De când e interzis steagul Transilvaniei în România? | Cel mai citit comentariu al săptămânii

de Sabin Gherman , 19 martie 2017 - stire actualizata la ora 13:13, 19 martie 2017
De când e interzis steagul Transilvaniei în România? | Cel mai citit comentariu al săptămânii

Date sunt astea: câţiva tineri au fost amendaţi cu câte 500 de lei pentru că au purtat, în cadrul unei manifestaţii autorizate, steagul istoric al Ardealului. În procesul-verbal, jandarmul a motivat amenda prin faptul „a purtat steagul Transilvaniei de dinainte de 1918“ .

Pe străzi, coloanele au purtat steagurile Uniunii Europene, României şi Ungariei – manifestările au fost la Cluj, în 15 martie, de Ziua Maghiarilor. Tinerii amendaţi spun că cei care au chemat jandarmii sunt chiar organizatorii, organizatorii sunt speriaţi şi spun că nu-i chiar aşa: Jandarmeria le-a atras atenţia că vor răspunde drastic în faţa autorităţilor dacă în coloane va apărea acel steag al Transilvaniei – şi ce să facă deci?

S-o luăm băbeşte. În 28 noiembrie 2015, la Gura Humorului e dezvelită statuia lui Ştefan cel Mare şi de atunci flutură pe catarg şi steagul istoric al Bucovinei. În 19 mai 2014, premierul Victor Ponta primeşte de la organizaţiile judeţene ale PSD steagul istoric al Moldovei. În 29 mai 2008, premierul de atunci, Tări­ceanu, salută drapelul Maramureşului înălţat la Baia Mare, chiar în cadrul unei ceremonii oficiale. În 4 octombrie 2012, prefectul de atunci al Gorjului anunţa că va arbora drapelul judeţului pe Vârful Păpușa, în prezența premierului Victor Ponta, pentru promovarea turismului în zonă. În 21 martie, începând din anul acesta, se va celebra Ziua Olteniei – poate aşa va afla şi Ministerul Culturii despre culele olteneşti care stau să cadă.

În Bucovina „e voie“. La fel în Oltenia şi Moldova – la unele, steaguri – băbeşte – „de dinainte de 1918“. Ce-o avea steagul Transilvaniei de-i sperie? Culorile sunt aceleaşi ca ale drapelului românesc, dar aşezate în ordinea galben-roşu-albastru. Că-i dinainte de 1918? – adică până la 1918 n-a fost viaţă în Ardeal? Am fost adoptaţi la 1 decembrie şi musai să tăcem dacă părinţii adoptivi ne dau o strachină de zamă mai puţin decât celorlalţi? Ne-o luăm după ceafă şi de la jândarii unguri şi de la cei români? Măi băieţi, băgaţi-vă minţile-n cap, că uneori istoria-i o vacă năroadă care-n cap vă loveşte...

Culorile astea de pe steagul Transilvaniei au constituit pretextul unui proces celebru, cel al cocardelor, de la Sibiu – în 27 mai 1894 un grup de patrioţi români implicaţi în Procesul Memorandiştilor se întorceau în oraşul natal, iar locuitorii i-au întâmpinat purtând cocarde tricolore. Ziarele de peste munţi care-au avut corespondenţi la Sibiu au arătat că niciunul dintre cei acuzaţi, cu atât mai mult un grup de cinci tinere, nu au dat înapoi în faţa judecătorului şi şi-au susţinut dreptul la identitate. Şi citim din Universul literar din 13/25 februarie 1895, Bucureşti, argumentul tinerelor românce: „La întrebarea judelui dacă a avut cunoştinţă de dispoziţiunea legei care opreşte purtarea acestor colori, răspunde că a ştiut că legea opreşte purtarea colorilor streine, tricolorul galben-roşu-albastru nu este însă tricolor strein, deoarece acelea sunt colorile noastre, ale românilor, locuitorii autochtoni ai acestei ţări, mai departe sunt şi colorile Ardealului. (...) Nu cunoaşte că prin faptul său a comis vreun delict oprit de lege, deоагece n’a avut intenţiune decât a’şi manifesta cu această ocaziune solemnă simţul său de bun român“. Apărătorul românilor la Sibiu a fost unul din avocaţii străluciţi ai Ardealului, dr. Amos Frâncu, cel supranu­mit „Tribun al Apusenilor“ – e acel Amos Frâncu care l-a apărat pe liderul Partidului Naţional Român, dr. Ioan Raţiu, în Procesul Memorandiştilor puşi sub acuzare pentru că au denunţat în presa internaţională oprimarea românilor ardeleni.

„Tricolorul galben-roşu-albastru nu este însă tricolor strein, deoarece acelea sunt colorile noastre, ale românilor“ – am ajuns acum, în secolul 21, să fim amendaţi ca pe vremuri, de astă dată de jandarmii români, pentru identitate? Orice se poate purta în Ardeal, de la steagul pus pe restaurantul italian până la steagul unei companii sau steagul unei echipe de fotbal – doar drapelul ardelenilor nu? Revenim iar la aiureala lui Brătianu, „vreau Ardealul, dar fără ardeleni“? Dacă România e o mare familie, de ce e Ardealul copilul ţinut în beci când neamurile se bucură la nuntă? Cum adică să nu-mi recunoşti identitatea? Existenţa mea depinde de spaimele tale? Dacă sunt din Ardeal, că mă cheamă Ion sau Ianoş sau Iohann nu-s tot cetăţean român, cu aceleaşi drepturi ca ale bucovineanului sau moldo­veanului? Poate ar trebui să apreciem că Ianoş şi Iohann au adoptat şi ei simbolul lui Ion, steagul galben-roşu-albastru – simbol comun pentru valori comune.

Nici politicienii şi nici Jandarmeria n-au de unde să ştie (sic!) că românii ardeleni au purtat acest steag şi la Alba Iulia, la 1 decembrie 1918 şi că apoi, din 1968 începând, în Magazin Istoric şi în toate studiile care au urmat, culorile drapelului au fost puse în ordinea roş-galben-albastru, să dea bine la cota de unitate naţională. Au venit după revoluţie hoarde de istorici, bine aghesmuiţi cu funcţii, dintr-ăia cu abonament la Vetrele Româneşti, şi au dus mai departe aiureala că în Ardeal românii au fost doar nişte slugi făcătoare de copii –
pe de o parte, se ridică în slăvi vitejia neamului, pe de alta, arată că-i vai de capu’ satului. Îi vezi acum pe unii naţionalişti cum învaţă pe de rost în ungureşte poezii de Petofi să le spună la seminarii de bune maniere, în timp ce dau interviuri „presei“ înspăimântate că fură ungurii Ardealul. N-o să-i auzi însă comentând despre Legea 33/1996, de exem­plu, a moţilor, care există de 21 de ani şi tot de 21 de ani nu e aplicată – moţii-s buni doar în campanie electorală, aşa-i? La fel ca Transilvania.

Eu, românul ardelean, când văd pe străzi drapelele României şi Ungariei fluturând în voie în timp ce steagul Transilvaniei e (semi-)interzis, cred aşa: că Ardealul e încă o spaimă pentru România, aşa cum a fost şi pentru Ungaria câteva sute de ani. Nici Bucureştiul nu înţelege, aşa cum nici Budapesta n-a înţeles, că identitatea acestui spaţiu s-a născut din „bună ziua, jo napot, guten tag“, că toate culturile sunt egale şi fiecare a dat şi a primit câte ceva în seva lui.

Nu pricepe nici Bucureştiul şi nu pricepe nici Budapesta că, dincolo de aur, argint şi gaz metan, în Ardeal bogăţia cea mare sunt oamenii, cei obişnuiţi să des­chidă şampania de re­velion şi la doişpe, şi la unu noaptea, cei care se bucură de două Paşte, cei neînvăţaţi cu breaking news-urile că vine iarna şi cămara-i goală – aici nu vin jandarmii cu pâine şi carne şi cu lopată de dat zăpada din ogradă.

Şi poate ar fi cazul să rumege – politicieni, jândari şi alţi spăimoşi – că pot să ia aurul, argintul, gazul, fânul din fânar şi cloşca din cuibar, dar nu şi „intenţiunea de a’şi manifesta simţul de bun român“. De ce să rumege toate astea? Pentru că istoria-i o vacă uneori.

Comentarii

 • Gogu

  13 aprilie 2017 15:07

  Pai tocmai ti-am scris mai jos niste injuraturi de toata stima in ungurete mai jos. aparent astia cenzureaza limba maghiara cu totul nu doar injuraturile.macar una sa-ti scriu intr-un cuvat Tefasz,lofaszaseggedebe, poate scapa de cenzura. Daca tot ai copiat de pe gugal o injuratura de copii de gradinita de la Karoly Bela...Tovarase pui comunistoid, in Adreal nu vorbesti cu bey, aia ii la mitici, bei fiind un cuvant originar turcesc ce poate fi atat prepozitie cat si pronume. Nu esti ardelean, clar ca ziua dupa exprimare, habar nu ai ce se intampla in CJ , iarasi clar ca bunaziua si dupa exprimare esti sudist cel mult te-ai plimbat pan la brasov. Cu etimologia aia a ta a numelor poti sa canti in fata la statuia lui baba novac. Amu ce sa-i faci, ti ciuda ca am parte de civilizatie in CJ, atata de putina cat a mai ramas din cauza viniturilor ca tine. Cu toate astea ii mult peste orice in romania asta.

  raspunde comentariului
 • Gogu

  13 aprilie 2017 14:05
 • Gogu

  13 aprilie 2017 14:01
 • Moții au fost deposedați de aurul LOR în 1924 de nemernicul mitic Brătianu ! ...care l-a "naționalizat" ! ...adică l-a trecut - "prin Lege", din condei, printr-un artificiu abuziv pe hîrtie igienică,

  09 aprilie 2017 4:38

  ...hoție balkano-fanariotă tipică, speciallitatea lui strămoșească miticească - din proprietatea țăranilor moți în proprietatea politrucilor hoți mitici. Asta e realitatea istorică a Transilvaniei în ultimii 97 de ani, după anexarea la statul regățenilor !

  raspunde comentariului
 • gogu

  04 aprilie 2017 11:45

  Na mai foszy, asta ii ultima tentativa de incerca sa iti explic ceva...Ca daca scriu in maghiara sigur nu intelegi. In primul rand Vasile Tanase sunt oameni de cultura, poate printre cei mai mari. Daca din asta era facut bucurestiul, poate ma intelgeam cu miticii... avand in vedere ca Vasile s-a nascut in sud si a murit in 74' la Sibiu spune multe. Miticii se pot intelege cu cei ca tine pe baza de atitudine si cu alti sudisti ce au fost 1000 de ani sub turci. Asta ii cultura lor si punct.Dar atitudinea asta, de care dai si tu dovada mai jos, asta ne transforma in 10 ani maxim in pentelimonul de transilvania. du-te cu maisna de pe memo pana in marasti si te claxoneaza toti de parca esti la ei in curte si ii deranjezi. Parcheaza pe loc nemarcat, nu al cuiva in Manastur si iti sparge cauciucurile un tampit ca el se crede indreptatit acolo chiar daca nu a platiti ceva. No vezi miticeala in capitala transilvaniei? Atitudinea ii bai.Poate te iert de jumate din gunoaiele de mai jos, ca sti cine a fost Tanase Vasile, nu tre sa iti placa... dar macar sti cine sunt.Cat despre Struman, neam de neamul lor pana in 1918 nu a pus picirul in bucuresti. Evreii austrieci s-au oprit maxim la brasov. Mai incearca cu cartea de istorie acolo... da nu aia scrisa de jegosii din Academie, Vatra romaneasca, utc-isti jeguri de genul.Asta cu simtitu... hai laso'n...

  raspunde comentariului
  • ...bey, lófasz, știi tu atâta în ungurește cât scria pe "cauciucurile" ce le-ai văzut tu "sparte" prin "marasti"... și Mărășești și Oituz... HAHAHAHAHA !

   09 aprilie 2017 4:44

   Papițoi regățean beIit... Hai, mai inventează ceva, că văd că ai imaginație... regățenească... spekulativă... bolnavă... și parșivitate... la fel... HAHAHAHA !

   raspunde comentariului
 • gogu

  04 aprilie 2017 9:56

  Ba tu esti pur si simplu un tampit. Ca ti-am demontat ce ai scris este pur si simplu cretin nu conteza, tu scrii in continuare despre omuleti mici si vrezi.cu ce esti tu transilvanean adevarat ba jegule? Istorie habar nu ai, demonstrat cu subiect si pedicat. Cultura nem... ce sa iti mai cer? 1000 de ani in transilvania asta ne-am inteles perfect cu ungurii, cu sasii ***** si chinezi de aveam cred ca si cu aia ne intelegeam. Unde apare problema? Pai cu dobitoci ca tine, vinituri. Nu esti ardelean, ar vrea sa fii... dar demonstrezi ca esti mitic prin atitudine...Ne faci de ras.

  raspunde comentariului
 • Onisifor Ghibu, memorialistică, "Oameni între oameni", Ed. "Eminescu", București, 1990

  01 aprilie 2017 20:54

  "În criza politică de foarte lungă durată de imediat de după război, datorată nepotrivirilor de vederi dintre oamenii politici ardeleni și cei din vechea țară, Goga a avut un rol deosebit de activ. La un moment dat, se părea că s-ar putea găsi totuși o soluție potrivită, care să împace măcar pentru un timp oarecare contrastele evidente. Se cristalizase părerea că la cârma țării ar trebui să vină Iuliu Maniu, președintele de atunci al Consiliului Dirigent. ... a desființat Consiliul, înlocuindu-l cu o Comisiune de unificare. Aceasta avea să renunțe la linia de până atunci a Consiliului Dirigent, care îndeplinise în Ardeal o operă de administrație locală foarte bună în cele mai multe părți ale ei. Faptul că această administrație nu avusese legături prea strânse cu cea din vechea țară, se datora împrejurării că aceasta din urmă nu corespundea în general vederilor ardelenilor, care nu se considerau obligați să-i respecte principiile și să le urmeze întocmai. Este un lucru sigur că desființarea Consiliului Dirigent al Ardealului a constituit în prima linie opera lui Goga, ceea ce s-a dovedit atât atunci cât și pentru mai târziu a fi fost o mare greșeală. Ardealului trebuia să i se fi lăsat posibilitatea ca, în cadrul României reîntregite, să-și dezvolte posibilitățile și metodele sale de muncă și de experiență după un tipar propriu, care trebuie recunoscut că în multe privințe era superior celui politicianizat din vechea țară. ... a forțat lucrurile până la desființarea Consiliului Dirigent nepunând însă în locul lui decât un surogat de o calitate inferioară, care în loc să descurce lucrurile le-a încurcat, în loc să ducă la unificarea sufletească a Ardealului cu vechea țară a contribuit la despărțirea ei. ... Trebuie să adaug că această evoluție a fost determinată și de unii factori despre care încă nu este momentul să vorbesc, dar cu privire la care există note ale mele în altă parte. În momentul în care s-a hotărât desființarea Consiliului Dirigent și mutarea întregului personal al acestuia la București, eu, împreună cu toți directorii generali ai Resortului Instrucțiunii și cu revizorii școlari din Transilvania, am înaintat un protest, semnat de toți, fără excepție, în care declaram că dacă se va face greșala de a se trage dungă peste tradiția Ardealului, nici unul din noi nu ne vom duce la București. Să facă guvernul ce va vrea ! Speram ca acest gest unanim al nostru să-l impresioneze pe amicul Goga, ceea ce însă, din păcate, nu s-a întâmplat. ... În astfel de condiții, sudarea dintre cele două provincii a fost mult îngreunată, iar rezultatele în loc să fie din ce în ce mai bune, au ajuns să devină tot mai puțin satisfăcătoare. ... După ce a făcut un pas greșit, Goga n-a mai putut evita să-l facă și pe cel de-al doilea, apoi și pe al treilea. A intrat într-un vârtej pe care nu-l mai putea stăpâni și care îl copleșea din toate părțile. Divergențele intervenite între el și Maniu, al cărui izvor nu-l cunosc mai îndeaproape, au dus cu timpul la o ruptură definitivă între ei. Au trecut astfel câțiva ani de desfășurare nemulțumitoare a evenimentelor politice interne. ... La un moment dat, _Goga_ a publicat în "Țara Noastră" un articol intitulat "După cinci ani de la Unire", în care făcea o privire asupra celor cinci ani petrecuți de Ardeal în România Mare, ... țara a ajuns - afirma el - în situația unei mașini stricate, care nici nu merge și nici nu mai poate fi reparată. Era un articol de un pesimism dus la extrem."

  raspunde comentariului
 • http://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/fapte-putin-stiute-despre-s-a-facut-unirea-1918-frazacare-i-a-scapat-ion-bratianu-vreau-transilvania-transilvaneni-1_511f413900f5182b8568f142/index.html

  01 aprilie 2017 19:28

  "Într-un articol, "Despre conferința "Un popor martir" ", apărut în periodicul genevez "La Feuille", în 24 mai 1919 _vezi P. Istrati, "Trei decenii de publicistică. II_ Între banchet și ciomăgeală", 1919- 1929, București, Ed. Humanitas, 2005, p. 7-10_, Istrati critică vehement caracterul non-democratic al unirii întregitoare. "Simpatia pentru cauza transilvăneană - spune Istrati - pe care emisarii guvernului Brătianu au venit s-o caute în Capitala Lumii, nu trebuie acordată de muncitorii elvețieni stăpînilor de mâine ai "poporului martir". ... Cei care se ocupă de soarta ardelenilor nu fac altceva decât să schimbe stăpînii". "Cât despre "martiriul" poporului transilvan sub jugul maghiar despre care vorbește Vasile Lucaciu, ne permitem să-i amintim adevăratul martiriu din țara românească sub jugul satrapilor români, suferințe necunoscute în Europa modernă. Regimul oligarhic maghiar, inclusiv persecuțiile și exploatările, nu a egalat niciodată în duritate regimul teroarei românești, iar țăranii din Transilvania nu și-au dorit niciodată să treacă sub sceptrul administrației noastre. Cei care cunosc ambele regiuni știu că în Transilvania nu vezi colibele troglodiților, zdrențăroșilor și bolnavilor de pelagră, care se întâlnesc la tot pasul în România." "Ba ni se mai spune la Conferință că 3000000 de români din Transilvania nu aveau decât cinci reprezentanți în Parlamentul maghiar. Nu îl cred pe acest părinte Lucaciu să-mi poată cita numele unui țăran român care-și reprezintă țara în Parlamentul de la București și să-mi spună dacă legea electorală din Ungaria era mai nedreaptă decât legea cenzitară din România, unde 50 de țărani obțineau cu greu un reprezentant". Istrati conchide_ "Toate discursurile politice pe seama Transilvaniei le putem rezuma la fraza care i-a scăpat altădată "marelui Ion Brătianu", tatăl celui actual, care a zis "Vreau Transilvania, dar fără transilvăneni!"."

