte populații europene. În Transilvania halogrupurile asiatice M și N au avut o frecvență mică, spre deosebire de Valahia, Dobrogea și Moldova. Frecvența haplogroupului H _40,98 la sută_ la români - cel mai frecvent haplogroup în Europa - a fost în concordanță cu frecvența observată în majoritatea populațiilor europene. Halogrupul H a variat de la o frecvență relativ ridicată în Transilvania, la o frecvență mai mică în Dobrogea. De asemenea, subhaplogrupul U5, cel mai vechi din Europa, a avut o frecvență mărită în toate cele patru provincii. Explicațiile cercetătorilor Relu Cocoș, cercetător doctor în cadrul catedrei de Genetică de la Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București, a explicat că ideea lucrării a pornit de la analiza unor articole științifice, unele dintre ele publicate în reviste de prestigiu, în care se arăta că la populația României există o mare frecvență de haplogrupuri de origine asiatică. Un haplogrup este un set de mutații punctiforme, de variații în secvența ADN-ului, care apar în zeci de mii de ani. "Având în vedere că pentru realizarea acelor studii s-a folosit un număr mic de persoane, acum am încercat să vedem care este rezultatul atunci când folosim un eșantion reprezentativ", a explicat cercetătorul. Astfel, studiul a relevat "o distribuție omogenă a majorității haplogrupurilor între provinciile românești și o asociere clară cu populațiile europene." Astfel, cel mai frecvent haplogroup în Europa, haplogrupul H, este la români în concordanță cu frecvența observată în majoritatea populațiilor europene. În ceea ce privește similitudinile genetice ale populațiilor din Transilvania cu cele din Europa Centrală, respectiv ale românilor din Valahia, Dobrogea și Moldova cu populațiile din Balcani, Cocoș arată "Este foarte important de reținut că am studiat ADN-ul mitocondrial care se transmite pe linie maternă și nu afectează morfologia corpului uman și nici inteligența sau comportamentul, decât în cazul anumitor patologii asociate cu mutațiile în ADN-ul mitocondrial. Studiul arată în principal cum a avut loc migrația populației în zonă, mai ales că ADN-ul mitocondrial s-a schimbat puțin din Neolitic încoace". În ceea ce privește apariția pe grafic a transilvănenilor mai aproape de austrieci și germani, decât de moldoveni și munteni, cercetătorul a susținut "Într-adevăr pe grafic așa apare, dar analiza nu este atât de fină încât să putem trage concluzia că ar exista afinități mai mari sau mai mici la nivel de popoare, putem afirma acest lucru doar la nivel de grupuri mari de populații". Cercetătorul a subliniat astfel că dispunerea transilvănenilor pe grafic, mai aproape de austrieci, germani, respectiv a moldovenilor și muntenilor mai aproape de ruși, ucraineni, nu se dorește a fi o concluzie a studiului. "S-a făcut un calcul statistic, care însă nu este îndeajuns de precis ca să ne ducă la o astfel de concluzie. Studiul se rezumă doar la a spune că din punct de vedere al ADN-ului mitocondrial transilvănenii au afinități genetice cu grupul de populații din Europa Centrală, în timp ce românii din Valahia, Dobrogea și Moldova au afinități genetice cu grupurile de populații din Balcani." Cercetarea interdisciplinară a fost semnată de Relu Cocoș _cercetător doctor în cadrul catedrei de Genetică de la Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București_, Sorina Schipor _Institutul Național de Endocrinologie C.I. Parhon_, Montserrat Hervella _Departamentul de Genetică, Antropologie fizică și Fiziologie animală, Universitatea din Țara Bascilor_, Petru Cianga _Departamentul de Imunologie, Grigore T. Popa Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași_, Roxana Popescu _Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara_, Claudia Bănescu _Departamentul de Genetica Medicala, Universitatea de Medicină și Farmacie Tîrgu Mureș_, Mihai Constantinescu _ Institutul de Antropologie "I. Francisc Rainer", Academia Română_, Alina Martinescu _Departamentul de Genetica Medicală, Universitatea Ovidius, Facultatea de Medicină din Constanța_ și Florina Raicu _asistent universitar doctor în cadrul Catedrei de Genetică Medicală Universității "Carol Davila" de Medicina și Farmacie_. Lucrarea a fost finanțată cu două granturi acordate de Autoritatea Națională pentru Cercetare științifică din România și de Ministerul spaniol al Științei și Inovării. Articolul publicat pe 7 martie poate fi consultat pe site-ul revistei "BMC Genetics".

