Academia Română, cerul pătat al culturii noastre. Apel la patriotism, inițiat de un utecist și semnat de câțiva comuniști și securiști | OPINIE

de Sabin Orcan , 15 februarie 2017 - stire actualizata la ora 09:18, 15 februarie 2017
Academia Română, cerul pătat al culturii noastre. Apel la patriotism, inițiat de un utecist și semnat de câțiva comuniști și securiști | OPINIE

În momentele de criză prin care trece țărișoara noastră, cu mii de oameni ieșiți în stradă să protesteze contra ordonanțelor date noaptea de un guvern de borfași, pe de o parte, cu instituții de forță care nu dau doi bani pe condițiile din pușcării și în general pe drepturile omului, pe de altă parte, te-ai aștepta ca dinspre Academia Română să vină o adiere de înțelepciune. În fond, asta ar trebui să fie misia lor, a academicienilor, să ne lumineze calea și să ne arate ce-i de făcut.

Dar ți-ai găsit... “Nemuritorii” de azi au cu totul alte preocupări.

Astfel, 82 dintre ei (doi și-au retras între timp semnăturile) dau publicității un apel intitulat “Identitate, suveranitate și unitate națională”. Evident, fără nicio legătură aparentă cu agenda publică. Apelul este inițiat de trei academicieni, dintre care unul e fostul activist UTC Ioan-Aurel Pop de la Cluj, iar altul e generalul (r) Victor Voicu, multimilionar în euro pe spezele Armatei Române.

Cea mai mare problemă a neobișnuitului comunicat nu e neapărat conținutul, cât inadecvarea.

În vreme ce românii s-au împărțit în două tabere – pro și contra Justiției –, “nemuritorii” noștri sunt îngrijorați de regionalizare, globalizare și enclavizare. Practic, ei își însușesc ideile de bază ale propagandei pesediste, sintetizată prin binecunoscutul slogan “mândri că suntem români”.

Apelul îndeamnă nu doar la reflecție, ci și la acțiune: “Solicităm instituțiilor abilitate ale Statului Român, de la toate nivelurile, să vegheze și să acționeze pentru a preveni, pentru a contracara și, atunci când se încalcă legea, pentru a pedepsi toate diversiunile și agresiunile la adresa identității, suveranității și unității naționale a României și a stabilității statului de drept”.

Cam aceleași preocupări avea și Ceaușescu, dacă ne aducem bine aminte, atunci când era acuzat de încălcarea drepturilor omului. Nici una, nici două, o dădea cu “agenturili” străine care încearcă să se amestece în “treburili” interne ale Republicii Socialiste România. Nici nu-i de mirare că PSD-ul lui Dragnea, moștenitorul de drept al PCR-ului, se regăsește peste ani în discursurile de altădată ale dictatorului.

Cu atât mai puțin surprinzător e că pe lista academicienilor care ne îndeamnă azi la “patriotism” se regăsesc mai mulți foști securiști sau activiști. În ordinea semnăturilor, ei sunt:

Tov. NICOLAE BREBAN – scriitor, fost membru supleant al CC al PCR (1969-1972), fost colaborator al Securităţii, achitat de Justiţie pe motiv că din dosarul său nu reiese că ar fi făcut “poliţie politică”.

Tov. DINU C. GIURESCU – istoric, fost informator al Securităţii (nume de cod: “Neculce”, “Darius”), disculpat pe motiv că nu întruneşte condiţiile legale pentru a fi declarat „colaborator al poliţiei politice”. Printre cei pe care i-a turnat se numără, culmea, și actualul său coleg, Alexandru Zub, cosemnatar al apelului.

Tov. MIRCEA FLONTA – filosof, fost informator al Securităţii (nume de cod: “Albu”), recrutat încă din anii liceului, disculpat pe motiv că nu întruneşte condiţiile legale pentru a fi declarat “colaborator al poliţiei politice”.

Tov. DAN BERINDEI – istoric, fost informator al Securităţii (nume de cod: „Băleanu”, „Brădescu”), care şi-a turnat nu doar colegii de la Institutul de Istorie, ci şi socrul, Ion Hudiţă, fost ministru ţărănist, precum şi propriul fiu, disidentul Mihnea Berindei.

Tov. DUMITRU RADU POPESCU – scriitor, fost membru supleant (1969-1979) şi membru plin al CC al PCR (1979-1989), fost deputat în Marea Adunare Naţională (1975-1989), fost preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România (1981-1989).

Concluzia nu poate fi decât una singură.

Academia Română trăiește încă în trecut. Dar nu în trecutul ei glorios din perioada interbelică, în care era condusă de Lapedatu, Rădulescu-Motru sau Gusti. Ci în trecutul ei odios din anii dictaturii comuniste, în care adevărații intelectuali înfundau temnițele, iar în locul lor erau numiți slujitorii cei mai fideli ai regimului.

Pe scurt, ca să-l parafrazez pe Gabriel Liiceanu, așa arată azi “cerul pătat al culturii noastre”.