  raspunde comentariului
 • Vulturul Transilvanean

  31 martie 2017 15:28
 • Gogu

  29 martie 2017 11:47

  Runda 2 Acum ca ti-am explicat cat de transilvanean este Gogu sa ma iau un pic si de tine cum pastele matii ii zici unui om ca nu stie ce vor transilvaneii dar sti tu.Ai contraargument in argument bai oligofren logic. Cum dumnezaii mamicutei tale scrii cu "k" si "rrr" si mai ai tupeul sa vorbesti de miticisme.Te pomenesti ca ai 16 ani?Mai boule, nu vrea nici un transilvanean "independetnta" ca nu-i prost ca tine. Vrem autonomie financiara, vreau sa nu mai platesc la mitic taxe si impozite si apoi sa imi trimita miticii cat vor ei din ce muncesc eu. Vreau sa nu mai cer stampile de la bucuresti pentru fonduri europene, vreau institutii regionale puternice si orice problema s-o rezolv la Cluj ca si capitala de regiune.Distanta maxima din orice punct al transilvaniei fiind astfel 300 km, nu 600 Cluj MiticlandBucuresti. Vreau sa muncesc in transilvania, nu sa ma prostituez in italia ca mamicuta ta fara sa ma frece la ridiche miticii. De aici si pana la secesionismul de care vorbesti tu ii cale lunga si cea mai proasta varianta posibila. Priceput-ai cat de prost in cucuruz esti? Fiind retardat mintal nu ai abilitatea de a percepe date concrete. Nu vrea nimeni sa rupa o bucata din tara, ca nu suntem tampititi ca tine, mata si aia din Kosovo. Singurii din europa care atata s-au divizat incat nu mai sunt recunoscuti ca entitati statale.Pricepi ca atunci cand gandesti secesional intr-o europa ce merge inspre confederatie este ca si cum admiti ca ai fost conceput cu dosul organului genital a lui tacto si pe langa asta mergi invers fata de europa? No, get it mai cretinule? Ca esti prost ok, ca esti incult ok, ca esti rauvoitor ok, ca esti semianalfabet ok dar nu mai zi ca esti transilvanean ba gunoiule, ca ne faci de ras. Familia aia ta jegoasa o fi o vinitura adusa de boul ala de Ceausescu in Transilvania

  raspunde comentariului
  • https://www.youtube.com/watch?v=iRl_uaix9Xw

   01 aprilie 2017 20:56

   ...bey, 'lică, ai scris o întreagă poliloghiye, și n-ai demonstrat deloc că ai fi ardelean, cum susții PE FALS. Noi, ardelenii adevărați, vă simțim imediat, direct din atitudinea voastră, pe voi, regățenii, bă, căcaților-cu-ochi ! Ai citat câteva ardelenisme uzuale ce le citează toți regățenii când vor ei să arate că și ei empatizează cu ardelenii, iar toată "demonstrația" ta de "ardelenism" se bazează pe un oarecare "Struman", care nici măcar nu are nume ardelenesc, așa că e logic că l-or fi numit familiar "Gogu", regățenește ca și pe tine, că tu, și dacă ești acum prin Cluj, ești doar o loază, pui de regățean din galeria de regățeni mânuitori de dală de beton a lu' "U" cea miticească. O terminație în "an" la numele de familie "Struman" nu e buletin de ardelean, papițoiule ! ...vezi numele "Orcan", ca să-ți dau ceva din vecini de la Buzău, sau "Solcan" di la Yeși, pentru mintea ta cea cât o nucă, de la înălțimea căreia faci tu "analize" stratejiko-pooItiko-yekonomice de căcat, și dai tu sentințe 'telektuale pentru alții, când se vede clar că tu ești un regățean ignorant SADEA. HAHAHAHA ! ...iar faptul că - zici tu - ăla cânta alături de un "Vasile" - cel din muzica militară miticească de la Cluj ? Știu de el = regățean 100 la sută ! - și o "Tănase" care era o mitică cu un bunic ardelean, arată clar că "eroul" tău era regățean venetic. Pun pariu că tu nu știi o boabă de ungurește, Deci rămane așa cum ți-am scris mai-jos, scursură regățenească ! N-are rost să mă repet.

   raspunde comentariului
 • Gogu

  28 martie 2017 22:48

  Apropo de ce postezi numai likuri, esti sifilitc, chiar crezi ca le cauta cineva?

  raspunde comentariului
 • Gogu

  28 martie 2017 22:45

  Bai pizdoshag de mai jos, ala de dupa pacanitul tastelor "stie" ca's ardelean sau regatean. Pe langa ca esti un prost, incult mai esti si cioban mitic. Bai Gheorghe "Gogu" Struman a fost unul din cei mai mari muzicieni din Cluj si ultimii ani din viata i-a prins pe la opera din Cj si la aia de stat si pe la aia maghiara.Era singurul pe care in 90' puteai sa-l mai asculti cantand melodii interbelice. A cantata pe scena cu Cristian Vasile si Maria Tanase.Una din marile bucurii ale orcarui iubitor de muzica nu jeguri de manele de-a tale. Nu-l gasesti pe gugal ca nu-i mitic sa-i faca statuie langa ateneu.Macar comentariu lu olteanu asta a fost simapatic, dar al tau si alu prostu asta de mai jos imi da verdictul cu subiect si predicat. Ca nu sunteti transilvanenii ii clar si oblu, ca sunteti niste jeguri la fel. Da nici macar romani nu sunteti. Esti un ***** mic, cu ochi, neinsemnat, incult si prost. Te-as injura si-n maghiara... da dupaia zici ca's ******... capul tau ala prost atata poate numai.

  raspunde comentariului
 • Poate că nu știați (parodie istorico-statistică la postarea limbrikului oltean "Niiii-noooo-niiii-nooo-niiii-noooo" - regățeanul mincinos de la 6:54, etc.)

  23 martie 2017 13:59

  ÎNTREBĂRI și RĂSPUNSURI ______ 1. Î.-De ce a intrat Rrregatul Rrromînikăi în primul război mondial ? R.-Rrregatul Rrromînikăi a intrat în 1916, cu doi ani întârziere, în primul război mondial pentru că până atunci curvili balkanice miticești Brătianu și gașka lui din jurul rigăi impotent Ferdi' Urecheatu' au stat în expectativă, voiau să vază dacă au șanse, fie pentru anexarea în Est a Bassarrabiyei de la Imperiul Rus, fie în Nord-Vest pentru ANEXAREA Transilvaniei de la Imperiul Austro-Ungar, în funcție de cine pierdea războiul în fața francezilor, englezilor și amerlocilor... Cam ca ciorrili, care așteaptă să moară capra pe câmp, de bătrânețe... Fiindcă li s-a părut că Austro-Ungaria - cu care regățenii aveau din 1888 TRATAT DE ALIANȚĂ ȘI ASISTENȚĂ MILITARĂ ce a protejat Rrregatul nevolnik al Rrromînikăi în fața Rusiei timp de doi ani de război - și Germania au ajuns în situație proastă pe fronturi și că sunt în pragul înfrângerii, au optat mișelește pentru o alianță cu Antanta, împotriva aliatului loial de până atunci, Austro-Ungaria, ce le-a admis non-beligeranța. Mai mult, au ținut secret tratatul semnat cu Antanta LA BRĂTIANU ACASĂ, și au dat ordin pentru un atac mișelesc, FĂRĂ DECLARAȚIE DE RĂZBOI ! UN ATAC INFAM, fără egal în istoria lumii. În dimineața de 27 august 1916 - data Transilvaniei și Europei Centrale catolice, nu data pravoslavnicilor de la BukaIe - mii de grăniceri ROMÂNI ARDELENI din pichetele de frontieră austro-ungare de pe Carpați au fost împușcați MIȘELEȘTE din întuneric de "frații" valahi și șoldoveni care cică năvăleau ca să-i "elibereze". Criminali balkanici nemernici ! Spurcații Europei ! Nimicuri morale, cu căcatul Ion Antonescu în frunte. Jegurile lumii ! ___ 2. Î.-Ce pierderi umane a avut Rrregatul Rrromînikăi în "campania militară" mișelească din Transilvania ? R.-În timpul "campaniei militare" regățenești mișelești din Transilvania ce A DURAT DOUĂ SĂPTĂMÂNI - HAHAHAHA ! ...de tot căcatu' ! - și-au pierdut viața 622 de opincari regățeni lași. ȘASESUTEDOUĂZECIȘIDOI ! ...mormintele există, pot fi numărați unul-câte-unul, și se pot vedea și găurile de la gloanțele primite în spate, că FUGEAU, nemernicii, înapoi către bordeili lor îngropate în pământ, dîn Valahiya puturoasă. HAHAHAHAHA ! ...până și tătarii, la ultima lor năvălire în Transilvania, în 1717 când au distrus satul Sic și i-au masacrat pe secuii localnici, au pierdut mai mulți oameni în fața țăranilor în acea operațiune de jaf și distrugere, decât căcații ăia balkanici care au început peste Carpați o ofensivă cu juma' de meleon dă putori lașe ! 3. Î.-Ce pierderi materiale a avut Rrregatul Rrromînikăi în timpul războiului ? R.-Cele meritate pentru niște nemernici invadatori, ca regățenii lași ! 4. Î.-Cum a rezolvat Rrregatul Rrromînikăi problema optanților unguri ? R.-Pe unii i-a ucis - mulți dintre ei erau ROMÂNI ARDELENI DE LIMBĂ MAGHIARĂ, CATOLICI SAU REFORMAȚI, persoane respectate în comunitatea românilor ardeleni din Imperiu ! - pe majoritatea i-a alungat în Ungaria, proprietățile lor au fost confiscate și date arbitrar ca șpăgi inclusiv căcatului francez Berthelot care a mințit în favoarea BukaIe-lui în fața comisiilor militare internaționale ce pregăteau Tratatul de pace de la Paris. Foarte puțini au fost despăgubiți. 5. Î.-Care era gradul de dezvoltare al provinciilor ALIPITE - că bine ai mai scris, loază balkanikă ! - la Rrregatul Rrromînikăi ? R.-E destul să vedem nivelul de dezvoltare rămas pe perioada interbelică, apoi în timpul komooizmului regățenesc, inclusiv acum, chiar și în condițiile JAFULUI PERMANENT timp de 97 de ani la care Transilvania ANEXATĂ a fost supusă de mitici începând din 1920 de când arrrmiya nevolnikă CAPITULARDĂ de opincari, Jîndărărîya șî Administrațîya brătienești s-au înstăpînit aici cu ajutorul masonilor franțuji, jeguri ca și ei. De nivelul de cultură și civilizație nici nu mai vorbesc, se vede și azi foarte bine diferența. 6. Î.-Ce a făcut Rrromînika pentru dezvoltarea acestor provincii ? R.-Pentru Transilvania, NIMIC ! Au jefuit regățenii timp de 97 de ani, cât au putut, fie prin bugetul Rrromînistanului lor de căcat, fie prin regățenii analfabeți trimiși în Transilvania ca șăfi, ca să fure și ei, individual, cât pot, și să distrugă prin incompetența, indolența și parșivitatea lor. Inclusiv azi, când beizadelele din Transilvania sunt majoritatea urmași ai regățenilor colonizați SISTEMATIC de Brătianu, atunci, și de Ceașkă cu ale lui Trenurili Foamei, recent. Demografic, Transilvania central-europeană a fost - și este ! - supusă de miticii balkanici la ETHNIC CLEANSING și COLONIZATĂ CU REGĂȚENI jegoși, prin ALUNGAREA UNGURILOR, SAȘILOR, ȘVABILOR, SLOVACILOR, CEHILOR, UCRAINENILOR, EVREILOR, etc. prin diverse metode parșive, șovine miticești ! Civilizațional, a fost dată-'napoi cu 200 de ani, până la nivelul de la 1848-49, când românii ardeleni și-au cucerit libertatea cu armele în mâini, după 248 de ani de IOBĂGIE IMPUSĂ DE UN CĂCAT VENETIC, yerăul Mikhail Petrașkul al regățenilor, aventurierul valaho-makidon rămas în istoria Transilvaniei doar prin legarea de glie a țăranilor români transilvăneni liberi - "Legătura lui Mihai".

  raspunde comentariului
 • Gogu

  21 martie 2017 19:46

  Dorule dar suparat mai esti ma. Daca tot esti oltean, la multi ani de ziua Olteniei. Vezi, cum sa nu iti placa Romania, tu fiind oltean ai dreptul la ziua ta subnationala, eu transilvanean nu am voie ca sunt secesionist. Daca ma vad jandariii cu steagu, poi cred ca ma impusca.Si-s de acord cu tine, un transilvanean nu vrea separatie teritoriala dar vrea mai aproape de Europa, ala-i baiu. Daca tot lucrezi in Transilvania, hai pe la mine sa-ti dau o tuica de aia adevarata ca mie imi plac oltenii. Cu o conditite. Aduci o tabla de slanina. Poate ti-a mai trece suparerea.Apropo, ce scri tu acolo cu 15 si 10... ale-as procente. Si sa te informezi si pe tine, spaga nu-i 10 la suta din proiect ci este cam 25 la suta. Daca ii mare proiectu scapi si mai jos de 25. La Bucale obrazu subtire cu munca provinciei se tine boss!

  raspunde comentariului
  • https://www.youtube.com/watch?v=oWXmqy3n444

   23 martie 2017 14:03

   ...bey, regățene, iar încerci tu să te-dai-drept ardelean ? ...tot timpul te dau-de-gol mai multe, fiindca ești TOTAL IGNORANT în ce privește Transilvania. În primul rând, NICI UN ARDELEAN nu spune că se numește "Gogu", pentru că "Gogu" e un diminutiv TIPIC regățenesc ce a ajuns în Transilvania purtat dă voi în papornițili voastre goale, imigranți jegoși și hoți ! ...prima dată prin anii '60 ! ...am avut în anii ăia vecin "Goguță", fiu de APeVizd regățean ca și Gușă, un tuciuriu - cum sunteți toți, ca șî paki's ăia violatori de fetițe britanice șî teroriști dă la Londra - cu care n-am schimbat nici un cuvânt în toată copilăria, pentru că-l simțeam că-i venetic dă-două-parali, și că "erea" yezakt așa cum sunteți toți - fără caracter, arogant și foarte obraznic ! ...în al doilea rând, nu mai fă propagandă inventată artificial cu "unitatea" INEXISTENTĂ a boborului rrromîn, că nici un transilvănean nu simpatizează oltenii și - mai ales - toți ardelenii SE PIȘĂ pe slănina oltenilor, că e DE-TOT-CĂCATU', că oltenii nu știu prepara porcul, că la 1907 nici nu aveau porci pă lângă bordeie ! HAHAHA ! ...că de-aia nu "are" oltenii cocini în "bătătură", că abia în anii lu' Ceașkă al vostru ați început să țineți porci legați cu juvăț de korkodușu' dîn "ogradă", bre, că furați dă pă câmpu' kolektivist ceaușizd ce trebuia să le dați de mâncare. ...ai dat un rateu memorabil, tocmai pentru că esti ignorant ca toți regățenii, care n-au habar de DIFERENȚELE IMENSE dintre Transilvania și restul, și pentru că te încăpățânezi să MINȚI cu scopuri politice miticești, NEMERNICULE ! ...și te mai și trădezi singur că ești MITIC, atâta ești de prost, bouIe ! ...în al treilea rând, nici un ardelean nu spune "Transilvania", ci localizează, și nici un ardelean nu spune "țuică", bre. Vorbești tu mai-jos, într-o postare precedentă a ta, in 17, la 21_33, de "ardelenii batrani", bă, nemernicule ? ...se vede clar că tu n-ai vorovit în viața ta cu un ardelean bătran, bă, papagalule ! HAHAHAHAHA ! Pricepiși, regățene parșiv ? ...și de când deții tu monopolul asupra a ceea ce vor ardelenii, bă, căcatule, ca să faci propagandă solidarnikă pe-aici ? Altă dată străduiește-te să minți "mai cu talent", vorba Gigelului vostru ciobănesc, care n-a ajuns să fie "Gogu", a rămas "dăcît" la stadiu' dă "gigel"...

   raspunde comentariului
 • Doru

  20 martie 2017 13:53

  VasilicaPrietene, tu ori esti prost, ori esti prost. Deci ai doua variante. Bai omule, daca geografic prin ardeal te duci cu masina catre europa, de ce ***** sa faci prioritar autostrazi in moldova? Si bai ganditorule, autostrazile din ardeal le-au finantat cu 15, restul vin de la UE. Si sa ne intelegem clar, maine daca ar fi dupa mine as face autostrazi in Moldova. Si nu-i un ardelean care vrea "autonomie teritoriala", rupere de teritorii si alte cacaturi cu care tie si celor ca tine fara un gram de educatie niste jegosi le spala creierii. Singurul lucuru pe care ar trebui sa il vrea orice regiune istorica a romaniei este autonomia fiscala. Lucru pe care mai nou il urla moldovenii dupa ce de la bugetul de stat un oras precum Iasiul, centru istoric, capitala a moldovei, oras universitar etc a primit mai putin decat Alexandria. Autonomie fiscala insemna ca poti lua fonduri europene si sa te apuci sa faci o autostrada in moldova maine, nu mai trebuie ca un nemernic din ministere sa iti conditioneze proiectele pentru aprobare cu 10 spaga... Aia ii problema ba desteptule.In rest, sunt un oltean, cu facultate si armata facuta la Bucuresti, ce munceste in transilvania cu bunici in viata, doamne ajuta, la Husi.Ai priceput bai boule?

  raspunde comentariului
 • MARTIRI ARDEALULU au fi murit pentru ARDEAL? Pentru tzara lor care nu exista? Au murit pentru ca nu mai puteau RABDA si ca prostii luptand pentru altii in folosul celor care-i tolera!

  20 martie 2017 11:32

  S-o credeti voi ca rusii se vor opri la Carpati de frica secuilor si nu ne vor face si pe noi partasi la PRADA! Toti ardelenii indiferent de NATIONALITATE vor fugi ca potarnichile care-nCotroceni, care-n Siberia Adevarata, care pe unde o mai fi primit ca refugiat - lui Merkel sigur ii cam ies pe nas refugiatii asstia - caci teritoriul pe care stati va fi de data asta impartit frateste intre moldoveni, sarbi si bulgari = viitorii vostri stapani pe veci.

  raspunde comentariului
 • Steghe

  20 martie 2017 11:07

  Sa vorbeasca doar romanii ardeleni - nu unguriirau intentionati sau dezinformati, viniturile si corciturile. Noi stim ce au suferit romanii inainte de 1918 si dupa diktat. De fapt cel mai bine ar fi sa vorbim despre consolidarea UE.

  raspunde comentariului
  • ..."dăcît" ROMÂNII ARDELENI ți-au scris pe-aici, cretinel regățenesc șovin ! Vezi vre-un comentariu în ungurește, tîmpitule ?

   23 martie 2017 14:16

   .

   raspunde comentariului
 • nino

  20 martie 2017 10:04

  Ion Rusu Abrudeanu scria in cartea sa PACATELE ARDEALULUI FATA DE SUFLETUL VECHIULUI REGAT fapte, documente si facsimile INCHIN ACEASTA CARTE , DREPT PRINOS DE RECUNOSTINTA DIN PARTEA SA, CA ARDELEAN, MEMORIEI ETERNE A EROILOR SI INVALIZILOR DIN ARMATA VECHIULUI REGAT, CARE CU ATATA NOBIL AVANT SI-AU SACRIFICAT VIATA SI SI-AU SANGERAT TRUPUL PENTRU ELIBERAREA ARDEALULUI DE SUB JUGUL UNGURESC.

  raspunde comentariului
  • http://www.clujtoday.ro/13783-memorandumul-din-1938-adresat-de-iuliu-maniu.html

   23 martie 2017 14:10

   ...bey, puIică balkanikă oltenească, unde e armata ta regățenească "eliberatoare" în poza de la 1 decembrie 1918 din link-ul de mai jos ? Hă ? NU E ! ...aaaaaa, era CAPITULARDĂ deja din martie 1917... N-ați eliberat pe nimeni, CAPITULARZILOR ! HAHAHA ! ...iar pentru noi a fost mai bine sub Budapesta în secolul XIX și începutul secolului XX față de situația de sub BukaIe în secolul XX și acum în secolul XXI ! Așa să știi. Uite ce zicea "corifeul unionist" Maniu, în 1938 - la numai 20 ani după ce a făcut PENTRU ȘPĂGI tot posibilul ca s-o unească cu Rromînika balkanikă hoață - făcând bilanțul situației Transilvaniei LA NUMAI 18 DE ANI de la debutul guvernării nevolnicilor mitici în Transilvania. DISTRUGERE TOTALĂ, la fel cum se vede și se face și azi, într-"o provincie care nu fusese, totuși, cucerită, ci se unise printr-un act de liber entuziast consimțământ", cum spune chiar el, cel care A FĂCUT "UNIREA" ! Toate tarele societății regățenești de azi le regăsim și atunci, puse în aplicare pentru a JEFUI Transilvania, că pentru asta a vrut-o jegul Brătianu - "Guvernele care au urmat după Consiliul Dirigent au procedat întâi la distrugerea esenței însăși a vieței politice, care este dreptul de vot. Practica monstruoasă a furtului de urne, pusă în aplicare și repetată în mod sfidător la fiecare nouă guvernare, a deschis calea celorlalte abuzuri. Guverne cu totul lipsite de prestigiu și de popularitate în aceste provincii au aruncat asupra Ardealului și Banatului clientela lor politică. Cu metode ilegale, ele au impus ca parlamentari persoane necunoscute, adesea trădători notorii ai cauzei naționale în timpul jugului străin, și au umplut funcțiunile politice și administrative cu elemente străine de împrejurările locale și de cetățenii acestor ținuturi. Au revocat din serviciu ardeleni și bănăeni bine cunoscuți, bucurându-se de o aleasă reputațiune, cunoscători ai nevoilor și spiritului provinciei. Elemente cu mari merite în luptele naționale din trecut pentru unitatea noastră de stat au fost înlăturate în zâmbetele de ironică satisfacțiune ale minorităților. Metodele de exploatare fără scrupul, o goană neastâmpărată după îmbogățire a sateliților, întovărășită de imoralitate și corupțiune sfidătoare, au rănit sentimentul public al provinciei, odinioară sub raportul moral sănătoasă până la austeritate. Cu scurta întrerupere a guvernărilor național-țărăniste, Ardealul și Banatul au fost aruncate într-o atmosferă cu totul contrară concepției lor de viaă. O dureroasă deziluzie și o chinuitoare descurajare au cuprins toate inimile în provinciile noastre. Aceste sentimente au fost și mai mult agravate prin umilința ce au simțit, văzând cum dispare prestigiul și simpatia de care se bucura poporul nostru în fața tuturor străinilor. În loc de o nouă epocă de refacere materială și de înălțare morală s-a continuat opera de umilire a provinciilor și de pauperizare, înlăturarea elementului românesc ardelean și bănățean din funcțiunile publice imoral și printr-un favoritism cu nimic justificat. ...Sistemul centralist nu a înțeles aceea ce încă pentru Români a fost un principiu elementar de înțelepciune politică_ metoda de asimilare treptată, fără procedări violente, a noilor provincii, prin respectarea tradițiilor, a concepțiilor și datinilor respective, prin descentralizarea serviciilor publice și prin atragerea elementelor locale reprezentative și de valoare la o colaborare activă în viața publică și administrativă. Aceste metode de înțelepciune politică au fost călcate în picioare față de o provincie care nu fusese, totuși, cucerită, ci se unise printr-un act de liber entuziast consimțământ. Procesul de asimilare ar fi trebuit să se facă treptat și cu prudență, nu numai spre a cruța sensibilitățile, obiceiurile și instituțiile înrădăcinate, dar și spre a nu smulge florile odată cu buruiana, spre a nu distruge și partea de tradiii bune și sănătoase, odată cu înlăturarea organizației de stat și a influenelor străine. ...În general, Românii ardeleni și bănățeni, în loc de a spori forța lor economică, se găsesc într-o situație inferioară față de trecut. Băncile ardelene, odinioară mândria acestei provincii, în plin progres înainte de război, astăzi sunt doborâte la pământ. Preoțimea, intelectualitatea, partea mai înstărită a țărănimii au suferit pierderi de miliarde. ...Luăm exemplul Ținutului Timiș, ținut relativ bogat. Din acest Ținut, Statul încasează pe an aproximativ 5-6 miliarde. tiți cât îi rămân din aceste miliarde pentru nevoile lui administrative, culturale, economice, sanitare, etc.? 200 milioane! Atât face bugetul Ținutului Timiș! Legiuitorul a reunit bugetele celor 5 județe cari îl compun și a creat Ținutul. Mijloacele au rămas aceleași, dar cheltuielile infructuoase au sporit, cu un organ în plus - Rezidena. Cele 200 milioane se cheltuiesc aproape în întregime pe salarii și materiale. Drumurile județene, cari au fost în sarcina județelor, au trecut în sarcina Rezidenței. Rezidența le va lăsa în aceeaș stare în care au decăzut de mult. Dealtfel șoselele naționale cari sunt în sarcina Ministerului Drumurilor, n-au nici ele o soartă mai bună. În Ținutul Timiș, Ministerul n-a făcut nici un drum modern, autostrade până acum. De mulți ani sunt făcute toate șoselele internaționale maghiare cât și iugoslave, în autostrăzi pentru automobilism, noi n-avem nici una. Ținutul Timiș se află la o intersecție de rase. Se întâlnesc aici ambițiuni slave, maghiare, germane, la un hotar dinainte atacat, compromis, ciuntit. Peste acest hotar avem 500 mii de frați. Pe granițele noastre stau două Universități, la Seghedin, maghiară, la Belgrad, sârbă. Românii, și cei din lăuntru și cei din afară, stau la 600 Km. de Universitățile românești. Câtă vreme vor putea rezista presiunei celor două Universități dușmane? Nu e greu de prevăzut cum se va termina acest război de rasă, într-o zi, pentru noi. Banatul e lăsat sorții lui, ros de boli, de denatalitate, de mizerie fiziologică și morală. Exemplul Ținutului Timiș aruncă o lumină tristă asupra stării din celelalte Ținuturi, ajunse într-o stare și mai tristă, ca putere de acțiune și de rezistență națională." "Dupe" cum vezi, juvete, ca și azi, aceeași mimare a statului de drept cu falsificarea alegerilor, aceeași HOȚIE tipică, același arbitrariu dîmbovițelesc ornat arogant cu corupție dusă la maximum și combinate cu aceeași impotență și incompetență miticească caracteristică în ce privește mari proiecte, același dezinteres pentru comunitățile din afara frontierelor - între cei 500000 de care pomenea el atunci sunt și azi cei 380000 de olteni din Valea Timokului, dincolo de Kalafat, și la fel ca atunci sunt tratați acum de BukaIe - plus JAFUL PERMANENT, fiindcă sunteți niște putori fără rușine, care trăiți de 97 de ani doar furând de la ceilalți ! Tot ceea ce aveți acum în BukaIe, și celelalte orașe mari din Valahiya și Șoldova, vi le-a făcut Ceașkă al vostru din ce ați furat din Transilvania. Nu clasa politică de azi ce ați moștenit-o de la bolșevici e cauza stării Miticistanului, ci voi astfel sunteți DINTOTDEAUNA, genetic, iar minciuna, puturoșenia și hoția sunt în sângele vostru levantin. Tuciurii maneliști spurcați, nepoți de yeniceri.

   raspunde comentariului
   • http://adevarul.ro/locale/timisoara/steagul-transilvaniei-fost-falsificat-cumunisti-magazin-istoric-1_50bb85037c42d5a663bb2abb/index.html

    23 martie 2017 14:12

    ...n-a fost FALSIFICAT de "comuniști", ci DE REGĂȚENII ȘOVINI ȘI ASIMILIȘTI !

    raspunde comentariului
 • nino

  20 martie 2017 6:54

  INTREBARI SI RASPUNSURIpoate nu stiati1. I. De ce a intrat Regatul Romaniei in primul razboi mondial? R. Regatul Romaniei a intrat in primul razboi mondial pentru eliberarea Transilvaniei.2. I. Ce pierderi umane a avut Regatul Romaniei in primul razboi mondial? R. In timpul razboiului si-au pierdut viata 220.000 de soldati locul doi dupa Franta, ca pierderi umane, raportat la populatie si cca. 300.000 civili.3. I. Ce pierderi materiale a avut Regatul Romaniei in timpul razboiului? R. Pe langa imensele cheltuieli de razboi cea mai mare pierdere o constituie pierderea tezaurului. In timpul ocupatiei germane a fost trimis in Rusia tezaueul Romaniei constand din tezaurul Bancii Nationale, tezaurul Bancii de Depuneri si Cosemnatiuni, tezaurul bancilor private in total 93,4 tone de aur, bijuteriile coroanei, colectii de arta, carti rare, odoarele bisericiloe, bunuri de valoare ale persoanelor fizice etc.De asemenea, in timpul ocupatiei, germane a au fost trimise in Germania un million de tone de petrol si s-a rechizitionat de la populatie un million de tone de cereale si peste un million de animale.4. I. Cum a rezolvat Romania problem optantilor unguri? R. Dupa alipirea Transilvaniei la Regatul Romaniei s-a constatat ca 80 di terenul agricol, pasuni, paduri, vai si munti etc. era in posesia propietarilor unguri. Cum acestia au optat pentru plecarea din tara au fost despagubiti de Regatul Romaniei. Putem spune ca vechiul regat nu numai ca a eliberat Transilvsnia dar a si cumparato.5. I. Care era gradul de dezvoltare al provinciilor alipite la Regatul Romaniei? R. Toate provinciile alipite la vechiul regat aveau un nivel de dezvoltare mai redus decat al regatului dupa cum urmeaza PIB-ul pe cap de locuitor al Basarabiei reprezenta 61 din cel al regatului, al Bucovinei 71, al Ardealului 92 si al Banatului 98. 6. I. Ce a facut Romania pentru dezvoltarea acestor provincii? R. Atat dupa primul razboi mondial, cat si dupa al doilea razboi, in timpul comunismului, s-au facut investitii mai mari in Transivania decat in restul Romaniei. S-a ajuns la situatia ca judetele din Transilvania sunt mai dezvoltate decat cele din vechiul reagat, desi la data unirii erau mai putin dezvoltate si aveau un grad de urbanizare mai redus.7. I. Cum ajuta guvernul dezvoltarea judetelor mai sarace? R. In municipiul Bucuresti si judetul Ilfov, gratie investitiilor straine facute dupa revolutie, se produce o treime din PIB-ul Romaniei. Din taxele si impozitele colectate din Bucuresti 89 la suta se retin la bugetul central pentru plata pensiilor si salariile bugetarilor, o parte, iar cealalta parte se duce catre judetele mai putin dezvoltate, inclusive la cele din Transilvania. Bucurestiului i se aloca numai 11 la suta din taxele si impozitele colectate pentru administrarea orasului.9. I. Ce judete au contributia cea mai mare la formarea bugetului de stat. R. Bucuresti 89 la suta din taxele si impozitele colectate. Constanta 86 la suta Ilfov 84 la suta Prahova 56 la suta Cluj 56 la suta Timis 55 la suta Brasov 53 la sutaPRECIZARE Daca o firma are sediul in Bucuresti si filiale in judete, contributia filialelor la PIB se raporteaza la judetele respective si nu la sediul central. BIBLIOGRAFIE.-Romania in primul razboi mondial-Institutul National de Statistica-Analize economice

  raspunde comentariului
  • DobitoaciIi miticești dă la I.N.S. nu au reușit nici măcar să ne spună câți cetățeni are Rrromînika, în 6 ani "dupe" recensământul din 2011, bey, bre, balkanikule !

   23 martie 2017 14:07

   ...iar tu vrei să ne convingi pe noi că ei "cunoaște" situația economico-financiară a Rrromînikăi ?! ...la fel cum nu știți - PRESUPUNEȚI, "decât", regățenilor mincinoși ! - câți opincari și câți țivili ați pierdut, ca boii, în retragerea lașă din 1916 și în continuare în retragerea lașă din 1917 - trupe majoritar recrutate dîn Oltenia șî Șesenia, dezertori și trădători de profesie ! - când ați rămas fără TREI SFERTURI din Țearrra voastră nevolnikă, din cauza ambițiilor voastre balkanice ce vă depășeau capacitățile de netrebnici imperialiști, și ați mai rămas doar cu bucata dă Moldovă dîntră Siret și Pruty - apărată la Mărăști, Mărășești și Oituz de trupe rusești și de trupe recrutate majoritar din Moldova în 1917 - și cu CAPITULAREA ! HAHAHAHAHAHAHA ! ...dacă nu vă ierta Kaiserul - văru' hohențolărnului vostru urecheat impotent - și nu vă făcea-cadou și Bassarrabiya, atunci în noiembrie 1917, ați fi dispărut, deja de atunci, ca stat, netrebnicilor ! ...dar mai e vreme...

   raspunde comentariului
 • Kermit

  19 martie 2017 18:17

  Mircica ! Regatul Romaniei inseamna Ardeal, Muntenia, Moldova. Am vrut sa-ti reamintesc asa ca sa nu ramai repetent toata viata la testul de patriotism. In rest ... poti sa fierbi in regionalismul tau marunt fiindca asa cum ai zis nimeni nu are nici o treaba cu tine. Personal ca si roman crescut in Zarand prefer sa-mi pun pe masina simbolurile Romaniei Reintregite fiindca aspiratiile mele bat dincolo de ranzele iscate de pacalici gen Sabin Gherman.

  raspunde comentariului
 • kermit

  19 martie 2017 17:48

  Sigur Sabine steagul in sine nu reprezinta nici o problema. Provinciile romanesti isi au traditia lor , ... istorie , simboluri, heraldica proprie.. din acest punct de vedere totul e ok. Problema, caci este o problema este ceea ce se vechihuleaza la aceste comemorari unguresti ... S-a inceput timid dar sa ajuns prea departe ... de la autonomia culturala normala pentru HarCov au ajuns sa pretinda autonomie pe criterii entice segregationiste ba mai mult sa pretinda cu nerusinare autonomie pentru Transilvania in intregul ei. Nu au indraznit, inca sa puna pe tapet lozincide genul Independenta sau alipire la Ungaria fiindca le sta in gat o majoritate romaneasca. Dar ei stiu bine ca odata obtinuta autonomia isi vor putea pune in practica toate ticalosiile. Cu indivizi ca tine Sabine totul devine o joaca de copil pentru segregationistii unguri. intinde-le un deget si-ti vor hali toata mana. Cum minoritari fiind nu s-au sfiit sa asupreasca majoritatea romaneasca in trecut nu vor avea nici cea mai mica retinere nici in zilele noastre sa duca aceeasi politica. Si politica capetelor infierbantate de la Budapesta este dictata de dorinta lor bolnava de a elimina tot ce este romanesc in Ardeal.

  raspunde comentariului
 • Vasilica

  19 martie 2017 17:05

  Povestile cum ca Aedealul da bani puturosilor de mitici si moldoveni este o minciuna gogonata favorabila unui eventual ardealrexit favorabi dusmanilor Romaniei. Ardealul a primit cei mai multi bani .Nici nu se compara cu Moldova .Mii de Km.de autostrada sint planificate pentru Ardeal in timp ce in moldova nici nu s-a facut vreun plan de 1 km. de autostrada. Tin sa mentionez ca nu Ardealul a dat bani restului tarii ci tara a dat miliarde pentru autosstrazi. Si Moldova a contrbuit cu bani la construirea autostrazilor din Ardeal. Saracirea Moldovei si imbogatirea Ardealului este planificata pe termen lung de catre puteri dusmane in vederea destramarii Romaniei. Dar aceasta manevra aputerilor dusmane a primit o mare lovitura prin manifestarile impotriva ordonantei 13. S-a vazut cu aceasta ocazie ca cetatenii Ardealului au dat dovada de unitate a Romaniei si ca destramarea tarii nu va mai avea sanse ,chiar daca cozile de topor se mai agita.

  raspunde comentariului
 • ...bey, regățean împuțit "Co Vaier", oare de ce cred eu că și "valer" de mai-jos ești tot tu, și că l-ai inventat doar ca să ai motivul să pui postarea asta "contestatară" mincinoasă ? Hă ?!

  19 martie 2017 15:56
 • http://adevarul.ro/cultura/istorie/dezbatere-historia-fost-atrasa-romania-razboi-mondial--8_573ebfd75ab6550cb81ed44a/index.html

  19 martie 2017 15:48

  Cozile-de-topor cu ajutorul cărora miticii au-pus-Iaba pe Transilvania nu s-au terminat cu unioniștii de căcat care s-au lăsat mituiți de Brătieni cu sume mari de bani din bugetul de stat al BukaIelui pentru a-i prosti pe ceilalți transilvăneni - peste 70 la sută dintre transilvănenii români de la 1918, CARE NICI NU VOIAU SĂ AUDĂ DE O UNIRE CU BALKANICII... Cam așa cum acum o lună sute de mii de fraieri erau pe străzi cu trikoloarili phanariote, scoși de Organili cu manipulări ordinare pe net, iar marea majoritate a populației era absolut indiferentă, sau ostilă celor din stradă ! Acum s-a dovedit cum, cu o minoritate gălăgioasă și agresivă, se poate schimba cursul în societate ! - să tolereze manevra ce ei, gașka unionistă, au făcut-o pentru avantaje financiare și politice, în frunte cu dobitocuI Maniu. Uite în clipul din titlu, la momentul 4_30, cum recunosc miticii că există informații despre cum au fost șpăguiți "unioniștii" ! ...iote, bre, cum apare adevărul la iveală în discurs cu "Transilvania MAI DEZIRABILĂ" - adică "erea" BOGATĂ și HARNICĂ, nu ca Bassarrabiya săracă și puturoasă ca și voi - și "investițiile" - adică ȘPĂGILE date dîn bugetul dă stat dă la BukaIe de Brătieni fruntașilor politici români transilvăneni ca ei să acționeze pă ascuns împotriva statului căruia trebuiau să-i fie loiali, Imperiul Austro-Ungar - urma să le "amortizați" din JAFUL CE A URMAT TIMP DE 97 DE ANI ! ...deci pedepsele cu închisoarea pentru unii dintre fruntașii politici transilvăneni n-au fost gratuite, ca urmare a "luptei" lor pentru "drepturi" - fiindcă românii din Transilvania aveau TOATE drepturile în Imperiu - ci au fost pentru TRĂDARE, ceea ce înseamnă că au fost date de unguri absolut justificat, la închisorile din Vacz și Logoș, unde ăia aveau regim de detenție specific unguresc, adică erau întreținuți de comunitatea proprie, rudele aveau acces la vizite, și unde DEȚINUȚII AVEAU LEGAL CONDIȚII CE AZI SUNT CONSIDERATE "STANDARD EUROPEAN", și PUTEAU SCRIE CĂRȚI ! ...condiții chiar mai bune în secolul XIX sau la început de secol XX decât le-au avut sau le au PE ȘEST Adriana Năstase, Miron Cozma, Voikulescu, Feneki, Beeekaly, privilegiații șpăgari din sistemul penistenciar miticesc dă căcat dă azi, dîn sekulu' două'ș'unu !

  raspunde comentariului
 • Mircea

  19 martie 2017 14:23

  Pentru Mihaela Andreea. Felicitari pentru comentariile d-voastra.

  raspunde comentariului
 • "ADN-ul mitocondrial al românilor din Transilvania este mai apropiat de cel al austriecilor decât de cel al muntenilor și moldovenilor."

  19 martie 2017 13:17

  Studiul realizat de un grup de cercetători români și publicat săptămâna trecută într-o revistă științifică internațională relevă faptul că din punctul de vedere al ADN-ului mitocondrial, "Transilvania este mai apropiată de populațiile din Europa Centrală, decât de populația din Valahia, Dobrogea și Moldova care este mai apropiată de Balcani". "Aflată la o răscruce de drumuri importantă între Asia și Europa, România a cunoscut episoade de migrație și invazie continuă. Rutele precise ar fi putut să fie modelate de topologia teritoriului și au avut diverse efecte asupra structurii genetice a ADN-ului mitocondrial _mtDNA_, în principatele istorice componente" ale Rrromînikăi de azi, se arată într-un studiu publicat, pe 7 martie, de mai mulți cercetători români în revista BMC Genetics. Cercetărorii au studiat ADN-ul mitocondrial a 714 români din toate provinciile istorice - Valahia, Dobrogea, Moldova și Transilvania. Studiul a relevat "o distribuție omogenă a majorității haplogrupurilor între provinciile românești și o asociere clară cu populațiile europene." De asemenea, cercetătorii au găsit "similitudini genetice ale populațiilor din Valahia, Moldova și Dobrogea cu ale populațiilor din Balcani, în timp ce populația Transilvaniei a fost strâns legată de grupurile din Europa Centrală". Cercetătorii susțin că aceste descoperiri "ar putea fi explicate prin topologia teritoriului românesc, unde Arcul Carpatic a jucat un rol important în modelele de migrare. Semnale de linii materne din Asia au fost observate în toate provinciile istorice românești, indicând fluxul de gene de-a lungul rutelor de migrație prin Asia de Est și Europa". ____1. Analiza apropierii populațiilor din cele patru provincii românești de 19 populații vecine din punctul de vedere al ADN-ului. Transilvănenii, mai apropiați de austrieci ! - Mai mult, pe baza scalării multidimensionale a 41 de populații vecine s-a descoperit că din punctul de vedere al ADN-ului mitocondrial "Transilvania este mai apropiată de populațiile din Europa Centrală, decât de populația din celelalte provincii românești, care este mai apropiată de populațiile din Balcani". Cercetătorii au realizat un grafic în care este prezentată distanța genetică din punct de vedere al ADN-ului mitocondrial între populația provinciilor românești și 19 populații vecine. Schema arată că transilvănenii sunt mai apropiați de austrieci, germani și cehi, în timp ce românii din celelalte provincii sunt mai apropiați de ucraineni, polonezi și ruși. ____2, În articol se face un scurt istoric al evoluției populației din zona României din paleolitic și până la unirea din 1918. "Ca segment al bazinului Dunării, acest teritoriu a fost o răscruce de drumuri majore între Asia și Europa de Sud-Est, Centrală și de Nord, și una dintre rutele directe spre est care făceau legătura cu stepa Nord Pontică ... Circulația populației în timpul Epocilor Neolitice și ale Bronzului a modelat variația genetică a populației românești de azi, mai ales în timpul neoliticului mijlociu. În timpul epocii fierului, pe teritoriul definit de bazinul Dunării și Arcul Carpatic, descoperirile arheologice și izvoarele istorice au relevat prezența unor populații indo-europene apropiate de traci, care au sosit probabil în al doilea mileniu î.Hr., în Transilvania aceștia fiind daci, respectiv geți în Valahia, Dobrogea și Basarabia", se arată în studiu. O altă etapă importantă a fost cucerirea parțială a Daciei de către romani _secolele I-II era noastră_, cu excepția regiunilor actuale ale Moldovei, nord-estul Transilvaniei și estul Munteniei. "Începând cu secolul al VI-lea, slavii au pătruns masiv pe teritoriul actual al României și au fost în cele din urmă asimilați de populația daco-romană și geto-romană, proto-română și română până la sfârșitul secolului al XII-lea când la Dunăre au devenit dominanți cumanii. Teritoriul actual al României a stat separat în tot Evul Mediu în trei structuri politice diferite Valahia, Moldova și Transilvania. Dobrogea a fost, în cea mai mare parte a istoriei sale medievale, sub dominația otomană. Statele medievale au evoluat separat o peroadă de peste 1000 de ani, sub diferite influențe politice și religioase. ____3, Românii între Europa și Asia Cercetătorii au clasificat marea majoritate a indivizilor din cele patru populații românești în nouă haplogrupuri mitocondriale Eurasiatice _H, U, K, T, J, HV, V, W, și X_. Populațiile românești au fost expuse de asemenea, unor haplogrupuri asiatice _A, C, D, I, M și N_ și unui haplogroup african - L. Haplogrupurile asiatice A, C, D, și I au fost detactate în eșantionul românesc, cu o frecvență globală de 2,24 la sută, în concordanță cu frecvența în alte populații europene. În Transilvania halogrupurile asiatice M și N au avut o frecvență mică, spre deosebire de Valahia, Dobrogea și Moldova. Frecvența haplogroupului H _40,98 la sută_ la români - cel mai frecvent haplogroup în Europa - a fost în concordanță cu frecvența observată în majoritatea populațiilor europene. Halogrupul H a variat de la o frecvență relativ ridicată în Transilvania, la o frecvență mai mică în Dobrogea. De asemenea, subhaplogrupul U5, cel mai vechi din Europa, a avut o frecvență mărită în toate cele patru provincii. Explicațiile cercetătorilor Relu Cocoș, cercetător doctor în cadrul catedrei de Genetică de la Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București, a explicat că ideea lucrării a pornit de la analiza unor articole științifice, unele dintre ele publicate în reviste de prestigiu, în care se arăta că la populația României există o mare frecvență de haplogrupuri de origine asiatică. Un haplogrup este un set de mutații punctiforme, de variații în secvența ADN-ului, care apar în zeci de mii de ani. "Având în vedere că pentru realizarea acelor studii s-a folosit un număr mic de persoane, acum am încercat să vedem care este rezultatul atunci când folosim un eșantion reprezentativ", a explicat cercetătorul. Astfel, studiul a relevat "o distribuție omogenă a majorității haplogrupurilor între provinciile românești și o asociere clară cu populațiile europene." Astfel, cel mai frecvent haplogroup în Europa, haplogrupul H, este la români în concordanță cu frecvența observată în majoritatea populațiilor europene. În ceea ce privește similitudinile genetice ale populațiilor din Transilvania cu cele din Europa Centrală, respectiv ale românilor din Valahia, Dobrogea și Moldova cu populațiile din Balcani, Cocoș arată "Este foarte important de reținut că am studiat ADN-ul mitocondrial care se transmite pe linie maternă și nu afectează morfologia corpului uman și nici inteligența sau comportamentul, decât în cazul anumitor patologii asociate cu mutațiile în ADN-ul mitocondrial. Studiul arată în principal cum a avut loc migrația populației în zonă, mai ales că ADN-ul mitocondrial s-a schimbat puțin din Neolitic încoace". În ceea ce privește apariția pe grafic a transilvănenilor mai aproape de austrieci și germani, decât de moldoveni și munteni, cercetătorul a susținut "Într-adevăr pe grafic așa apare, dar analiza nu este atât de fină încât să putem trage concluzia că ar exista afinități mai mari sau mai mici la nivel de popoare, putem afirma acest lucru doar la nivel de grupuri mari de populații". Cercetătorul a subliniat astfel că dispunerea transilvănenilor pe grafic, mai aproape de austrieci, germani, respectiv a moldovenilor și muntenilor mai aproape de ruși, ucraineni, nu se dorește a fi o concluzie a studiului. "S-a făcut un calcul statistic, care însă nu este îndeajuns de precis ca să ne ducă la o astfel de concluzie. Studiul se rezumă doar la a spune că din punct de vedere al ADN-ului mitocondrial transilvănenii au afinități genetice cu grupul de populații din Europa Centrală, în timp ce românii din Valahia, Dobrogea și Moldova au afinități genetice cu grupurile de populații din Balcani." Cercetarea interdisciplinară a fost semnată de Relu Cocoș _cercetător doctor în cadrul catedrei de Genetică de la Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București_, Sorina Schipor _Institutul Național de Endocrinologie C.I. Parhon_, Montserrat Hervella _Departamentul de Genetică, Antropologie fizică și Fiziologie animală, Universitatea din Țara Bascilor_, Petru Cianga _Departamentul de Imunologie, Grigore T. Popa Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași_, Roxana Popescu _Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara_, Claudia Bănescu _Departamentul de Genetica Medicala, Universitatea de Medicină și Farmacie Tîrgu Mureș_, Mihai Constantinescu _ Institutul de Antropologie "I. Francisc Rainer", Academia Română_, Alina Martinescu _Departamentul de Genetica Medicală, Universitatea Ovidius, Facultatea de Medicină din Constanța_ și Florina Raicu _asistent universitar doctor în cadrul Catedrei de Genetică Medicală Universității "Carol Davila" de Medicina și Farmacie_. Lucrarea a fost finanțată cu două granturi acordate de Autoritatea Națională pentru Cercetare științifică din România și de Ministerul spaniol al Științei și Inovării. Articolul publicat pe 7 martie poate fi consultat pe site-ul revistei "BMC Genetics".

  raspunde comentariului
 • pilu

  19 martie 2017 12:15

  Un comentariu adevarat si normal,ar fi timpul ca si politica damboviteana sa se apropie de cea europeana.Poate o fi greu si cine stie o aduce si vantul sudului putina europenizare in loc de primitivism...o spun cu mare durere in suflet,tara asta nu o rupe in bucati nici ungurii nici rusii...dar batjocorirea unei parti a ei de niste hrapareti primitivi ajunsi in fruntea bucatelor o poate face...Transilvania s-a nascut din sange zi obida,dand nastere respsctului si civilizatiei,uneori cu forta alte ori cu zambet,dar niciodata nu s-au nascut ticalosi insemnati de otomani...Amin!

  raspunde comentariului
 • Co Vaier

  19 martie 2017 11:25

  Poate ca tu d.o.b.i.t.o.c. fiind subscriii la propaganda Budapestei care dupa 1920 , s-au gandit ungurii sa inventeze ca ardeleanu nu e roman ci alta natie. Tu sigur nu esti roman, ci ori maghiar ori maghiarizat corcit. Dar nu jigni valorile romanilor, precum Horea, Avram Iancu, Goga Blaga Cosbuc, Popovici Goldis, Scoala Ardeleana, care au fost si sunt romani . Si incearca sa fi de bun simt si nu mai da exemple din Horthy cu masacrarea romanilor din Ardeal, si cum treuiesc ucisi toti romanii din Transilvania . ,

  raspunde comentariului
 • valer

  19 martie 2017 9:36

  Pentru nino de la 16.26Pentru steagul din Transilvania un unchi de-al meu in 1914 a fost arestat elev fiind de autoritatile maghiare . Dupa un an de temnita s-a imbolnavit si a murit de TBC. I-mi este scarba sa comentez mincinile lui nino. Nu suntem acelas popor! Cititi-l pe Draghicescu care in 1907 a publicat ,,Din Psihologia Poporului Roman" Minciunile debitate demonstreaza ca nu suntem la fel .

  raspunde comentariului
 • valer

  19 martie 2017 9:36

  Pentru nino de la 16.26Pentru steagul din Transilvania un unchi de-al meu in 1914 a fost arestat elev fiind de autoritatile maghiare . Dupa un an de temnita s-a imbolnavit si a murit de TBC. I-mi este scarba sa comentez mincinile lui nino. Nu suntem acelas popor! Cititi-l pe Draghicescu care in 1907 a publicat ,,Din Psihologia Poporului Roman" Minciunile debitate demonstreaza ca nu suntem la fel .

  raspunde comentariului
 • Giordano Bruno Transilvanicus

  18 martie 2017 21:30

  S-o luam babeste in 2015 , aniversarea din 28 noiembrie este organizata de Mircea Daian , care a dus personal acel steag si a platit bani grei pt a fi arborat acolo. ACellasi Mircea Daian care plateste un cetatean israelian sa intretina o pagina denumita Patria Bucovina, ,pagina ce promoveaza separatismul romanilor din Bucovina fata de restull romanilor. Maramuresenii ce inalta steagul maramuresenilor nu promoveaza nici o secunda separatismul fata de ceilalti romani asa cum face Daian Mircea cu acest steag permanent pe paginile sale de facebook si nu numai. In OLtenia, steagul OLteniei si romanii de acolo nu au spus niciodata ca vor ca ceilalti romani sa vina cu pasaport in Oltenia sau sa expulzeze vreun cetatean de acolo pe considerente etnice cum face Gherman si Daian .Deasemenea si romanii din Gorj cu steagul judetului lor, nu au nici ei asemenea apucaturi. Inutil de amintit ca nici un roman de la Alba Iulia nu a vazut vreodata acest steag pana in 1918. Asta este adevarul Sabin Gherman. Continua propaganda ta sovin rasista impotriva romanilor prin diverse mijloace, unul dintre ele fiind acest steag .

  raspunde comentariului
  • https://www.youtube.com/watch?v=9B3ZWoIKD4k

   19 martie 2017 15:51

   HAHAHAHAHA ! ...bey, papițoi regățenesc, tu ești fostul propagandist al ceaușelului valah spurcat Vadim, dă la "Rrromînika Marrre"... Cine crezi - tu, bey, regățene tuciuriu - că dă măcar două parale regățenești, pe elucubrațiile tale ? Hă ? ...nici regățenii tăi ăia proști, moromeții tăi abrutizați dă băutură, nu cred ce debitezi tu pe-aici, cu postări multiple. HAHAHA ! ...nemernicie balkano-levantină... Știi de unde erau recruții legiunii antice romane staționate la voi în actuala Oltenia ? ...dîn provincia romană Syria, bre ! ...dîn Syria, pe înțelesu' tău. De-aia sunteți voi atât di tuciurii, di parșivi, di șovini, șî di proști ! Îngălaților ! ...pentru că aveți rădăcinili în Syria, iar peste ele s-au suprapus KUMANII turcici, bre ! ...de-aia vă adresați voi cu "bre", bre ! ...iar "Da !" l-ați furat di la bulgari ! Da ! ...yezakt di la bulgari ! N-aveți nimic al vostru, mămălichky, sunteți o națîye di căcat, colecțîye di voroave di adunătură, șî di gene levantine, corcite cu altele asiatice kumane, răspîndite prin karakăleanizare kăruțeaskă răsturnată la DevetSelo, amalgamate cu ale țîganilor pundjabezi, perfecționate în parșivenie prin fanariotizare, lustruite di greci șî di ruși, șî scăldate în prostia proprie di Ceașkă al vostru Cel Iubit ! ...spurcăciunilor balkanice pravoslavnice !

   raspunde comentariului
 • Giordano Bruno Transilvanicus

  18 martie 2017 21:02

  Articol in nota obisnuita a autorului. Subiectiv, mincinos, plin de falsuri si de dorinte personale transpuse la rang de realitati.Steagul prezentat de Gherman si pt care niste tineri inregimentati in PPMT, partidul in care se pare ca si Gherman activeaza, nu a fost niciodata fluturat de vreun roman in Transilvania. Acel steag este de fapt steagul Galitiei, pe care un tamplar ce se prezinta ziarist pe la intrunirile extremistilor maghiari,a montat emblema Transilvaniei in care romanii nu sunt reprezentati, si cu care acesta a venit din Germania. Ca sa fie mai veridic, anti-romanul Stefan Both de la Adevarul, a scris un articol, in colaborare cu Gherman desigur in care dansul cede acel steag color intr-o poza alb nergu. Asa vede dansul.Interesant cu Gherman stie ce ar fi zis Bratianu, dar nu stie ce a zis Horthy, pe care domnia sa si Daian Mircea, tamplarul il omagiaza anual si il prezinta ca fiind un Transilvanean si ardelean ce era trup si suflet pt Atdeal. Doar ca Horthy nu numai ca a zis ca va ucide pana la ultimul roman din Ardeal, dar chiar incepuse sa puna in practica ceea ce promisese. Asta nu conteaza pt Gherman. Cum ar conta? Cum ar conta,cand Gherman insusi, ameninta pe paginile sale pe ,,miticii" din sud cu expulzarea din Transilvania si venirea cu pasaport in Ardeal a celor din sud si est??? SI asta concomitent cu anuntarea extremistilor maghiari din Ungaria , a celor de la Jobik si 64 de Comitate, ca sunt acasa in Transilvania. Erno Francsali are poze in care apare permanent alaturi de stremistii de marca atat din Ungaria cat si din Transilvania. Extremisti care permanent ameninta cu masacre in randul romanilor. Asta este multiculturalismul pe care il trambiteaza Gherman si Daian pe paginile lor.

  raspunde comentariului
 • Poate că nu știați (parodie istorico-statistică la postarea limbrikului oltean "Niiii-noooo-niiii-nooo-niiii-noooo" - regățeanul mincinos de la 16:26, etc.)

  18 martie 2017 19:23

  ÎNTREBĂRI și RĂSPUNSURI ______ 1. Î.-De ce a intrat Rrregatul Rrromînikăi în primul război mondial ? R.-Rrregatul Rrromînikăi a intrat în 1916, cu doi ani întârziere, în primul război mondial pentru că până atunci curvili balkanice miticești Brătianu și gașka lui din jurul rigăi impotent Ferdi' Urecheatu' au stat în expectativă, voiau să vază dacă au șanse, fie pentru anexarea în Est a Bassarrabiyei de la Imperiul Rus, fie în Nord-Vest pentru ANEXAREA Transilvaniei de la Imperiul Austro-Ungar, în funcție de cine pierdea războiul în fața francezilor, englezilor și amerlocilor... Cam ca ciorrili, care așteaptă să moară capra pe câmp, de bătrânețe... Fiindcă li s-a părut că Austro-Ungaria - cu care regățenii aveau din 1888 TRATAT DE ALIANȚĂ ȘI ASISTENȚĂ MILITARĂ ce a protejat Rrregatul nevolnik al Rrromînikăi în fața Rusiei timp de doi ani de război - și Germania au ajuns în situație proastă pe fronturi și că sunt în pragul înfrângerii, au optat mișelește pentru o alianță cu Antanta, împotriva aliatului loial de până atunci, Austro-Ungaria, ce le-a admis non-beligeranța. Mai mult, au ținut secret tratatul semnat cu Antanta LA BRĂTIANU ACASĂ, și au dat ordin pentru un atac mișelesc, FĂRĂ DECLARAȚIE DE RĂZBOI ! UN ATAC INFAM, fără egal în istoria lumii. În dimineața de 27 august 1916 - data Transilvaniei și Europei Centrale catolice, nu data pravoslavnicilor de la BukaIe - mii de grăniceri ROMÂNI ARDELENI din pichetele de frontieră austro-ungare de pe Carpați au fost împușcați MIȘELEȘTE din întuneric de "frații" valahi și șoldoveni care cică năvăleau ca să-i "elibereze". Criminali balkanici nemernici ! Spurcații Europei ! Nimicuri morale, cu căcatul Ion Antonescu în frunte. Jegurile lumii ! ___ 2. Î.-Ce pierderi umane a avut Rrregatul Rrromînikăi în "campania militară" mișelească din Transilvania ? R.-În timpul "campaniei militare" regățenești mișelești din Transilvania ce A DURAT DOUĂ SĂPTĂMÂNI - HAHAHAHA ! ...de tot căcatu' ! - și-au pierdut viața 622 de opincari regățeni lași. ȘASESUTEDOUĂZECIȘIDOI ! ...mormintele există, pot fi numărați unul-câte-unul, și se pot vedea și găurile de la gloanțele primite în spate, că FUGEAU, nemernicii, înapoi către bordeili lor îngropate în pământ, dîn Valahiya puturoasă. HAHAHAHAHA ! ...până și tătarii, la ultima lor năvălire în Transilvania, în 1717 când au distrus satul Sic și i-au masacrat pe secuii localnici, au pierdut mai mulți oameni în fața țăranilor în acea operațiune de jaf și distrugere, decât căcații ăia balkanici care au început peste Carpați o ofensivă cu juma' de meleon dă putori lașe ! 3. Î.-Ce pierderi materiale a avut Rrregatul Rrromînikăi în timpul războiului ? R.-Cele meritate pentru niște nemernici invadatori, ca regățenii lași ! 4. Î.-Cum a rezolvat Rrregatul Rrromînikăi problema optanților unguri ? R.-Pe unii i-a ucis - mulți dintre ei erau ROMÂNI ARDELENI DE LIMBĂ MAGHIARĂ, CATOLICI SAU REFORMAȚI, persoane respectate în comunitatea românilor ardeleni din Imperiu ! - pe majoritatea i-a alungat în Ungaria, proprietățile lor au fost confiscate și date arbitrar ca șpăgi inclusiv căcatului francez Berthelot care a mințit în favoarea BukaIe-lui în fața comisiilor militare internaționale ce pregăteau Tratatul de pace de la Paris. Foarte puțini au fost despăgubiți. 5. Î.-Care era gradul de dezvoltare al provinciilor ALIPITE - că bine ai mai scris, loază balkanikă ! - la Rrregatul Rrromînikăi ? R.-E destul să vedem nivelul de dezvoltare rămas pe perioada interbelică, apoi în timpul komooizmului regățenesc, inclusiv acum, chiar și în condițiile JAFULUI PERMANENT timp de 97 de ani la care Transilvania ANEXATĂ a fost supusă de mitici începând din 1920 de când arrrmiya nevolnikă CAPITULARDĂ de opincari, Jîndărărîya șî Administrațîya brătienești s-au înstăpînit aici cu ajutorul masonilor franțuji, jeguri ca și ei. De nivelul de cultură și civilizație nici nu mai vorbesc, se vede și azi foarte bine diferența. 6. Î.-Ce a făcut Rrromînika pentru dezvoltarea acestor provincii ? R.-Pentru Transilvania, NIMIC ! Au jefuit regățenii timp de 97 de ani, cât au putut, fie prin bugetul Rrromînistanului lor de căcat, fie prin regățenii analfabeți trimiși în Transilvania ca șăfi, ca să fure și ei, individual, cât pot, și să distrugă prin incompetența, indolența și parșivitatea lor. Inclusiv azi, când beizadelele din Transilvania sunt majoritatea urmași ai regățenilor colonizați SISTEMATIC de Brătianu, atunci, și de Ceașkă cu ale lui Trenurili Foamei, recent. Demografic, Transilvania central-europeană a fost - și este ! - supusă de miticii balkanici la ETHNIC CLEANSING și COLONIZATĂ CU REGĂȚENI jegoși, prin ALUNGAREA UNGURILOR, SAȘILOR, ȘVABILOR, SLOVACILOR, CEHILOR, UCRAINENILOR, EVREILOR, etc. prin diverse metode parșive, șovine miticești ! Civilizațional, a fost dată-'napoi cu 200 de ani, până la nivelul de la 1848-49, când românii ardeleni și-au cucerit libertatea cu armele în mâini, după 248 de ani de IOBĂGIE IMPUSĂ DE UN CĂCAT VENETIC, yerăul Mikhail Petrașkul al regățenilor, aventurierul valaho-makidon rămas în istoria Transilvaniei doar prin legarea de glie a țăranilor români transilvăneni liberi - "Legătura lui Mihai".

  raspunde comentariului
 • gheorghe

  18 martie 2017 19:01

  Partener firma internationala caut colaboratorii pentru a deveni parteneri intr-o afacere de succes cu castiguri garantate din prima luna, castigurile sunt nelimitate in functie de acitivitatea desfasurata. Cerinte-putere de convingere si o buna capacitate de negociere-spirit de initiativa, orientat spre rezultate si atingerea obiectivelor propuse-dorinta de a obtine castiguri peste medie-posibilitatea dezvoltarii unei cariere de succes intr-o companie multinationala de top sustinuta de un sistem de trepte de cariera in vanzari-capacitate de planificare si organizare-cunostinte minime operare PC word, navigare internet-gandire pozitiva-bune abilitati de comunicare si interrelationare-nu este necesara experienta.Detalii la adresa gheorghe_fmyahoo.ro

  raspunde comentariului
 • Liedly

  18 martie 2017 16:47

  Stimate domnule German, faceți va rog elementarul efort de a va corecta textul cu flagrante greșeli de ortografie aceasta ca forma, intrucat pentru fond au punctat foarte corect antevorbitorii mei pe care ii respect mult.Rusu L și Cătălin P

  raspunde comentariului
  • ...bey, wăcuță regățeneaskă, înainte de a face altora observații legate de ortografie ai grijă să le scrii numele corect, când li te adresezi ! Javră balkanikă !

   18 martie 2017 20:00

   .

   raspunde comentariului
 • nino

  18 martie 2017 16:26

  NTREBARI SI RASPUNSURIpoate nu stiati1. I. De ce a intrat Regatul Romaniei in primul razboi mondial? R. Regatul Romaniei a intrat in primul razboi mondial pentru eliberarea Transilvaniei.2. I. Ce pierderi umane a avut Regatul Romaniei in primul razboi mondial? R. In timpul razboiului si-au pierdut viata 220.000 de soldati locul doi dupa Franta, ca pierderi umane, raportat la populatie si cca. 300.000 civili.3. I. Ce pierderi materiale a avut Regatul Romaniei in timpul razboiului? R. Pe langa imensele cheltuieli de razboi cea mai mare pierdere o constituie pierderea tezaurului. In timpul ocupatiei germane a fost trimis in Rusia tezaueul Romaniei constand din tezaurul Bancii Nationale, tezaurul Bancii de Depuneri si Cosemnatiuni, tezaurul bancilor private in total 93,4 tone de aur, bijuteriile coroanei, colectii de arta, carti rare, odoarele bisericiloe, bunuri de valoare ale persoanelor fizice etc.De asemenea, in timpul ocupatiei, germane a au fost trimise in Germania un million de tone de petrol si s-a rechizitionat de la populatie un million de tone de cereale si peste un million de animale.4. I. Cum a rezolvat Romania problem optantilor unguri? R. Dupa alipirea Transilvaniei la Regatul Romaniei s-a constatat ca 80 di terenul agricol, pasuni, paduri, vai si munti etc. era in posesia propietarilor unguri. Cum acestia au optat pentru plecarea din tara au fost despagubiti de Regatul Romaniei. Putem spune ca vechiul regat nu numai ca a eliberat Transilvsnia dar a si cumparato.5. I. Care era gradul de dezvoltare al provinciilor alipite la Regatul Romaniei? R. Toate provinciile alipite la vechiul regat aveau un nivel de dezvoltare mai redus decat al regatului dupa cum urmeaza PIB-ul pe cap de locuitor al Basarabiei reprezenta 61 din cel al regatului, al Bucovinei 71, al Ardealului 92 si al Banatului 98. 6. I. Ce a facut Romania pentru dezvoltarea acestor provincii? R. Atat dupa primul razboi mondial, cat si dupa al doilea razboi, in timpul comunismului, s-au facut investitii mai mari in Transivania decat in restul Romaniei. S-a ajuns la situatia ca judetele din Transilvania sunt mai dezvoltate decat cele din vechiul reagat, desi la data unirii erau mai putin dezvoltate si aveau un grad de urbanizare mai redus.7. I. Cum ajuta guvernul dezvoltarea judetelor mai sarace? R. In municipiul Bucuresti si judetul Ilfov, gratie investitiilor straine facute dupa revolutie, se produce o treime din PIB-ul Romaniei. Din taxele si impozitele colectate din Bucuresti 89 la suta se retin la bugetul central pentru plata pensiilor si salariile bugetarilor, o parte, iar cealalta parte se duce catre judetele mai putin dezvoltate, inclusive la cele din Transilvania. Bucurestiului i se aloca numai 11 la suta din taxele si impozitele colectate pentru administrarea orasului.9. I. Ce judete au contributia cea mai mare la formarea bugetului de stat. R. Bucuresti 89 la suta din taxele si impozitele colectate. Constanta 86 la suta Ilfov 84 la suta Prahova 56 la suta Cluj 56 la suta Timis 55 la suta Brasov 53 la sutaPRECIZARE Daca o firma are sediul in Bucuresti si filiale in judete, contributia filialelor la PIB se raporteaza la judetele respective si nu la sediul central. BIBLIOGRAFIE.-Romania in primul razboi mondial-Institutul National de Statistica-Analize economice

  raspunde comentariului
  • DobitoaciIi miticești dă la I.N.S. nu au reușit nici măcar să ne spună câți cetățeni are Rrromînika, în 6 ani "dupe" recensământul din 2011, bey, bre, balkanikule !

   18 martie 2017 19:25

   ...iar tu vrei să ne convingi pe noi că ei "cunoaște" situația economico-financiară a Rrromînikăi ?! ...la fel cum nu știți - PRESUPUNEȚI, "decât", regățenilor mincinoși ! - câți opincari și câți țivili ați pierdut, ca boii, în retragerea lașă din 1916 și în continuare în retragerea lașă din 1917 - trupe majoritar recrutate dîn Oltenia șî Șesenia, dezertori și trădători de profesie ! - când ați rămas fără TREI SFERTURI din Țearrra voastră nevolnikă, din cauza ambițiilor voastre balkanice ce vă depășeau capacitățile de netrebnici imperialiști, și ați mai rămas doar cu bucata dă Moldovă dîntră Siret și Pruty - apărată la Mărăști, Mărășești și Oituz de trupe rusești și de trupe recrutate majoritar din Moldova în 1917 - și cu CAPITULAREA ! HAHAHAHAHAHAHA ! ...dacă nu vă ierta Kaiserul - văru' hohențolărnului vostru urecheat impotent - și nu vă făcea-cadou și Bassarrabiya, atunci în noiembrie 1917, ați fi dispărut, deja de atunci, ca stat, netrebnicilor ! ...dar mai e vreme...

   raspunde comentariului
 • Bucovina de Nord

  18 martie 2017 13:14

  Acest Gherman este un nesimtit ordiner. De nenumarate ori ne-a jignit si a mintit in legatura cu noi bucovinenii. Niciodata romanii din Bucovina nu si-au dorit sa ramana sub papucul austriac, asa cum isi doreste acest tuciuriu, care permanent preaslaveste prigonirea romanilor in Bucovina de Nord si Tinutul Hertei de catre regimul Austro-ungar.De ce nu aminteste GHerman de miile de romani din Bucovina ce au dezertat din Armata IMperiala si care s-au inrolat in armata Regatului ? Nu exista nici un steag al Bucovinei. Un anume domn, din Medias, a venit la Gura Humorului acum vreo 2-3 ani, si a incercat sa creeze o miscare anti romaneasca, care sa ceara nici mai mult nici mai putin decat dezlipirea de Romania. Acel domn , era in stransa legatura cu Sabin GHerman. Din pacate nu stiu numele personajului dar am sa-l aflu. Toata porcaria asta separatista este pornita de acest Gherman. Care este scopul, este usor de inteles, mai ales tinand cont de scarba sa pt tara asta ce dateaza inca din 1998. Nu domnule Gherman, noi bucovinenii nu subscriem mizeriilor tale. Nu suntem si nu am fost niciodata frati cu colonistii maghiari ce erau adusi in Nordul Bucovinei si Tinutul Hertei de stapanirea austroungara ca sa ne deposedeze de pamanturi asa cum zici ca esti dumneata. Fratii nostri sunt romanii din Moldova, Ardeal, Muntenia Banat, acolo unde sute de mii de bucovineni s-au refugiat dupa 1944 de urgia sovietica. Steagul amintit de Gherman este steagul Galitiei, si niciodata nu a reprezentat vreun roman din Transilvania vreodata. Bratianu nu a rostit niciodata acele cuvinte, doar micimea omului Sabin GHerman, un falsificator prin definitie face aceasta inventie sa fie mentionata ca realitate. Domnule Gherman, pt romanii din Bucovina, refugiati de razboi din teritoriile romanesti ce acum sunt inglobate la Ucraina, dumneata esti doar un mizerabil, o lichea ce a promovat sovietizarea deportarea si prigonirea romanilor din Bucovina. Stii foarte bine la ce ma refer.

  raspunde comentariului
  • https://www.youtube.com/watch?v=ZTK0HjMDglw

   18 martie 2017 19:56

   HAHAHAHA ! ...gura mincinosului adevăr grăiește ? ..."SÎRMAAAAAAAA !" ...ai dreptate, papagalule șuolduovian, sunt pline Banatul, Ardealul și Partium-ul de șuolduovieni împuțiți de-ai tăi, colonizați aici cu Trenurili Foamei, și în 1947, și după 1965 de Ceașkă, și continuă să izvorască, ca gîndacii, fiindcă MAMA PROȘTILOR DIN ȘUOLDUOVA E MEREU GRAVIDĂ... Interlopul din Orade' care și-a împușcat mortal fosta chatuizdă - fiică de melețian regățean - fiindcă aia nu mai voia să meargă "la produs" pentru el, e tot de-al tău ! ...jegul ăla din Valea Jiului care la Straja a lovit o fată, e tot de-al tău ! Valea, putorilor ! Lua-v-ar Mama Rusia să vă ia !

   raspunde comentariului
  • http://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/fapte-putin-stiute-despre-s-a-facut-unirea-1918-frazacare-i-a-scapat-ion-bratianu-vreau-transilvania-transilvaneni-1_511f413900f5182b8568f142/index.html

   18 martie 2017 19:34

   "Într-un articol, "Despre conferința "Un popor martir" ", apărut în periodicul genevez "La Feuille", în 24 mai 1919 _vezi P. Istrati, "Trei decenii de publicistică. II_ Între banchet și ciomăgeală", 1919- 1929, București, Ed. Humanitas, 2005, p. 7-10_, Istrati critică vehement caracterul non-democratic al unirii întregitoare. "Simpatia pentru cauza transilvăneană - spune Istrati - pe care emisarii guvernului Brătianu au venit s-o caute în Capitala Lumii, nu trebuie acordată de muncitorii elvețieni stăpînilor de mâine ai "poporului martir". ... Cei care se ocupă de soarta ardelenilor nu fac altceva decât să schimbe stăpînii". "Cât despre "martiriul" poporului transilvan sub jugul maghiar despre care vorbește Vasile Lucaciu, ne permitem să-i amintim adevăratul martiriu din țara românească sub jugul satrapilor români, suferințe necunoscute în Europa modernă. Regimul oligarhic maghiar, inclusiv persecuțiile și exploatările, nu a egalat niciodată în duritate regimul teroarei românești, iar țăranii din Transilvania nu și-au dorit niciodată să treacă sub sceptrul administrației noastre. Cei care cunosc ambele regiuni știu că în Transilvania nu vezi colibele troglodiților, zdrențăroșilor și bolnavilor de pelagră, care se întâlnesc la tot pasul în România." "Ba ni se mai spune la Conferință că 3000000 de români din Transilvania nu aveau decât cinci reprezentanți în Parlamentul maghiar. Nu îl cred pe acest părinte Lucaciu să-mi poată cita numele unui țăran român care-și reprezintă țara în Parlamentul de la București și să-mi spună dacă legea electorală din Ungaria era mai nedreaptă decât legea cenzitară din România, unde 50 de țărani obțineau cu greu un reprezentant". Istrati conchide_ "Toate discursurile politice pe seama Transilvaniei le putem rezuma la fraza care i-a scăpat altădată "marelui Ion Brătianu", tatăl celui actual, care a zis "Vreau Transilvania, dar fără transilvăneni!"."

   raspunde comentariului
 • Verdi

  18 martie 2017 12:16

  Draga Sabin Gherman, stii foarte bine ca acel steag pe care Daian Mircea, mana ta dreapta ce il omagiaza anual pe horthy alaturi de Eva Maria Barki si Vona Gabor ,il promoveaza, NU a EXISTAT vreodata . Sotioara ta, si Stefan Both de la Adevarul se pare ca au colaborat fructuos la articolul in care tricolorul romanesc de la Alba Iulia este prezentat ca fiind steagul Galitiei. Caci ceea ce prezinti dum,neata aici este fix steagul Galitiei cu stema Transilvaniei aplicata pe el. De ce nu exista nici o personalitate ardeleana care sa fi purtat vreodata aceasta mizerie de steag al GFalitiei prin care tu, un impostor , incerci o separatie intre romani. De ce Popovici Aurel, Avram Iancu, Horea Closca si Crsisan, Maniu, Goldis, Scoala Ardeleana etc nu au purtat acest steag si nici macar nu l-au consemnat vreodata? Iata cum Daian omul de legatura al lui Gherman cu Eva Maria Barki il serbeaza pe asasinul de romani, sarbi croati, slovaci Horthy alaturi de Eva Maria Barki. httpwww.gazetanord-vest.ro201312extremistul-krako-iese-din-nou-la-rampaCititi va rog comentariile , unde o sa aflati exact ce faci Daian acolo, si cum se prezinta ca fiind ziarist. Iata documentat cum s-a creat acest steag al Galitiei care este prezentat de Gherman ca fiind al Transilvaniei, la indemnul Evei Maria Barki,.httpswww.facebook.comStegarul-ChorC485C5BCy-D0B7D0BDD0B0D0BCD0B5D0BDD0BED181D0B5D186-1156569887738434?fref=ts

  raspunde comentariului
 • Da ce? CARE-I tzara ARDELENILOR? ...AR DEALU?!?

  18 martie 2017 12:05

  MARTIRI ARDEALULU au fi murit pentru ARDEAL? Pentru tzara lor care nu exista? Au murit pentru ca nu mai puteau RABDA si ca prostii luptand pentru altii in folosul celor care-i tolera!

  raspunde comentariului
 • Mircea

  18 martie 2017 11:36

  Buna ziua,Eu mi-am pus stema Ardealului pe masina, credeti ca o sa am probleme? Am si tricou cu stem aAredealului, si l-am purtat prin Ardeal fara sa ma intrebe nimeni de sanatate, credeti ca am sa pot sa-l port in regat?S-auzim numai de bine...

  raspunde comentariului
 • Dan

  18 martie 2017 11:17

  Mihaela Andreea Daca "Transilvania"inseamna doar "Cluj"-da,a facutdaca mai inseamna si altceva...atunci n-a facut cu nimic mai mult decat altii,mai "mitici",cum le spun cei din "laudiopolis"am scris aceasta denumire incompleta ca dovada ca sunt din zona,dar nu mi se pare ca Boc ar fi facut ceva pentru Transilvania,ci doar pentru a fi primar la Cluj

  raspunde comentariului
 • gogu

  18 martie 2017 7:39

  Un exemplu "superb" despre ce-i asteapta pe romanii ardeleni in cazul independentei si apoi unirii cu hungaria.Doar nu va inchipuiti ca ce gandeste despre regateni nu e identic cu ce gandeste despre romanii ardeleni!Ca sa vedeti si cat de tendentios estehttpwww.istoria.mdarticol8Participarea_RomC3A2niei_la_Primul_RC483zboi_Mondial si httpenciclopediaromaniei.rowikiIobC483gia.Astea sunt asa la repezeala.Apropos-colonizarea asta cu regateni imputiti, s-a facut prin aducerea lor pentru ce? raspuns-pentru a lucra in nenumaratele intreprinderi infiintate in Ardeal, probabil mai multe decat in restul tarii si datorita resuselor naturale.Cred ca resursele astea au aparut stiind ca aici o sa vina un popor mandru cu vechi traditii in mineritexperienta o capatau tot cautand prin bagaje si casele oamenilor omorati obiectele furate pe drumulAsia-Europa si agriculturape unde treceau furau recoltele, evidenty dupa ce omorau proprietarii.

  raspunde comentariului
  • Miticistan, cea mai săracă țară a Europei (în afară de Grecia, Bulgaia și Albania, bine-'nțeles... La fel ca și azi !)

   19 martie 2017 16:11

   ...în 1924 bugetul Rrromînikăi Marrri nevolnice a voastre era dat în proporție de 86 la sută - OPTZECIȘIȘASE la sută ! - de Transilvania singură, și doar de 14 la sută de vilayetili Valahiya șî Suolduova ÎMPREUNĂ ! ...ce ați "investit" voi, sărăntoci nenorociți, mămălichky puIii, din 1920 de când ați ANEXAT Transilvania în urma tratatului de pace de la Trianon, și până în 1924, bă, nemernici puturoși ? ...până și "Casa Poporului" v-a fost făcută din betoane și marmură de meșteri transilvneni DETAȘAȚI CU LUNILE, din betoane și marmură FURATE de voi din Transilvania și cărate la voi de șoferi transivăneni ! Nimicurilor...

   raspunde comentariului
 • "ADN-ul mitocondrial al românilor din Transilvania este mai apropiat de cel al austriecilor decât de cel al muntenilor și moldovenilor."