   raspunde comentariului
 • Ghila

  11 aprilie 2017 18:47

  Mai mult, parcarea si tariful aferent călătoriei cu mijloacele de transport in Cluj se pot plăti foarte simplu printr-un simplu SMS de mult timp.

  raspunde comentariului
 • Ghila

  11 aprilie 2017 18:47

  Mai mult, parcarea si tariful aferent călătoriei cu mijloacele de transport in Cluj se pot plăti foarte simplu printr-un simplu SMS de mult timp.

  raspunde comentariului
 • adrian b

  11 aprilie 2017 18:44

  din pacate trebuie sa recunosc de pe pozitia de bucurestean nascut in Constanta diferenta de mentalitate si de cultura intre cele 3 regiuni ale aceleasi tari. Constanta este tributara unui nivel de eductie precar care se manifesta in indaratnicia votului catre nemernici cu fata umana iar Bucurestiul experimenteaza un PSD dezolant dupa un sir indelung de incompetenti de dreapta. Dl Boc isi vede de treaba ardeleneste asa cum nu a putut sa faca din pozitia de prim-ministru ca anexa a unui presedinte necinstit, semi incompetent , fost marinar constantean .

  raspunde comentariului
 • adi

  11 aprilie 2017 17:22

  Apropo de gaina uriasa si cea care a clocit ouale ei, cand am vazut prima si singura data cu ocazia unui interviu cum e decorat interiorul locuintei primaritei kitsch, ma gandeam si ma pufnea un ras amar, ca e interiorul potrivit la fix intr-o casa cu turnulete si oglinzi cu ingerasi kitsch-osi in fata usii. Un echivalent al casei poporului de interior. Decorurile concepute de ea pentru Bucuresti nu pot fi mai prejos de gustul uneia capabila sa-si amenajeze interiorul locuintei intr-un stil oribil sclipicios. Sper sa nu mai apuce si al doilea mandat, altfel transforma Bucurestiul intr-o imensa casa cu turnulete.

  raspunde comentariului
 • Alina

  11 aprilie 2017 17:21

  Constanta ca si Pitestiul psdite carora nu le pasa de nimic in afara buzunarelor lor.

  raspunde comentariului
 • Alina

  11 aprilie 2017 17:20

  Constanta ca si Pitestiul psdite carora nu le pasa de nimic in afara buzunarelor lor.

  raspunde comentariului
 • Alina

  11 aprilie 2017 17:20

  Constanta ca si Pitestiul psdite carora nu le pasa de nimic in afara buzunarelor lor.

  raspunde comentariului
 • Alina

  11 aprilie 2017 17:20

  Constanta ca si Pitestiul psdite carora nu le pasa de nimic in afara buzunarelor lor.

  raspunde comentariului
 • Alina

  11 aprilie 2017 17:20

  Constanta ca si Pitestiul psdite carora nu le pasa de nimic in afara buzunarelor lor.

  raspunde comentariului
 • Alina

  11 aprilie 2017 17:20

  Constanta ca si Pitestiul psdite carora nu le pasa de nimic in afara buzunarelor lor.

  raspunde comentariului
 • Interequipment

  11 aprilie 2017 16:45

  Sunt plictisit de propaganda gen Sabin Gherman.Mentionez ca sunt bucurestean si n-ar trebui sa-mi pese.Realitatea este alta. Constanta este jefuita ca si Bucurestiul pentru a tine judetele sarace din tara.Constanta produce de 3 ori mai multi bani la buget decat Cluj sau Timisoara dar primeste mai putini bani inapoi decat Clujul si Timis.Constanta total venituri la buget - Constanta 1,174,571,429 Euro varsati la buget si 170,000,000 primiti inapoi adica 14,4.Cluj 436,261,905 varsati si 192,166,667 primiti adica 40Idem Timisoarahttpswww.ziarulincomod.roharta-banilor-din-romania-cat-da-si-cat-primeste-inapoi-de-la-bugetul-de-stat-judetul-tau-foto

  raspunde comentariului
  • mossi

   11 aprilie 2017 22:53

   Interequipment Defalcarile Constantei sunt artificial umflate de taxele vamale care nu sunt de fapt banii Constantei. Altfel Timisoara si mai nou Clujul sunt deja intr-o alta liga dpdv economic fata de celelalte orase comparabile ca marime.

