2.8 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSpecialCel mai mare câștig al străzii | OPINIE

Cel mai mare câștig al străzii | OPINIE

PSD se închide în propria carapace, izolându-se de cetățeni. Comunicarea e la pământ. La Ministerul Educației, am trimis o solicitare, în urmă cu trei săptămâni, dar nu am primit vreun răspuns. De la Ministerul Cercetării am primit un comunicat de presă preventiv și pe lângă subiect, deși cerusem să vorbesc direct cu secretarul general, autor al unor circulare prin care desființa mai multe instituții pe considerente politice.

Majoritatea secretarilor de stat nu și-au publicat nici măcar CV-urile pentru a putea să știm cu cine stăm de vorbă. Guvernul nu are purtător de cuvânt. Ministerul Justiției dă ordonanțe în miez de noapte fără nicio consultare. În același timp, site-ul nu a mai fost actualizat și se deschide cu o știre despre fostul ministru, Raluca Prună.

Concomitent, intrarea în scenă a președintelui Klaus Iohannis (care ne-a obligat pe mulți să îl reevaluăm), guvernarea în forță și, uneori, dincolo de lege a PSD, politizarea unor instituții, necunoscutele în privința modului în care vor evolua lucrurile în piață fac imposibilă orice predicție.

În schimb, am aflat, în numai o săptămână, cine putem fi.

Am ieșit în prima seară de proteste. Îmi amintesc perfect. Priveam derby-ul britanic Liverpool-Chelsea când, butonând telefonul, mi-a apărut un Breaking News: „Ordonanța de modificare a Codului Penal a fost adoptată de Guvern în miez de noapte”. Am luat-o ca pe o fatalitate, îi făcusem loc în minte din momentele primelor zvonuri în acest sens. Am dat înapoi la meci, dar –
într-un moment în care încleștarea dintre Coutinho și Costa lâncezea – am mutat pe un post TV de știri. În miez
de noapte, mii de oameni se adunau în Piața Victoriei pentru a apăra niște principii democratice, într-o Europă care se îndoiește tot mai tare de ele. A fost o revelație. Am ieșit în piață, în prima noapte nu neapărat pentru a protesta, ci mai ales pentru a-i cunoaște pe acei oameni. Din curiozitate.

Oamenii strigau împotriva Guvernului, dar aveau timp să îl descopere din priviri pe celălalt pentru a afla cine e și ce imbold puternic l-a aruncat afară în frig, în miez de noapte. Am găsit multă îndârjire, dar și îngăduință atunci când, în mulțime, oamenii se loveau unul de celălalt. Probabil, în tramvai, dimineața, și-ar fi adresat cuvinte grele. Am văzut furie și solidaritate. Mult umor și creativitate. Fiecare se oprea să citească mesajul de pe pancarta celuilalt. Invidia fusese abolită. Am descoperit disponibilitatea de a fi împreună cu celălalt pentru o cauză comună, în epoca individualismului exacerbat de carieră și câștig. Am descoperit manifestația celor care nu vor nimic pentru ei, ci totul pentru România. Disponibilitatea de a fi generos. Asta i-a scandalizat pe mulți. Și i-a făcut să dezvolte teorii ale conspirației și ipoteza că oamenii au fost plătiți.

Dincolo de legitimitatea protestelor, ele au fost și un motiv de a ieși afară, în lume, de a te vedea cu celălalt față în față, un lux pe care tot mai puțini și-l mai permit. De câte ori pe an vă vedeți cu cel mai bun prieten?

Cei care acuză multinaționalele că încurajează aceste proteste nu pricep că tocmai regăsirea laturii umane, din afara corporației, a alimentat aceste proteste.

Dincolo de uriașul câștig de a afla că sunt mulți care împărtășesc idealuri care depășesc suta de lei și ziua de mâine, că legea morală se mai regăsește în fiecare și că se poate acționa și dezinteresat, strada a înregistrat o victorie concretă împotriva politicienilor care legiferează în interes propriu. Ca mulți alți oameni mi-am spus la început: „Degeaba protestăm, ei vor trece ordonanța de urgență pentru că au toată puterea”. Prin retragerea ordonanțelor, precedentul a fost creat. Ori de câte ori se va ieși în stradă, nu mai e loc de deznădejde.

Altfel, Guvernul Grindeanu ar trebui să plece pentru că a girat minciuna și înșelătoria. Guvernul care vine ar trebui, în schimb, să fie independent de Liviu Dragnea, altfel nu s-a rezolvat nimic. E loc și de mai rău. Cum ar fi un premier în persoana lui Șerban Nicolae sau a Olguței Vasilescu. Bătălia în care a intrat România se va termina doar în momentul sentinței date de judecători în cazul Dragnea, oricare va fi ea.     

Cele mai citite

Un bărbat din București este căutat de Poliție după ce a furat trei picioare amputate de la Institutul Cantacuzino

Un bărbat din Bucureşti a furat trei picioare amputate de la Institutul Cantacuzino. Omul a abandonat unul pe drum, după ce probabil şi-a dat...

CSM: Gradul de ocupare al posturilor de magistrați a crescut

Instituția subliniază că reducerea deficitului de magistrați și suplimentarea posturilor de personal auxiliar din instanțe și Parchete reprezintă priorități strategice Consiliul Superior al Magistraturii a...

Rovinieta 2025: Costuri, valabilitate și modificări legislative

Proprietarii vehiculelor surprinse fără Rovinietă riscă sancțiuni, valoarea acestora fiind stabilită în funcție de tipul vehiculului și de durata utilizării ilegale a infrastructurii rutiere Începând...
Ultima oră
Pe aceeași temă