  18 martie 2017 3:28

  Studiul realizat de un grup de cercetători români și publicat săptămâna aceasta într-o revistă științifică internațională relevă faptul că din punctul de vedere al ADN-ului mitocondrial, "Transilvania este mai apropiată de populațiile din Europa Centrală, decât de populația din Valahia, Dobrogea și Moldova care este mai apropiată de Balcani". "Aflată la o răscruce de drumuri importantă între Asia și Europa, România a cunoscut episoade de migrație și invazie continuă. Rutele precise ar fi putut să fie modelate de topologia teritoriului și au avut diverse efecte asupra structurii genetice a ADN-ului mitocondrial _mtDNA_, în principatele istorice componente" ale Rrromînikăi de azi, se arată într-un studiu publicat, pe 7 martie, de mai mulți cercetători români în revista BMC Genetics. Cercetărorii au studiat ADN-ul mitocondrial a 714 români din toate provinciile istorice - Valahia, Dobrogea, Moldova și Transilvania. Studiul a relevat "o distribuție omogenă a majorității haplogrupurilor între provinciile românești și o asociere clară cu populațiile europene." De asemenea, cercetătorii au găsit "similitudini genetice ale populațiilor din Valahia, Moldova și Dobrogea cu ale populațiilor din Balcani, în timp ce populația Transilvaniei a fost strâns legată de grupurile din Europa Centrală". Cercetătorii susțin că aceste descoperiri "ar putea fi explicate prin topologia teritoriului românesc, unde Arcul Carpatic a jucat un rol important în modelele de migrare. Semnale de linii materne din Asia au fost observate în toate provinciile istorice românești, indicând fluxul de gene de-a lungul rutelor de migrație prin Asia de Est și Europa". ____1. Analiza apropierii populațiilor din cele patru provincii românești de 19 populații vecine din punctul de vedere al ADN-ului. Transilvănenii, mai apropiați de austrieci ! - Mai mult, pe baza scalării multidimensionale a 41 de populații vecine s-a descoperit că din punctul de vedere al ADN-ului mitocondrial "Transilvania este mai apropiată de populațiile din Europa Centrală, decât de populația din celelalte provincii românești, care este mai apropiată de populațiile din Balcani". Cercetătorii au realizat un grafic în care este prezentată distanța genetică din punct de vedere al ADN-ului mitocondrial între populația provinciilor românești și 19 populații vecine. Schema arată că transilvănenii sunt mai apropiați de austrieci, germani și cehi, în timp ce românii din celelalte provincii sunt mai apropiați de ucraineni, polonezi și ruși. ____2, În articol se face un scurt istoric al evoluției populației din zona României din paleolitic și până la unirea din 1918. "Ca segment al bazinului Dunării, acest teritoriu a fost o răscruce de drumuri majore între Asia și Europa de Sud-Est, Centrală și de Nord, și una dintre rutele directe spre est care făceau legătura cu stepa Nord Pontică ... Circulația populației în timpul Epocilor Neolitice și ale Bronzului a modelat variația genetică a populației românești de azi, mai ales în timpul neoliticului mijlociu. În timpul epocii fierului, pe teritoriul definit de bazinul Dunării și Arcul Carpatic, descoperirile arheologice și izvoarele istorice au relevat prezența unor populații indo-europene apropiate de traci, care au sosit probabil în al doilea mileniu î.Hr., în Transilvania aceștia fiind daci, respectiv geți în Valahia, Dobrogea și Basarabia", se arată în studiu. O altă etapă importantă a fost cucerirea parțială a Daciei de către romani _secolele I-II era noastră_, cu excepția regiunilor actuale ale Moldovei, nord-estul Transilvaniei și estul Munteniei. "Începând cu secolul al VI-lea, slavii au pătruns masiv pe teritoriul actual al României și au fost în cele din urmă asimilați de populația daco-romană și geto-romană, proto-română și română până la sfârșitul secolului al XII-lea când la Dunăre au devenit dominanți cumanii. Teritoriul actual al României a stat separat în tot Evul Mediu în trei structuri politice diferite Valahia, Moldova și Transilvania. Dobrogea a fost, în cea mai mare parte a istoriei sale medievale, sub dominația otomană. Statele medievale au evoluat separat o peroadă de peste 1000 de ani, sub diferite influențe politice și religioase. ____3, Românii între Europa și Asia Cercetătorii au clasificat marea majoritate a indivizilor din cele patru populații românești în nouă haplogrupuri mitocondriale Eurasiatice _H, U, K, T, J, HV, V, W, și X_. Populațiile românești au fost expuse de asemenea, unor haplogrupuri asiatice _A, C, D, I, M și N_ și unui haplogroup african - L. Haplogrupurile asiatice A, C, D, și I au fost detactate în eșantionul românesc, cu o frecvență globală de 2,24 la sută, în concordanță cu frecvența în alte populații europene. În Transilvania halogrupurile asiatice M și N au avut o frecvență mică, spre deosebire de Valahia, Dobrogea și Moldova. Frecvența haplogroupului H _40,98 la sută_ la români - cel mai frecvent haplogroup în Europa - a fost în concordanță cu frecvența observată în majoritatea populațiilor europene. Halogrupul H a variat de la o frecvență relativ ridicată în Transilvania, la o frecvență mai mică în Dobrogea. De asemenea, subhaplogrupul U5, cel mai vechi din Europa, a avut o frecvență mărită în toate cele patru provincii. Explicațiile cercetătorilor Relu Cocoș, cercetător doctor în cadrul catedrei de Genetică de la Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București, a explicat că ideea lucrării a pornit de la analiza unor articole științifice, unele dintre ele publicate în reviste de prestigiu, în care se arăta că la populația României există o mare frecvență de haplogrupuri de origine asiatică. Un haplogrup este un set de mutații punctiforme, de variații în secvența ADN-ului, care apar în zeci de mii de ani. "Având în vedere că pentru realizarea acelor studii s-a folosit un număr mic de persoane, acum am încercat să vedem care este rezultatul atunci când folosim un eșantion reprezentativ", a explicat cercetătorul. Astfel, studiul a relevat "o distribuție omogenă a majorității haplogrupurilor între provinciile românești și o asociere clară cu populațiile europene." Astfel, cel mai frecvent haplogroup în Europa, haplogrupul H, este la români în concordanță cu frecvența observată în majoritatea populațiilor europene. În ceea ce privește similitudinile genetice ale populațiilor din Transilvania cu cele din Europa Centrală, respectiv ale românilor din Valahia, Dobrogea și Moldova cu populațiile din Balcani, Cocoș arată "Este foarte important de reținut că am studiat ADN-ul mitocondrial care se transmite pe linie maternă și nu afectează morfologia corpului uman și nici inteligența sau comportamentul, decât în cazul anumitor patologii asociate cu mutațiile în ADN-ul mitocondrial. Studiul arată în principal cum a avut loc migrația populației în zonă, mai ales că ADN-ul mitocondrial s-a schimbat puțin din Neolitic încoace". În ceea ce privește apariția pe grafic a transilvănenilor mai aproape de austrieci și germani, decât de moldoveni și munteni, cercetătorul a susținut "Într-adevăr pe grafic așa apare, dar analiza nu este atât de fină încât să putem trage concluzia că ar exista afinități mai mari sau mai mici la nivel de popoare, putem afirma acest lucru doar la nivel de grupuri mari de populații". Cercetătorul a subliniat astfel că dispunerea transilvănenilor pe grafic, mai aproape de austrieci, germani, respectiv a moldovenilor și muntenilor mai aproape de ruși, ucraineni, nu se dorește a fi o concluzie a studiului. "S-a făcut un calcul statistic, care însă nu este îndeajuns de precis ca să ne ducă la o astfel de concluzie. Studiul se rezumă doar la a spune că din punct de vedere al ADN-ului mitocondrial transilvănenii au afinități genetice cu grupul de populații din Europa Centrală, în timp ce românii din Valahia, Dobrogea și Moldova au afinități genetice cu grupurile de populații din Balcani." Cercetarea interdisciplinară a fost semnată de Relu Cocoș _cercetător doctor în cadrul catedrei de Genetică de la Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București_, Sorina Schipor _Institutul Național de Endocrinologie C.I. Parhon_, Montserrat Hervella _Departamentul de Genetică, Antropologie fizică și Fiziologie animală, Universitatea din Țara Bascilor_, Petru Cianga _Departamentul de Imunologie, Grigore T. Popa Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași_, Roxana Popescu _Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara_, Claudia Bănescu _Departamentul de Genetica Medicala, Universitatea de Medicină și Farmacie Tîrgu Mureș_, Mihai Constantinescu _ Institutul de Antropologie "I. Francisc Rainer", Academia Română_, Alina Martinescu _Departamentul de Genetica Medicală, Universitatea Ovidius, Facultatea de Medicină din Constanța_ și Florina Raicu _asistent universitar doctor în cadrul Catedrei de Genetică Medicală Universității "Carol Davila" de Medicina și Farmacie_. Lucrarea a fost finanțată cu două granturi acordate de Autoritatea Națională pentru Cercetare științifică din România și de Ministerul spaniol al Științei și Inovării. Articolul publicat pe 7 martie poate fi consultat pe site-ul revistei "BMC Genetics".

  raspunde comentariului
 • Poate că nu știați (parodie istorico-statistică la postarea limbrikului oltean "Niiii-noooo-niiii-nooo-niiii-noooo" - regățeanul mincinos de la 14:17, etc.)

  18 martie 2017 3:25

  ÎNTREBĂRI și RĂSPUNSURI ______ 1. Î.-De ce a intrat Rrregatul Rrromînikăi în primul război mondial ? R.-Rrregatul Rrromînikăi a intrat în 1916, cu doi ani întârziere, în primul război mondial pentru că până atunci curvili balkanice miticești Brătianu și gașka lui din jurul rigăi impotent Ferdi' Urecheatu' au stat în expectativă, voiau să vază dacă au șanse, fie pentru anexarea în Est a Bassarrabiyei de la Imperiul Rus, fie în Nord-Vest pentru ANEXAREA Transilvaniei de la Imperiul Austro-Ungar, în funcție de cine pierdea războiul în fața francezilor, englezilor și amerlocilor... Cam ca ciorrili, care așteaptă să moară capra pe câmp, de bătrânețe... Fiindcă li s-a părut că Austro-Ungaria - cu care regățenii aveau din 1888 TRATAT DE ALIANȚĂ ȘI ASISTENȚĂ MILITARĂ ce a protejat Rrregatul nevolnik al Rrromînikăi în fața Rusiei timp de doi ani de război - și Germania au ajuns în situație proastă pe fronturi și că sunt în pragul înfrângerii, au optat mișelește pentru o alianță cu Antanta, împotriva aliatului loial de până atunci, Austro-Ungaria, ce le-a admis non-beligeranța. Mai mult, au ținut secret tratatul semnat cu Antanta LA BRĂTIANU ACASĂ, și au dat ordin pentru un atac mișelesc, FĂRĂ DECLARAȚIE DE RĂZBOI ! UN ATAC INFAM, fără egal în istoria lumii. În dimineața de 27 august 1916 - data Transilvaniei și Europei Centrale catolice, nu data pravoslavnicilor de la BukaIe - mii de grăniceri ROMÂNI ARDELENI din pichetele de frontieră austro-ungare de pe Carpați au fost împușcați MIȘELEȘTE din întuneric de "frații" valahi și șoldoveni care cică năvăleau ca să-i "elibereze". Criminali balkanici nemernici ! Spurcații Europei ! Nimicuri morale, cu căcatul Ion Antonescu în frunte. Jegurile lumii ! ___ 2. Î.-Ce pierderi umane a avut Rrregatul Rrromînikăi în "campania militară" mișelească din Transilvania ? R.-În timpul "campaniei militare" regățenești mișelești din Transilvania ce A DURAT DOUĂ SĂPTĂMÂNI - HAHAHAHA ! ...de tot căcatu' ! - și-au pierdut viața 622 de opincari regățeni lași. ȘASESUTEDOUĂZECIȘIDOI ! ...mormintele există, pot fi numărați unul-câte-unul, și se pot vedea și găurile de la gloanțele primite în spate, că FUGEAU, nemernicii, înapoi către bordeili lor îngropate în pământ, dîn Valahiya puturoasă. HAHAHAHAHA ! ...până și tătarii, la ultima lor năvălire în Transilvania, în 1717 când au distrus satul Sic și i-au masacrat pe secuii localnici, au pierdut mai mulți oameni în fața țăranilor în acea operațiune de jaf și distrugere, decât căcații ăia balkanici care au început peste Carpați o ofensivă cu juma' de meleon dă putori lașe ! 3. Î.-Ce pierderi materiale a avut Rrregatul Rrromînikăi în timpul războiului ? R.-Cele meritate pentru niște nemernici invadatori, ca regățenii lași ! 4. Î.-Cum a rezolvat Rrregatul Rrromînikăi problema optanților unguri ? R.-Pe unii i-a ucis - mulți dintre ei erau ROMÂNI ARDELENI DE LIMBĂ MAGHIARĂ, CATOLICI SAU REFORMAȚI, persoane respectate în comunitatea românilor ardeleni din Imperiu ! - pe majoritatea i-a alungat în Ungaria, proprietățile lor au fost confiscate și date arbitrar ca șpăgi inclusiv căcatului francez Berthelot care a mințit în favoarea BukaIe-lui în fața comisiilor militare internaționale ce pregăteau Tratatul de pace de la Paris. Foarte puțini au fost despăgubiți. 5. Î.-Care era gradul de dezvoltare al provinciilor ALIPITE - că bine ai mai scris, loază balkanikă ! - la Rrregatul Rrromînikăi ? R.-E destul să vedem nivelul de dezvoltare rămas pe perioada interbelică, apoi în timpul komooizmului regățenesc, inclusiv acum, chiar și în condițiile JAFULUI PERMANENT timp de 97 de ani la care Transilvania ANEXATĂ a fost supusă de mitici începând din 1920 de când arrrmiya nevolnikă CAPITULARDĂ de opincari, Jîndărărîya șî Administrațîya brătienești s-au înstăpînit aici cu ajutorul masonilor franțuji, jeguri ca și ei. De nivelul de cultură și civilizație nici nu mai vorbesc, se vede și azi foarte bine diferența. 6. Î.-Ce a făcut Rrromînika pentru dezvoltarea acestor provincii ? R.-Pentru Transilvania, NIMIC ! Au jefuit regățenii timp de 97 de ani, cât au putut, fie prin bugetul Rrromînistanului lor de căcat, fie prin regățenii analfabeți trimiși în Transilvania ca șăfi, ca să fure și ei, individual, cât pot, și să distrugă prin incompetența, indolența și parșivitatea lor. Inclusiv azi, când beizadelele din Transilvania sunt majoritatea urmași ai regățenilor colonizați SISTEMATIC de Brătianu, atunci, și de Ceașkă cu ale lui Trenurili Foamei, recent. Demografic, Transilvania central-europeană a fost - și este ! - supusă de miticii balkanici la ETHNIC CLEANSING și COLONIZATĂ CU REGĂȚENI jegoși, prin ALUNGAREA UNGURILOR, SAȘILOR, ȘVABILOR, SLOVACILOR, CEHILOR, UCRAINENILOR, EVREILOR, etc. prin diverse metode parșive, șovine miticești ! Civilizațional, a fost dată-'napoi cu 200 de ani, până la nivelul de la 1848-49, când românii ardeleni și-au cucerit libertatea cu armele în mâini, după 248 de ani de IOBĂGIE IMPUSĂ DE UN CĂCAT VENETIC, yerăul Mikhail Petrașkul al regățenilor, aventurierul valaho-makidon rămas în istoria Transilvaniei doar prin legarea de glie a țăranilor români transilvăneni liberi - "Legătura lui Mihai".

  raspunde comentariului
 • Ana Pauker

  17 martie 2017 20:01

  Sabin Gherman - your time has passed my friend, sinteti deja la lada de gunoi a istoriei toti proletcultistii internationalisti, noua facatura a internationalei globaliste, o palida reincarnare a Cominternului de la inceputul sec XX din care va trageti seva...LOL. Ia-n uitati-va mai bine la toti copii lui Vadim cum cresc ei in toata Europa, cresc precum iarba in Aprilie si Mai...

  raspunde comentariului
 • gogu

  17 martie 2017 19:17

  Referitor la puturosii de regateni fata cu harnicii ardeleni-daca aveti curiozitate, poate va uitati pe bugetele primariilor din Ardeal si veti descoperi ca peste jumatate din fonduri sunt alocate ajutoarelor sociale.La fel, aduceti-va aminte ce faceau ardelenii harnici cand intra apa peste ei in casa-stateau si se uitau cum muncesc pompierii, nu-i asa?La fel ca vasluienii!Tot la fel ca vasluienii, daca mergi la birturile din sat, e plin de harnici ardeleni, nu-i asa?In toate orasele ardelene sunt cu mult mai multe restaurante decat in restul tarii-oare de ce?Nu cumva vine din trecut, cand evreii deschideau carciuma, dadeau pe datorie dupa care le luau pamantul la bietii oameni?Fie ei romani fie maghiari.Ca sasi nu prea cred.

  raspunde comentariului
  • http://www.formula-as.ro/1999/347/lumea-romaneasca-24/lumea-romaneasca-351

   18 martie 2017 3:30

   ...ia, să vedem,, familia Mariei Butaciu, o istorie tipică de țărani români ardeleni săraci. Șapte bivoli, o vacă cu vițel. Peste Carpați, la regățeni, cele mai multe dintre familii n-aveau nici măcar o capră, iar în 1907 a fost o răscoală generallizată a țăranilor, din nordul Moldovei și până în Cerneții "Abramburikăi" oltence, fiindcă MUREAU DE FOAME, că nu mai aveau nici porumbul putred ce-l mâncau de sute de ani... HAHAHAHA ! ...când am lucrat temporar în Oltenia, animalul vacă era acolo ca animalul elefant azi, are unul împăiat, adus cu vaporul, Ion Nicolae, împuțitul ăla al vostru, regățeanul sekurel care fura din Transilvania gaz, la preț de dumping făcut special pentru el de alt regățean hoț împuțit, Vindeanu - de care D.N.A. se preface de mulți ani că uită, inclusiv în problema carierelor de piatră nobilă ale Transilvaniei, TOATE CARIERELE DE MARMURĂ, fiindcă e un băsel protejat de la Embassy ! - ca sekurelu' miliardar să facă în Transilvania îngrășăminte chimice ce le vindea tot la preț de dumping regățenilor, ca regățenii să fackă producție cerealieră ce o exportă ! ...un circuit închis, de jefuire a bogățiilor și muncii Transilvaniei, ca să vă puteți voi lăuda acum că Transilvania are - după 97 de ani de jaf continuu, și după ce ați distrus întreaga industrie a Transilvaniei și jumătate din orașele și satele ce existau la 1920 - PIB-ul mai mic decât vilayetu' Valahiya al vostru, și că voi făceați locomotive, când voi sunteți cei care ați distrus în 1926 fabrica de la Arad, ja vreIor balkanice !

   raspunde comentariului
  • Restaurantele

   17 martie 2017 19:48

   Pai sunt mai multe restaurante, pentru ca prin Ardeal va faceti voi, "regatenii" , vacantele, cei care nu va puteti permite sa mergeti in Grecia, Spania, etc. Bun si Ardealul. Mancare buna, preturi rezonabile, fara hoti! Poftiti, va asteptam !!

   raspunde comentariului
   • gogu

    17 martie 2017 20:04

    Mai nene Restaurantele, m-ai facut praf!Cred ca esti umorist cu 12 norma, am ghicit?

    raspunde comentariului
    • goguta!

     17 martie 2017 20:14

     Ma bucur ca te-am facut praf! Tu ai mentionat puzderia de restaurante si ti-am explicat cum devine cazul.

     raspunde comentariului
     • gogu

      17 martie 2017 20:53

      Re Restaurante-Sincer chiar crezi ce spui?Din pacate pt tine cunosc extrem de bine zona, asa ca o sa tratez comentariul tau ca pe al unuia bolnav de ardelenism, deci fara valoare.

      raspunde comentariului
      • goguta!

       17 martie 2017 21:02

       Sunt sanatos tun, moral si fizic! Nu idealizez Ardealul, il iau asa cum este, cu bune si cu mai putin bune, ca toate zonele tarii! Dar nu inteleg si nu agreeaz agresivitatea, superioritatea, infatuarea celor din zona ta, fata de alte alte zone ale tarii! Sa ne pastram bunul simt, echilibrul, modestia, ingaduinta reciproca. Asa ar fi cel mai bine! Si uite un sfat, evita Ardealul, daca iti displace! Nimeni nu va plange!

       raspunde comentariului
       • re gogutza

        17 martie 2017 21:33

        Din toate comentariile razbate respectul pt restul regiunilor, da pe dinafara.Spre stiinta ta, am avut si am respect pt zona ta, asa cum am pentru toate zonele tarii asteia, zone care in egala masura, au lucruri bune si mai putin bune, oameni buni si rai.Dar m-am saturat sa aud tot timpul despre superioritatea inchipuita a ardelenilor, blamarea continua a "miticilor" cum dragalas ne spuneti, lauda vremurilor de glorie ale imperiului austro-ungar si ale evului mediu maghiar, fara sa se aduca deloc in discutie realitatea=romanii nu existau, erau budos olah!Si culmea ca romanii ardeleni uita asta, evident nu cei mai batrani care au trait vremurile cand erau pusi la jug de catre unguri, carora li se maghiarizau numele, care nu puteau face scoala in romaneste si multe, multe altele.Asa cum am spus cunosc extrem de bine realitatea si trecutul zonei.Cine nu-si cunoaste istoria, risca sa o repete!Fiecare isi poarta crucea.Ar fi mare pacat totusi.

        raspunde comentariului
        • goguta!

         17 martie 2017 22:44

         Trebuie sa te informez, cu modestie, ca noi, cei din Ardeal, in majoritate, cunoastem istorie, chiar daca nu ni se recunoaste acest lucru! Eu zic sa facem pace! Nu e bine ca unii din zona ta isi aroga o superioritate adeseori nejustiticata, cand vorbesc despre ardeleni. Nu e bine nici sa va spunem noi "mitici", e drept! Nu e bine nici sa va scoatem pe nas influentele rusesti si turcesti, asa cum nu e bine nici sa ne spuneti ca "Ardealul nu exista", ca am fost doar "budos olah" si altele asemenea. Ce e de facut? Cred ca ar trebui sa ne concentram pe adevaratele probleme ale zilei, adica pe stoparea eforturilor pesedisto-aldiste de a submina Justitia! In rest, avem si noi dreptate, aveti si voi dreptate, vorba bancului cu rabinul!

         raspunde comentariului
         • re goguta

          17 martie 2017 23:08

          Aveti dreptate, de fapt ne certam ca fraierii si altii isi vad de treaba murdara.Cu stima!

          raspunde comentariului
 • Stan Patitul

  17 martie 2017 19:03

  Sunt de acord cu steagul, dar alaturi doar de steagul Romaniei, nu de cel al Ungariei.

  raspunde comentariului
  • Asa este!

