Al 45-lea președinte al SUA va fi Donald J. Trump | OPINIE

de Marian Garleanu , 30 septembrie 2016 - stire actualizata la ora 07:27, 30 septembrie 2016

Sub sloganul „America, pe primul loc“, Donald J. Trump, candidatul Partidului Republican, și-a făcut cunoscute principalele idei de politică externă chiar din campania pentru nominalizare a partidului. Republicanul a promis că va face din inamici prieteni și din prieteni aliați și că nu se va grăbi să meargă la război într-o epocă începută în 2001, în care America lui Bush Jr. s-a războit cu Saddam, cu Gadaffi ori cu Osama bin Laden. Iar America lui Obama și Hillary Clinton a deschis alte noi fronturi prin „Primăvara arabă“ și prin războiul declanșat împotriva lui Bashar al-Assad în Siria.

Acum Trump critică „confuzia și slăbiciunea“ politicii externe duse de Barack Obama și promite că va spulbera gruparea Statul Islamic. Republicanul a ținut acest discurs la o zi după ce a câștigat en fanfare alegerile primare în cinci state americane, consolidându-și poziția de mare favorit în obținerea candidaturii republicane.

De atunci a trecut multă apă pe râul Hudson, iar secretarul de stat Hillary Clinton a revenit spectaculos în sondaje, dar fără a-i periclita în mod serios poziția miliardarului Donald Trump. Mai calm ca niciodată, republicanul a prezentat principiile care îi vor ghida politica externă, în cazul în care va fi ales președinte al Statelor Unite: „Lumea trebuie să știe că nu căutăm să ne facem inamici. Vrem să aducem pace în lume. Există prea multă distrugere, prea multe arme nimicitoare“.

Totodată, Trump a definit politica externă a Administrației Obama în Orientul Mijlociu ca fiind un „dezastru total“. Iar aliaților din NATO le-a trimis un avertisment: „Țările pe care noi le apărăm trebuie, la rândul lor, să contribuie la aceste cheltuieli. Iar dacă nu vor face asta, Statele Unite trebuie să fie gata să le lase să se apere singure. Vrem să trăim în pace și prie-tenie cu Rusia și China. Nu trebuie neapărat să fim adversari. Trebuie să căutăm teren comun pornind de la interese similare. Rusia, de pildă, s-a confruntat, la rândul ei, cu oroarea terorismului islamic“.

Aceste afirmații au avut darul să producă rumori prin politica dâmbovițeană. Unii analiști neaoși s‑au grăbit chiar să-l înfiereze cu mânie proletară pe miliardarul de „sorginte imperialistă“, catalogându-l chiar ca fiind „prietenul țarului Putin“. Dar, Trump nu este nici pe departe așa. Republicanul Donald Trump este un american pursânge, care vrea să readucă poporul american la paradigma  americanismului de odinioară, prin sloganul care a prins foarte bine: „America, pe primul loc“!

Candidatul democraților, Hil-lary Clinton, a trecut la atac printr-o scrisoare deschisă semnată de 50 de foști înalți responsabili ai inteligence-ului american care cer poporului american să nu-l voteze pe Donald Trump, dar și Partidului Republican să-l retragă. La rândul său, candidatul republican a mutat printr-o scrisoare deschisă a unui număr de peste 100 de veterani de război ai SUA care îl susțin necondiționat. Așa după cum au remarcat mulți analiști politici, americanii sunt furioși pe ceea ce înseamnă „establishmentul“ de la Washington, perceput ca fiind o „nomenklatură“ de tip american. Acum americanii vor un preşedinte care să nu facă parte din protipendada ipocrită şi ternă care a condus ţara în ultimii ani în toate războaiele lumii.

O figură aparte o face Michael Moore, intelectualul de stânga, celebru mai ales pentru filmele sale antisistem. Acesta își anunță fanii că Donald Trump va fi președintele SUA. Moore a demonstrat că Trump va fi nominalizat de republicani  mult înainte ca analiștii politici să recunoască ascensiunea „sociopatului care va fi noul nostru președinte“. Regizorul Moore afirmă că Trump are cei mai înfocați fani, care se vor trezi la 5 dimineața ca să stea la coadă pentru votare.

Moore aduce cinci argumente când susține că Trump va învinge. Candidatul republican se va concentra pe cinci state din zona Marilor Lacuri, spune Moore. Zona este una intens industrializată.

El va ataca acordurile de liber schimb încheiate de Clinton, care afectează locurile de muncă. Trump a promis taxe de 35% pentru mașinile produse în Mexic, ceea ce i-a adus simpatia muncitorilor. Ce s-a întâmplat în Anglia, unde clasa mijlocie s-a revoltat împotriva globalizării și a votat Brexit, se va întâmpla în SUA: clasa mijlocie, lovită economic, va vota Trump, care arată și vorbește ca Boris Johnson.

Susținută de intelectuali, ca alter-nativă la un „proto-fascist“ ca Trump, Hillary este foarte nepopulară, arată Moore: „70% din alegători cred că e necinstită și nu au încredere în ea. Reprezintă politicianul vechi, tinerii nu o plac, nu are nimic din ce am dori să votăm noi pentru o schimbare. Cât privește electoratul dezamăgit de sistem, acesta va vota cu Trump ca semn de protest, votul negativ fiind o altă amenințare pentru Clinton“.