Comentarii

 • aosmcnr

  20 februarie 2017 8:34

  Vreau sa precizez ce psd-istii nu au de ce sa fie mandri ca sunt romani caci majoritatea din acest partid nu sunt romani ,iar romanii ,un procent infim sunt pe post de lachei executanti.Sa spunem pe shleau psd-ul este un partid de tzigani borfasi care au reusit deocamdata sa stapaneasca tara prin viclenii tipic tziganesti .Nu vor rezista mult la putere caci s-a ridicat o generatie mult mai puternica si ii va gonii in ciomege .

  raspunde comentariului
 • sute

  19 februarie 2017 13:08

  de ACADEMICIENI, facuti la SCOALA DE ACADEMICIENI! In lume, sunt tari de zeci de ori mai mari ca Romania, care au cativa doar zeci de academicieni adevarati. Noi, cohorte fara numar! Ce opere au acesti ILUSTRII, ce au realizat concret pentru tara? Aseara plangeau de mila invatamantului, dar EI unde au fost in ultimii 27 de ani?

  raspunde comentariului
 • Theodor Iliescu

  16 februarie 2017 19:45

  Bun articol !Pacat ca l-ati uitat pe turnatorul PLATIT nu fortat in inchisorile comuniste ***** care a luat bani pe STATE de la Securitate ,turnandu-si colegi, prieteni cunostiinte - si care a ajutat direct calaii securitati la asasinarea istoricului Vlad Georgescu a fost invitat de V. Georgescu si a dat securitatii planul casei, ajutand la asasinare prin gasirea loculuim optin de plasare a unei purenice sursa radiactive, care a declansat un cancer galopant - Canalia asta - actualmente "academician" se numeste Balaceanu-Stolnici !Academia Romana ? O adunatura de imbecili docili - mare parte din ei lucrand activ in regimul comunist !! Vorba lui Toparceanu "N-am inredere'n Academie - Si nici la cine s-o reclam"

  raspunde comentariului
 • @ Miruna Hegedus

  16 februarie 2017 0:57

  Este ciudat cum va ofticati, stimata domnisoara, aparand pe niste turnatori dovediti, cu nume de cod cunoscut si treceti la atac, cum ca autorul vine cu "susaneaua,,,securitatea, fost securist, fost informator, securitatea in sus, securitatea mai in jos,ala a fost securist si tot asa". Puteti dovedi ca persoanele citate, actualmente distinsi academicieni, nu au fost informatori??

  raspunde comentariului
 • MIhai

  15 februarie 2017 12:32

  ...fără nicio legătură aparentă cu agenda publică deoarece Identitatea, suveranitatea și unitatea naționala sunt un ideal pemanent. PENTRU CINE INTELEGE. Nu e cazul lui Orcan. Dacă s-a aliat cu Gherman, sa-l ia si pe Tokes. Nu e nici o diferenta intre ei.

  raspunde comentariului
  • Asta este parerea ta!

   16 februarie 2017 0:49

   Afirmatia ta este plina de rautate, poate datorita apartenentei tale la partidul mamut! Cum poti sa asociezi pe Tokes, tradatorul Romaniei, cu ziaristii Romaniei Libere? Numai pu pesedist incrancenat poate lansa o asemenea rautate!

   raspunde comentariului
   • ...bey, puIică ! ...și tu, și măreața redacție în noua componență a "Rl" sunteți niște rahați în ploaie, în comparație cu pastorul reformat clujean Tőkés László !

    17 februarie 2017 2:32

    Nu meritați nici măcat să vă scuipăm, că vă va spăla din istorie prima ploaie de vară ! ...așa că până atunci mai puteți să lingeți balele cu dolărei ale lui Szorozs... Vezi că te așteaptă în stradă ceilalți 17 șoroșijdi rămași, scoși de Organili ca să convingă Okțidentu' prin media masone, dă duhu' dymukratik dîn Rrromînika balkanikă nevolnikă, locuită dă un bovor de tîmpiți cum rar se mai poate vedea în lume, pentru care pastorul Tokes Laszlo nu ar fi trebuit să-și riște viața în decembrie 1989 ! ...ca acum să puteți voi, nimicurilor, să-l înjurați și să-l jigniți din spatele tastaturilor, fiindcă datorită lui aveți LIBERTATE ! IdiotuIe beeekalyan ! ...spurcăciunilor balkanice lașe, care ați primit totul pe-tavă de la pastorul Tokes Laszlo și de la timișorenii care au murit în stradă în 1989 !

    raspunde comentariului
 • dr.Samarescu

  13 februarie 2017 20:02

  Nici Academia nu mai este,ceea ce era....Mai ales la sectiile de stiinta si tehnica.Acolo ramasesera personalitati de valoare...Puneti-l in lista "agatatilor si compromisilor" si pe Guran.Când eram student la IPB-facultatea de electrotehnica,el era sef la organizatia UTC pe Institut...prin anii 55-60.