   17 martie 2017 19:57

   Dar nu uita ocazia! A fost 15 martie, "Ziua Maghiarilor de Pretutindeni" si comemorarea secuilor martiri, executati de autoritatile austro-ungare. Secuii traiesc cu convingerea ca apartin natiei maghiare, dar nu isi cunosc istoria. Ca atare, se indaratnicesc sa defileze cu steagul Ungariei. De mentionat ca au avut si drapele ale UE si ale Romaniei.

   raspunde comentariului
 • barladeanu, ilici lenin

  17 martie 2017 18:40

  un gherlan doi gherlani, trei gherlani.......care rod la temelia ROMANIEI...MUUUIEEE BA ....DUSHMANE..

  raspunde comentariului
 • @ Nicolae Alexandru Bortan · Bucharest, Romania

  17 martie 2017 18:28

  Stimate domn, noi, ardelenii, nu pretindem - asa cum afirmi - ca am fi 'buricul pamantului ca inteligenta si educatie', nici ca la noi 's-au nascut toti destepti,harnici si civilizati'! Agresivitatea cu care scrii, rautatile pe care le strecori, iti raspund la intrebarea 'Cine nu va iubeste'. Afirmi gratuit ca Emil Boc "pompa bani in Cluj", pe cand era prim-ministru! A alocat inzecit Bucurestiului, a alocat si altor orase si judete! A pus umarul la construirea stadionului sportiv din Cluj, care acum aduce un venit substantial, prin evenimentele pe care le gazduieste, de ex. festivalul UNTOLD.Deci a fost o investitie buna Nu este cuviincios, nu este in spiritul de adevarat roman, sa ne ataci atat de agresiv! In fond, ce aperi? Pe cine aperi??

  raspunde comentariului
 • gogu

  17 martie 2017 18:28

  Stimata doamnadomnisoara-daca Boc a facut pt Cluj de ce e mai bun decat Dragnea care vrea sa faca pt Teleorman?Nu prea inteleg!Si Boc a luat din fondurile tarii si le-a dus la Cluj, fara sa merite acest lucru.Sau e valabil numai cand fura al meu, daca fura alalalt e hot?Cat despre sefi olteni sau moldoveni-oare in Oltenia sau Moldova nu sunt o gramada de sefi ardeleni?In toti anii astia, cati ardelenimaghiari, sasi, secui, romani au fost ministri, prim-ministri, parlamentari, directori, sefi la tot felul de structuri?Aia au fost mai buni ca altii, vi s-a parut cumva asta?Mie nu!

  raspunde comentariului
  • Iata diferenta!

   17 martie 2017 20:33

   Boc nu a furat nici un capat de ata, pe cand Gaurel Voda a transformat Teleormanul in cel mai sarac judet al tarii, facandu-si pentru el si familia lui, o avere de nabab, platind un dolar pe metru patrat! Nici in 10 vieti nu ar fi putut aduna o vere asa cum are, dara era cinstit! Dar nu este, e baron de Teleorman. Iar Boc nu este baron de Cluj, este doar un primar harnic si corect!

   raspunde comentariului
   • gogu

    17 martie 2017 21:08

    re Iata diferenta-daca ai avea amabilitatea si disponibilitatea sa privesti in jurul tau, vei vedea o multime de dragnea locali.Dar aia sunt ardeleni, deci au facut totul prin munca cinstita, ca Fat-Frumos, ca doara nu se eczista sa fure un ardelean!

    raspunde comentariului
    • Ma uit in jur, dar nu prea vad Dragnea ardeleni!

     17 martie 2017 23:01

     Nu prea avem "baroni locali", desi avem multi care au prosperat prin politica. Dar s-au cam dus "la Centru", sa isi sporeasca sansele. Asa a fost Ilie Sarbu, din Banat, asa este onor-premierul, mai sunt si altii, cu care nu ne mandrim, dar care, macar, s-au dat la o parte, ca Ioan Rus sau Aurelia Cristea. Nu te razboi cu Ardealul, domnule! Nu Ardealul este problema zilei, ci incercarea PSD-ALDE de a demola Justitia. Probabil ca discutiile astea sterile, ca si cea de fata, sunt anume iscate, pentru a ne distrage atentia de la problemele reale!

     raspunde comentariului
 • gogu

  17 martie 2017 18:21

  Problema Ardealului o vad in felul urmator-acolo s-au nascut numai oameni integri, frumosi si destepti maghiari, sasi, secui, ******, ruteni, italieni si ce-or mai fi, romanivalahi, olahi sau frumos alintati de prietenii lor-budos olah, adica roman ******* care sufera si au suferit nespus datorita viniturilorolteni, moldoveni, mitici, pentru ca astia stiu numai sa fure, sa minta, sa dea mita, sa ia mita, sa se milogeasca.Si ei sunt atat de curati!A sa nu uit, probabil ca aia care semanau cu viniturile, au plecat din Ardeal-la Bucuresti, la Iasi, in tot restul tarii.Adevarul ca maghiarii sunt destepti-au vazut ca nu prea tine cu autonomia secuilor si au initiat independenta Transilvaniei, asa atrag si romani, care se si vad independenti.Iar daca, sa zicem, vor fi independenti, oare cat timp ar dura asta? Poate vreo 4-5 ani, dupa care cu ajutorul romanilor vandutigen Szabin vor vota unirea cu Ungaria.Apoi sa vezi frumusete!Ce-ar fi ca legile proprietatii sa fie anulate iar romanii nostri sa ramana in c...l gol?Ar fi frumos si poate le va veni mintea la cap.Si nu cred ca vreun din regat isi va mai misca macar un deget sa-i ajute!Ca o ultima chestie-din cate stiu, pe timpul lui Ceasca se construiau biserici numai in Ardeal!

  raspunde comentariului
 • ARDEALU NU exista!

  17 martie 2017 17:34

  Denumirea e o giganizare a numelui de Erdely, inventat de minoritari dupa ce a dat REFORMA in ei - incurajata de TURCI. Unii dintre ei fiind adusi in TRANSILVANIA, improprietariti, chiar de catre Biserica Catolica care i-a salvat astfel de la moarte sigura - de foame! Drept urmare, ardelenii nu au cum fi romani, doar pentru ca au giganizat o denumire STRAINA a locului, deoarece sunt niste tipi FUTILI cu o identitate relativa, o populatie tolerata vreo 9 secole la rand si exploatata la sange, fara tzara, pamant si stat al lor, de care au fost deposedati inainte de a-si fi deschis ochisorii, cultura si civilizatie proprie, NU au idee ce inseamna sa MORI pentru tzara ta, sa ai un stat al tau pentru care sa jertfesti sange, sudoare si averi = veriga slaba a Romaniei!

  raspunde comentariului
  • Nu e prea mult?

   17 martie 2017 23:14

   Poti sa afirmi ceea ce spui atat de ritos,fara macar un gand, ca sari peste cal? Adica Ardealul nu exista, nu a dat eroi si martiri? Chiar asa, domnule? Fara pic de remuscare, stergi dintr-un comentariu absurd o treime din populatia Romaniei si o cincime din suprafata ei? Pe cine slujesti??

   raspunde comentariului
  • Asa se vede din Tiraspol!

   17 martie 2017 21:07

   Vrei sa rescrii istoria, se pare, ca sa dea bine la Volodea si Viktor.

   raspunde comentariului
  • Un ardelean transilvanean giganizat pe la coltzuri

   17 martie 2017 18:49

   No, usor vere ca nu dau turcii. Usor, du-te si spune-i ma-tii sa te primeasca inapoi si daca intreaba de ce, spune-i ca eu am zis. Vreau sa stiu ce Dumnezei ai dohanit de te-ai opintit cu postarea asta? Ca n-are nici cuget, nici glagorie si nici c-ar fi aproape de adevar or logica nu I se poate imputa.

   raspunde comentariului
 • andreesanu

  17 martie 2017 14:41

  Dle German ,de dat peste nas jandarmilor si politicienilor le-ai dat ,dar ma indoiesc ca au priceput !!,au pielea groasa.Nu uita ca la jandarmerie,politie si in politica in ultimii 27 de ani s-au dus puturosii ,mediocritatile ,semianalfabetii si cei pusi pe furat . Cand le vorbesti de memorandisti politicienilor , jandarmilor or jurnalistilor de azi este ca si cum ai vorbi chinezeste or ai vorbi singur !!.

  raspunde comentariului
 • rusul

  17 martie 2017 14:37

  bha eu cunosc multi romani, dar asa prost ca gherman asta mai rar...

  raspunde comentariului
 • Bundas

  17 martie 2017 14:37
 • nino

  17 martie 2017 14:17

  NTREBARI SI RASPUNSURIpoate nu stiati1. I. De ce a intrat Regatul Romaniei in primul razboi mondial? R. Regatul Romaniei a intrat in primul razboi mondial pentru eliberarea Transilvaniei.2. I. Ce pierderi umane a avut Regatul Romaniei in primul razboi mondial? R. In timpul razboiului si-au pierdut viata 220.000 de soldati locul doi dupa Franta, ca pierderi umane, raportat la populatie si cca. 300.000 civili.3. I. Ce pierderi materiale a avut Regatul Romaniei in timpul razboiului? R. Pe langa imensele cheltuieli de razboi cea mai mare pierdere o constituie pierderea tezaurului. In timpul ocupatiei germane a fost trimis in Rusia tezaueul Romaniei constand din tezaurul Bancii Nationale, tezaurul Bancii de Depuneri si Cosemnatiuni, tezaurul bancilor private in total 93,4 tone de aur, bijuteriile coroanei, colectii de arta, carti rare, odoarele bisericiloe, bunuri de valoare ale persoanelor fizice etc.De asemenea, in timpul ocupatiei, germane a au fost trimise in Germania un million de tone de petrol si s-a rechizitionat de la populatie un million de tone de cereale si peste un million de animale.4. I. Cum a rezolvat Romania problem optantilor unguri? R. Dupa alipirea Transilvaniei la Regatul Romaniei s-a constatat ca 80 di terenul agricol, pasuni, paduri, vai si munti etc. era in posesia propietarilor unguri. Cum acestia au optat pentru plecarea din tara au fost despagubiti de Regatul Romaniei. Putem spune ca vechiul regat nu numai ca a eliberat Transilvsnia dar a si cumparato.5. I. Care era gradul de dezvoltare al provinciilor alipite la Regatul Romaniei? R. Toate provinciile alipite la vechiul regat aveau un nivel de dezvoltare mai redus decat al regatului dupa cum urmeaza PIB-ul pe cap de locuitor al Basarabiei reprezenta 61 din cel al regatului, al Bucovinei 71, al Ardealului 92 si al Banatului 98. 6. I. Ce a facut Romania pentru dezvoltarea acestor provincii? R. Atat dupa primul razboi mondial, cat si dupa al doilea razboi, in timpul comunismului, s-au facut investitii mai mari in Transivania decat in restul Romaniei. S-a ajuns la situatia ca judetele din Transilvania sunt mai dezvoltate decat cele din vechiul reagat, desi la data unirii erau mai putin dezvoltate si aveau un grad de urbanizare mai redus.7. I. Cum ajuta guvernul dezvoltarea judetelor mai sarace? R. In municipiul Bucuresti si judetul Ilfov, gratie investitiilor straine facute dupa revolutie, se produce o treime din PIB-ul Romaniei. Din taxele si impozitele colectate din Bucuresti 89 la suta se retin la bugetul central pentru plata pensiilor si salariile bugetarilor, o parte, iar cealalta parte se duce catre judetele mai putin dezvoltate, inclusive la cele din Transilvania. Bucurestiului i se aloca numai 11 la suta din taxele si impozitele colectate pentru administrarea orasului.9. I. Ce judete au contributia cea mai mare la formarea bugetului de stat. R. Bucuresti 89 la suta din taxele si impozitele colectate. Constanta 86 la suta Ilfov 84 la suta Prahova 56 la suta Cluj 56 la suta Timis 55 la suta Brasov 53 la sutaPRECIZARE Daca o firma are sediul in Bucuresti si filiale in judete, contributia filialelor la PIB se raporteaza la judetele respective si nu la sediul central. BIBLIOGRAFIE.-Romania in primul razboi mondial-Institutul National de Statistica-Analize economice

  raspunde comentariului
  • DobitoaciIi miticești dă la I.N.S. nu au reușit nici măcar să ne spună câți cetățeni are Rrromînika, în 6 ani "dupe" recensământul din 2011, bey, bre, balkanikule !

   18 martie 2017 3:23

   ...iar tu vrei să ne convingi pe noi că ei "cunoaște" situația economico-financiară a Rrromînikăi ?! ...la fel cum nu știți - PRESUPUNEȚI, "decât", regățenilor mincinoși ! - câți opincari și câți țivili ați pierdut, ca boii, în retragerea lașă din 1916 și în continuare în retragerea lașă din 1917 - trupe majoritar recrutate dîn Oltenia șî Șesenia, dezertori și trădători de profesie ! - când ați rămas fără TREI SFERTURI din Țearrra voastră nevolnikă, din cauza ambițiilor voastre balkanice ce vă depășeau capacitățile de netrebnici imperialiști, și ați mai rămas doar cu bucata dă Moldovă dîntră Siret și Pruty - apărată la Mărăști, Mărășești și Oituz de trupe rusești și de trupe recrutate majoritar din Moldova în 1917 - și cu CAPITULAREA ! HAHAHAHAHAHAHA ! ...dacă nu vă ierta Kaiserul - văru' hohențolărnului vostru urecheat impotent - și nu vă făcea-cadou și Bassarrabiya, atunci în noiembrie 1917, ați fi dispărut, deja de atunci, ca stat, netrebnicilor ! ...dar mai e vreme...

   raspunde comentariului
  • Proportionalitate

   18 martie 2017 1:48

   Tine cont ca, de exemplu, judetul Cluj are sub 700.000 locuitori, pe cand Bucurestiul singur, are 9,4 procente din populatia tarii. Deci comparatia ar trebui facuta pe cap de locuitor, altfel nu are nici o valoare. Judetul Cluj este productiv si are o contributie serioasa la PIB, iar consumul este destul de redus. Cred ca trebuia sa te referi si la judetul lui Dragnea, nu crezi????

   raspunde comentariului
 • dusu

  17 martie 2017 13:12

  ardeleni sint de vina n au stiut sa fie uniti nici in vremea austro-ungariei si nici azi in vremea romaniei Elvetienii au stiut !! si asa azi tradatori din Ardeal sint reprezentantii statului rominilor , nu reprezentanti ardelenilor in fata statului rominilorromini vechi si noi au trait bine din averea ardelenilor evrei,nemti,unguri si chiar vlahi ardeleni pe care i au alungat jumatate din populatia Transilvaniei a fost curatata de statul rominilor azi is mindri ca toti is ortodoxi si curati etnic

  raspunde comentariului
 • sabine,sabine

  17 martie 2017 12:21

  Cât primești pe lună să-i tot înjuri pe mitici , pe răgățeni.În primul și al doilea război mondial mii de olteni moldoveni și munteni au murit ca să poate ardelenii scăpa de prietenii tăi unguri.Despre romanii din Harcov când o să scrii ..Citește puțin istoria Ardealului și nu mai cânta aceeași arie falsă a ungurilor discriminați pozitiv.

  raspunde comentariului
  • http://www.clujtoday.ro/13783-memorandumul-din-1938-adresat-de-iuliu-maniu.html

   18 martie 2017 3:15

   ...bey, puIică balkanikă oltenească, unde e armata ta regățenească "eliberatoare" în poza de la 1 decembrie 1918 din link-ul de mai jos ? Hă ? NU E ! ...aaaaaa, era CAPITULARDĂ deja din martie 1917... N-ați eliberat pe nimeni, CAPITULARZILOR ! HAHAHA ! ...iar pentru noi a fost mai bine sub Budapesta în secolul XIX și începutul secolului XX față de situația de sub BukaIe în secolele XX și XXI ! Așa să știi. Uite ce zicea "corifeul unionist" Maniu, în 1938 - la numai 20 ani după ce a făcut PENTRU ȘPĂGI tot posibilul ca s-o unească cu Rromînika balkanikă hoață - făcând bilanțul situației Transilvaniei LA NUMAI 18 DE ANI de la debutul guvernării nevolnicilor mitici în Transilvania. DISTRUGERE TOTALĂ, la fel cum se vede și se face și azi, într-"o provincie care nu fusese, totuși, cucerită, ci se unise printr-un act de liber entuziast consimțământ", cum spune chiar el, cel care A FĂCUT "UNIREA" ! Toate tarele societății regățenești de azi le regăsim și atunci, puse în aplicare pentru a JEFUI Transilvania, că pentru asta a vrut-o jegul Brătianu - "Guvernele care au urmat după Consiliul Dirigent au procedat întâi la distrugerea esenței însăși a vieței politice, care este dreptul de vot. Practica monstruoasă a furtului de urne, pusă în aplicare și repetată în mod sfidător la fiecare nouă guvernare, a deschis calea celorlalte abuzuri. Guverne cu totul lipsite de prestigiu și de popularitate în aceste provincii au aruncat asupra Ardealului și Banatului clientela lor politică. Cu metode ilegale, ele au impus ca parlamentari persoane necunoscute, adesea trădători notorii ai cauzei naționale în timpul jugului străin, și au umplut funcțiunile politice și administrative cu elemente străine de împrejurările locale și de cetățenii acestor ținuturi. Au revocat din serviciu ardeleni și bănăeni bine cunoscuți, bucurându-se de o aleasă reputațiune, cunoscători ai nevoilor și spiritului provinciei. Elemente cu mari merite în luptele naționale din trecut pentru unitatea noastră de stat au fost înlăturate în zâmbetele de ironică satisfacțiune ale minorităților. Metodele de exploatare fără scrupul, o goană neastâmpărată după îmbogățire a sateliților, întovărășită de imoralitate și corupțiune sfidătoare, au rănit sentimentul public al provinciei, odinioară sub raportul moral sănătoasă până la austeritate. Cu scurta întrerupere a guvernărilor național-țărăniste, Ardealul și Banatul au fost aruncate într-o atmosferă cu totul contrară concepției lor de viaă. O dureroasă deziluzie și o chinuitoare descurajare au cuprins toate inimile în provinciile noastre. Aceste sentimente au fost și mai mult agravate prin umilința ce au simțit, văzând cum dispare prestigiul și simpatia de care se bucura poporul nostru în fața tuturor străinilor. În loc de o nouă epocă de refacere materială și de înălțare morală s-a continuat opera de umilire a provinciilor și de pauperizare, înlăturarea elementului românesc ardelean și bănățean din funcțiunile publice imoral și printr-un favoritism cu nimic justificat. ...Sistemul centralist nu a înțeles aceea ce încă pentru Români a fost un principiu elementar de înțelepciune politică_ metoda de asimilare treptată, fără procedări violente, a noilor provincii, prin respectarea tradițiilor, a concepțiilor și datinilor respective, prin descentralizarea serviciilor publice și prin atragerea elementelor locale reprezentative și de valoare la o colaborare activă în viața publică și administrativă. Aceste metode de înțelepciune politică au fost călcate în picioare față de o provincie care nu fusese, totuși, cucerită, ci se unise printr-un act de liber entuziast consimțământ. Procesul de asimilare ar fi trebuit să se facă treptat și cu prudență, nu numai spre a cruța sensibilitățile, obiceiurile și instituțiile înrădăcinate, dar și spre a nu smulge florile odată cu buruiana, spre a nu distruge și partea de tradiii bune și sănătoase, odată cu înlăturarea organizației de stat și a influenelor străine. ...În general, Românii ardeleni și bănățeni, în loc de a spori forța lor economică, se găsesc într-o situație inferioară față de trecut. Băncile ardelene, odinioară mândria acestei provincii, în plin progres înainte de război, astăzi sunt doborâte la pământ. Preoțimea, intelectualitatea, partea mai înstărită a țărănimii au suferit pierderi de miliarde. ...Luăm exemplul Ținutului Timiș, ținut relativ bogat. Din acest Ținut, Statul încasează pe an aproximativ 5-6 miliarde. tiți cât îi rămân din aceste miliarde pentru nevoile lui administrative, culturale, economice, sanitare, etc.? 200 milioane! Atât face bugetul Ținutului Timiș! Legiuitorul a reunit bugetele celor 5 județe cari îl compun și a creat Ținutul. Mijloacele au rămas aceleași, dar cheltuielile infructuoase au sporit, cu un organ în plus - Rezidena. Cele 200 milioane se cheltuiesc aproape în întregime pe salarii și materiale. Drumurile județene, cari au fost în sarcina județelor, au trecut în sarcina Rezidenței. Rezidența le va lăsa în aceeaș stare în care au decăzut de mult. Dealtfel șoselele naționale cari sunt în sarcina Ministerului Drumurilor, n-au nici ele o soartă mai bună. În Ținutul Timiș, Ministerul n-a făcut nici un drum modern, autostrade până acum. De mulți ani sunt făcute toate șoselele internaționale maghiare cât și iugoslave, în autostrăzi pentru automobilism, noi n-avem nici una. Ținutul Timiș se află la o intersecție de rase. Se întâlnesc aici ambițiuni slave, maghiare, germane, la un hotar dinainte atacat, compromis, ciuntit. Peste acest hotar avem 500 mii de frați. Pe granițele noastre stau două Universități, la Seghedin, maghiară, la Belgrad, sârbă. Românii, și cei din lăuntru și cei din afară, stau la 600 Km. de Universitățile românești. Câtă vreme vor putea rezista presiunei celor două Universități dușmane? Nu e greu de prevăzut cum se va termina acest război de rasă, într-o zi, pentru noi. Banatul e lăsat sorții lui, ros de boli, de denatalitate, de mizerie fiziologică și morală. Exemplul Ținutului Timiș aruncă o lumină tristă asupra stării din celelalte Ținuturi, ajunse într-o stare și mai tristă, ca putere de acțiune și de rezistență națională." "Dupe" cum vezi, juvete, ca și azi, aceeași mimare a statului de drept cu falsificarea alegerilor, aceeași HOȚIE tipică, același arbitrariu dîmbovițelesc ornat arogant cu corupție dusă la maximum și combinate cu aceeași impotență și incompetență miticească caracteristică în ce privește mari proiecte, același dezinteres pentru comunitățile din afara frontierelor - între cei 500000 de care pomenea el atunci sunt și azi cei 380000 de olteni din Valea Timokului, dincolo de Kalafat, și la fel ca atunci sunt tratați acum de BukaIe - plus JAFUL PERMANENT, fiindcă sunteți niște putori fără rușine, care trăiți de 97 de ani doar furând de la ceilalți ! Tot ceea ce aveți acum în BukaIe, și celelalte orașe mari din Valahiya și Șoldova, vi le-a făcut Ceașkă al vostru din ce ați furat din Transilvania. Nu clasa politică de azi ce ați moștenit-o de la bolșevici e cauza stării Miticistanului, ci voi astfel sunteți DINTOTDEAUNA, genetic, iar minciuna, puturoșenia și hoția sunt în sângele vostru levantin. Tuciurii maneliști spurcați, nepoți de yeniceri.

