6.3 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSpecial7 scenarii post-referendum

7 scenarii post-referendum

(I) Guvern fara Tariceanu
In perioada imediat urmatoare, e posibil ca principalul partid de opozitie, PSD, sa depuna o motiune de cenzura impotriva cabinetului Tariceanu, situatie in care democratii au anuntat deja ca se vor ralia demersului. Motiunea de cenzura ar putea fi impusa de grupul de la Cluj, care transmite mesaje insistente de nemultumire catre Mircea Geoana asteptand sa treaca referendumul pentru a-i cere acestuia decontarea pierderilor aparute in ultimele sondaje. Daca motiunea de cenzura va avea succes, Traian Basescu va fi nevoit sa numeasca un nou premier.
1) Presedintele ar putea numi un premier liberal agreat atat de PD, cat si de PSD. Pierderea de catre Tariceanu a functiei de prim-ministru va duce insa si la pierderea presedintiei partidului, in conditiile in care destui sefi de filiale par nemultumiti de directia in care evolueaza PNL.
In aceasta situatie, in interiorul Partidului National Liberal va incepe lupta pentru putere, iar nemultumitii cumparati de Tariceanu sa ramana in partid cu functii in institutiile descentralizate s-ar putea sa se intoarca impotriva lui. E posibil, de asemenea, ca unele filiale sa dezerteze spre PLD, daca nu apare un nou lider care sa incerce sa refaca unitatea liberala.
2) Presedintele ar putea numi un premier PSD care sa-si asume continuarea reformelor si care sa aiba sustinerea democratilor in parlament. Aceasta situatie ar putea deveni insa problematica pentru PD daca social-democratii nu organizeaza un congres extraordinar care sa duca mai departe reforma interna din PSD si sa clarifice responsabilitatile pentru esecul previzibil pe care il vor suferi la referendum social-democratii. E posibil ca PD sa fie de acord cu sustinerea PSD daca acest partid il marginalizeaza pe Ion Iliescu, presedintele onorific, si daca are loc schimbarea lui Geoana.
3) Presedintele ar putea numi un tehnocrat, de tipul Mugur Isarescu, agreat de majoritatea partidelor, care sa vina cu un guvern de tehnicieni si sa se ocupe mai ales de problemele economice ale Romaniei, cum s-a intamplat in 2000.
4) Daca nici una dintre propunerile presedintelui nu este agreata, fiindca partidele nu sunt dispuse sa se angajeze in proiecte guvernamentale cu un an inainte de alegerile generale programate pentru 2008, s-ar putea ajunge la alegeri anticipate.
Aceasta varianta este insa putin plauzibila, fiindca dintre toate partidele doar PD se afla pe o panta ascendenta.

(II) Guvern cu Tariceanu
Daca premierul Tariceanu este pastrat in fruntea guvernului, reformele politice anuntate de presedinte sunt mai putin probabile.
5) Daca Tariceanu ramane premier cu sustinerea PSD, actualul blocaj ar putea continua, chiar se va accentua criza politica.
6) Daca Tariceanu ramane premier, dar PSD se asociaza cu PD, atunci guvernul va fi vesnic sub presiunea sicanelor celor doua partide, fiind obligat sa se supuna acestei noi majoritati.
7) In cazul in care partidele care l-au suspendat pe Traian Basescu isi pastreaza ostilitatea fata de seful statului, temandu-se de reformele propuse de acesta, ar putea urma o noua suspendare. z

Sabina Fati
Sabina Fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

Cum au ajuns varza și fasolea ingredientele vegetale de bază în gastronomia românească?

Bucătăria românească se remarcă prin simplitate, dar și prin bogăția gusturilor autentice. Ingredientele de bază au fost, de-a lungul timpului, cele care se găseau...

Luare de ostatici într-un restaurant de lângă Paris

Un bărbat înarmat cu un cuțit a luat sâmbătă ostatici mai mulți angajați în restaurantul tatălui său de la periferia Parisului. Un dispozitiv de...

Adriana Bahmuțeanu, amendată la cavoul lui Silviu Prigoană: „Lăsați-mă să-mi plâng copilul!”

Tensiuni la cimitir: fosta soție a omului de afaceri a fost escortată de poliție după ce a adus un omagiu la cavoul familiei. Adriana...
Ultima oră
Pe aceeași temă