Ce înseamnă ospitalitatea românească atunci când vine vorba de refugiați | OPINIE

de Călin Hera , 26 octombrie 2017 - stire actualizata la ora 12:17, 26 octombrie 2017
Ce înseamnă ospitalitatea românească atunci când vine vorba de refugiați | OPINIE

Un om, o viață. Jurnalele de știri arată din când în când imagini cu ambarcațiuni care abia plu­tesc pe valuri învolburate, pline-ochi cu oameni disperați. Coji de nucă încărcate de destine greu încercate. Câteva mii de astfel de oameni au ajuns în România. Cei mai mulți provin din Siria, Afganistan, Irak, Egipt sau Eritreea.

Este o realitate. Fără a fi o destinație preferată a refugiaților, țara noastră este noua patrie pentru ei. Au ajuns într-o cultură cu totul diferită. Într-o lume pe care încearcă să o înțeleagă, în care încearcă să supraviețuiască de acum înainte. Pentru ei și, mai ales, pentru copiii lor. 

Nimeni nu se bucură atunci când își părăsește familia, casa, țara, când lasă în urmă amintirea a ceva ce nu va mai fi niciodată: viețile pierdute ale rudelor și ale prietenilor, casele distruse, speranțele năruite. 

În noile lor vieți, refugiații au două variante: să se izoleze printre ai lor, în comunități compacte, sau să se integreze în noua societate.

Pentru toată lumea, a doua variantă este cea mai bună. Chiar dacă izolarea pare mai comodă pe termen scurt, pentru că păstrează obiceiuri și ține împreună persoane care împărtă­șesc aceleași experiențe, au același tip de probleme și de nevoi, izolarea nu e bună pe termen mediu și lung. Creează probleme. Închistează. Închide drumuri în loc să deschidă. E ca o lamentare continuă. Ca o pivniță.

Principala piedică a integrării este răspunsul celorlalți, al gazdelor. Care ar trebui să fie deschise, favorabile. Să ofere. Vorbim deopotrivă de latura umană a acestei abordări, a comunicării cu ceilalți, cât și de o investiție înțeleaptă, o valorificare. Lucru greu de făcut însă atunci când cei care alcătuiesc majoritatea sunt, până la urmă, la fel de izolați, umblă cu capul în pământ, au figuri triste și sunt preocupați de propriile probleme, nereușind să iasă din propriul cenușiu. 

O societate matură, inteligentă găsește soluții prin care să le ofere oportunități tuturor membrilor săi. Atât copiilor superdotați, copiilor normali sau celor cu pro­bleme, studenților, profe­sorilor, medicilor rezidenți, funcționarilor, muncitorilor, antreprenorilor, cât și celor ce provin din rândul minorităților, oricare ar fi acestea. Inclusiv celor care vin din alte țări, care lasă totul în urmă pentru a supraviețui. 

Acești oameni au puține bucurii și numeroase nevoi. Au nevoie de un acoperiș deasupra capului, de haine, de mâncare. Lucruri de bază. Au nevoie de joburi. Au nevoie să meargă mai departe. Dar au nevoie, ca toată lumea, și de lucruri care țin de suflet. La fel de importante, chiar dacă nu poți să le atingi cu mâna. Au nevoia de a înțelege cât mai bine lumea în care au intrat și care le va fi patrie adoptivă de acum înainte. Au nevoie să se plimbe prin parcuri, să meargă la concerte, la film, la școală. Să citească. Să comunice. Să fie apreciați pentru ceea ce știu, pentru ceea ce fac.

De aceea vă spun: lăsați deoparte prejudecățile și oferiți! Și nu uitați să vă bucurați că sunteți acasă, că puteți vorbi în voie limba natală, că trăiți într-o țară stabilă, normală, oricât de dubioși, de inculți și de corupți vă sunt vremelnicii conducători. Fiți oameni. Le faceți bine atât celorlalți, cât și, implicit, vouă. 

P.S.: Aproape 100 de refugiați din Siria, Sudan și Irak au venit sâmbătă la Muzeul Țăranului Român să vadă un film, „Amintiri din Epoca de Aur. Partea I”, proiectat în cadrul festivalului Les films de Cannes à Bucarest. A fost un fel de a spune că, printre numeroasele nevoi pe care le au oamenii care și-au părăsit casele, țara, pentru a supraviețui, se află și nevoia de cultură, de cunoaștere subtilă. Celor aproape 100 de refugiați li s-au alăturat alți 100 de bucureșteni, care au vrut să împărtășească experiența unui film împreună cu nou-veniții în țara noastră și să doneze pentru cauza refugiaților. A fost o experiență frumoasă, o demonstrație de civilizație și înțelepciune. De ospitalitate românească simplă, așa cum trebuie să fie.  