   raspunde comentariului
   • http://adevarul.ro/locale/timisoara/steagul-transilvaniei-fost-falsificat-cumunisti-magazin-istoric-1_50bb85037c42d5a663bb2abb/index.html

    18 martie 2017 3:17

    ...n-a fost FALSIFICAT de "comuniști", ci DE REGĂȚENII ȘOVINI ȘI ASIMILIȘTI !

    raspunde comentariului
 • nino

  17 martie 2017 12:04

  INTREBARI SI RASPUNSURIpoate nu stiati1. I. De ce a intrat Regatul Romaniei in primul razboi mondial? R. Regatul Romaniei a intrat in primul razboi mondial pentru eliberarea Transilvaniei.2. I. Ce pierderi umane a avut Regatul Romaniei in primul razboi mondial? R. In timpul razboiului si-au pierdut viata 220.000 de soldati locul doi dupa Franta, ca pierderi umane, raportat la populatie si cca. 300.000 civili.3. I. Ce pierderi materiale a avut Regatul Romaniei in timpul razboiului? R. Pe langa imensele cheltuieli de razboi cea mai mare pierdere o constituie pierderea tezaurului. In timpul ocupatiei germane a fost trimis in Rusia tezaueul Romaniei constand din tezaurul Bancii Nationale, tezaurul Bancii de Depuneri si Cosemnatiuni, tezaurul bancilor private in total 93,4 tone de aur, bijuteriile coroanei, colectii de arta, carti rare, odoarele bisericiloe, bunuri de valoare ale persoanelor fizice etc.De asemenea, in timpul ocupatiei, germane a au fost trimise in Germania un million de tone de petrol si s-a rechizitionat de la populatie un million de tone de cereale si peste un million de animale.4. I. Cum a rezolvat Romania problem optantilor unguri? R. Dupa alipirea Transilvaniei la Regatul Romaniei s-a constatat ca 80 di terenul agricol, pasuni, paduri, vai si munti etc. era in posesia propietarilor unguri. Cum acestia au optat pentru plecarea din tara au fost despagubiti de Regatul Romaniei. Putem spune ca vechiul regat nu numai ca a eliberat Transilvsnia dar a si cumparato.5. I. Care era gradul de dezvoltare al provinciilor alipite la Regatul Romaniei? R. Toate provinciile alipite la vechiul regat aveau un nivel de dezvoltare mai redus decat al regatului dupa cum urmeaza PIB-ul pe cap de locuitor al Basarabiei reprezenta 61 din cel al regatului, al Bucovinei 71, al Ardealului 92 si al Banatului 98. 6. I. Ce a facut Romania pentru dezvoltarea acestor provincii? R. Atat dupa primul razboi mondial, cat si dupa al doilea razboi, in timpul comunismului, s-au facut investitii mai mari in Transivania decat in restul Romaniei. S-a ajuns la situatia ca judetele din Transilvania sunt mai dezvoltate decat cele din vechiul reagat, desi la data unirii erau mai putin dezvoltate si aveau un grad de urbanizare mai redus.7. I. Cum ajuta guvernul dezvoltarea judetelor mai sarace? R. In municipiul Bucuresti si judetul Ilfov, gratie investitiilor straine facute dupa revolutie, se produce o treime din PIB-ul Romaniei. Din taxele si impozitele colectate din Bucuresti 89 la suta se retin la bugetul central pentru plata pensiilor si salariile bugetarilor, o parte, iar cealalta parte se duce catre judetele mai putin dezvoltate, inclusive la cele din Transilvania. Bucurestiului i se aloca numai 11 la suta din taxele si impozitele colectate pentru administrarea orasului.9. I. Ce judete au contributia cea mai mare la formarea bugetului de stat. R. Bucuresti 89 la suta din taxele si impozitele colectate. Constanta 86 la suta Ilfov 84 la suta Prahova 56 la suta Cluj 56 la suta Timis 55 la suta Brasov 53 la sutaPRECIZARE Daca o firma are sediul in Bucuresti si filiale in judete, contributia filialelor la PIB se raporteaza la judetele respective si nu la sediul central. BIBLIOGRAFIE.-Romania in primul razboi mondial-Institutul National de Statistica-Analize economice

  raspunde comentariului
 • Alice

  17 martie 2017 11:22

  Asta e ceea ce spune istoricul clujean Vasile Lechințan, doctor în istorie, despre steagul fluturat de românii ardeleni ... S-a luat pe stema României o stema medievală a Transilvaniei din care lipsesc românii. Ungurii au simbol acvila neagră, secuii soarele și luna și sașii cele șapte turnuri. Steagul e luat din fondul stemei jos galben, mijloc roșu și sus albastru. Iată așadar ce purtam noi românii ca steag absența românilor din istoria Transilvaniei...Tinerii români, puțini la numar, care defilează sub acest steag al Transilvaniei care disprețuieste, în continuare, peste timp, pe români, sunt de iertat, pentru că nu au știut ce fac. Cei ce vor continua, aflând acum adevărul, vor fi de neiertat în fața strămoșilor noștri și demni de dispreț și în fața străinilor, care nu acceptă din principiu să-ți trădezi neamul.

  raspunde comentariului
  • https://ro.wikipedia.org/wiki/Drapelul_Rom%C3%A2niei#/media/File:Princial_flag_of_United_Principalities_of_Romania.jpg

   18 martie 2017 3:39

   Pentru "alis dîn Țearrra Minciunilor, Rrromîneaskă", aceeași persoană regățeneaskă dă seks nedefinit cu "prokthor" de la 10_25 - La 1858, la 10 ani după steagurile Transilvaniei ALBASTRU-ROȘU-GALBEN confirmate clar de revoluționarii români ardeleni de la 1848-49, regățenii aveau în continuare "dăkât" DOUĂ CULORI - GALBĂN șî ROȘU, dispuse pă verticală "dupe" modelul steagului transilvănean, model folosit dă sultanul Mahmud al II-lea și dă masonii lui grekotei dîn Loja Marelui Orient dă la Salonik, cu care se sfătuia în problemele posesiunilor lui creștine. Lucru confirmat la 1866, când Kuza este dat-jos, când ÎNCĂ nici măcar nu exista la regățeni TRIKOLORU', "dupe" cum se vede clar aici în link, unde culorile dă pă cîrpa lor arnăuțeaskă devenită națioanală sunt doar GALBĂN șî ROȘU, iar albastrul este doar în chenar. Încă nici nu aveau ceea ce ardelenii utilizau de dinainte de 1848. HAHAHAHA ! ...și nu sunt deloc de neglijat mențiunile scrise clar pentru anul 1858, ce arată cum a fost fătată ideatik akwila strămoșeaskă, adeka ClOARRA CU CIOK ȘÎ TAKÎMURI pusă vioaie pă drapel - "În timpul căimăcămiei de trei, locțiitorii neavând dreptul de a-și inscripționa inițialele pe drapelele militare, monogramele domnitorilor munteni au fost înlocuite cu acvile", citat din Wiki.rrrom dîn ceșkizda koloneleasă optimizd-patrihoțikă Dogaru. Mai departe - "Convenția de la Paris prevedea la articolul 45 că "oștirile ambelor țări vor păstra steagurile lor actuale, dar aceste steaguri vor purta, în viitor, o banderolă de culoare albastră, conform cu modelul alăturat la prezenta Convenție" " ...adeka se continuau pe față, la tratativele de pace ruso-germano-turce, ORDINELE MASONILOR de la Salonik, ca ăia să nu fi lucrat anterior la 1834 degeaba în subteran ! ...apoi "Ministrul de război, generalul Ion Emanoil Florescu, solicită domnitorului, la 18 martie 1863, aprobarea în ceea ce privește modelul drapelelor armatei, hotărât de către guvern în ședința sa din 12 martie. Drapelele înfățișau tricolorul țării _cu benzile dispuse orizontal și roșul sus_ peste care era aplicată acvila romană cu crucea în clonț. Printr-un înalt ordin de zi din 19 martie, Cuza hotărăște_ "Considerând că armata, în urma unirii nu trebuie să aibă decât un singur drapel, având în vedere că adevărata emblemă a României nu poate fi alta decât acvila romană, ... am decretat și decretăm ce urmează_ acvila romană cu crucea în gură se va pune, ca emblema României, d-asupra drapelelor armatei ... Fratie-Dreptate-chirilic.svg _"Frăție Dreptate"_, pe galben --- Judetul-Oltu-chirilic.svg _"Județul Oltuu"_, iar pe roșu --- Orasul-Slatina-chirilic.svg _"Orașul Slatina"_"... Deci, CLAR, regățenii aveau doar DOUĂ CULORI, GALBĂN șî ROȘU ! Nici poveste la 1863 dă aktualu' drapel, atunci încă mai căutau prin lojele masone componența pîntru iel, șî abia "dupe" 1866 - cum se vede în link șî cum v-am yessplikat "în klar" în prima parte a acestui text - când și-au făcut rost de un rigă neamț catolic urecheat, s-a stabilit că drapelu' viitor a lu' riga va avea trei culori - noutate, pentru a marca un stat vasal nou-apărut pe harta Avrupiii ! - ce vor fi dispuse pe orizontală - deci altă noutate față de situația de până atunci, șî invers așezate decât în cel al Transilvaniei ! - în ordinea ALBASTRU-GALBĂN-ROȘU, ca să nu semene cu steagul Transilvaniei ! ...copy-paste regățenesk, "cu contribuții" ! HAHAHA ! LEVANTINI ! ...impotenți...

   raspunde comentariului
   • http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Fi%C8%99ier:Drapelul_de_lupta_al_Tarii_Romanesti,_1834.png

    18 martie 2017 3:53

    Falsuri evidente, ca o astfel de porcărie declarată pe hîrtie igienică pentru vilayietu' Valahia anului 1842, ce nu are nici o legătură cu realitatea de pe teren de atunci. Probabil e un desen furat de la franțuji și ușor modificat tot de un franțuz, fiindcă echipamentul militar e caracteristic napoleonian și nu s-a regăsit niciodată la dunărenii valahi, caprili rîioase supuse, cu-coada-pă-sus, ale Porții otomane. Că de astea ați fost întotdeauna - și sunteți - voi buni, de minciuni, și la hîrtii mincinoase, încă din vremea olteanului mincinos "Bălcescu", pe numele lui adevărat PETRESCU. Dar ce se poate vedea clar în desenul de aici e că sunt NUMAI DOUĂ CULORI pe cîrpa voastră igienică dată deja de la 1834 de sultanul Mahmud al II-lea arnăuților dă la BukaIe, garda musulmană a fanariotului, încartiruiți la Ghenci-Aga, Ghencea beeekalyană dă azi ! HAHAHA !

    raspunde comentariului
  • Mihai

   17 martie 2017 15:22

   raspunde comentariului
  • Mihai

   17 martie 2017 15:19

   raspunde comentariului
 • Marcel

  17 martie 2017 10:49

  Stema Transilvaniei este inclusa in stema Romaniei, alaturi de stemele celorlalte regiuni istorice. Stema include cele trei culori ale drapelului Transilvaniei. Este prostie, ignoranta sau rea-intentie faptul de a sicana sau condamna pe cineva pentru promovarea pe plan local a unei parti din drapelul Romaniei, cu atat mai mult, alaturi de drapelul tarii. Acest lucru ar trebui clarificat odata pentru totdeauna spre linistirea spiritelor si respect pentru ardelenii romani, unguri si germani.

  raspunde comentariului
 • Dorin

  17 martie 2017 10:26

  Domnul Gherman in speranta ca cititi aceste randuri va scru urmatoareleIeri am vazut cu trisitete cum un militar v-a dat cuvantul ca va explica cele intamplate si nu si l-a respectat. Alte vremuri, onoarea si cuvantul unui militar insemna ceva.Mai demult am depus si eu un jurmanat, suna asa "Jur credinta patriei mele Romania, Jur sa imi apar tara chiar cu pretul vietii. Jur sa apar Constitutia legile tarii si regulamente militare".As vrea sa ma opresc asupra frazei "Jur sa apar Constitutia, legile tarii". Una din legile tarii este legea 102 1992. Art 1 al acestei legi descrie stema tarii iar la litera d, avem urmatorul articold în cartierul patru este stema Transilvaniei, cu Maramureșul și Crișana un scut tăiat de un brîu roșu îngust. În partea superioară, pe albastru, o acvilă neagră cu ciocul de aur, ieșind din brîul despărțitor, însoțită de un soare de aur la dreapta, de o lună de argint conturnată la stînga. În partea inferioară, pe aur, șapte turnuri roșii, crenelate, dispuse pe două rînduri, patru și treiStema transilvaniei, aplicata pe orice suport este descrisa in lege. Jandarmii au sanctionat un om pentru portul unui insemn statutat legal.sincer imi pare rau de acei tineri subofiteri, ei au primit un ordin si l-au executat. Problema este ca raspunderea juridica a jandarmilor poate fi pusa in discutie,executarea unui ordin vadit ilegal este sanctionata de lege. Mai mult si-au incalcat juramantul.Romania este tara in care m-am nascut si tara in care voi fi inmormantat. Nu discutam de separatism sau orice alte notiuni de genul dar aici e vorba de respect un respect pe care cetateanul roman il pierde pe zi ce trece fie pe criterii geografice, pe criterii sociale, pe criterii edicationale etc.

  raspunde comentariului
 • V3ckthor

  17 martie 2017 10:25

  1. Ceea ce este sigur ca exista istoric e stema Transilvaniei si nimeni nu contesta asta.2. Insa dovezi clare 100 legate steaguloficial al Transilvaniei in formatul actual promovat de d-voastra nu exista. 3. datele prezentate de d-voastra in favoarea lui sunt date disparate. D ceea ce pomeniti d-voastra in articol e un incident in urma caruia partea maghiara a imperiului A-U a refuzat acest steag cu culori ALG care sa reprezinte romanii4. Pozele de la Alba iulia prezentate ca dovada secundara in care par steaguri ARG se pot explica si prin faptul ca pana pe la 1920 procedeul de refșlectare a culorilor in pozele monocrom httpsen.wikipedia.orgwikiOrthochromasia veti vedea acolo steagul norvegiei cu culori incversate rosu mai inchis ca albastrule5. An de an reincalziti acest articol atat pe pagina de FB cat si in emisiunile de le LOOK TV .6. An de an porniti de la premisa ca aveti dreptate si restul sunt prosti daca nu sunteti de acord nici d-voastra nicii liderii LTD.... asociatie ai carui membru sunteti nu v-ati aratat deschisi la niste discutii descin care sa dezbateti chestiile legate de steag doar va prezentati jumatatile de adevar gasite.Niciodata nu ati spus ok poate adevarul e la jumatate poate steagul e o creatie cvasimoderna care ne reprezinta pe toti, ci ati spus ca e un steag care ii reprezinta pe ardeleni ...pozitie care ne duce la puntul 8.8. Din pacate in jurul acestui steag se strang ardeleni care cred ca ceilati veniti in ardeal sunt alogeni si inferiori. De aceea acest steag este vazut de multi ca un steag al discursului generator de ura

  raspunde comentariului
  • https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/05/Flag_of_Transylvania_before_1918.svg

   18 martie 2017 3:51

   ...bey, puIică regățean, știi cine a adus în gările și piețele Transilvaniei așa-zisul "alba-neagra" ? ...regățenii tăi tuciurii, jegoși, urduroși, puturoși, hoți și mincinoși ! ...da' tu vrei să joci alba-neagra cu interpretări cromatice ce nu le înțelegi și le întorci ca la voi la PooIești, ca să ne convingi pe noi transilvănenii că pe steagul nostru roșul e galben și algastrul e roșu ? HAHAHAHA ! ...nesimțit ordinar,... Javră balkanikă fără rușine...

   raspunde comentariului
 • constanin dan

  17 martie 2017 8:41

  - Ministrul culturii- e incult , fricos? sau ticalos !!

  raspunde comentariului
 • oasmrd

  17 martie 2017 8:30

  Concluzia este ca acesti tzigani borfasi dela putere dau ordin politistilor sa provoace manifestantii maghiari sau romani prin aceste masuri absurde si sa dezbine comunitatile de romani si maghiari .Au auzit si acesti tzigani borfasi de dictonul ''divide et impera''si il aplica in Transilvania invrajbindu-i pe maghiari si romani ,creind conflicte ca apoi sa arate tzigania de care sunt in stare ,ba chiar sa fluture nationalismul si lozinca ''noi suntem romani''care binenteles ca nu li se potriveste ei fiind tzigani borfasi ,dusmani a-i Romanilor.Acest tzigani care au acaparat puterea prin promisiuni mincinoase nu au dreptul sa actioneze in numele Romanilor,asta este uzurpare de identitate.Lasati-i pe maghiari sa-ri poarte steagul lor asa cum si romanii din basarabia procedeaza.!!!!!!

  raspunde comentariului
  • caragheorghevici

   17 martie 2017 17:11

   Tare prost te-am vazut mai agramel de peste vai si munti ! Pupa-l linistit pe ghermanul arvunit la liftele streine si nu mai polua forumul cu bolboroselile tale super-stupide !

   raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design