  raspunde comentariului
 • ansebn

  12 februarie 2017 11:49

  Este un apel de tipul ''la cererea unui drup de tovarasi'',pe ei nu-i intererseaza soarta poporului Roman cere risca sa cada in robia tziganilor ,pe ei ii intereseaza sa primeasca bani dela acesti borfasi .Atata timp cat in fruntea academiei este un cetatean f.suspect din punct de vedere al identitatii,un om al psd nu putem sa ne asteptam la alte pozitii in favoarea poporului Roman.Noi nu mai avem o academie cum era inainte cu adevarati intelectuali devotati poporului Roman ,este o adunatura de comisari ai poporului''Suntem la pamant cu cultura din cauza infiltrarii in academie a unor dusmani care nu au nimic cu cultura.

  raspunde comentariului
 • Traiasca Partidul Comunist Roman

  12 februarie 2017 9:31

  lista cuprinde toata gasca academicianei de renume mondial.

  raspunde comentariului
 • mircea

  11 februarie 2017 23:49

  Mai, sa fie !, Va să zică Academia nu mai este academie ci o cloaca de turnători și foști, , In 1992, mi se pare, un politician veros, pe numele sau Vasile Vacaroiu, atat de convins ca este de partea adevarului a ajuns sa spună ca ,, Si Dumnezeu votează FSN ! ,, , , Acum , după 25 de anii, domnul Orban, pare sa fie în pielea neispravitului Vasile Vacaru, care nu pricepea atunci cum de un partid votat de însuși Dumnezeu este contestat de altii, Adică cum domnule Orban, un partid, sa zicem USB, pe care l-ar vota chiar și Dumnezei, îl critica 8p de Academicieni romani

  raspunde comentariului
  • Esti confuz, ilogic si penibil!

   16 februarie 2017 0:52

   Nici macar nu ai retinut numele persoanei pe care vrei sa o ataci!

   raspunde comentariului
 • cai verzi pe pereti

  11 februarie 2017 21:26

  ce s-a intamplat cu b1tv de a virat, dar nu asa, mai rau ca la Buzau, spre stanga, dar tare de tot, ca daca vine dracnea in studiou, moderatorii sunt instare sa-i linga pantofii.latrina si romania tv au ramas in urma...sa va fie rusine.nu cei care va urmareau pierd...

  raspunde comentariului
  • Jan

   12 februarie 2017 18:00

   L-au adus pe "platou" si pe Tudy, fostul "antrenor" al Zavorancai. Acum este"mana" stanga a coanei Chirita-Firea, izpravnicioaica Bucurestiului. Omul risca sa ia un cap in gura de la Pandelica sau sa cada in dizgratia "marului rosu" Mircea Diaconu, care i-a facut "buletin de consilier" pt. ca-i trge clopotele fiicei lui Caramitru, care ii spune lui tata.

   raspunde comentariului
 • Negru Vasilica

  11 februarie 2017 20:48

  Castiguri acasa!Lucrezi confortabil! Primesti instructiuni complete! Convenabil pentru oricine! Noi ne tinem de cuvant! Faci bani simplu și repede!Suntem numarul unu!Nu avem concurenta! Aici ai o echipa senzationala!Cere detalii pe adresa de emailvasilica.negruyahoo.com

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  11 februarie 2017 16:59

  Se poate porni o campanie impotriva a orice nu concorda cu lanurile lor. In numele antocomunismului, fireste. Io m-am lamurit, de mult, ca astia pot fi orice, mai putin democrati. In rest, au o perfecta culoare... rosu-bruna.

  raspunde comentariului
 • Nadia

  11 februarie 2017 16:14

  Să înțelegem că cei 80 sunt asemenea lui Sadoveanu? Cunoașteți activitatea lor științifică? Aveți habar de domeniile lor de competență și vă puteți permite să considerați că nu sunt reprezentativi pentru știința și cultura noastră? Poate sunteți dumneavoastră și nu vă știm?De când au devenit patriotismul sau îndemnul la unitate idei rușinoase?Mă uit la cei de dinainte și văd că unii dintre ei nici măcar nu știu să scrie corect. Au opt clase? Au liceul, făcut cine știe unde?Oare nu credeți că suntem într-un moment în care sferele de influență se reconfigurează și noi vom rămâne în aceeași poziție de slugi și de amărâți? Dacă aceasta este reacția acum, când s-au hotărât să ia o poziție comună, cum ar fi fost tratați dacă ar fi făcut observații în grupuri mai mici sau individual?RUȘINE, ROMÂNIA LIBERĂ, CĂ AȚI PORNIT O CAMPANIE DE DENIGRARE ÎMPOTRIVA ACADEMIEI ROMÂNE!!!NU MI SE MAI PARE POTRIVIT TITLUL ZIARULUI VOSTRU PENTRU CEEA CE PUBLICAȚI ÎN EL!!! Schimbați-l!