 

Comentarii

 • cdny

  09 noiembrie 2017 9:52

  scrie demisia, apoi inchide hartia.

  raspunde comentariului
 • cap sek

  03 noiembrie 2017 18:15

  Vai ce răi este români !!!Care va să zică un român primeste pentru un copil cam 10 euro alocație dar pentru imigranti de vreo sută de ori mai mult.Trebuie să avem atentate cu morți și răniți ca să pricepi că haosul este planificat.Citește puțin din Kalergi prietene ziarist și lasă poporul român așa rău în pace .

  raspunde comentariului
 • dan nasta

  30 octombrie 2017 12:22

  Sa ne uitam la experientele altora cu acest tip de migranti.Ei au obiceiuri si mentalitati socioreligioase diferite de cele europene si nu se pot adapta,traiesc in secolul Vll , integrarea este o amagire, noi nu am reusit cu inegrarea indinomazi,i dar mite cu acestia.O alta realitate este ca in perioada celor doua razboaie mondiele nu am auzit de popoare europene sa plece in masa, mai ales in zona araba.De ce arabii bogati nu vor sa auda de fratii lor?

  raspunde comentariului
 • Rastafarianul

  29 octombrie 2017 22:42

  Am o rugaminte pentru promotorii rasismului. Niciodata, in nici o imprejurare, sa nu mai pretindeti, ca sunteti crestini. Nu aveti nimic in comun cu crestinismul.

  raspunde comentariului
 • Andrei

  27 octombrie 2017 23:16

  Majoritatea sunt musulmani ce nu se integreaza in cultura Europeana. Tarile ce au primit multi din acesti refugiati au acum problem mari cu ei si populatia regreta ca I-a primit.

  raspunde comentariului
 • Liviu

  26 octombrie 2017 23:11

  Oamenii mai au si responsabilitati, nu numai drepturi.Cei care vin nu sint refugiati, sint doar imigranti economici.Problema cea mai mare e ca vor sa-si aduca obiceiurile, nu sint buni de nimic si mai si vor sa traiasca pe veresie, pe spinarea gazdelor.

  raspunde comentariului
 • Hera,mincinosule, asteptam sa vedem la tine ospitalitatea românească.

  26 octombrie 2017 22:40

  Dupa ce vei lua la tine in casa 10 astfel de zisi oropsiti ingineri, medici, etc alungati de razboi si ajunsi aici contra a 3000 de dolari de persoana, sa vii sa ne dai lectii noua. Ia-ti si o dovada legalizata notarial, ca ai in casa 10 chiriasi pagani cu chirie zero! Ca sa te credem, nu de alta. Si noi, si primaria locala. Si o declaratie de avere, tot legalizata, in care sa fie evidentiata contributia lui Soros la veniturile tale din astfel de articole de propaganda prorefugiati.

  raspunde comentariului
 • benedict

  26 octombrie 2017 19:01

  100 de magari care refuza sa vada realitatea europeana .in austria i au asteptat cu fanfara si turta dulce acum nu mai stie cum sa scape de ei unii se pozeaza in mari liberali cind colo nu sint decit niste cretini manipulati din care a pierit instinctul de supravietuire si nu realizeaza pericolul

  raspunde comentariului
 • benedict

  26 octombrie 2017 18:44

  Cetatean roman nu pot sa intru in nici o tara din lume daca nu am acte si nu pot sa mi iau nici ciinele daca nu are pasaport si microcip iar acesti domni umbla in Europa ca la ei in curte.Deja a inceput spalarea la creier a rominilor pregatirea terenului ca la unguri si polonezi nu a tinut figura acum trebuie gasiti alti fraieri care sa accepte gunoaiele ce vor fi refuzate de Franta si Germania .Un plan diabolic menit sa creeze o noua rasa umana fara nationalitate fara religie fara identitate sclavul perfect pentru a servi bunastarea occidentului

  raspunde comentariului
 • Emil

  26 octombrie 2017 18:01

  Ce penibil ești, domnule! Te faci că nu știi ce comportament au acești așa ziși oaspeți ai dumitale, care n-au venit în Europa să se civilizeze, ci să invadeze continetul și să-și răspândească islamismul. iar dacă nu au niciun obiectiv poltic sau religios, au venit aici și în România să trândăvească pe banii noștri și să se înmulțească precum gândacii care colonizează o casă. Nu-i mai acuza pe români că ar fi neprimitori față de ei. Nici nu avem de ce să fim obligați la ceva prin venirea lor, invitați doar de baba de la Berlin, Angela Merkel.

  raspunde comentariului
 • dusu

  26 octombrie 2017 17:25

  sa vie bre ! da sa nu fie unguri ca rominu ii blind,harnic si ospitalier dora am scapat noi de altii care or trait aci sute de ani inainte,cum de n om scapa de astia ca nu s nici ortodoxi nici rumini numa ca de la astia nu raminem nici cu case nici cu bani

  raspunde comentariului
  • Esti dus... cu capul

   27 octombrie 2017 1:40

   Insinuarile tale nu-s prea inteligente! Nu am ramas "cu case si nici cu bani", dupa Trianon, de la cei care s-au repatriat in tara alaturata la vest. Regele Ferdinand i-a despagubit regeste, dar urmasii lor au revenit dupa '89, cerand inapoi ceea ce fusese odata despagubit!

   raspunde comentariului
   • dusu

    27 octombrie 2017 14:35

    frate rumine ! io nu stiu cite case or luat cu ei unguri,cind frati regateni ne or ieliberat din jugul unguresc ! da stiu ca nemti si evrei vinduti de rumini or lasat aci case si averi si erau tare multi ! amu in casele lor stau olteni si moldoveni,pardon rumini, veniti de ieliberatori da ai dreptate rumine ! musulmanii ashtia de vin in patrie si or face moschei,ajutati de statul de unde vin,ashe cum fac si rumini beserici ortodoxe pe acolo pe unde or haladuit, ca si statul ruminilor are grija de diaspora cum au grija si statele musulmane de unde vin emigranti ieconomici. ashe ca mare grija ca singele apa nu se face

    raspunde comentariului
 • Norbert

  26 octombrie 2017 15:26

  Este oficial cunoscut între timp că marea majoritate nu sunt refugiai ci migrani economici. Nu vin din zone de război. Vin pentru bani. Au aruncat paapoartele i mint asupra originii lor. Fără dovadă a originii lor, nici o ară nu-i primete înapoi. Iar dacă au ajuns în ara ta i nu le oferi condiii de trai, te ceartă lumea, în special instituii ale UE precum CEDO. Deasemenea, dacă nu au din ce trăi, fac lucruri ilegale pentru bani.

  raspunde comentariului
 • Toma Pop

  26 octombrie 2017 14:08

  Sincer,imi pare rau,rau de tot."Romania Libera" a fost total tranchilizata.Nimic care sa deranjeze pe marele? Dragnea.Un ziar de mare prestigiu redus la un supozitor cu glicerina.Presupun ca nu vor aparea aceste randuri..

  raspunde comentariului
 • dorinteodor

  26 octombrie 2017 13:46

  problema au rezolvat-o canadienii de multa vreme. Daca intr-un anumit timp reusesc sa se integreze, sa traiasca din munca lor si sa nu creeze probleme, atunci sint acceptati. daca nu atunci nu, sa fie expulzati fara discutii suplimentare. experienta occidentului arata ca majoritatea nu sint capabili sa se integreze si atunci ar trebui trimisi acasa. totusi avem deja in tara unii care au venit de unde vin si ceilalti dar care s-au integrat si se bucura de tot respectul pentru lucrurile bune pe care le fac pentru tara. iar chestia cu cotele obligatorii trebuie respinsa din principiu ....

  raspunde comentariului
 • Gogu

  26 octombrie 2017 12:42

  Fără sa se integreze,exclus sa rămână.Interzicere prin lege sa se adune în cuiburi mari, nu vrem experienta celor di Londra sau Bruxelles, Marsilia sau Berlin,unde politia mu are curajul sa intre sa impună legea tarii.Cetatenie,după 10 ani de munca intara,ajutor maxim ca al romanilor săraci și ni mai mult de 1an!Dacă a făcut vreo boacana pana ia cetățenia,acasa de unde a venit!

  raspunde comentariului
 • Sorin

  26 octombrie 2017 12:29

  Refugiati, ca cei din Siria trebuie primiti. De asemenea refugiatii politici. Si noi romanii eram primiti pana in 90. Dar refugiati din Pakistan, Afganistan, Irak, nu, exceptie cazurile de persecutie clara cum ar fi femeile.

  raspunde comentariului
 • Ghita Bizonu'

  26 octombrie 2017 10:46

  Buna pledoaria. Insa avem cam multi care se incrunta cvatre pensionari "asiatai" care le manca banii. Adica unii au trasa ca se platsc pensii unor oameni care au muncit aici 30-40-ba spre 50 de ani si musiu xziaristu zice ca?

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design