Analiștii de la București, în frunte cu Mircea Geoană, sunt pe față susținători ai secretarului de stat Hillary Clinton. Ei percepând-o pe candidata democrată ca fiind o continuatoare a politicii externe americane și o garanție pentru continuarea proiectelor militare și economice ale SUA în România. Înclin să cred, o gândire extrem de îngustă, cu strigături de tipul „Mihaela, dragostea mea!“.

SUA, indiferent de președintele ce va ocupa Biroul Oval, nu-și vor abandona aliații strategici, mai ales cei de la granița cu Federația Rusă. Chiar dacă Trump spune că vrea să fie prie-ten cu Putin. Și Obama a spus că va desființa lagărul de la Guantanamo și... s-a răzgândit în stil Tăriceanu.

Personal, abia aștept momentul noiembrie 2016 și ziua în care Trump va fi declarat câștigător al scrutinului american. Vreau să văd analiștii politici ai nației cum își înghit vorbele pentru câteva zile numai, după care vor reveni cu nenumărate limbi catifelate la adresa „rasistului“ miliardar Donald J. Trump. Vorba poetului: „Vin dintr-un loc cu mult pământ arabil/Cu crivăț ca o formă de dispreț/Am învățat demult să vă detest/ Contemporani cu creier adaptabil!“.   

Comentarii

 • petre oprea

  04 octombrie 2016 3:00

  ne-am saturat depoliticieni corupti . multi romani din Michigan il voteaza pe Trump. presa liberala care se inghesue sa o protejeje pe Hillary , va avea o surpriza mare in noiembrie. ne este sila de comentatorii de curte al lu Hillary.

  raspunde comentariului
  • Alex

   09 noiembrie 2016 12:44

   Politicieni corupti? Trump e corupt fara sa fie macar politician...Romanii din Michigan il voteaza? Vor regreta, mai ales pentru cei din familia lor care au ramas in Romania.

   raspunde comentariului
 • Dorin

  02 octombrie 2016 9:50

  Un articol foarte slab, care nu tine cont de dinamica campaniei si de multe alte aspecte negative legate de Trump. De fapt autorul ce treaba are cu romania libera? mai mult il citeaza pe Moore, care zicea si ca va castiga Romney in 2012 link mai jos. Autorul pare ca are o problema personala pe tema asta, fara sa faca o analiza completa cu punctele negative ale lui Trump tax return, lipsa de support in randul femeilor, minoritatilor etc. Lupta va fi stransa , dar Hillary are prima sansa si daca castiga si celelalte 2 dezbateri castiga sigur. Brexitul a fost altceva.httpwww.huffingtonpost.com20120830michael-moore-mitt-romney_n_1843824.html

  raspunde comentariului
 • Ana_

  01 octombrie 2016 0:44

  1. Nu înțeleg de ce se încăpățânează unii să pună Primăvara arabă în cârca Americii. America de Sud a trecut prin nenumărate răsturnări de dictaturi și înlocuirea lor cu alte dictaturi, pentru că deși știau foarte bine ce NU mai vor, nu prea știau ce VOR de fapt. Cam așa și cu Primăvara. Tunisienii au mai multă experiență, dar ceilalți 2. Cred că este o insultă să afirmați că americanul pur sânge e varianta oxigenată a lui Vadim Tudor. Eu nu cred că americanii sunt hahalere și nici groși de obraz. 3. Tare aș vrea să știu pe ce criteriu selectați ce anume credeți și ce nu, din afirmațiile clovnului. Că prietenia declarată lui Putin văd că nu o credeți reală. Dar că NU va respecta articolul 5 al N.A.T.O. credeți sau nu, că nu ne-ați spus?

  raspunde comentariului
 • LOL

  30 septembrie 2016 14:39

  Adevarul este ca a sunat goarna apocalipsei pentru SUA care asemeni celorlalte state ale lumii, a intrat in criza de lideri. Practic, din SUA unde dupa George Bush senior nu au mai venit decat presedinti-mascarici Clinton, G.W.Bush, Obama care au transofrmat tara intr-o putere de mana a patra, pe care nimeni nu o mai respecta a intrat in aceeasi faza de eclipsa ca si Federatia Rusa, intrata pe rand pe mainile lui Gorbaciov, nefericitul "paramedic" care a incercat fara succes sa resusciteze cadavrul URSS-ului, ale alcoolicului Yeltsin si ale dictatorului paranoic de tip stalinist, gata sa arunce planeta in aer, Putin care, daca ar pleca de la putere, n-ar avea de cine sa fie inlocuit. Intre ele, Franta cu nevolnicul Sarkozy si si mai jalnicul clapon galic Hollande, regatele britanic si cele nordice, cu regi si regine depasite de evenimente si de vremuri, la cheremul unor premieri de mucava nascuti de partide bolnave si populiste care aproape ca le-au distrus ca state nationale iar la ele sunt dar alternative ridicole, precum cea a lui Marine Le Pen, Farage, dementul ala olandez, etc. Cu anarhistul bolsevic Tzipras, cu ridicolul mucos promocovit al Italiei, cu satelitii Moscovei care conduc Austria, cu dictatorul islamist Erdogan care, pentru prima data iun istorie a inchinat tara aceluiasi stat muribund 0- imperiul nazisto-comunist al Rusiei si, calare peste toti, spalatoreasa care se crede cancelarul Germaniei inca putine luni, cand va fi angajata de Putin la North Stream, ca si fostul cancelar german, Schroeder. Un dezastru care anunta unul si mai mare - al treilea razboi mondial. Ipoteza in care atat dementul Trump cat si la fel de corupta Clinton sunt reteta sigura pentru distrugerea totala a SUA. Din pacate.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design