  raspunde comentariului
  • @ Nadia

   11 februarie 2017 17:51

   Ce rechizitoriu, stimata tovarasa! Cum de si-a permis un ziarist sa arate dedesubturile "Apelului" celor 82 de corifei, dintre care, "ciudat", multi au fost turnatori ai fostei Securitati! Stim totul despre activitatea stiintifica si literara a semnatarilor, dar mai stim si numele lor de cod, primit de la Nea Secu!! Asa ca, daca pentru prima ii pretuim, pentru cea de a doua ii dis-pretuim! Il admiram pe filosoful Mihai Sora, care la 101 ani a iesit si dansul la proteste, pentru a se opune murdariei crase a politicii pesedisto-aldiste. Sa nu uitam ca domnul Sora a fost si semnatar al Proclematiei de la timisoara, in 1990. Cinste dumnealui! Si dumneata, de ce te indignezi? Esti solidara cu fostii turnatori ajunsi in Academia Romana, care au gasit de cuviinta sa isi arate sustinerea pentru politicienii corupti?

   raspunde comentariului
   • Firul de praf

    11 februarie 2017 21:56

    Ia, povesteste-ne ceva despre turnatorii respectivi. Poate incepi cu Ioana Berindei. Bai, tu stii ce vorbesti ?

    raspunde comentariului
    • @ Firul de praf

     11 februarie 2017 23:22

     In primul rand, nu sunt "Bai"! Nu ma trag de sireturi cu un Fir de praf, cum se trage Ponta cu Doina Pana! In al doilea rand, ce-i cu tonul asta de comanda "Ia, povesteste-ne ceva despre turnatorii respectivi."? Mai ales ca tu iti cunosti fostii colegi de turnatorie, nu ai nevoie sa ti se povesteasca! Potoleste-te! Obraznicia pesedista este fara limite, iar voi, trepadusii partidului mamut, va permiteti prea multe!

     raspunde comentariului
     • Firul de praf

      12 februarie 2017 11:32

      La loc comanda, nu mai e voie sa-mi raspunzi. Te-am dibuit, esti pornograful dezaxat, cu care am mai avut de-a face, pe-aici. Tu erai cu glumitele alea de retard, cu chestiile scatologice scrise de-a lungul anilor. Nu incerca sa te comporti ca persoana onorabila, fiindca nu esti.

      raspunde comentariului
      • Esti lipsit de bun simt!

       17 februarie 2017 0:21

       Inceteaza cu insultele, altfel voi atentiona moderatorul ca te dedai la atac josnic la persoana!

       raspunde comentariului
   • Firul de praf

    11 februarie 2017 21:56

    Ia, povesteste-ne ceva despre turnatorii respectivi. Poate incepi cu Ioana Berindei. Bai, tu stii ce vorbesti ?

    raspunde comentariului
    • Cu ce drept lansezi ordine?

     17 februarie 2017 0:25

     Nimeni nu este obligat sa iti povesteasca tie ceva! Aici se comenteaza articolul aflat in discutie! Poarta-te normal,chiar daca iti vine greu!

     raspunde comentariului
 • grisa

  11 februarie 2017 15:17

  Miruna, culmea cum mai toti urmasii securistilor nu ma refer la cei ce apara statul de drept , ci la cei ce si-au adus " aportul " in distrugerea elitelor intelectuale si a tuturor celor ce nu cantau " multumim din inima partidului !". Pe cine credeti ca prostiti ? Asemeni clicii de profitori din totdeauna, ii bagati pe toti in aceeasi oala si va prefaceti a nu intelege la care " securitate' se refera autorul. Faci parte din tagma calailor ce-au ucis in beciurile securitatii milioane de romani. Asa sa va ajute Dumnezeu !

  raspunde comentariului
 • Jan

  11 februarie 2017 13:13

  D-nul Orcan sunteti prea exigent cu moastele comunismului din Academia Romana. Ar trebui sa fiti la fel de exigent si cand mergeti la B1TV si riscati sa fiti in "platou" cu Abraham , Bolcas, Tudy, Pricina, Cordelin Stefanescu , Marica sau Coarna si va intra mirosul de Haznaua 3 sau Guitza TV in haine, de o sa va mirati de ce intoarc cetatenii nasul, cand circulati pe Calea Victoriei.

  raspunde comentariului
  • Sabin Orcan

   11 februarie 2017 13:18

   Sunt la fel de exigent și acolo. Cu niciunul din cei menționați nu stau în același studio. Nici în emisiunea mea săptămânală, nici când sunt invitat. De altfel, de fiecare dată întreb "cine mai vine?", iar colegii mei știu că nu particip la emisiuni cu alde Abraham, Codrin, Bolcaș și altții ejusdem farinae.

   raspunde comentariului
 • Vali

  11 februarie 2017 11:05

  DINCOLO DE ACEST EDITORIAL-OPINIE DEMERSUL ACADEMIEI ROMANE ARE LOGICA SI SENS. Acesta e adevarul.

  raspunde comentariului
  • florin

   11 februarie 2017 11:33

   Care e logica, dar sensul ? Nu ne-ai comunicat nimic cu afirmatia ta. Vorbe goale.

