0.4 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialCoalitia pro

Coalitia pro

Modernizarea prin clientelizare. Cu asta incepe programul mandatului istoric al lui Traian Basescu daca lasam lozincile si ne uitam doar la fapte. S-a ajuns la o majoritate nu prin construirea unui consens social (mai larg decat cu partidele, sindicatele conteaza si vor conta mult in lunile care vin), ci prin recrutari individuale de cea mai joasa calitate. Generalul Oprea si Eugen Nicolicea, marele luptator anti-anticoruptie din Comisia juridica, au devenit membri de baza in coalitia pro. Lor li se adauga o constelatie de nume de lista neagra, deocamdata tinute sub acoperire, ca sunt mai de folos in partidele lor, sapandu-si liderii, decat in domeniul public. La PSD, Miron Mitrea, inecat in dosare referitoare la celebra sa prestatie ca ministru al Transporturilor in guvernul Nastase, dar si oamenii sai de incredere ca Marian Oprisan sau Radu Mazare. Ati vazut ce spatiu de lansare pe toate televiziunile a avut dl Mitrea ca sa lanseze proiectul sau anti-Geoana si aberatia ca Viorel Hrebenciuc controleaza, de fapt, DNA si le face probleme lui Mazare si lui? Credeti ca daca noi facem maine o coalitie civica pe absolut orice tema capatam macar o zecime din spatiul dedicat lui? Ti-ai gasit! Nu e chiar asa simplu cu televiziunile astea cum cred votantii cei mai stupizi, care au votat pentru ca s-au enervat pe ce au vazut la televizor. si Mitrea nu e singurul disident cu mare iesire mediatica zilele astea. La liberali a fost dezgropat Viorel Catarama, care nu a mai ajuns pe lista neagra pentru simplul motiv ca i-am convins pe Basescu si Stolojan sa renunte la el. Vechiul veteran SAFI si al altor afaceri, care ma suna pe linia guvernamentala la TVR ca sa imi dea indicatii ce sa dau la stiri, s-a etalat la o emisiune a lui Robert Turcescu la care a fost confruntat doar cu alte declaratii politice ale lui, dar nu si cu lipsa lui de credibilitate generala si motivele sale. Catarama si colegul lui de lista neagra dl Fenechiu s-au plictisit sa fie anti-Basescu. Vor sa fie pro, dat fiind ca asta aduce mai multe dividende zilele astea. Cititorii mei stiu ca nu sunt fan Crin Antonescu, dar pe langa astia Crin e o lebada.
Cu ungurii, membri de baza in coalitia pro, situatia e si mai albastra. Principalul oponent al Legii minoritatilor in mandatul precedent a fost PD – liberalii erau gata sa o treaca. A spune publicului maghiar ca ai intrat la guvernare ca sa treci Legea minoritatilor cand stii ca exact aliatii tai nu o vor trece e cu totul penibil. Nu e nevoie de nici un motiv sa intri la guvernare. Tara are nevoie de imprumutul de la FMI si gata. Fiti patrioti si cu gura mica, e mai prudent. Dar problemele nu se opresc aici. Acum trei ani, Marko Bela avea dosar la DNA, unul serios, cu un avans luat de la o editura inexistenta pentru o viitoare carte pentru copii, platita la un nivel mult peste piata europeana. Unde e? Nu-l mai are, a primit acasa NUP-ul, ca Elena Udrea, chiar cand ii trebuia la audieri? Pai, daca e asa, sa auzim si de la el, si de la DNA, sa nu mai planeze banuiala asupra unui viceprim-ministru. Trebuie sa spun ca daca s-a inchis e si mai penibil ca daca nu s-a inchis, pentru ca la vremea aceea a fost prezentat ca un dosar beton. E posibil ca vreun procuror zelos sa fi vrut sa dea in dusmanii presedintelui? Se adauga la asta si dosarul lui Zsolt Nagy, pe care va amintiti ca l-am aparat spunand ca trebuia trimis in judecata pentru coruptie (daca erau temeiuri), nu spionaj. Ei bine, DIICOT l-a luat pe spionaj sperand ca o sa gaseasca ceva pe coruptie; nu a fost in stare si l-a trimis in judecata pentru spionaj. Asta, daca nu e prostie crasa (niciodata de exclus), inseamna ca au dreptate cei care spun ca dosarele sunt politic folosite pentru intimidare si santaj, iar asta e pentru noi o mare lovitura. In procesul de a construi o majoritate, de la infractor la ministru la noi e un singur pas.