   raspunde comentariului
  • Flash

   11 aprilie 2017 17:13

   Iar eu sunt plictisit de cei care gandesc cu parte dorsala. Realitatea de care vorbiti este una nedreapta. Este nedrept ca toate filialele multinationalelor sa-si faca contabilitatea doar la Bucuresti, unde platesc si taxele aferente. Este nedrept ca filialelor bancilor din intreaga tara sa li se faca, de asemenea, contabilitatea la Bucuresti. Toti acesti bani pe care-i produce provincia se platesc catre finantele bucurestene. Guvernantii, in general, sunt mai interesati de capitala decat de restul tarii. Statul nu prea investeste in infrastructura din restul tarii, iar de aici si investitiile mai mici fata de Bucuresti. Iar cat priveste Constanta, care este un caz mai aparte, ar trebui sa stii ca se incaseaza niste bani foarte frumosi din transportul de marfa din port. Doar faptul ca salariile sunt mai mici in Constanta fata de Cluj, ar trebui sa va puna pe ganduri, tinand cont ca primul produce mai multi bani. Concluzia mea in Constanta se fura mult mai mult fata de Cluj, iar asta se vede in nivelul de trai si in starea deplorabila pe care o are orasul . Cu regret spun asta, deoarece, din punctul meu de vedere, Constanta ar putea fi unul dintre cele mai frumoase si bogate orase ale tarii.

   raspunde comentariului
   • pandele

    11 aprilie 2017 18:04

    FIlialele multinationalelor sunt micutze..Emerson, Ace fujikura, dar si Farmec, Sinterom, pana si ax perpetuum srl cluj trebuie sa verse tot, impozite salariati, impozite profit la httpsstatic.anaf.rostatic10AnaflegislatieDGAMC_27122016.pdfoala comuna a bujetului, epigon al centralismului comunist...

    raspunde comentariului
 • Interequipment

  11 aprilie 2017 16:39

  Sunt plictisit de propaganda gen Sabin Gherman.Mentionez ca sunt bucurestean si n-ar trebui sa-mi pese.Realitatea este alta. Constanta este jefuita ca si Bucurestiul ca sa tina judetele sarace din taraConstanta produce de 3 ori mai multi bani la buget decat Cluj sau Timisoara dar primeste mai putini bani inapoi decat Clujul si Timis.Constanta total venituri la buget - Constanta 1,174,571,429 Euro varsati la buget si 170,000,000 primiti inapoi adica 14,4Cluj 436,261,905 varsati si 192,166,667 primiti adica 40IIdem Timisoarahttpswww.ziarulincomod.roharta-banilor-din-romania-cat-da-si-cat-primeste-inapoi-de-la-bugetul-de-stat-judetul-tau-foto

  raspunde comentariului
  • ergo

   11 aprilie 2017 17:03

   Esti in eroare.Exceptand Bucurestiul, contributia Constantei ste la un nivel chiar mai scazut decat cea a Clujuluisau a Timisului.Nu articole rautacioase din ziar decid asta, ci INS!Oricum, aici nu este vorba despre cat si cum se produce , ci de MENTALITATE!

   raspunde comentariului
  • ergo

   11 aprilie 2017 17:03

   Esti in eroare.Exceptand Bucurestiul, contributia Constantei ste la un nivel chiar mai scazut decat cea a Clujuluisau a Timisului.Nu articole rautacioase din ziar decid asta, ci INS!Oricum, aici nu este vorba despre cat si cum se produce , ci de MENTALITATE!

   raspunde comentariului
 • Spanu Robert

  11 aprilie 2017 16:17

  Domnule Cristian Hagi,Mai bine mai tarziu decat niciodata,ati constat un lucru perfect adevarat,da,clujul este in alta tara,este cu 15 ani inaintea Constantei si asa va ramane atat timp cat dvs.si cei care aveti posibilitatea de a fi formatori de opinie taceti.Ma intreb de ce abia acum ati scris acest articol si nu de acum 10 ani?Am ajuns sa vina ardelenii sa faca evenimente in Constanta,probabil nu stiu ca pe aici inca ******* scot canapeaua la trotuar si asculta manele si tigancile umbla prin centru cu halat si papuci cu sosete si vara si iarna.De altfel nu stiu daca stiti dar la cluj inca de pe vremea lui Funar toti ******* au fost scosi din oras chiar daca drepturile omului au fost impotriva dar nu a contat,altfel nu se poate,tocmai de aceea va placut la cluj pentru ca nu ati vazut ce intalnesti la noi in piata ovidiu,centru,etc.In alta ordine de idei aceste maxi taxi care opresc oriunde sa mai ciupeasca cate un leu nu le vedeti?Cum sa fie trafic civilizat in Constanta?Cum sa mai fie puncte de interes comercial pe anumite artere principale cum este si normal daca lumea nu mai trebuie sa mearga de loc pe jos?Dvs stiti ca in acest moment Constanta este singurul oras din Romania care nu are centru?Oare de ce credeti ca a devenit asa si inca nu se ia nicio masura?Sunt mult mai multe intrebari pe care as putea sa vi le adresez la care sunt sigur ca stiti raspunsul dar degeaba il stiti dvs daca nu le transmiteti si celor care trebuie sa iasa la vot si care sunt singurii care pot schimba viitorul Constantei.Pana nu va candida la primaria acestui oras un om care nu este de al locului nu se va schimba nimic din pacate.

  raspunde comentariului
 • Si ?

  11 aprilie 2017 15:41

  Si ce ar pierde romanii ardeleni ?

  raspunde comentariului
 • goe

  11 aprilie 2017 13:06

  Diferentele de mentalitate ale celor doua orase sunt uriase. Cum e turcu' si pistolu'. Adica asa orase, la asa primari. Pesedeii au fost in totdeauna in slujba vechiului sistem si a rusilor. Ei se bazeaza pe prostime nu pe dezvoltare.

  raspunde comentariului
 • cu cat pop e mai imbatranita, tendinta e sa se traga spre casa, unde sunt rude, prieteni vechi, cunostinte si amintiri

  11 aprilie 2017 10:44

  Rezulta ca, atunci cand Constanta va fi aproape la fel de atractiva ca Italia, resursa va roi spre ea. ce le lipsese momentan sunt oamenii, selectia lor si organizarea. in mod logic Ct ar avea acces la resursa umana de buna calitate mai lesne decat CLUJul, insa n-au organizatie care sa faca niste planuri cu obiective clare care sa conduca la o adm eficienta - ce sa mai vorbim de CAPITALA! RESURSA UMANA POTENTIALA NU EXISTA IN CLUJ, TIMISOARA, BRASOV, ci in CAPITALA, iashi, chisinau, iar multi ar prefera Constanta si zona Litoral-Delta, Transilvaniei sau indepartatului Banat. problema e cum atragi resursa, cum o califici, specializetzi, selectezi si folosesti eficient si o transfori in factor activ de dezvoltare avand asemenea facilitati = porturi de unde pleaca si vin marfuri din intreaga lume

  raspunde comentariului
  • Goi

   11 aprilie 2017 11:31

   Cu cat mai agramat e un individ, ca cel de la 1044, cu atat mai mult va scrie, fara sa spuna nimic relevant. In analfabetismul lui nu intelege nimic din ce a scris autorul articolului.

   raspunde comentariului
   • cioca boca

    11 aprilie 2017 11:43

    un soi de parazit stalal care ar dori sa folosesca infrastructurile a cel putin doua state, avand resurse destul de limitate in domeniile esentiale = sabotor al statului gazda, in slujba UNGARIEI sau a unei organizatii suprastatele

    raspunde comentariului
  • Sergiu

   11 aprilie 2017 11:10

   Cat de prost poti fi,cititorul lu' peste?!??? N-ai inteles nimic din articol....dar stii cum sta treaba?!? Clujul chiar va fi capitala unei tari diferite! Stati voi in tiganime si asteptati sa deveniti atractivi...

   raspunde comentariului
   • cioc boc treci la loc

    11 aprilie 2017 11:34

    Evident ca e vorba despre o Organizatie parastalala cu retzele in serviciile a mai multor state, cu reprezentare POLITICA si o expertiza occidentala in domeniul dezv, managementului si capacitatii de a atinge obiective concrete - un soi de joint, international in cazul lor! nu degeaba tot se freaca al-de unGUREAnu pe acolo de mic - e veche treaba - dar nu prea face nimic pentru ieshi.

    raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design