   raspunde comentariului
 • Marian

  11 februarie 2017 10:58

  D-le Haiduc, gresiti grav, cu o nepermisa aroganta oare de ce imi aminteste de Dragnea si Tariceanu? caci despre tara, despre patriotism, despre nazuinte toti oamenii sunt acreditati si indreptatiti sa vorbeasca caci stiinta de carte nu va face si stapanitorul celorlalte categorii sociale. Eu nu il critic pe d-ul Giurescu pentru ca nu il stiu dar atitudinea d-tra devine retrograda prin convingeri. Iertati-ma dar nimeni nu detine monopolul patriotismului, iar aici gresiti in mod comunist.

  raspunde comentariului
 • fata morgana

  11 februarie 2017 10:45

  De ce spuneti ca este vorba de un guvern de borfasi ca d-na Grindeanu ne spune ca nu si nu si nu. Sorinel al ei nuuuuuuuuuuuuuuuuu. Acum, vorba lui Napoleon, o mai gresi si ea.

  raspunde comentariului
 • Boghy

  11 februarie 2017 10:40

  Daca esti patriot si vrei binele tarii ajungi sa fii injurat. Ajungi paria societatii. Catalogat ca extremist, xenofob, retrograd. Triste vremuri am ajuns! As fi curios Orcane, ce ar face pentru tara asta cei ca tine? Ar fi in stare s-o apere la nevoie? Ar fi in stare sa se sacrifice, cu mau facut alte generatii? Sau astea sunt vorbe goale, bune doar in cartile de istorie iar pentru noi subiect de misto?

  raspunde comentariului
  • grisa

   11 februarie 2017 15:29

   Boghi si alti "lupi moralisti ' de aceeasi factura , se trezeste sa dea lectii unora ce nu canta in struna tradatorilor de tara , turnatori securisti . Tu boghi te-ai sacrificat pentru tara si dreptate ? Fratele meu, la doar 37 de ani, a murit stalcit in bataie in beciurle militiei, pentru ca a 'indraznit" sa trimita o scrisoar Europei libere. N-am avut bani nici macar sa-i imprjmuiesc mormantul iar acum, joaca tontoroiul o clica de profitori, incusiv tu cu " academicienii' facuti la Stefan gherghiu . Asa ca, macar ai bunul simt sa taci, nesimtitule si nu da lectii de " patriotism".

   raspunde comentariului
 • marin

  11 februarie 2017 8:08

  Feriti-va de lupi imbracati in blana de oaie cum sunt acesti akademicieni care pina mai ieri aduceau osane lu`Ileana lu`zapacitu din capu statului !Oameni de cultura care pt un pumn de graunte la troaca din cotineata au facut parte din organul lui Ceasca de represiune a poporului roman !Intelectuali romani care au devenit peste noapte pt beneficii materiale partasi a represiuni comuniste !Oare cit trebuie sa mai indure acest popor !

  raspunde comentariului
 • Nikos

  11 februarie 2017 8:06

  Ar trebui sa va fie rușine. Pentru voi Academicieni sunt Hagi și Titu Aur.

  raspunde comentariului
 • goe

  11 februarie 2017 8:04

  Marea Curatenie Morala inca nu a inceput cu adevarat, desi a trecut mai mult de un sfert de veac de la Revolutia Anti comunista .

  raspunde comentariului
 • romulus

  11 februarie 2017 7:55

  Si in acest for inalt trebuie neaparat facuta curatenie MARE ! Sa fie exclusi toti cei cu antecedente securiste sau chiar penale daca este cazul si sa fie numiti academicieni exclusiv oameni de reala valoare.

  raspunde comentariului
 • De la Nistru pân'la Tisa....

  11 februarie 2017 4:36

  academicieni, academicieni, dar multi.

  raspunde comentariului
 • Giani

  11 februarie 2017 2:00

  Sunt de la mijlocul lui IANUARIE 1990 AFARA dupa ce la-m vazut pe iliescu pe STICLA cum se vorbeste acum !!!Academia Romana nu stie ca Securitatea care stia toate punctele VULNERABILE in OCCIDENT a trimis AGENTI si HOTI ordinari sa FURE SA SPARGA BANCI si CASE PRIVATE in OCCIDENT pt. a DEFAIMA ONOAREA ROMANILOR FUGITI PE DREPT DE FSN si PSD ?????????????????? A STIUT SI ACADEMIA ROMANA ESTE PARTAS CU PCR, FSN, PSD !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! VA ROG NU MINTITI ACADEMIA ROMANA !!!!!!!!!!!! AM FACUT REVOLUTIE INTRE CARTUSE DE RAZBOI , TANCURIsi TABURI !!! BITTE , PLIEZ, PREGO, ACADEMIA ROMANA NU !!!! MINTI !!!! ACADEMIA KOMUNISTILOR !!!!!!!!!!!!!!!!! Dragi TINERI face-ti a doua REVOLUTIE !!!!! Eu sunt cu inima linga VOOOOI!!! D-zeu sa va AJUTE !!!!!!!!!!!!! AMIN .!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! RUSINE ACADEMIEI ROMANE !!! LASI si lingatori la cei care sunt la PUTERE !!! RUSINE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  raspunde comentariului
 • Andrei

  11 februarie 2017 1:53

  Articolul este foarte slab iar autorul arata clar ca nu intelege continutul. Vorbim de un tinut secuiesc delimitat in google deocamdata. Un apel la unitate a devenit brusc o problema in mediu virtual. Eu care am mers zi de zi in Piata si am fost inconjurat de steaguri si vuvuzele, improscat cu gaze lacrimogene de catre domnii jandarmi, eu care reprezint o parte din Piata, nu vad nimic rau in acest mesaj. Mesajul are actualitate si dupa ce Piata nu va mai fii.

  raspunde comentariului
 • Mihai

  11 februarie 2017 0:53

  Un academician este in om care si-a adus o contributie intr-un domeniu, sau este un scriitor. Un academician nu intelege situatia politica din tara mai bine decit orice alt cetatean, educat sau mai putin educat. In general academicienii, care sunt asa de mult angrenati la ce lucreaza, sunt mai putini informati de situatia politica din tara. Asa ca este o aberatie sa spui ca academicienii sustin un punct de vedere politic. Opinia lor politica poate fi manipulate foarte usor si a zice ca in grup de academicieni au un punct de vedere diferit de punctul de vedere al strazii e absolute nonsense. Se stie ca Einstein nu intelegea situatia politica pentru ca nu il interesa. La inteligenta lui nu I se putea cere sa-l intereseze lucruri de care se ocupa alde Dracnea, Tariceanu, Nastase...

  raspunde comentariului
 • Jilava

  10 februarie 2017 22:12

  Precum Dragnea si academicienii

  raspunde comentariului
 • Petru

  10 februarie 2017 19:22

  Pastrand proportiile acest apel al acadeMICIMILOR lor seamana ca doua picaturi de apa cu apelul lui Ceausescu catre Gorbaciov - revolta polonezilor sa fie reprimata cu tancurile. Aschiile nu sar departe de trunchi.In Academia Romana sunt nenumarati impostori. Printre ei este si tov Dumitrache Ion fost rector al UPB, fost presedinte al CNCSIS, etc. Tov Dumitrache a fost bagat in Academia Romana fara sa aiba nici o lucrare ISI dupa ce umblase prin strainatate ca furnica pe lamaie. Sigur ca Securitatea fosta si actuala - SRI, SIE, etc - are merite incontestabile de a fi impins in sezuturile acestor neispraviti. Tov Vlad Iulian, tov Coldea si mai cati inca pot fi mandri. Iata cine face din Romania o tarisoara si atat.

  raspunde comentariului
 • CO2 so H2SO4

  10 februarie 2017 18:59

  pt RE-dusu mintal , care nu stie ca Academiciana de renume mondial, nu a dat examen, si nu a fost niciodata agreeata de Academia Romana. Domnul maghiarizat, discipolul lui Gherman , pripasit si pe aceste pagini, traieste c u impresia ca asocierea cu aceasta persoana a academicienilor din Romania, le-ar stirbi acestora din merite . Nu ma Re-dusukle , poti sa scrii ce vrei. Ia mai zi tu cu viniturile din ardeal si natiunea ardeleana, ca sa ne mai descretim si noi fruntile. Clovnule !

  raspunde comentariului
 • Maria

  10 februarie 2017 18:44

  Ce limbaj, ce vocabular in acest asa zis articol! borfas, tarisoara, misie ..... Unde v-o fi gasit cu limbajul asta? De unde atata ura pt tara asta?De unde atata venin?

  raspunde comentariului
  • Pe ce lume traiesti??

   11 februarie 2017 2:48

   De ce ataci pe cei care inteleg mai mult si mai bine decat dumneata, pe cei care vad lucrurile mai clar? Acum sunt vremuri dure, democratia este in pericol! Jurnalistica nu face literatura, madame, ci este arma care trebuie sa sustina statul de drept. Daca vrei literatura, du-te la biblioteca. Articolul sustine ideea protestatarilor din strada! Daca nu esti cu noi, LASA-NE IN PACE !!!!

   raspunde comentariului
 • Petru

  10 februarie 2017 18:44

  In cazul lui Mircea Flonta este securista - ciripoi, turnator, iuda - si nevasta-sa Maria Luiza Flonta cu nume de cod Iapa Nelly.

  raspunde comentariului
 • dusu

  10 februarie 2017 17:29

  nu oricine putea fi coleg academician cu academiciana de renume mondial CO2

  raspunde comentariului
 • 0NEST

  10 februarie 2017 16:58

  Dle SABIN ORCAN, la o asemenea rusine provocata Romaniei de sustinatorii CIUMEI ROSII al USD de catre o parte de tovarasii din ACADEMIIA ROMANA ar trebui sensibilizati toti redactorii si jurnalistii care respecta deontologia si respectul fata de cetatenii cinstiti si cu bun simt ca sa incrimineze zilnic prin toate mijloacele posibile aceasta uriasa abatere a unor comunisti din ACADEMIA ROMANA.

  raspunde comentariului
 • sineCurisht

  10 februarie 2017 16:37

  care traiesc din banii de la bug proaspat adoptat - nimic mai mult

  raspunde comentariului
 • marian

  10 februarie 2017 15:44

  Tu vorbesti de Breban? Tu vorbesti de utecisti? Ordinul de zi pe unitate nu continea si o bibliografie de studiat, inainte sa te apuci sa scrii insailarea de mai sus?

  raspunde comentariului
  • Maniere

   11 februarie 2017 2:58

   Iti lipsesc manierele care se insusesc in cei 7 ani de acasa! De ce iti permiti sa sari la beregata ziaristului? Civilizat nu esti capabil sa polemizezi?? Se pare ca tu ai raspuns unui ordin pe unitate, ordinul de a ataca pe cei care indraznesc sa ii prezinte pe fostii turnatori! Te-a atins cumva unde te doare???

   raspunde comentariului
  • Maniere

   11 februarie 2017 2:58

   Iti lipsesc manierele care se insusesc in cei 7 ani de acasa! De ce iti permiti sa sari la beregata ziaristului? Civilizat nu esti capabil sa polemizezi?? Se pare ca tu ai raspuns unui ordin pe unitate, ordinul de a ataca pe cei care indraznesc sa ii prezinte pe fostii turnatori! Te-a atins cumva unde te doare???

   raspunde comentariului
  • Maniere

   11 februarie 2017 2:58

   Iti lipsesc manierele care se insusesc in cei 7 ani de acasa! De ce iti permiti sa sari la beregata ziaristului? Civilizat nu esti capabil sa polemizezi?? Se pare ca tu ai raspuns unui ordin pe unitate, ordinul de a ataca pe cei care indraznesc sa ii prezinte pe fostii turnatori! Te-a atins cumva unde te doare???

   raspunde comentariului
 • ?

  10 februarie 2017 15:41

  ...da' cumpănașu' promovat-intensiv dă voi e mai bun dăcât futeciștii dîn kAkademiya Rrroșie Rrromînă a nulității patente "patriotice" Îdini Sadoveanu, Orcane ? DE CE până acum n-ați fost deranjați de adunătura kAkadeMikă stalinizdă și impostoare ce a votat în 1949 - în ședința condusă de coorva oltenească-muolduoviniascî Sadoveanu - renunțarea la "â" în scrierea limbei rrromîne ? DE CE timp de 17 dă ani nu v-a deranjat că nulitatea ăla era prezent cu scrieri în manualele școlare de Literatura rrromînă ? Hă ? DE CE numai acum ? ...pentru că "decât" acum au contrazis linia voastră politică pro-amerlokă ?

  raspunde comentariului
  • MIHAI 2

   11 februarie 2017 11:39

   Bai , Sadoveanule, DE*MI*SI*A ! Afara cu Fratii Jderi din manualele romanesti ! Subiectul la BAC de anul acesta trebuie sa fie la alegere Portretul mamei camionului robot in Seria TRANSFORMERS sau Evolutie si traditie in romatica sabiilor laser **analiza comparativa intre primele 28 de episoade ale filmului Star Wars.

   raspunde comentariului
  • errata

   10 februarie 2017 15:42

   ..."timp de 27 dă ani"

   raspunde comentariului
 • Ilie Mihalteanu

  10 februarie 2017 15:32

  Tu ai o mare pata pe creierul tau rudimentar, caci daca spui ca Dan Berindei este un oarecine, iar scursura de fiu-sau, *patriotul* care a semnat declaratia de la Budapesta, prin care ungurii cereau autonomia Transilvaniei, ar fi un demn roman, inseamna ca degeaba ai tait pina acum, pt ca nu stii cei democratia, deci nu esti in masura sa dai lectii de morala.Nici academicienilor, nici altora, caci printre cei care au semnat declaratia de la Buda s-a aflat si CRIMINALUL Mihai de hohenzollern, iar cacademia l-a facut...mebru de onoare!!!

  raspunde comentariului
  • @ Ilie Mihalteanu

   11 februarie 2017 18:11

   Dumneata, in schimb, nu ai caracter! In toate mesajele sari agresiv, ataci cu vulgaritate si aperi coruptii, aperinemernicia lui Dragnea, Tariceanu et Co. Ce ai de ascuns? Ce ai de castigat, daca tara este data inapoi, cu zeci de ani? Cui slujesti? Evident, dusmanilor Romaniei!

   raspunde comentariului
 • Familia Adams

  10 februarie 2017 15:09

  Sabine, revin, Liiceanu se bucura de bombardarea civililor in Belgrad si mai mult, spunea ca este ceva de datoria noastra sa sustinem acest lucru ! Sa mai amintim despre atacurile grotesti la opera si persoana lui Eminescu, promovate tot de acest Liiceanu Liicheanu ?