Ca sa fii nou-venit in coalitia pro trebuie deci sa intrunesti cateva caracteristici, intre care a fi avut sau a avea dosar la DNA pare obligatoriu. Ciudat, nu, avand in vedere ca asta parea a fi caracteristica de baza a celor din coalitia anti? Ei, nu mai e. si e foarte clar si de ce, dupa atatea transferuri in toate directiile. In 2004, PSD, pentru ca fusese la guvernare, avea de trei ori mai multi oameni pe lista neagra ca PD si PNL la un loc. La europarlamentarele din 2007, ce sa vezi, numarul de persoane pe lista neagra la fiecare din cele trei mari partide era egal. Iar in 2008, la alegerile legislative, vechea Alianta Dreptate si Adevar avea deja mai multi oameni pe lista neagra decat PSD, chiar daca individual PSD conducea inca. Nu am nici o indoiala anul acesta, vazand ca numele negre marcante de peste tot sunt cele care se alatura coalitiei pro, contra sefilor lor de partid, ca primul loc nu mai este al PSD.
Sprijinul politic costa. si costul il platim toti. Numai cineva de maxima incredere ca Elena Udrea putea deci primi pusculita fondurilor europene structurale (desi nu stie ce tari sunt membre in UE). La ea se va face coada pe doua randuri a baronilor locali: asteptati-va sa ii vedeti pe toti cuminti si pasnici in anii care vin. Nu ca ar fi astea unicele fonduri: precedentele create de liberali si alte fonduri locale vor merge la alianta pro si vor lasa in frig localitatile ai caror oficiali au fost in coalitia anti. Marea migrare centrala va fi urmata de una locala, ca alesii locali nu isi vor putea permite sa ramana fara resurse. Totul e ilegal, dar tot liberalii ne-au aratat ca e destul ca scrii in preambul ca faci exceptie de la lege si totul devine posibil. Pe langa aceste mari distribuiri, clientelismele mici nici nu mai conteaza. Baconschi va trebui sa dea pe la oamenii care au ajutat in campanie, iarasi va creste rata de teologi in diplomatie (deja excesiva). Primii pe lista sunt propagandistii campaniei de gen Mihai Neamtu, inventatorul "basescofobiei" (oare merita sa faci doctorate in strainatate ca sa scrii asemenea futilitati si sa stai la coada la slujbe de client? Pacat.).
Pe scurt, mandatul istoric pentru modernizarea statului a inceput prin a multiplica dramatic oportunitatile de coruptie politica, in timp ce tinem discursuri contra din ce in ce mai goale de continut. Trebuie sa spun insa in apararea lui Basescu ca el nu a pretins in ultimul an sa fie altceva decat ce a ajuns sa fie. I-am cerut sa se lepede de "euroconstructi" si a zis clar in interviul dat lui Catalin Tolontan ca ii pare rau ca ne-a dezamagit, dar nu poate renunta la Udrea. A facut tot ce trebuie ca sa ne arate ca e mai aproape de sultanizare decat de modernizare: ce poate face omul mai mult decat sa isi puna fata lider al propriului partid si prietena ministru si purtator de cuvant neoficial. Daca dupa toate astea lumea il mai crede, nu e vina lui nici intr-un caz. E ca in vechiul banc scotian in care Dave o curteaza pe Jamie aratandu-i ca e lenes, infidel si ii place bautura, iar ea il ia de barbat zicand ca unul care se prezinta intr-o lumina asa de proasta nu poate fi decat mai bun decat pare. Nu i se poate reprosa lui Dave ca Jamie e toanta si incapabila sa-si gaseasca un barbat mai bun.
Pentru detractorii de profesie, fidelitatea fata de proiectul politic coordonat de Traian Basescu se naste dintr-un gest impur si o logica oarba. Diferiti intelectuali publici sunt acuzati de oportunism, perfidie sau, in cel mai bun caz, naivitate, doar pentru ca nu si-au descarcat munitia letala impotriva actualului presedinte. z

Dr. Alina Mungiu-Pippidi este presedinte SAR si profesor de politici publice la Hertie School of Governance din Berlin

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă