Jurnalistul Michael Knigge explică, pentru publicaţia Deutsche Welle, faptul că victoria lui Donald Trump a fost trimful unui populism vulgar, care lezează uneori inclusiv drepturile omului.
În multe sondaje, americanii s-au plâns că standardele de viață și perspectivele lor de viitor sunt mai proaste decât în urmă cu o generație. Trump a fost vehiculul și ventilul potrivit pentru aceste nemulțumiri, în special pentru clasa muncitoare albă. Hillary Clinton a fost în acest sens concurenta potrivită pentru a cataliza exprimarea politică a acestor sentimente. Modul foarte greu în care s-a impus în alegerile preliminare în fața necunoscutului Bernie Sanders, un socialist din Vermont, a fost un prim semnal de alarmă, afirmă Knigge.
Aspectul cel mai îngrijorător al acestui rezultat istoric este nesiguranţa în ceea ce priveşte modul în care vor evolua relaţiile internaţionale şi care va fi rolul viitor al SUA pe plan global.
Ce crede cu adevărat Trump despre rolul SUA în NATO, o alianță pe care a numit-o drept depășită în campanie? Ce va face el cu acordurile comerciale încheiate de America cu numeroase țări? Cum va proceda cu musulmanii din lumea întreagă, după ce în campanie a propus interzicerea intrării acestora pe teritoriul american? Sau cu latino-americanii pe care i-a jignit repetat? Va renunța Trump la acordul climatic de la Paris, așa cum a declarat? Și ce va face cu arsenalul atomic al țării, după afirmațiile belicoase de campanie? În fine, ce rol va juca în toate acestea un Congres controlat de republicani?
Nu există, azi, răspunsuri la toate aceste întrebări. Cu victoria lui Trump, SUA și lumea întreagă pășesc într-un teritoriu necunoscut.
Întregul articol poate fi citit aici.