  raspunde comentariului
 • Familia Adams

  10 februarie 2017 15:04

  Stimabile, pai dumneata ii numesti pe astia comunisti si il dai exemplu pe Liiceanu ?Pai maestre, Liiceanu chiar a fost informator al securitatii si a beneficiat ca nimeni altul atat pana in 1989 cat mai ales dupa 1989, de functia sa de turnator. Deasemenea, Liiceanu a plagiat cateva sute de pagini din Noica. Este acuzat de 2 plagiate memorabile.Ambele dovedite, dar unul din ele, este denumit intr-un mod anume , tocmai ca asa a venit ordinul de la Partid ! Hai ca ai dat cu oistea-n gard !Sau cu batul in balta. Sau ambele in acelasi timp.Bravo Orcane, ni-l servesti exemplu pe Liiceanu, o lichea ce s-a pricopsit peste noapte cu o editura...asa...gratis. Baa ce noroc pe capul unora !Cel mai mizerabil insa mi se pare la Liiceanu, pupincurismul sau depravant,degradant, pana intr-acolo unde sa ajunga sa se certe la TV in direct promovand bombardarea civililor in Belgrad in 1999. Grotesc, gretos,vomitos! Pe acest nemernic ni-l dai tu exemplu ? Cauta pe youtube , emisiunea in care se cearta cu CTP, exact pe subiectuul asta. Desi imi vine greu sa cred ca nu stii nimic despre asta.

  raspunde comentariului
 • Jumbo Jet

  10 februarie 2017 14:47

  Ma dezamegesti Sabin Orcan . Sincer ma dezamagesti. Imi poti arata un singur scriitor in tara asta inainte de 1990 care sa nu fie obligat sa dea pe la Securitate ? Inca la noi mai scapai cum necum sa devii informator,,dar in RDG, Bulgaria si Ungaria, toti au fost turnatori politici . Toti ! Sa il ponegresti pe Breban,.... ce miselie ma omule. Pai spune-mi tu un scriitor mai ceva ca Breban ? Cartarescu ? ha ha ha . Ma dezamagesti profund.Pai tu te cobori la tizul tau Gherman care s-a prezentat 2- de ani ca a absolvit literele, si cand colo el abia a terminat ceva cu textile pe la Craiova ca sa fie angajat pe pile la TVR Cluj ? Astia sunteti ma voi asa zisii jurnalisti ? Niste mercenari platiti sa defaimati si sa ponegriti ? Dezzamagitor si dezolant Sabine.

  raspunde comentariului
  • Vai, vai!

   11 februarie 2017 23:40

   Ce tragedie pentru domnul Sabin Orcan ca te-a dezamagit pe tine, ilustru pupincurist al pesedimii! Mi-e teama sa nu cada in depresie.

   raspunde comentariului
 • andia

  10 februarie 2017 14:43

  Pt ca tot l-ati citat pe domnul Liiceanu acelasi lucru il sustin si eu in fata apropiatiilorRomania mai are de asteptat aproximativ 13ani .

  raspunde comentariului
 • KKdemicieni si DNA !!

  10 februarie 2017 13:57

  De-aia le spune kkdemicieni !! Multi sunt niste escroci fripturisti !! Asa este si in universitati, o multime de profi univi promovati la apelul bocancilor... Avem si rector la Politehnica Bucuresti fara doctorat, promovat profesor extraordinar ?? in conditiile in care legea invatamantului spune ca nici macar asistent universitar nu se poate fara doctorat...Dincolo, Academia de Stiinte Agricole este condusa de Gheorghe Sin - condamnat definitiv in dosarul Voiculescu-Mencinicopshi-ICA. Aceasta institutie are in subordine toate centrele de cercetari agricole, unde directorii sunt grofi salarii grase afaceri personale spagi pentru kkdemicein ca sa-i tina in functie.. iar cercetatorii sunt sclavi - abia depasesc salariul pe economie dupa 20-25 de ani de munca. SE AUDE LA CURTEA DE CONTURI SI DNA ??? RUSINE !!!

  raspunde comentariului
 • centriuldecalacul

  10 februarie 2017 13:06

  Trai neneaca pe banii statului, din comisii se fac alte comisii, din falsi profi se fac lanturi de falsi profi, cu impertinenta pe care varsta le-ar fi trebuit sa le-o mai inmoaie. Academicieni care se roaga la patriarhi sa le iasa socoteala, cam asta le e stiinta si tot asa imprastie invatatura, noi si-ai nostri mereu si intotdeauna, noi avem dreptate prin votul nostru si nu prin argumente, iar daca sunt argumente, ele sunt fixe si nu trebuie comentate. O societate de oase academice care aspira sa fie moaste.

  raspunde comentariului
 • AdiKa

  10 februarie 2017 13:02

  Ei cer nici mai mult nici mai putin ca organele competente sa ia masuri urgente impotriva celor care incalca legea - circulatiei pe drumurile publice, marog... - si sa-i salte, inchida, bata si amendeze pentru stabilizarea statului de drept!..........................pastrarea INTEGRITATII teritoriale, etc.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design