Blocarea Planului de înzestrare a Armatei, din prostie sau cu premeditare? | OPINIE

de Melania Cincea , 06 iulie 2017 - stire actualizata la ora 17:42, 06 iulie 2017
Blocarea Planului de înzestrare a Armatei, din prostie sau cu premeditare? | OPINIE

A amâna Planul de înzestrare a Armatei şi, deci, a nu-ţi respecta, ca stat, angajamentele în faţa NATO şi a aliatului strategic, SUA, se numeşte că încerci să dinamitezi securitatea ţării. Nu e clar dacă s-a ajuns aici din prostia unor funcţionari din MApN sau premeditat, în linia unei neoficiale agende duble.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat ieri, după şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, că a retras Planul de înzestrare a Armatei 2017-2026, pentru că acesta nu este în concordanţă cu Acordul politic privind alocarea a 2 la sută din PIB pentru Apărare. „S-a constatat că acest document a neglijat un aspect important, şi anume Acordul politic de a aloca 2% din PIB pentru Apărare, pentru cel puţin un deceniu. Documentul a fost, ca atare, retras de iniţiator. (…) Proiectele pentru achiziţiile strategice au fost înaintate în Parlament la începutul anului, aprobate acolo şi urmează ca Ministerul Apărării să pună în practică ceea ce s-a decis acolo. Şi cred că toată lumea a înţeles că aici nu putem să tergiversăm lucrurile. Fiecare zi de întârziere, iată, poate să aducă atingere securităţii naţionale“, declara şeful statului.

Adică, una s-a discutat oficial – că se acordă 2% din PIB Apărării –, alta se regăseşte într-un document de ma­ximă importanţă al MApN, trimis spre avizare în CSAT.

Nu e clar cum s-a ajuns aici. Dar e clar de la cine a pornit: de la Guvernul Grindeanu. Care, de la începutul anului, a mai ieşit în decor pe aceeaşi temă, la scurt timp după începerea mandatului. Demonstrând că tratează iresponsabil această pro­blemă de securitate naţio­nală, în ciuda declaraţiilor oficiale mus­tind de responsabilitate.

4 ianuarie 2017. După ce primise aviz favorabil din partea Comisiilor reunite pentru Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională din Parlament, noul ministru al Apărării, Gabriel Leş, promitea că Guvernul va continua înzestrarea Armatei, pentru că, spunea el, “în perspectiva celor 2% din PIB, este nevoie pentru înzestrarea Armatei pentru proiectele majore. Să nu uităm că, încă în acest moment, noi suntem beneficiari ai securităţii date de NATO, dar trebuie să fim şi furnizori şi trebuie să fim capabili să avem nişte capabilităţi cerute de structurile NATO“.

De altfel, acest aspect este menţionat şi în Programul de Guvernare al PSD pentru perioada 2017-2020, program asumat, cel puţin teoretic, de Guvernul Grindeanu. Şi în care, la Capitolul Poli­tica de Apărare și Securitate Națională, se menţionează că, “în scopul realizării graduale a capabilităţilor asumate, politica de apărare trebuie să conducă la asigurarea condiţiilor pentru implementarea Programului privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României până în anul 2026. Din perspectiva resurselor financiare alocate apărării, începând cu anul 2017, vom susține asigurarea nivelului de 2% din PIB. Finalizarea stra­tegiei de achiziţii 2017-2020 pri­vind dotarea Armatei Române în primul semestru al anului 2017“.

13 ianuarie 2017. La Cotroceni se semna, de către reprezentanţii tuturor partidelor parlamentare, Acordul politic privind alocarea a 2 la sută din PIB pentru Apărare.

23 ianuarie 2017. Apare prima dovadă că una erau declaraţiile oficiale, alta ceea ce se întâmpla de fapt. În presă era publicată informaţia că, deşi PSD se angajase să aloce 2% din PIB pentru Apărare, în realitate MApN avea alocat de către Executiv un buget mai mic cu 2,2% decât cel al anului precedent, adică de 1,35% din PIB. MApN ripostase atunci, transmiţând că diferenţa până la 2% ar fi completată cu credite de angajament. Problema bugetului s-a rezolvat după ce preşedintele Klaus Iohannis a cerut “o alocare curată de 2% din PIB“, iar Executivul a ope­rat modificări înainte de a trimite bugetul pe 2017 la Parlament.

NATO a luat de bună intenţia autorităţilor de la Bucureşti de a aloca, de anul acesta, 2% din PIB Apărării şi, implicit, de a porni, de anul acesta, înzestrarea Armatei, la standarde la care ne-am luat angajamentul. Secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, a numit România, la jumătatea lunii februarie, ca fiind un exemplu pentru celelalte state NATO şi a salutat angajamentul ţării noastre atât militar, cât şi financiar faţă de NATO.

Nu a trecut mult de la momentul la care autorităţile care s-au fudulit atunci cu laurii pe frunte au dovedit că, de fapt, pun piedici înzestrării Armatei Române. Blocând – pe termen incert momentan – achiziţiile promise a fi făcute la anul, împotmolindu-le într-un document care, la jumătatea anului, face imposibilă demararea procedurilor de achiziţie.

4 iulie 2017. Preşedintele Klaus Iohannis anunţa, deci, după şedinţa CSAT, că a retras Planul de înzestrare a Armatei 2017-2026, pentru că acesta nu a fost în concordanţă cu Acordul politic privind alocarea a 2% din PIB pentru Apărare. Pe scurt, una s-a discutat, alta s-a făcut. De unde a pornit? Cum am afirmat, de la Guvernul Grindeanu. Pentru că Planul de înzestrare a Armatei 2017-2026 nu a fost redactat ieri, alaltăieri, nici depus la CSAT cu o zi înaintea şedinţei în care a fost respins. Regulamentul de funcţio­nare al CSAT prevede, la art. 7, că documentele care urmează a fi analizate în şe­dinţele Consiliului se trimit Secretariatului CSAT cu cel puţin 15 zile înainte de data ţinerii şedinţei.

Adică, acest document a ajuns la CSAT cel târziu în 19 iunie. Dată la care, la Palatul Victoria, se afla Guvernul Grindeanu. Şi la care Sorin Grindeanu încă era şi vicepreşedinte al CSAT, iar Gabriel Leş, ministrul Apărării, încă, membru al CSAT.

De ce s-a ajuns aici? Dintr-o incompetenţă crasă a unor funcţionari din MApN? Dar nu funcţionari de rang inferior, că nu aceştia întocmesc un document de o asemenea importanţă. Sau premediat, în linia unei neoficiale agende duble?

Ceea ce e cert este că a amâna Planul de înzestrare a Armatei 2017-2026 – îm­pingându-l într-un orizont de timp incert – şi, deci, a nu-ţi respecta, ca stat, angajamentele în faţa NATO şi a aliatului strategic, SUA, se numeşte că încerci să dinamitezi securitatea ţării. Că e vorba despre o acţiune voluntară sau involuntară ţine de competenţa altor structuri ale statului să
clarifice.

Comentarii

 • H2O

  07 iulie 2017 7:42

  SA FIE PUBLICATE NUMELE TUTUROR CELOR CARE SE OCUPA DE ACEST DOMENIU FOARTE IMPORTANT PENTRU TARA SI MASURILE CONCRETE CARE SE IAU IMPOTRIVA SABOTORILOR ! IN SENAT SI IN PARLAMENT SUNT DIN PACATE MULTI SENATORI SI DEPUTATI,UNII LAUDATI DE RUSI PENTRU LAUDELE ADUSE MOSCOVEI .SI CARE VOR TARA DIN NOU SUB DICTATURA ROSIE STRAINA !

  raspunde comentariului
 • Dan Reus

  07 iulie 2017 6:10

  Trebuie sa se aduca la cunostinta publicului ce masuri s-au luat impotriva celor care s-au facut vinovati de aceasta noua intarzaiere, blocare, sabotaj, caci de acum ne sunt familiare si in acest caz erau previzibile inca de la blocarea afacerii cu corvetele si cu rachetele Patriot.

  raspunde comentariului
 • Sacrificace911

  06 iulie 2017 21:51

  Das Reichstag Feuer, Achtung mein arianus!

  raspunde comentariului
 • EccceRepetentulll

  06 iulie 2017 21:40

  Adică când ne trezim eventual și vrem să întoarcem armele împotriva axei kurcubeului, nici nu o să avem ce întoarce?!

  raspunde comentariului
 • ioan

  06 iulie 2017 17:27

  pana unde merge nesimtirea asta???? de ce Iohanis nu dispune aresterea acestor persoane raspunzatoare de acest esec???? nu mai exista dubiu ca actiunile lor sunt premeditate. ce tot ne milogim de pungasii astia comunisti care nu au tata si mama care nu au scupule in asi atinge scopul. pentru ei nu este decat o solutie, streangul sau teapa lui Vlad. nu este alta soluti in ai indeparta. ei sunt o capuse uriasa care stoarce toata seva din natiune asta. TREZESTE-Te ROMANIA !!!!!!

  raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  06 iulie 2017 17:26

  Diavolul blond rasist si nazist Trump este dushmanul Romaniei pe care el vrea sa o stearga de pe harta si al poporului Roman numit de el "inferior" de "rasa Latina" pe care el vrea sa-l extermine la Auscwitz. De acest dushman trebue sa se apere Romanii, altii nu conteaza. Ca sa se poata apara de diavolul blond rasist si nazist Trump Romania are nevoie de bombe atomice si de rakete care pot lovi orashele Americane. Orice alt armament este inutil si nu va putea apara Romania de diavolul blond rasist si nazist Trump.

  raspunde comentariului
  • ?

   07 iulie 2017 8:04

   Cine o fi oare acest derbedeu ascuns sub acest pseudonim si care apare destul de des postand aiureli de acest fel la diverse articole ?

   raspunde comentariului
  • Jigodie comunista

   06 iulie 2017 18:23

   Mulau care suge de la romani singele . poporul roman trebuie sa scape definitiv de acesti bolsevici.

   raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  06 iulie 2017 16:47

  SUB OCUPATIE PESEDISTA. PSD-ul este, in fapt, o armata de ocupatie in Romania. A castigat alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016, cu doar 18 la suta din numarul persoanelor cu drept de vot trecute pe liste. O parte din voturile obtinute, sunt de la membrii PNL cumparati la bucata. Si totusi, pesedistii, cat si posturile obediente RTV si Antena 3, nu pierd prilejul sa ne amintesca, zilnic, despre ,,Victoria istorica a PSD la alegerile din 11 decembrie 2016,, . Oare aceasta victorie jenanta, obtinuta cu voturi ale tradatorilor din PNL, ii da dreptul PSD-ului sa lase tara la cheremul lui Dragnea, un om lipsit de competente si care este dovedit de presa de investigatii ca cel mai mare hot si escroc din istorie ? In 6 luni de la alegeri, Guvernul Dragnea 1 nu a realizat nimic. Am trait numai cu minciuni. Nu ati creat nicio crestere economica. Ati creat doar proteste de strada cu sase sute de mii de cetateni care v-au huiduit. Ati avut o singura preocupare sa mentineti Romania destabilizata si sa o destabilizati mai rau. In acest scop, luptati cu disperare sa puneti stapanire pe Justitie, ca sa nu ajungeti in puscarie, si ca sa va scoateti confratii situati dupa gratii. Ati cucerit CCR-ul cu papusa Dorneanu si in prezent asediati DNA, dupa care va urma atacul la presedintele Iohannis.Oare, intamplator a format Dragnea un nou guvern in care misuna neispravitii si tradatorii de tara ? Pe cine serviti, pe rusi ?

  raspunde comentariului
 • Mata Hari

  06 iulie 2017 15:03

  Pai.. ministrul care a intocmit documentul in contradictie cu programul mai este inca ministru? Niu a fost deja destituit?

  raspunde comentariului
 • un roman

  06 iulie 2017 12:35

  GREETINGS,FROM,PRAHA,TATRA Excalibur test drive live demonstration Titus Ascod Pandur II armoured tactical trucks Web TVDefenseWebTV DefenseWebTV www.youtube.comwatch?v=ppUKjrlcUG4 VISEGRAD GROUP

  raspunde comentariului
 • Cine atenteaza la securitatea nationala ???

  06 iulie 2017 12:03

  Mai are rost sa functioneze SRI, SIE, etc daca oamenii lor sunt teroristii securitatii nationale??? Sau sunt tot pentru represiune impotriva cetatenilor onesti ai ROMANIEI ???? Sau sunt pentru rafuieli in stil mafiot ???? Cred ca trebuie sa aflam toti romanii neplagiatori de doctorate si ne-experti in securitate nationala facuta pe relatia PCR-SECU !!!

  raspunde comentariului
 • tenca

  06 iulie 2017 8:48

  Pai Romania dupa decembrie 1989 a intrat pe mana agentilor rusi, adusi in tara de ion iliescu, fost secretar cu probleme politice al pcr si un orfan care a fost crescut de kgb-ul sovietic, asa ca cei ce ne pastoresc acum si trag sforile din psd si de aiurea. Asta este din pacate un sumar al istoriei noastre, cei care ne conduc au facut averi uriase dar nu au o inima pentru Romania.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design